Śniadanie to wg wielu najważniejszy posiłek, który czasem warto celebrować. Zwłaszcza letni klimat sprzyja spożywaniu dań na świeżym powietrzu i delektowaniu się zarówno jedzeniem, jak i słońcem. Dopełnieniem takiego śniadania może być kieliszek szampana lub prosecco. Przedstawiamy miejsca w Trójmieście, w których skosztować można prawdziwie królewskich śniadań.
najchętniej jadam śniadanie w łóżku
10%
w restauracji, najlepiej w centrum miasta lub blisko morza
7%
w swoim domu z najbliższymi
48%
na tarasie, balkonie, na plaży
12%
w hotelowej restauracji, najlepiej podawane w formie bufetu
6%
Sopocka
restauracja Art Deco,
z unikalnym widokiem na morze mieszcząca się w
Hotelu Sofitel, to eleganckie miejsce na rozpoczęcie dnia. Śniadania serwowane są w dni powszednie w godzinach 6:30-10:30, a w weekendy i święta do 11:00. Co miesiąc przygotowany jest tematyczny bufet, np. w czerwcu króluje truskawka, a lato upłynie w towarzystwie owoców leśnych. Na gości czekają dwa bufety z licznymi smakołykami. Istnieje również możliwość zamówienia potraw z karty, takich jak: naleśniki, jajecznica czy jajka po benedyktyńsku, które są przygotowywane specjalnie na zamówienie gości.
- W czasie śniadań zachęcamy także do skorzystania z naszej specjalnej oferty na szampana G.H. Mumm Cordon Rouge. Jest to doskonały, wytrawny szampan, na każdą okazję, którą warto celebrować. Kompozycja win z najlepszych 77 winnic z regionu Szampanii, z wykorzystaniem win klasy reserve, tworzy świeży, bogaty i kompleksowy szampan najwyższej jakości. Kieliszek szampana do śniadania kosztuje 30 zł. Przy dobrej aurze zachęcamy do skosztowania śniadania w naszym ogrodzie - mówi Agata Kielan, PR&Marketing Manager.W sopockiej restauracji
Pelican śniadania podawane są aż do godziny 12:30. Ciekawym pomysłem jest opcja
śniadania dla dwojga, w którego skład wchodzi: szynka, wędzony łosoś, twarożek z wanilią, pasta jajeczna, parówki cielęce, konfitura owocowa, świeże owoce, masło, dwa croissanty, pieczywo, a także dwa kieliszki Prosecco Gancia. To wszystko otrzymamy w cenie 64 zł.
Nie tylko goście
hotelu Hilton mogą liczyć na smaczne śniadania serwowane przez mieszczącą się w nim restaurację
Mercato . Śniadania, także z lampką prosecco, podawane są codziennie: od poniedziałku do piątku między 6:30 a 10:30, a w weekendy do 11. Śniadanie w formie bufetu kosztuje 75 zł i obejmuje cały bufet, kilka dodatkowych dań (jak naleśniki czy gofry), napoje oraz Prosecco Fiabesco Treviso.
- Nasze śniadania są w formie bufetu, choć w cenie można zamówić także dodatkowe dania jak np. naleśniki czy gofry. Wiemy, że dobry początek dnia jest kluczem do sukcesu, dlatego do śniadań przykładamy ogromną wagę. Chcemy, by nasi goście byli usatysfakcjonowani i by nasze propozycje zawsze przewyższały ich oczekiwania, stąd też wybór dań jest niezwykle szeroki - znajdą u nas coś dla siebie i miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni, i osoby, dla których najważniejsza jest określona dieta. Wszystkim gościom, poza tradycyjnymi śniadaniowymi napojami, jak kawa, herbata, woda czy soki, proponujemy prosecco. Odrobina luksusu zawsze powoduje uśmiech na twarzy. W sezonie letnim śniadania można jeść siedząc na tarasie Mercato, podziwiając Motławę oraz serce starego Gdańska. W takiej atmosferze wszystko smakuje jeszcze lepiej - przekonuje Aneta Gromadzka, specjalista ds. PR i marketingu w hotelu Hilton w Gdańsku.Wszystkie kulinarne wydarzenia znajdziesz w naszym kalendarzu imprez
Celebrując sprzyjającą aurę, letnie śniadanie warto spożywać na świeżym powietrzu. Taką możliwość daje nam kolejna restauracja -
Szafarnia 10.
- W restauracji Szafarnia 10 śniadania serwujemy w godzinach 7-11 w formie bufetu. Oferujemy dania gorące, zimne oraz deserowe z lokalnych produktów. Na specjalne życzenie gości przygotowujemy dodatkowe dania gorące. Do śniadania goście mają do dyspozycji kawę zwykłą lub bezkofeinową - zapewnia Filip Bartkowski, specjalista ds. marketingu.W sezonie letnim śniadanie można zjeść na oszklonym tarasie. W połączeniu z pięknym widokiem otrzymujemy również kieliszek prosecco w atrakcyjnej cenie - 21 zł. Cena śniadania przy wcześniejszej rezerwacji to 39 zł, a w dniu śniadania wynosi 45 zł.
Bliskość morza, duży taras i miejsce przy samej plaży - w takich okolicznościach możemy zjeść śniadanie w restauracji
White Marlin w Sopocie . W karcie menu znajdziemy jajka na miękko, sadzone, po benedyktyńsku, jajecznicę, omlet, czy owsiankę. Bardziej nowoczesne propozycje to chałka na maśle z miodem akacjowym i twarogiem, bliny z kawiorem i łososiem czy kanapka z awokado i pankejki. Warto dodać, że dzieci do lat 3 nie płacą za bufet, a dzieci do lat 9 płacą tylko 50 proc. ceny.
- W menu bufetowym znajduje się wybór wędlin, warzyw, a także świeżo przygotowane pasty. Goście mogą również wybrać opcje słodkiego śniadania z kilku rodzajów musli, owoców i miodów. Do wyjątkowych śniadań proponujemy szampana Moet&Chandon. Cena kieliszka zaczyna się od 39 zł, a butelki od 290 zł - mówi Łukasz Burda, manager restauracji.Miejsce stworzone w zabytkowej kamienicy przy
ul. Ogarnej 27 , to
restauracja Canis, w której zjemy pożywne śniadanie.
- Śniadania serwujemy codziennie, włącznie z weekendami, od godz. 9 do 12. W naszej ofercie znajdują się klasyki, takie jak omlet z trzech jaj z trzema wybranymi dodatkami, jajecznica czy granola z owocami. W cenie 19 zł klient dostaje jedną z wymienionych opcji, z koszyczkiem pieczywa, konfiturą, miodem, sokiem pomarańczowym i kawą lub herbatą gratis. Dla osób odczuwających większy głód mamy śniadanie Canis - jest to opcja najdroższa (29 zł) i podana na paterze, m.in. z jajecznicą, selekcją wiejskich wędlin, kiełbaskami, ciecierzycą, bekonem, pieczarkami. Fani bąbelków mogą domówić kieliszek prosecco w cenie 12 zł - mówi Mateusz Janusz, szef kuchni restauracji Canis.
W biznesowej części Oliwy, na
parterze budynku Argon , znajduje się restauracja
Officyna Vinegre, która funkcjonuje od kwietnia tego roku. Menu śniadaniowe trwa w godzinach 8-11:30. Znajdują się tu zarówno klasyczne propozycje, jak i bezmięsne dania. Zjemy tu m.in: płatki owsiane, granolę, tosty, jajka po żołniersku, benedyktyńsku lub królewsku, szakszukę czy pankejki. Ceny wahają się od 12 do 16 zł.
- Jak najbardziej do każdego śniadania można zamówić kieliszek Prosecco Mionetto, które również jest naszym partnerem, jak i kieliszek hiszpańskiego wina - dodaje Dawid Szczerba z restauracji Officyna Vinegre.Śniadania w
Bistro Sztuczka w Sopocie serwowane są codziennie od 9 do 11:30. W menu śniadaniowym jest do wyboru pięć zestawów w cenie 25 zł każdy. Do wyboru mamy śniadanie klasyczne, które opiera się na jajkach: jajecznicy lub jajkach sadzonych, śniadanie na słodko, czyli owsianka i naleśniki z owocami, omlet z dodatkami, propozycja dla wegan: chłodnik z korzenia pietruszki i winogron oraz talerz z zimnymi składnikami podawany z pieczywem.
- Do śniadania proponujemy każde z naszych 24 win na kieliszek lub jedną ze 150 butelek wina. Jeżeli chodzi o szampana to serwujemy Champagne Taittinger Brut Reserve NV (29 zł/100 ml) oraz Champagne Taittinger Prestige Rose NV (39 zł/100 ml). Podobnie jak w przypadku naszego menu opieramy się na klasyce w najlepszym wykonaniu: proponujemy śniadania z pieczywem własnego wypieku i jajami od kur z wolnego wybiegu - mówi Łukasz Chwojnicki z zespołu Sztuczki.