- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Smaki deluxe: sarna i jeleń
Szlachetne, trudno dostępne, drogie, a przy tym bardzo zdrowe. Z szeroko pojętej dziczyzny, rozsmakujmy się w sarninie i jeleninie.
- Sarnina - co można zrobić z mięsa sarniny?
- Jelenina - jak przygotować?
- Mięso sarny i jelenia - czy są zdrowe?
Dzik, łoś, sarna, jeleń, zając, bażant, kuropatwa - mięso dzikich zwierząt ma wyjątkowy, niezwykle aromatyczny i głęboki smak. Zazwyczaj jest też chudsze niż mięso zwierząt hodowlanych i znacznie zdrowsze. Jego obróbka wymaga jednak pewnych umiejętności - z uwagi na twardość powinno być wcześniej odpowiednio zamarynowane (np. w soku z cytryny czy winie).
Listopad jest miesiącem, w którym polować można m.in. na jelenie szlachetne (byki, łanie i cielęta), jelenie sika (byki, łanie i cielęta), sarny (kozy i koźlęta). Zarówno jeleninę, jak i sarninę znajdziemy w aktualnych, jesienno-zimowych kartach w trójmiejskich restauracjach.
- Jelenie są większe, przez co ich mięso ma większe przerosty. Niemniej, jakościowo jedno i drugie jest po obróbce bardzo miękkie. Mięso jelenia ma ładną strukturę, a mięso sarny jest jakby maziowate, można je porównać do tuńczyka - mówi Adrian Klonowski, szef kuchni w restauracji Metamorfoza.
Mięso sarny wymaga marynowania lub peklowania. Po takim przygotowaniu, można je dusić, gotować, smażyć, piec.
Sarnina - co można zrobić z mięsa sarniny?
- W Filharmonii aktualnie serwujemy polędwiczkę z sarny, którą przygotowujemy metodą sous-vide, a następnie obsmażany na maśle klarowanym z aronią i innymi dodatkami. Sarnę serwujemy z ziemniaczkami truflowymi, sosem jałowcowym, czipsami z żółtego buraka i świeżymy rydzami, smażonymi na maśle z ziołami. Samo mięso jest bardzo delikatne i ma specyficzny smak. To mięso nie wymaga długiej obróbki, łatwo je przeciągnąć. Cena produktu jest wysoka, wynosi około 120 zł za kilogram. Ilość mięsa jest ponadto ograniczona, trzeba je zamawiać z dużym wyprzedzeniem. W naszej restauracji amatorów dziczyzny nie brakuje, a największą kulinarną odwagą wykazują się nasi goście ze Skandynawii - mówi Mikołaj Gilecki, szef kuchni w Restauracji Filharmonia.
W aktualnej karcie Restauracji Filharmonia znajduje się wyśmienita polędwica z sarny smażona z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (cena: 99 zł).
Sarnina jest najbardziej soczystym mięsem z grupy zwierząt łownych, nie ma żadnych ścięgien, ma delikatny i lekko słodki smak. Najłatwiej pracuje się z polędwiczką z jelenia, która jednocześnie wymaga najkrótszej obróbki termicznej. Mięso jest intensywnie czerwone, a przerost tłuszczowy niewielki. Najlepiej komponuje się z innymi dodatkami pochodzącymi z lasu.
- Jeżyny, jałowiec, rozmaryn, grzyby, aromat świerku - te smaki z mięsem komponują się bardzo spójnie - mówi Mikołaj Gilecki.
Jelenina - jak przygotować?
Jelenina natomiast jest mięsem znacznie bardziej kruchym, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Jest świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Z jeleniny zrobimy zarówno pieczeń, jak i gulasz czy kiełbasę. Mięso może być czerwone lub bordowe i ma niewielki przerost tłuszczowy. Najcenniejszymi częściami tuszy są comber i udziec. Z aromatycznym mięsem najlepiej komponują się takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek, bazylia lub...
- Jeleń jest bardziej wyrazisty niż sarna i idealnie pasuje do jesieni. Aby przygotować comber z jelenia z naszej karty, należy najpierw zamarynować go przez 24 godziny w porto i wędzonych śliwkach. Następnie grillujemy na różowo, by nie stracił swojej delikatności, smaku oraz jędrności. Comber z jelenia podajemy z sosem na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem jałowca, co uwypukla smak jelenia, a także z duszoną brukwią. To połączenie smaków idealnie komponuje się z wieloma pozycjami z naszej karty win, jak np. Vigneti Del Salento "Gold series" '11 (Primitivo), a nawet z koniakiem czy whisky - mówi Michał Skowerski, szef kuchni w Restauracji L'Entre Villes Sopot.
Restauracja L'Entre Villes Sopot aktualnie serwuje "Stek z jelenia" z brukwią, selerem, bobem, czekoladą, chilli i jałowcem (62 zł).
Mięso sarny i jelenia - czy są zdrowe?
Mięso sarny i jelenia należy do niezwykle rzadkich, ale i zdrowych. Jak często możemy je spożywać i czy istnieją tu jakieś ograniczenia?
- Mięso dzikich zwierząt należy do najbardziej szlachetnych i jeśli tylko mamy dostęp do dobrej jakości jeleniny czy sarniny, to jak najbardziej możemy włączyć je do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać na pochodzenie mięsa i zwracać uwagę na to, czy zostało odpowiednio przebadane, szczególnie pod kątem obecności włosienia krętego. Ostrożnie produkty z dziczyzny powinny spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci, którym nie są one szczególnie zalecane. Ze względu na walory smakowe, a także niską zawartość cholesterolu oraz tłuszczu - a tym samym kaloryczność, a wysoką białka, mięso to wskazane jest osobom na diecie redukcyjnej. Dodatkowo stanowi lepsze niż mięso wieprzowe źródło żelaza i witamin z grupy B, co również zwiększa jego atrakcyjność. Pamiętajmy także, że pożywienie dzikich zwierząt jest naturalne, wolne od antybiotyków i zanieczyszczeń, co znacząco wpływa na jakość mięsa. Spożywajmy dziczyznę, ale tylko z dobrze znanych źródeł, aby w pełni wykorzystać jej walory smakowe oraz odżywcze - radzi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk z Centrum Zdrowia Lifemedica z Gdańska.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (56) 6 zablokowanych
-
2015-11-04 08:32
Myśliwi (2)
Pani redaktor - mysliwych w Gdańsku jest przynajmniej kilkuset albo i więcej, a nie 25 jak Pani pisze. Darz Bór
- 2 3
-
2015-11-04 15:26
szlag by trafił
morderców-mysliwych
- 5 3
-
2015-11-04 11:31
restauracje
Niestety ceny i jakość pozostawia wiele do życzenia. Ostatnia kolacja w restauracji filharmonia i niedogotowane, częściowo surowe mięso - proponuję uważać, ja wiem że już tam nie wrócę..
- 1 0
-
2015-11-04 00:42
Deluxe 40 lat temu.
Sznycel z sarny , szaszłyk z dzika , do tego żywiec. Tak się jadało w gdyńskiej restauracji " Myśliwska" przy ul. Abrahama uprzednio odczekawszy swoje w kolejce do stolika .Było pięknie .
- 6 0
-
2015-11-03 12:05
jeleń i sarna nie są nosicielami włosienia ... (2)
ich mięso nie podlega badaniu... może warto trochę poczytać nim palnie się coś takiego...
- 22 6
-
2015-11-03 20:33
(1)
To nie jest prawda, te zwierzęta są również nisicielami tych chorób. Msm znajomych , którxy też tsk mówili, a potem brali zastrzyki
- 3 3
-
2015-11-04 00:41
Bzdura
Proszę zapoznać się jaka droga jest przenoszony wlosien krety! Zwierzyna plowa jest zwolniona z badania ale badamy pod kątem motylicy watrobowej. Mysliwy ma rację
- 5 1
-
2015-11-03 20:49
Tylko w dyskoncie lub z ulicy Spacerowej
Sarna i jeleń -tydzień w niemieckim dyskoncie z pewna panią z tv
- 0 1
-
2015-11-03 15:07
(2)
W aktualnej karcie Restauracji Filharmonia znajduje się wyśmienita polędwica z sarny smażona z aronią, truflowymi ziemniakami, musem z jabłek, puree z papryki i sosem jałowcowym (cena: 99 zł).
co tu robi papryka? szczególnie przy tak bogatym i eleganckim mięsie, jakim jest sarna zabije jej smak. szczerze nie polecam. W ogóle, to zdjęcie tejże potrawy przypomina odpustowy cygański tabor- czego tu nie ma?! Koszmarna prezentacja i przerost formy nad treścią- 17 7
-
2015-11-03 19:59
To po właścicielu (1)
Człowiek zadyma w głowie
- 2 2
-
2015-11-03 20:31
siiiii
A o którym z nich mówisz ???!!!!
- 1 2
-
2015-11-03 19:56
Myśliwi łamią prawo
Notorycznie polują w miejscach gdzie dokarmiają zwierzęta , to jak łowienie ryb na prąd . Zero
- 8 3
-
2015-11-03 18:14
Ciekawostka.
Ciekawe, czy ci deluxiarze wiedzą, że w knajpach jedza farbowaną wieprzowinę lol. Byle cham się nie kapnie.
- 14 4
-
2015-11-03 11:15
Jak mięso z jelenia (5)
to pewnie z mojego Szefa, bo to taki jeleń jeden :P
- 16 5
-
2015-11-03 11:52
jeleniem jestes raczej ty ! bo on przynajmniej jest Szefem . (1)
najgorzej jak pracownik ocenia Szefa. Zaloz firme swoja to sie bedziesz mogl wymadrzac dzieciaku
- 2 5
-
2015-11-03 17:30
fakt, skoro podwładny narzeka, że szef to jeleń
to dlaczego pozostaje jednak jego podwładnym?
- 1 0
-
2015-11-03 14:01
byłam dotąd pewna, że sam jesteś sobie szefem (1)
zdziwienie
- 5 0
-
2015-11-03 14:16
on jest tylko kierowca BMW i wozi Szefa )
Szef jest wlascicielem BMW . Zreszta on nigdy nie grzeszyl intelektem wiec jest kierowca tylko.
- 5 0
-
2015-11-03 11:17
suchar...
- 5 1
-
2015-11-03 11:10
wszystko fajnie i tak dalej... (4)
ale chociaż jeden przepis by się przydał... a nie cennik... niby jest jeden w treści ale nie ma podanych konkretnych proporcji... skąd mam wiedzieć jak długo mięso grillujemy ? Takie to wszystko niekonkretne
- 6 9
-
2015-11-03 12:23
(1)
etam, wpisz se w google i nie wydziwiaj
- 3 2
-
2015-11-03 13:59
etam
to masz na swoim talerzu codziennie..
- 2 2
-
2015-11-03 11:24
(1)
bo masz iść do restauracji na to, a nie samemu sporządzać.Dlatego nie ma przepisu.
- 3 1
-
2015-11-03 11:32
no to w takim razie
powinna być informacja, że jest to artykuł sponsorowany który reklamuje przepisy w restauracji a nie opisuje co można zrobić nie mogąc zrobić
- 7 0
-
2015-11-03 10:58
Wygląda smakowicie.
- 6 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.