• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świerkowy Creme Brulee czy Tort Marchewkowy?

Aleksandra Sobocińska
24 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
To, jak będą wyglądać świąteczne wypieki i desery, ogranicza tylko nasza wyobraźnia. To, jak będą wyglądać świąteczne wypieki i desery, ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

Makowce, serniki, pierniki, babki... Rokrocznie podtrzymujemy tradycję i na święta przygotowujemy słodkości zgodne z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Czasem jednak nachodzi nas ochota na coś zupełnie nowego, nieodkrytego, a jednak wykonanego z sezonowych, tematycznych składników. O ulubione przepisy podpytaliśmy tych, którzy o deserach wiedzą najwięcej - cukierników i szefów kuchni.



Okres okołoświąteczny jest zdominowany aromatem cynamonu i przyprawy do piernika, smakiem maku i bakalii oraz cudownym zapachem choinki. Co byśmy uzyskali, gdyby jej igły potraktować jako składnik deseru? A może właśnie teraz dla odmiany warto upiec pachnące wanilią muffiny? Może pójdźmy dalej i przygotujmy ciasto marchewkowe na ciepło, które umili nam zimne, grudniowe wieczory - i to nie tylko te świąteczne? Czy jednak lepiej być wiernym klasyce? Zobacz pięć wyjątkowych przepisów trójmiejskich ekspertów od słodkości.
_______________________________________________________________________________________

Świerkowy Creme Brulee, Andrzej Frelak, Sheraton. Świerkowy Creme Brulee, Andrzej Frelak, Sheraton.
Świerkowy Creme Brulee
Aromatyzowany cynamonem, kardamonem i anyżem

Składniki:


1l śmietany 36%
12 szt. żółtek
150g białego cukru
3-5 szt. gałązek świerku(w zależności od wielkości-młode końcówki tegoroczne)
1 gwiazdka anyżu
1 szt. kory cynamonu
4 szt. ziarna kardamonu
cukier brązowy do opalenia

Sposób przygotowania:


Śmietanę gotujemy z połową białego cukru, gałązkami świerku, anyżem, cynamonem i rozdrobnionymi ziarnami kardamonu. Drugą połowę cukru mieszamy z żółtkami. Zagotowaną śmietaną hartujemy żółtkami z cukrem. Wszystko razem przelewamy przez sitko a następnie do misek. Pieczemy w temp 105*C ok 30-40 min. w zależności od głębokości foremek. Najlepiej sprawdzić, czy Creme Brulee jest gotowy, dotykając mokrym palcem powierzchni. Gotowy Creme Brulee studzimy. Powierzchnie posypujemy brązowym cukrem a następnie opalamy za pomocą palnika.

WESOŁYCH I SŁODKICH ŚWIĄT!

Andrzej Frelak, szef cukierni w sopockim Sheratonie
_______________________________________________________________________________________

Wilgotne ciasto marchewkowe na ciepło, restauracja Cynamon. Wilgotne ciasto marchewkowe na ciepło, restauracja Cynamon.
Wilgotne ciasto marchewkowe na ciepło, polane miodem
W świątecznej odsłonie specjalnie dla czytelników deluxe.trojmiasto.pl z najlepszymi życzeniami od Cynamonu

Składniki:


4 jajka
250g cukru
250g mąki
2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cynamonu
¾ kubka oliwy
500g marchwi
Kubek bakalii

Sposób przygotowania:


1. Jajka utrzeć z cukrem.
2. mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia- dodać do jaj.
3. Oliwę dolać do masy.
4. Dodać marchew i bakalie.
Coraz bliżej podniebienia!
5. Po upieczeniu szykujemy polewę.

Nasza propozycja z białą czekoladą:
50g białej belgijskiej czekolady
50g jogurtu naturalnego
Laska wanilii
Przekrajmy laskę i wyciągamy nasiona.
Inwencja twórcza przy dekorowaniu suszonymi bakaliami wskazana :)

Wesołych świąt życzy Restauracja Cynamon Gdynia!
_______________________________________________________________________________________

Tradycyjny makowiec - receptura cukierni Pellowski. Tradycyjny makowiec - receptura cukierni Pellowski.
Tradycyjny Makowiec
Prosto z cukierni Pellowski

Składniki na ciasto drożdżowe:

mleko 83g
cukier 37g
margaryna 33g
sól 1,5g
żółtko 7g
jajko 7g
aromat rumowy 1g
mąka 250g
drożdże 10g

Składniki na masę makową:

mak mielony 430g
jabłko 37g
rodzynki 45g
orzechy prażone 17g
skórka pomarańczowa 27g
cynamon 2g
białko 12g
aromat migdałowy 12g

Sposób przygotowania:

Składniki z masy makowej wymieszać na jednolitą masę. Z mleka, drożdży i 80g mąki zrobić rozczyn i pozostawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać cukier, żółtko, jajko, aromat rumowy,sól i mąkę wymieszać pod koniec mieszania dodać margarynę. Ciasto odstawić na 15 min. Ciasto przemieszać i pozostawić na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. Kęs ciasta wałkować na placek o grubości 4mm. Na ten placek układamy masę makową i zwijamy ciasto z makiem. Tak przygotowaną roladę zawijamy w papier do pieczenia. Układamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 st. C przez 45 min.
Po wypieku możemy udekorować lukrem i bakaliami.

Szczęśliwych świąt życzy cukiernia Pellowski!
_______________________________________________________________________________________

Babeczki waniliowe
Babeczki świąteczne, Agnieszka Tarasewicz-Masiak, Pink Sweets Shop. Babeczki świąteczne, Agnieszka Tarasewicz-Masiak, Pink Sweets Shop.
Potrzebna będzie blaszka do muffinów i papierowe papilotki

Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100g masła rozpuszczonego i ostudzonego
1 jajko

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy suche składniki, a w rondelku z rozpuszczonym i ostudzonym masłem mokre (mleko, jajo). Łączymy wszystko razem i mieszamy koniecznie łyżką - nie miksujemy. Jeśli dodajemy kakao, brązowy cukier czy bakalie, robimy to na sam koniec. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Jeśli wkładamy dodatki (owoce, czekoladę) i zależy nam na gładkiej powierzchni wypieku, to nakładamy ciasto na dwa razy. Najpierw część, potem wtykamy dodatki i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok 20 min. Po przestudzeniu babeczki wyjmujemy z blaszki.

Na wszystkie święta przygotowuję babeczki z kremem, dodatkami i dekoracją. Dzieci się cieszą, bo każda może wyglądać i smakować inaczej. I można je zjeść na różne sposoby: zlizać sam krem, a resztę zjedzą rodzice, zacząć od boku albo od dekoracji... I do tego te kolorowe i wzorzyste papilotki... Na koniec dekoracja! Wym roku przygotowuję cukrowe bałwanki, śnieżynki i gwiazdki, ale można prościej. Czekoladową babeczkę posypać po prostu cukrem pudrem, wcześniej układając na niej wyciętą z papieru np. gwiazdkę. Po usunięciu szablonu powstają piękne świąteczne dekoracyjne wypieki.

Smacznych świąt!

Agnieszka Tarasewicz-Masiak, Pink Sweets Shop.
_______________________________________________________________________________________

Trufle z białej czekolady

Składniki:

406g białej czekolady
31g masła
128g śmietany 36%
50ml likieru pomarańczowego,
skórka z pomarańczy starta
50g glukoza w płynie (do kupienia w aptekach)

Sposób przygotowania:


Śmietanę zagotuj z glukozą i dodaj likier. następnie dodaj białą czekoladę i masło. dokładnie rozpuść. Masę dobrze ostudzić i formuj kulki. gotowe obtocz w wiórkach kokosowych lub innych orzechach.

Wszystkiego najlepszego!

Tomasz Jakubiak, Fumenti
_______________________________________________________________________________________

Miejsca

Zobacz także

Opinie (26) 1 zablokowana

  • Fajnie... (5)

    Ale chyba trochę późno. Niemniej jednak na pewno skorzystam wkrótce z przepisu na ciasto marchewkowe z kawiarni Cynamon. Wygląda pięknie :)

    • 22 1

    • ale smakuje okropnie (4)

      sama soda i proszek do pieczenia
      fuj

      • 5 3

      • Marchewkowe z Cynamonu jest pycha! (3)

        Wesołych Świąt!

        • 4 3

        • zapomniałam się podpisać (2)

          • 4 4

          • Nieudacznik! (1)

            Zapomnialem się podpisać: kompletny życiowy nieudacznik! Uwielbiam krytykować innych bo sam nigdy nic nie osiągnę!

            • 5 5

            • podpisano:

              • 4 4

  • Cynamon (1)

    A może droga redakcjo ! Jeszcze napisać ile to ciasto marchewkowe piec i w jakiej temperaturze żeby nie wyszedł zakalec :)))))

    • 22 0

    • marchewkowe ale ile czasu piec

      jaka temperatura pieczenia
      zapomnieliście

      • 2 0

  • Ile wysiłku potem trzeba aby spalić te puste kalorie (2)

    • 4 0

    • Ja nie spalam.

      • 1 0

    • Seks :)

      • 4 1

  • te przepisy to na wigilię 2014?

    • 17 0

  • 7 g (5)

    7 g żółtka, 7 g jajka. kto wymyślił te porcje?

    • 22 0

    • Chyba wegetarianie, bo to im się najbardziej w głowach miesza

      • 2 5

    • Pellowski (2)

      czyli najbardziej żenująca sieć cukierni w 3mieście. Chociaż same ich wyroby są okej.

      • 2 1

      • co jest w niej żenującego skoro wyroby są ok?

        bęcwale?

        • 5 0

      • co jest ok w wyrobach? pączki z posmakiem proszku do pieczenie, bywa, że niedopieczone. chleb wielkości bułki za niemal 3zł. smak bez rewelacji. jedyne co ostatnio zjadłam i mi smakowało to tort truskawkowy z bitą śmietaną. pyszny był. reszta taka sobie. pomijam buractwo właściciela przez, które omijam tą piekarnię. jedynie na ten tort się skusiłam, ale sytuacja była podbramkowa :/

        • 0 0

    • można się domyśleć

      strzelam że to prawdopodobnie przerobienie jakiegoś "masowego" przepisu na 50 ciast na przepis jedno ciasto. W końcu to duża sieć cukiernicza więc nie bawią się w przepisy na pojedyncze porcje.

      • 0 0

  • brawa dla redakcji (4)

    artykuł z wigilijnymi przepisami pojawia się, gdy wszyscy mają już jedzenie przygotowane, a sklepy są zamykane. specjalnie na złość czytelnikom, żeby narobić smaka i uniemożliwić nam realizację na tegoroczne święta.

    i same przepisy też są świetne, może i autorzy są genialnymi kucharzami, ale to jeszcze nie znaczy, że potrafią przygotować instrukcję. albo specjalnie tak układają przepisy, żeby przeciętna kura domowa nie porywała się na tak wysublimowane kompozycje smakowe. Bo 7 g jajka? sprawdzić creme brulee mokrym palcem - i jak to sprawdzanie ma wyglądać? przepis na polewę z białej czekolady też jest super.
    to już wolę przepisy dla blogerek, przynajmniej mogę się skupić na samym daniu, a nie na poprawnym interpretowaniu instrukcji.

    szkoda i smutno, że tyle niedociągnięć, bo propozycje są świetne! Chętnie wypróbuję świerkowy creme brulee i ciasto marchewkowe :)

    • 9 2

    • Jak... (1)

      ...dotkniesz mokrym palcem środka tarty (brulee) i się nie przykleja do tego palca to jest gotowa:-D

      • 1 0

      • przypuszczam, że o to chodziło, ale czasami jak robię tradycyjny creme brulee, to mimo iż wierzch jest ok., to po schłodzeniu środek jest wciąż zbyt płynny, w swoim piekarniku już zoptymalizowałam czas pieczenia, ale jak gotuję u kogoś, to czasem mam problem.

        • 0 0

    • wcale mi to smaku nie narobiło, nawet przeciwnie

      • 0 0

    • gramy

      ale jestescie gamonie brule sprawdza sie mokrym palcem czy nie klei sie do palca. a gramy? kazdy kto choc troche zna sie na kuchni wie jak sie dzieli jajo wagowo 20g zoltko 30g bialko i 5 skorupka

      • 0 0

  • Babeczki waniliowe - a w przepisie ani grama wanilii ..

    • 9 0

  • ostatki u restauratorow

    jak im cos z marnego kateringu zw.jedzeniem zostaje to robia torty to raczej tartinki z resztek

    • 0 0

  • A najsmieszkniejsze ze ciasto marchewkowe mozecie sprubowac.

    Od lat mają je w restauracji w ogrodach w Gdyni . Co jakiś czas pojawia się w karcie w tej chyba tez maja ale na necie letnia tylko jest wiec nie wiem. Ale samo ciasto z tego co kojarzę identyczne prawie było jeśli chodzi o składniki, tylko ananasa dodawali :-p . I po co piszą polane miodem jak polewają czekoladą ciepłą . Tak to jest jak się przerabia stare przepisy na świąteczne . A palcem wilgotnym się sprawdza aby się nie przykleić do masy i uciska sprawdzając czy nie jest jeszcze płynne no i chyba się wodę w blaszkę z miseczkami wlewa...

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane