• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Natalia Lebiedź
24 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu. Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.

Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.



Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise. Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.

W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.

Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.

Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow. Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.

Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama WoźniakaPawła Wątor.

- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.

Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.

W finale konkursu Wine&Food Noble Night rywalizowało 12 restauracji:

Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy


  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (36) 7 zablokowanych

  • Wysztko fajnie, ale

    Zanim skończą stroić ten kawałek polędwicy tymi wszystkimi pierdołami, to mięso będzie już letnie ;-)

    • 2 4

  • Pomyłka (1)

    Wydaje mi się, że pod adresem, który podajecie pod artykułem, a mianowicie Mercato ul. Prusa 3 Chwaszczyno, mieści się hurtownia farb, a nie restauracja...

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Treść została poprawiona.

    • 1 0

    • gdańsk baranie

      • 0 0

  • I tak ..

    ..w opinii The Guardian w Gdansku najlepszą knajpą jest bar przy Szerokiej.....

    • 1 2

  • Szef kuchni

    A ja uważam , ze przede wszystkim to zasługa Pana Pawla , który jest szefem kuchni i bardzo dużo wnosi do niej pomysłów i nowości . Oby tak dalej Panie Pawle .

    • 5 0

  • Polecam restauracje Mercado w Gdansku Wrzeszczu

    hiszpanska ))))

    • 2 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane