• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje hotelowe oferują dania na wynos

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Restauracje hotelowe zdecydowały się na poszerzenie swojej oferty o dania na wynos. Restauracje hotelowe zdecydowały się na poszerzenie swojej oferty o dania na wynos.

Hotele i restauracje w hotelach przechodzą trudny okres. Zmusza ich do zmian, zadbania o bezpieczeństwo gości, a czasami również motywuje do wprowadzenia nowej oferty. W sytuacji spowodowanej przez koronawirusa wiele obiektów zmienia swój standardowy sposób działania, a tym samym np. hotelowe restauracje wprowadzają możliwość zamówienia jedzenia do domu.



Czytaj też: Jedzenie na telefon: testujemy dania zamówione do domu

Czy teraz chętnie zamawiasz dania na wynos?

W większości hoteli wprowadzono dodatkowe środki ostrożności. Systematycznie dezynfekowane są miejsca zarówno w pokojach, jak i częściach wspólnych. Naczynia myte są w wyparzarkach po każdym użyciu, a pracownicy używają rękawiczek i odzieży ochronnej. W hotelach ustawiono również środki dezynfekujące dla gości.

Dyskusyjnie wygląda kwestia spa: wiele hoteli decyduje się na zamknięcie tej strefy, jednak niektóre stawiają głównie na dezynfekcję i ograniczenie liczby osób korzystających ze spa w jednym czasie.

Ze względu na ograniczenie kontaktu między gośćmi, wprowadzono darmową usługę "room service", dzięki której wszystkie posiłki podawane są do pokoi gości bez dodatkowej opłaty.

- W tych trudnych czasach, kiedy nic nie jest pewne, również i my dostosowaliśmy nasze działania do obecnej sytuacji. Naszym gościom zapewniamy śniadania dostarczane do pokoi, zaś w ciągu dnia mogą oni skorzystać z oferty Baru 512, w której każdy gość znajdzie coś dla siebie. Dania wydajemy jedynie na miejscu tak, by goście mogli w spokoju, w hotelowym lobby skonsumować zamówienie - mówi Krzysztof Gbur, manager ds. marketingu w hotelu Sheraton Sopot.
  • Większość hoteli wprowadziła dodatkowe zabezpieczenia mające na celu poprawić bezpieczeństwo gości.
  • Restauracje hotelowe zdecydowały się na poszerzenie swojej oferty o dania na wynos.
  • Większość hoteli wprowadziła dodatkowe zabezpieczenia mające na celu poprawić bezpieczeństwo gości.

Dania na wynos z restauracji hotelowych



W Hotelu Sopot działa Restauracja No.88, która wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, wprowadziła możliwość zamówienia dań na wynos z odbiorem osobistym. Zamówienia można składać ze skróconej karty menu.

- W naszej hotelowej Restauracji No. 88, w obliczu obecnej sytuacji, w trosce o bezpieczeństwo naszych gości, uruchomiliśmy możliwość zamówienia dań na wynos z odbiorem osobistym. Nasz szef kuchni, Rafał Błoński, przygotował skrócona kartę, którą można znaleźć na naszej stronie internetowej. Są tam m.in owoce morza, burgery, sałatki, a także zupy. Zamówienia przyjmujemy na wybraną godzinę telefonicznie. Sugerujemy płatności wyłącznie kartą - opowiada Jakub Bałazy, Marketing Manager Hotelu Sopot.
Domowe dania z dostawą do domu oferuje Restauracja Brovarnia. W menu znajdziemy klasyki polskiej kuchni (żurek, pierogi ruskie lub z gęsiną, udko z kaczki z kopytkami), jak również sałatkę z szarpaną wołowiną albo kurczakiem i grillowanymi warzywami, dorsz z ziemniakami czy żeberka BBQ. A na deser domową szarlotkę.

Taką możliwość wprowadziła również restauracja Hotelu Haffner w Sopocie, informując klientów:

- Świadczymy usługę dań na wynos i w tym celu została przygotowana specjalna karta menu. Dla gości aktualnie przebywających w hotelu wszystkie dania, łącznie ze śniadaniami są serwowane w formie room service przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa oraz higieny. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie, a dania o ustalonej godzinie pozostawiane pod drzwiami pokoju - mówi Rafał Starobrat, Dyrektor Sprzedaży w Hotelu Haffner.
Restauracje związane z hotelami, które obecnie nie oferują dań gościom, starają się wykorzystywać ten czas produktywnie, nawiązując współpracę z lokalnymi firmami lub pomagając innym.

- Szefowie Rafał KoziorzemskiMarcin Popielarz wykorzystują ten czas na intensywną współpracę z lokalnymi partnerami. I tak wypiekają chleby dla Zakwasowni, tworzą proste przepisy na bazie warzyw dla Lilu Fruits oraz produkują autorską linię produktów wegańskich, która już niebawem będzie dostępna w naszym sklepie internetowym. W międzyczasie starają się wspierać Pomorskie Szpitale, przygotowując jedzenie dla lekarzy - mówi Marta Dworak, PR&Marketing Manager restauracji Biały Królik.
Restauracje wspierają lekarzy

Zarówno gości hotelowych, jak i zamawiających dania na wynos, zachęca się do płacenia bezgotówkowego.


  • Restauracje hotelowe zdecydowały się na poszerzenie swojej oferty o dania na wynos.
  • Restauracje hotelowe zdecydowały się na poszerzenie swojej oferty o dania na wynos.
  • Restauracje hotelowe zdecydowały się na poszerzenie swojej oferty o dania na wynos.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (93) ponad 10 zablokowanych

  • Dlaczego

    żaden wielki restaurator nie zrobił żadnego rabatu na kartę mieszkańca? Dlaczego menu stały na zewnątrz po norwesku ? A teraz nagle pamiętacie o mieszkańcach ? Życzę wam smacznego drodzy restauratorzy.

    • 31 0

  • Proponuje (1)

    niech sami jedzą swoje mikro dania po 350. Jakoś wcześniej mieszkańcy trojmiasta nie byli witani żadnymi rabatami. Może niech za granice dowożą teraz.

    • 48 5

    • Bardzo dobra wypowiedz. Dlaczego teraz są tacy nastawieni do klientów? Dlaczego nie ma jakichś akcji rabatowych cały rok? Szkoda personelu, ze dostanie po d*pie, ale wlasciciele hotelów to raczej do biednych nie należą...

      • 16 1

  • Hotelowe restauracje to jest przepis na średnio smaczne jedzenie i wysoki rachunek. Zdecydowanie z daleka od takich miejsc

    • 20 0

  • (4)

    Niech wysyłają do Szwecji, Norwegii, Niemiec...
    Przecież skupiali się na klientach z zagranicy.

    • 61 7

    • (2)

      makaron na Targu Rybnym za 50 zł nigdy nie zapomnę :)

      • 24 0

      • (1)

        Jak cię nie stać, to się nie pchaj. Mnie nie stać, jadam taniej i wydaje mi się, że równie smacznie. Nie płacę za miejsce, tylko za danie. Takie miejsca, to dla zagranicznych i tych co się chcą popisać nadmiarem gotówki. Ciekawe jakie dają napiwki, jak się szarpną na taki lokal. Pewnie gruby portfel, a słoma z butów. Trzeba umieć grać pana. Oj znam ja takich.

        • 3 18

        • Ale bełkot

          • 12 1

    • Nic dodać nic ująć!

      • 12 0

  • Opinia wyróżniona

    Zamawiam, ale z knajp z normalnymi cenami na lokalną kieszeń, na których przetrwaniu mi zależy, bo nie liczą tylko na zyski z turystów, ale wspierają lokalne inicjatywy. Normalnie również w nich jadam i zwyczajnie byłoby mi smutno gdyby nie przetrwały.

    • 42 1

  • Artykuł mało aktualny

    Artykuł mało aktualny. Połowa hoteli w trójmieście już pozamykana.

    • 13 3

  • na 100% zaraz wywalą mój koment.

    Zarcie na wynos/wywóz jest jak stara kufajka zdarta z bezdomnego .
    nigdy nie bedzie strawa taką, jak podana zaraz po zrobieniu.
    zamnawiać można ok!
    tam gdzie znasz kucharzy - wiesz co jak robia
    poprostu wiesz ze syfu nie kupujesz.

    • 14 0

  • Oby tak dalej.... (2)

    Ok, ale np Różany Gaj w Gdyni jest otwarty i restauracja również goście się tam kręcą jak i niekiedy klienci z zewnątrz plus pracownicy A i kucharz robi Też jako ochroniarz na nockach, życzę Wam smacznego...

    • 19 3

    • (1)

      gdzie?

      • 2 3

      • Hotel Różany Gaj w Gdyni

        • 4 1

  • (2)

    Papu na wynos. Hmm. Niestety,ale po dostarczeniu jedzenie jest "skapciale". Pizza długo w kartonie. Danie obiadowe w pojemniku. Niestety,ale taka prawda. Oby wszystko szybko i pomyślnie się zakończyło z tym wirusem.

    • 51 1

    • Wrzuć pizzę do rozgrzanego pieca z termoobiegiem 120 st C na 10 minut

      • 0 10

    • Juz nie kombinuj.
      Ostryg nie dostaniesz w kartonie.

      • 3 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane