wiadomości - Kulinaria & Wino

Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.
Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu. fot. Michał Murawski/ mat. prasowe

Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.



Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise.
Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise. fot. Tomasz Pasternak
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.

W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.

Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.

Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow.
Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow. fot. Tomasz Pasternak
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.

Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama WoźniakaPawła Wątor.

- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.

Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.

W finale konkursu Wine&Food Noble Night rywalizowało 12 restauracji:

Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy


Opinie (36) 7 zablokowanych

  • Zaraz restauracje będą świecić pustkami

    jak nam zrobią 25 % vatu.

    • 18 16

  • pustkami?

    Myślę, że osoby, które stołują się w restauracjach o pewnym poziomie nie zwracają uwagi na to, czy to co jedzą ma 5, 8, 23, czy nawet i 30% VATu... Zapłacić 90 czy 120 złotych za steka - co za różnica? Poza tym nie oszukujmy się, ale kwotę na rachunku podbijają trunki, a nie posiłki!

    • 37 8

  • Dlatego zawsze do restauracji wnosze ze soba litr wody w plastikowej butelce i

    popijam jak nikt z obskugi nie widzi.

    • 12 1

  • Gdansk ponad Warszwka to sie tylko liczy !!!!

    Najwazniesze ze wygrala restauracja z Gdanska ponad nadetymi bufonami z Warszawki - tak trzymac ! Co do do VAT'U to wogole nie ma to znaczenia dla klientow hoteli bo marze sa na poziomie 500% na jedzeniu a na kawie nawet 900 % ale uwierzcie mi ze klientom Hiltona to nie przeszkadza !

    • 30 3

  • gratulacje

    Brawo do szefa kuchni Hotelu Hilton! tak trzymać ! moze teraz te cuda wprowadzić do karty !?

    • 21 7

  • 90 a 120 to wielka różnica

    dla Ciebie nie? to nieźle szastasz pieniążkami. Rodziców? Czy od sponsora? Bo gdybyś sama zarobiła, to raczej byś tak nie napisała.

    • 5 13

  • Brawo

    Brawo Adaś i spółka tak trzymać !

    • 13 6

  • Śliczne dania

    Dania wyglądają przepięknie, gratulacje!!!

    • 11 9

  • Nie jadam w restauracjach.I to nie ze względu na brak gotówki ale z dbałości o własne zdrowie.

    Jasne że są restauracje gdzie wszystko jest na "tip-top" ale to wyjątki i to bardzo drogie wyjątki.
    W gastronomi obowiązuje zasada że nic się nie marnuje tak więc jedzenie tam to wielka loteria.

    • 13 5

  • Pomyłka Jury konkursowego....

    Kuchnia w Hiltonie jest jedną z najgorszych w Trójmieście.
    AUTOPROMOCJA!!! Hilton wygrał w konkursie organizowanym przez sieć Hilton, Hilton wygrał w konkursie......itd,itp.

    • 17 17

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia