• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Slow Food Festival - Sopot Od Kuchni (101 opinii)

26 maja 2013 na sopockim Molo odbędzie się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia z udziałem wielu znakomitych kucharzy z całej Polski "Sopot od kuchni" - Slow Food Festival.

Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim. Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się m/in
sławy kulinarne, artyści, celebryci, prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego, młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.

Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe około dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty.

Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia. Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki nawet jadalne arcydzieła.
Rozmieszczenie restauracji
Rozmieszczenie restauracji


Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu. Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.

Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu kuponu za symboliczne 5 zł (karnety 5x5).

Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.

Organizatorzy wydarzenia Butik Kreatywny Niepytaj.pl, Akademia Kulinarna FUMENTI oraz Slow Food Pomorze w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot zamierzają pomóc w wykreowaniu mody na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu, a szczególnie z Morza Bałtyckiego.

Uczestnicy

Restauracje i szefowie kuchni:
• Hotel Sheraton Sopot
• Hotel Hilton Gdańsk - Restauracja Mercato
• Hotel IBIS Styles Reda - Restauracja "Rzeka Smaków"
• Hotel Kozi Gród Pomlewo
• Restauracja White House Sopot
• Restauracja Metamorfoza Gdańsk
• Restauracja Rucola Sopot
• Tapas de Rucola Sopot
• Restauracja Toscana & Pomodoro
• Restauracja Casino Diner Gdańsk
• Restauracja Hasi Sushi Gdynia
• Restauracja Trafik & Chwila Moment Gdynia
• Restauracja El Greco Gdynia
• Restauracja Malika Gdynia
• thefood.pl
• Fajne Baby
• Restauracja Akademia/Warszawa

Zaproszeni do stołu goście:
• Tomasz Jakubiak
• Marszałek Województwa Pomorskiego - Mieczysław Struk
• Prezydent Miasta Sopot - Jacek Karnowski
• Vice Prezydent Sopotu - Joanna Cichocka-Gula
• Vice Prezydent Sopotu - Bartosz Piotrusiewicz
• Marianna Krystev
• Borys Szyc
• Anna Męczyńska
• Reni Jusis
• Dorota Minta


www.sopotodkuchni.pl
www.fumenti.pl
www.slowfood.pl
www.niepytaj.pl


Przeczytaj także

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    25 zł
Karnety w cenie 25 zł (każdy karnet zawiera 5 biletów upoważniających do 5 degustacji)

Opinie (101) ponad 10 zablokowanych

  • znawcy gastronomii (3)

    Jestem dostawcą jednej z restauracji biorących udział w tym wydarzeniu i powiem że żadna z tych restauracji nie zarobi na tej imprezie. Ci którzy mają inne teorie na ten temat to nie mają pojęcia o kosztach w gastronomii. Chciałbym zwrócić uwagę że to akcja promująca Slow Food, degustacja a nie okazja do nawpieprzania się w opór. Biedaków i malkontentów odsyłam do biedronki, gdzie zaopatrzą się w ziemniaki i schab.. chociaż znając życie i tak będą biadolić, że za drogo. Nie ma to jak polski ciemnogród..

    • 9 5

    • Czyżby reprezentant niegojowskiego jasnogrodu ?

      • 4 0

    • ale to normalne ze buraki zawsze wszystkich wyzywaja od ciemniaków toaki mają poziom umysłowy (1)

      A od kiedy na na degustacjach się zarabia to jest promocja restauracji !! Ale jaki marny poziom restauracji mamy w Polsce każdy może sobie zobaczyć w programie Galerowej oraz przekonać się samemu.A tu proszę burak plącze ze on na tej imprezie nie zarobi i wyzywa klientów ze za mało zapłacą.

      • 3 1

      • śmieszni ludzie

        Pani "Galerowa" jest twoim wykładnikiem dobrej kuchni, gastronomii? a to przepraszam w takim razie...
        degustacja może być płatna albo i nie. powinni zrobić po 100zł albo po 200 bilety- wtedy dopiero byście mieli temat do biadolenia. jest wolny rynek? jest. nie podoba się- nie przychodzić.

        • 0 1

  • Degustacja

    to znaczy troszkę zjeść , pewnie małą przekąskę na patyczku.

    • 2 0

  • czy będzie zupka z płetw rekina ?

    jeśli nie,to nie biorę udziału -;)

    • 1 0

  • impreza smaczna

    ale pogoda pod mokrym dorszem-szkoda

    • 1 2

  • Trauma w Sopocie

    UWAGA UWAGA!!!
    TYLKO 3 OSOBY MOGĄ ZA DARMO TAM WEJŚĆ!!!
    JEŻELI JESTEŚ RODZINA 3-OSOBOWA PISZ NA EMAIL
    jesteśidiotą@gmail.com

    • 1 3

  • Całkiem przyjemna impreza

    To była świetna okazja to spróbowania potraw, na które pewnie do restauracji bym się nie wybrała. Fajny pomysł na imprezę plenerową. Organizacja sprawna, jedzenie pyszne (przygotowywane na naszych oczach). Można by jedynie darowac uczestnikom imprezy kupno biletu na molo...

    • 1 1

  • kuchnia molekularna (1)

    Która restauracja miała stoisko z kuchnią molekularną?

    • 0 1

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • banda cmokow (1)

    Wszyscy Ci piszący jak to restauratorzy powinni za darmo dawać a organizatorzy dolozyc z własnej kieszeni ssijcie bule.Wasz bełkot polaki jest stolec wart.jedzcie kaszankę i karkówkę na grillu.Szkoda waszych wypocin bo ludzie którzy nas odwiedzili Ci warci by dla nich gotować i wstać o 5 rano a skończyć o 20 tej byli zadowoleni.Nawiasem mówiąc każda z restauracji jak chcielibyście wiedzieć dolozyla prywatnych pieniędzy a organizatorzy nie zarobili na tym pieniędzy bo nie takie było założenie tego festiwalu.Co wy kebabozercy wiecie o dobrym jedzeniu,nie porównujcie Pani Gesler i tanich promocji pod publiczkę.Staramy się coś zrobić nowego.odmozdzyc takich jak Wy wiecznie niezadowolonych z roszczeniowa postawa.Na szczescie mamy tak silne osobowości i chęci do działania ze nie zniechęcicie nas tymi obelgami i niepichlebnymi opiniami.Pozdrawiam wszystkich którzy kochaja dobra kuchnie i życie ze smakiem i odrozniaja jedzenie od zarcia.

    • 4 2

    • Dzieki

      Tapas super żareło i obsługa no i gruszkówka!
      Dzieki

      • 1 0

  • Zwiedzanie mola

    Impreza bardzo udana mimo strasznego zimna :)jedyny mankament to opłata wejścia na molo. Skoro miasto przesuneło bramki wejściowe na molo to opłata powinna dotyczyć spaceru i zwiedzania mola a nie imprez tam organizowanych. Skoro to jest impreza dla wszystkich to powinna się odbywać przed wejściem na molo. Ale wiadomo wszędzie miasto szuka kasy tylko dlaczego na takich imprezach płaci się nie za spacer tylko za możliwość wejścia 50m. Niedługo pewnie postawią bramki przy wjeździe do kurortu i będą pobierać opłatę klimatyczną. Gratulacje organizacji dla urzędników miasta Sopot którzy gościli gratis na deskach molo!

    • 2 0

  • Do Inki

    Sama widziałam jak pan mrszałek Struk musiał zapłacić za wejście na molo bo się baba przy bramkach uparła.

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Najnowsze artykuły