- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem
Wiosenne i letnie weekendy to dobry czas na odwiedzenie klimatycznych restauracji. Niektórym też zależy, aby smaczne jedzenie szło w parze z odpowiednią obsługą i estetycznym wystrojem lokalu. Wybraliśmy zatem siedem restauracji w Trójmieście, z których rozciąga się piękny widok lub gdzie możemy przebywać w gustownym ogródku.
Szafarnia 10, Gdańsk
W centrum Gdańska, z widokiem na Motławę, znajduje się restauracja Szafarnia 10. Organizowane są tutaj zarówno dużo przyjęcia, jak i kameralne spotkania. Niezależnie od pogody można odpoczywać tu spoglądając na przepływające niedaleko jachty.
W nowej karcie, oprócz tatara z dorsza, z którego słynie szef kuchni k2455.html' class='parse-link' title='Grzegorz Labuda'>Grzegorz Labuda, znajdziemy również m.in.: kaszubską jagnięcinę, kaszubskiego miętusa, zupę rybną z halibutem i pstrągiem czy pierogi z cielęcą grasicą. Restauratorzy jak najmniej ingerują w produkty - delikatnie marynują lub przyprawiają, żeby wydobyć ich pierwotny smak.
- Na przełomie maja i czerwca lifting przejdzie wystrój restauracji Szafarnia 10. Wnętrze będzie bardziej przytulne, kolorowe, zostanie nieco ocieplone. Wszystko po to, by jeszcze intensywniej delektować się serwowanymi tu daniami i jeszcze chętniej spoglądać za okno na niezwykły widok gwarnego Głównego Miasta Gdańska - zapowiada Edyta Treder, menedżer ds. Marketingu i Komercjalizacji w restauracji Szafarnia 10.
GåRD Nordic Kitchen, Gdynia
Skandynawska restauracja GåRD Nordic Kitchen mieści się w sercu Gdyni tuż przy skwerze Kościuszki. W marcu tego roku restauracja wprowadziła nową, odświeżoną kartę, w której główne skrzypce grają tradycyjne skandynawskie dania, takie jak tost skagen, danish smørrebrød oraz norweska zupa rybna.
Wystrój restauracji pozwala poczuć się komfortowo, a dodatkowym atutem jest widok z okien na morze. Od kilku tygodni przed restauracją otwarty jest letni ogródek z panoramą na Południowe Molo.
- Staramy się wspierać lokalnych przedsiębiorców. Nasza deska serów składa się wyłącznie z serów produkowanych na Kaszubach. Stawiamy też na sezonowe produkty, dodatkowo co miesiąc wprowadzamy tematyczne menu. Po majówce zapraszamy na dania ze szparagami - zachęca szef kuchni, Przemysław Woźny.
Art Deco w Hotelu Sofitel, Sopot
W sopockim hotelu Sofitel Grand Hotel, znajduje się restauracja Art Deco. Sopocką plażę i molo obserwować można zarówno z samej restauracji, jak i korzystając z ogrodu mieszczącego się na terenie obiektu. Szef kuchni, Tomasz Koprowski, zadbał o smaczne i estetycznie wyglądające dania, dzięki którym poczujemy prawdziwy wiosenny klimat.
- Z naszej karty szczególnie polecamy dwa dania. Pierś z kaczki, czyli flagowe danie restauracji, na które specjalnie przychodzą goście, a jest ono oczkiem w głowie samego szefa kuchni. Danie jest przygotowywane bardzo skrupulatnie: kaczka leżakuje dobę w roztworze z soli morskiej i cukru, przez następną dobę w słodkiej wodzie, a później jest wakowana i gotowana przez 50 min w niskiej temperaturze - opowiada Agata Kielan, PR & Marketing Manager w hotelu Sofitel. I dodaje:
- Drugim daniem jest pierś z gołębia. Gołębie są sprowadzane z Francji w całości, świeże. Gołębie rzadko są sprzedawane w Polsce, a ich mięso jest delikatne i wymaga dużej uwagi w trakcie przygotowania. Gołąb leży w 4-proc. roztworze solanki przez 2 godziny i później bez przypraw jest wakowany i gotowany w niskiej temperaturze przez 10 minut. W czasie smażenia, które trwa 3 minuty, należy przytrzymywać całość ręką, aby skóra się na nim nie skurczyła. Danie podawane jest z foie gras, kukurydzianym musem i płatkami oraz z soczewicą.
Deser polecany przez restaurację to dekonstrukcja tarty rabarbarowej - młody rabarbar, który jest kompresowany w syropie prostym. Deser podawany jest w trzech postaciach: w kawałkach, jako mus oraz jako brunoise.
White Marlin, Sopot
Restauracja White Marlin zachwyca pięknym widokiem na sopocką plażę, który można podziwiać także z dużego tarasu. Wystrój wnętrza jest dopracowany, pełen ozdób w morskim stylu. Jeśli chodzi o kolorystykę, to zdecydowanie dominuje tu biel z granatowymi akcentami.
W karcie dań znajdziemy zarówno szeroki wybór ryb i owoców morza, jak i potrawy typowe dla kuchni chińskiej. Spędzając długie popołudnie z widokiem na morze, warto spróbować smacznych ciast i deserów, które kuszą od samego wejścia.
W sezonie letnim organizowanych jest tutaj wiele spotkań i wydarzeń plenerowych, wykorzystujących malownicze położenie restauracji.
Vinegre di Rucola, Gdynia
Na najwyższym piętrze budynku Muzeum Marynarki Wojennej przy ul. Zawiszy Czarnego 1B, mieści się restauracja Vinegre di Rucola. W karcie dominują smaki kuchni śródziemnomorskiej: ryby i owoce morza, grillowane mięsa, aromatyczne warzywa i owoce z dodatkiem oryginalnej oliwy z oliwek - czyli jest prosto i smacznie. Obecny w restauracji sommelier podpowie nam, jakie wino wybrać do danego dania. Można również zakupić wino na wynos, a wybór jest spory.
W lokalu wprowadzono koncepcję tzw. live cooking, dzięki czemu możemy oglądać, jak powstaje zamówione przez nas danie - od doboru składników aż po przygotowanie kompozycji na talerzu. Z tarasu restauracji rozciąga się widok na gdyńską plażę, a restauratorzy zapewniają, że jest to miejsce spotkań, do którego możemy zabrać rodzinę, przyjaciół czy współpracowników.
Mondo di Vinegre, Gdynia
Na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni znajduje się restauracja Mondo di Vinegre. Koncepcją twórców miejsca jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą. W restauracji działa co prawda karta sezonowa, w której pojawiają się mięsa, ale głównym trzonem oferty są wysokiej jakości ryby słono- i słodkowodne oraz owoce morza. Szefem kuchni, a także współwłaścicielem Mondo di Vinegre jest Marcin Kowalski, który w gastronomii posiada wieloletnie doświadczenie.
Spróbujemy tu m.in.: węgorza pieczonego pod wędzoną słoniną, pstrąga pieczonego w soli morskiej z moussaką warzywną, krewetek w chilli i mango czy steka z marlina z omułkami po prowansalsku.
Restauracja Filharmonia, Gdańsk
Gdańska Restauracja Filharmonia od lat zachwyca widokiem na Motławę. Znajdujący się od jej strony taras z charakterystycznym białym zadaszeniem, nawiązującym do masztu statków, jest widoczny z daleka. Do dyspozycji gości są stoliki ustawione właśnie na zewnątrz zabytkowego budynku.
Szefem kuchni jest Mariusz Szlagowski, który serwuje menu oparte na sezonowych produktach.
- Przygotowaliśmy specjalną kartę menu, w której stawiamy na produkty regionalne i kuchnię kaszubską. Szef kuchni proponuje m.in. kaszubską zupę musztardową z chipsem z boczku, chrupiącą sałatę z fenkułem, wędzoną gęsią, jeżynami i różanym winegretem, gęś pieczoną z golcami kaszubskimi, modrą kapustą i sosem żurawinowym lub dorsza z rozmarynowymi warzywami, kopytkami i sosem kremowym - zapewnia Anna Laskowska, specjalista ds. sprzedaży w Restauracji Filharmonia.
Miejsca
Opinie (80) ponad 10 zablokowanych
-
2018-05-06 10:05
A Panorama? A Olimp ? To już bez widoku? (8)
- 147 6
-
2018-05-07 12:20
Olimp to tragedia, tam juz od dawna nic nie ma. Byl jakis szajs pozniej suszi a pozniej nic )))
Panorama? Bylem tam po Gesslerowej. W srodku syf jakich malo, brudno, kurz itd. Obrusy poplamione, jedzenie co najwyzej przecietne. W srodku ponuro jak w bunkrze poniemieckim.
- 8 3
-
2018-05-07 11:16
chyba nie zapłacili za ten tekst, to ich nie ma...
- 11 0
-
2018-05-06 22:18
To są artyk.sponsorowane . Jak wykupią to będą
- 20 0
-
2018-05-06 19:09
Kebab
Na Wielkopolskiej w Gdyni
- 9 2
-
2018-05-06 16:43
Panorama ma ładny widok, ale jedzenie to totalny syf. Na początku jak się otworzyli pare lat temu (wcześniej było rodizio) było przepysznie. A teraz to wręcz żałośnie. Wszystkie uwagi zgłoszone w restauracji :) kucharz to chyba praktykant.
- 25 1
-
2018-05-06 12:07
W Olimpie może i byłby ładny widok,
gdyby częściej myli okna.
- 28 2
-
2018-05-06 11:54
Panorama ma widok, z kolei jedzenie mniej smaczne (zapach smażalni na starym oleju). Myśleliśmy, że to jednorazowa wpadka z zapachem starego oleju i niesmacznymi daniami. Po drugiej szansie niestety trzeciej nie będzie..
- 25 4
-
2018-05-06 10:47
One nie są deluxe :-p
więc nie ma ich tutaj
- 29 5
-
2018-05-06 16:48
Drogo i mało ale za to (2)
Masterchef
- 32 2
-
2018-05-07 09:55
dużo i tanio jest w knajpie dla tirowców
przy krajowej 91
- 1 3
-
2018-05-06 22:13
Napisane całkiem z Senso ;)
- 1 0
-
2018-05-06 16:36
zupa musztardowa z chipsem (2)
- a ten "chips" to tylko jeden? bo to strasznie biednie jak na taka restaurację.
Taka bida jak w Juszkach - bo tam taka bida była że tylko (chude) kozy się udawały.
Swoją drogą to ciekawostka jak ludzie nazywają dania nijak nawiązujące do regionu i kuchni danego regionu. Chętnie zjadłbym w restauracji zupę brukwiową na gęsinie ale widocznie łatwiej jest zrobić zupę z chipsem :)- 44 1
-
2018-05-07 09:45
CJFJFKF
a co Ty chcesz od juszek? fajna wiocha :D
- 0 1
-
2018-05-07 02:21
Prawda, zupa z brukwi niby prosta sprawa, talerz tej zupy po 16 zł?. Próbuje tę zupę, w wielu resturacjach, najlepsza w m. Garcz.
- 2 1
-
2018-05-07 08:20
Oczywiste
Ta knajpa ktora zaplacila, ta jest wymieniona z pieknym widokiem :) przeciez to oczywiste ze tawerna w orlowie ma w d*pie zeby placic trojmiasto za reklame jak ma pelno ludzi 360 dni w roq :)
- 15 3
-
2018-05-07 06:03
???
A kebab na chylońskiej??
- 7 1
-
2018-05-06 18:42
Dla zakompleksionych (1)
Szfarnia 10 - bardzo przecietna kuchnia, przesolona, dania przekombinowane bez smaku. Hipsteria umrze z rozkoszy
Vinegret Do Rucola - moja pierwsza wizyta byla w 2017 roku, wrzesien. Dania: rybna/owoce morza. Tego co działo sie z moimi wnetrzościami po dwóch godzinach nie potrafie opisać. Hipsetria posika się od widoku.- 29 5
-
2018-05-06 21:30
Co do Szafarni 10
To nie masz racji. Kuchnia jak najbardziej ponadprzeciętna (Do zachwytu trochę brakuje)
- 4 5
-
2018-05-06 20:59
Restauracja Ikea
Piękny widok. Można posiedzieć przy darmowej kawie.
- 21 6
-
2018-05-06 20:36
znam lepsze
dworzec pks
- 5 0
-
2018-05-06 19:13
Dla większości szarych ludzi czyt. Januszów i Grażyn takie miejsce są niedostępne..
..Ich codzienny widok to zza portugalskich i niemieckich sklepów..
- 8 17
-
2018-05-06 17:08
zawsze bary mleczne
- 26 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.