• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Superżywność. Rewolucja w odżywianiu?

Aleksandra Sobocińska
15 września 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
"Superfoods" to nie tylko jagody goji, nasiona chia i spirulina. To także rodzima kapusta kiszona(!), siemię lniane i czosnek. "Superfoods" to nie tylko jagody goji, nasiona chia i spirulina. To także rodzima kapusta kiszona(!), siemię lniane i czosnek.

O "superfoods", czyli "superżywności" jest ostatnio coraz głośniej. Produkty, które należą do tej grupy, mogą m.in. poprawić wzrok, zwiększyć odporność i sprawność seksualną, czy uregulować poziom hormonów. Gdzie ich szukać i jak włączyć je do diety?



Świeże i sezonowe czy przetworzone i zamrożone? Nawet dzieci wiedzą, jakiego wyboru dokonać, aby zachować zdrowie. Mamy wiedzę oraz możliwości, a jednak nie zawsze dokonujemy właściwej selekcji i idziemy drogą na skróty. Tymczasem tak niewiele trzeba, aby poprawić samopoczucie i stan zdrowia.

Zdrowe odżywianie:

- Żyjemy w czasach epidemii chorób cywilizacyjnych przenoszonych przez żywność - jej nieodpowiednią ilość i jakość. To sprawia, że ciągle poszukujemy naturalnych produktów, które będą wspomagały profilaktykę i leczenie cukrzycy typu 2, miażdżycy, nowotworów, nadciśnienia czy otyłości. Jeśli spełniają powyższe kryteria mogą być zaliczane do superfoods, czyli super żywności. Pamiętajmy jednak, że nie jest to termin naukowy, a ogólne określenie produktów, które mogą przynieść korzyści zdrowotne - mówi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk z Centrum Zdrowia Lifemedica w Gdańsku.
Słownikowa definicja superżywności wciąż nie została sporządzona, niemniej w niedługim czasie może to ulec zmianie. Wolfe David, autor książki "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości", w prosty sposób opisuje cechy, jakimi muszą wyróżniać się produkty z tej grupy.

- Superżywność to zarówno żywność, jak i lekarstwa; posiada cechy obu tych grup. Artykuły zaliczane do tej grupy to bardzo skuteczne, skoncentrowane i odżywcze produkty - zapewniają o wiele więcej korzyści niż jedzenie, które spożywamy na co dzień - pisze Wolfe David.
Jakie produkty?

Bogactwo wartości odżywczych produktów grupy "superfoods" sprawia, że już ich niewielka porcja wzmacnia i regeneruje organizm. List z produktami jest kilka. Wolfe wyszczególnił 10 najlepszych rodzajów superżywności:

Jagody goji - zawdzięczamy im wzrost libido, właściwości anti-aging, poprawę wzroku, wzmocnienie układu odpornościowego, nawodnienie organizmu, wspieranie pracy mózgu i sprawności neurologicznej oraz poprawienie kondycji układu krążenia.
Kakaowiec, który jest najlepszym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, magnezu, żelaza, chromu, manganu, cynku, miedzi, witaminy C, kwasów tłuszczowych omega-6, fetyloetyloaminy, serotoniny i błonnika.
Maka, która ma pozytywny wpływ na następujące schorzenia i stany: anemię, zespół chronicznego zmęczenia, depresję, niepłodność, brak libido, objawy menopauzy, zaburzenia menstruacji, problemy z pamięcią, raka żołądka, napięcie związane ze stresem i gruźlicę.
Produkty pszczele (m.in. miód, propolis), które łagodzą objawy wielu chorób, wzmacniają system odpornościowy, zwalczają bakterie, są bogatym źródłem minerałów, aminokwasów, tłuszczów i witamin.
Spirulina, która stanowi źródło kompletnego białka (algi składają się w 65 - 71 proc. z białka), 18 aminokwasów, w tym osiem niezbędnych. Jest również najlepszym źródłem kwasu gamma - linolowego (GLA) o działaniu przeciwzapalnym.
Niebieskozielone algi ALA, które zawierają jeszcze więcej minerałów, chlorofilu i witaminy C niż spirulina; wspierają pracę układu odpornościowego, mają w składzie aż 40 pierwiastków głównych i jednośladowych, są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Fitoplankton morski, który jest podstawą całego ziemskiego łańcucha pokarmowego i stanowi najlepsze roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (DHA, EPA) oraz jest naturalnym źródłem wielu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, polisacharydów i białka. Korzyści z jego spożywania to: przypływ energii, wzmocnienie układu odpornościowego, łagodzenie bólu, poprawa procesu detoksykacji organizmu, utrata wagi, poprawa pamięci, siły, koncentracji, wzroku, jakości skóry i libido, regeneracja układu nerwowego, lepszy sen oraz ogólne samopoczucie.
Aloes - żel z surowego aloesu zawiera witaminy A, C i E, cenne pierwiastki, przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy i polisacharydy. Spożywanie aloesu poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzi stany zapalne, chorobę popromienną; zwalcza nowotworzy, choroby serca i cukrzycę, wzmacnia układ odpornościowy, nawadnia organizm, poprawia funkcjonowanie nerek oraz wspomaga odchudzanie.
Siemię konopne - nasiona konopi (wraz z łuskami) składają się w 35 proc. z białka, w 47 proc. z tłuszczu oraz w 12 proc. z węglowodanów; są ponadto bogatym źródłem minerałów. Siemię wzmacnia odporność, odmładza, pomaga w detoksykacji organizmu, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu nerwowego.
Orzechy kokosowe, które poprawiają trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i aminokwasów, wzmacniają układ odpornościowy, tarczycę i układ nerwowy; łagodzą objawy hipoglikemii, mają właściwości anti-aging, regulują i wspierają pracę hormonów, przyspieszają metabolizm i wspomagają wątrobę.

Superżywność z Polski

Superżywność jest również uprawiana w Polsce! Do tej grupy zalicza się kilka - niekiedy niepozornych - produktów, takich jak:

Siemię lniane - jest bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych, które zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, wpływa na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, pomaga oczyścić organizm z toksyn, reguluje pracę jelit oraz jest zalecane przy profilaktyce antynowotworowej.
Natka pietruszki - już jedna łyżka stołowa natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest ona również bogata w witaminę A i składniki mineralne; wspomaga trawienie, działanie wątroby, trawienie i układ moczowy. Pomaga przy niestrawności i bólach menstruacyjnych.
Czosnek, który wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwbakteryjne, poprawia pracę układu sercowo - naczyniowego oraz blokuje niekorzystne przemiany zachodzące w komórkach, w tym te prowadzące do powstawania nowotworów.
Kasza jaglana, zwana "królową kasz" - odkwasza organizm, jest bogatym źródłem składników mineralnych, witamin i lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację.
Aronia, która jest bogatym źródłem witamin C,E, witamin z grupy B, minerałów i przeciwutleniaczy. Aronia obniża poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie tętnicze oraz ryzyko chorób serca i nowotworów.
Pokrzywa, która detoksykuje organizm, łagodzi stany zapalne organizmu, zwiększa odporność oraz poprawia jakość krwi.
Kapusta kiszona - w jej lecznicze właściwości wierzono już w starożytności. Posiada dużo cennych witamin i składników mineralnych, dzięki którym zwiększa odporność, detoksykuje i regeneruje organizm, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje proces trawienia.  

Wymienione produkty nie wyczerpują listy superżywności, na której można również znaleźć m.in. młody zielony jęczmień czy szałwię hiszpańską.

- Ilu zwolenników racjonalnego żywienia, tyle list z produktami należącymi do superfoods, jednak na większości z nich znajdziemy zarówno te dobrze nam znane, jak czosnek, brokuły, orzechy, owoce jagodowe i cytrusowe, jak i królujące od niedawna jagody goji, spirulinę czy komosę ryżową. Czy powinniśmy je spożywać? Mam nadzieję, że każdy robi to codziennie, jako element zbilansowanej diety. Niekoniecznie poprzez spożywanie młodego jęczmienia, ale szpinaku; nie owoców goji, ale jabłek i śliwek. "Superfoods" są w najbliższym warzywniaku! Wybierajmy naturalnie: sezonowe owoce i warzywa, ziarna oraz nasiona roślin strączkowych, połączymy racjonalną dietę z aktywnością fizyczną i cieszmy się superzdrowiem! - radzi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk.
Czy klienci sklepów z eko-żywnością często pytają o produkty z listy "superfoods"?

- Klienci często kupują jęczmień zielony, chia, ziarna kakaowca, spirulinę, błonnik z babki. Często padają też pytania o makę. Popularność tych produktów jest zdecydowanie coraz większa, ludzie zwracają uwagę na to, co jedzą, bo chcą być zdrowi. Ich świadomość jest zdecydowanie coraz większa - mówi Mateusz Maderski, współwłaściciel sklepu Zielona Planeta.
Włączenie superżywności do diety powinno przebiegać racjonalnie. W sieci nie brakuje przepisów na dania z ich zastosowaniem. O autorską propozycję zapytaliśmy Pawła Pawluka, szefa kuchni w restauracji Senso.

Smocze ,,Super Racuchy" z owocami, lawendą i melasą z szarańczynu strąkowego. Smocze ,,Super Racuchy" z owocami, lawendą i melasą z szarańczynu strąkowego.

Smocze ,,Super Racuchy" z owocami, lawendą i melasą z szarańczynu strąkowego - przepis szefa kuchni restauracji Senso, Pawła Pawluka.

SKŁADNIKI :
Szałwia Hiszpańska BIO - 2 płaskie łyżki stołowe,
jajko od kury - 2-3 sztuki,
mąka z lnu BIO - 2 łyżeczki czubate,
mąka z dyni BIO - 2 łyżeczki czubate,
młody mielony jęczmień BIO - 1 łyżeczka,
mąka kokosowa BIO - 5 łyżek stołowych,
mąka z topinamburu - 1 łyżka,
mleko 3,2 % - 2 kubki,
matcha - zielona herbata -1 łyżeczka,
melasa z karobu około 2 łyżki (według uznania),
amarantus dmuchany - według uznania - około 2 łyżeczki,
kwiaty lawendy do dekoracji,
brzoskwinia - 1 szt na osobę,
borówki - garstka na osobę.
Przepis na ciasto na około 8 osób, wszystkie składniki są dostępne w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.

PRZEPIS:
Szałwię zalać letnią wodą (240 ml) i pozostawić do napęcznienia na około 10-15 minut. W międzyczasie do średniej wielkości miski wbić jajka, dodać mąkę z lnu, mąkę z  dyni, młody jęczmień, mąkę kokosową, mąki z topinamburu, mleko, matcha i na końcu - napęczniałą zawartość kubka z szałwią hiszpańską.
Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej zielonej masy o konsystencji lekkiego ciasta (jak na placki ziemniaczane). Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy na dobrze rozgrzanej, bez użycia tłuszczu, z obu stron. Masę nakładamy łyżką i rozgniatamy lekko na cienkie placuszki.
Następnie obieramy ze skórki dojrzałą brzoskwinię, wyjmujemy z niej pestkę i kroimy na cząstki (półksiężyce), myjemy borówki.
Smarujemy talerz melasą z szarańczynu strąkowego, czyli melasą z karobu i posypujemy dmuchanym amarantusem - może być z miodem. Uwaga - melasa jest bardzo słodka i lepiej nie przesadzić.
Na tym układamy racuchy i owoce na przemian - tyle warstw, ile lubimy.
Możemy polać delikatnie po wierzchu karobem i posypać resztą amarantusa. Rauchy są bardzo sycące!
Życzę smacznego :-)

Miejsca

Zobacz także

Opinie (45) 9 zablokowanych

  • A gdzie rokitnik? (2)

    Choć pewnie mało kto wie co to takiego.

    • 14 0

    • W Specku jest ostatnio:p (1)

      • 1 0

      • Wiem gdzie jest za darmo:P

        • 1 0

  • wygląda całkiem apetycznie

    Zdrowe nie musi być bleeeeee ;)

    • 5 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane