• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Basi Ritz już otwarta

Marta Nicgorska
5 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Restauracja Basi Ritz mieści się przy Szafarni 6 w Gdańsku, w sąsiedztwie mariny, naprzeciwko Żurawia. Restauracja Basi Ritz mieści się przy Szafarni 6 w Gdańsku, w sąsiedztwie mariny, naprzeciwko Żurawia.

W piątkowy wieczór, przy gdańskiej Szafarni nastąpiło oficjalne otwarcie restauracji Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu Masterchef. Bankiet dla około stu gości był jednocześnie przyjęciem kapitańskim dla załóg żaglowców, które zawinęły do Gdańska na 18. edycję Baltic Sail.



Basia Ritz podczas oficjalnej części otwarcia restauracji w towarzystwie Mateusza Kusznierewicza i Zbigniewa Gutka Gutkowskiego. Basia Ritz podczas oficjalnej części otwarcia restauracji w towarzystwie Mateusza Kusznierewicza i Zbigniewa Gutka Gutkowskiego.
Otwarcie restauracji, na które z utęsknieniem czekała jej właścicielka, wreszcie stało się rzeczywistością. Bez pompy i wielkiego szumu medialnego, za to w serdecznej i familijnej atmosferze Basia Ritz podjęła w piątkowy wieczór pierwszych gości. Poza uczestnikami programu Masterchef na otwarciu pojawili się znajomi i przyjaciele, partnerzy (dostawcy żywności) oraz uczestnicy innych programów kulinarnych: Malika z Gdyni - finalistka Top Chef, Adam Czapski z programów Ugotowani, Masterchef i Hell's Kitchen oraz koledzy z programu Masterchef: Mikołaj RejMaciej Koźlakowski.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się uczestnicy innych telewizyjnych produkcji kulinarnych: Malika - finalistka Top Chef oraz Adam Czapski z programu Masterchef i Ugotowani Wśród zaproszonych gości znaleźli się uczestnicy innych telewizyjnych produkcji kulinarnych: Malika - finalistka Top Chef oraz Adam Czapski z programu Masterchef i Ugotowani
Na przyjęciu pojawili się też kapitanowie i załogi żaglowców, które zawinęły do Gdańska na 18 zlot Baltic Sail, wszak otwarcie restauracji było jednocześnie kapitańskim coctail party. Żeglarzy powitał gospodarz imprezy Mateusz Kusznierewicz oraz Zbigniew Gutek Gutkowski, który na jachcie Energa startuje w regatach Nord Cup. Jak słusznie zauważył ambasador ds. morskich Gdańska, usytuowana przy marinie knajpa może stać się kulinarną mekką dla żeglarzy.

Na bankiecie nie brakowało ciekawie skomponowanych przekąsek. Można było posmakować m.in. chłodnik z pomidorów malinowych z truskawką i chili, carpaccio z ozorków z sałatką z fasoli, czerwonej cebuli i rzodkiewki, mini sznycelki cielęce z sałatką ziemniaczaną, sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku.

Wśród różnorodnych przekąsek znaleźliśmy sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku.
Wśród różnorodnych przekąsek znaleźliśmy sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku.
Konwencja przyjęcia typu fingerfood została celowo zaburzona przez zaserwowanie dania głównego, które można było odebrać osobiście w... kuchni. Po ciepły talerz z ragout z policzków wołowych z puree selerowym z letnią truflą i smażoną kalarepą z listkami nasturcji ustawiła się długa kolejka, wszak była to jedyna okazja, by zobaczyć jak wygląda lokal od kuchni i nowo powstałe królestwo zwyciężczyni pierwszej edycji Masterchefa.

Basia Ritz wystąpiła nie tylko w roli gospodyni wieczoru, ale również szefowej kuchni. Na przyjęciu pojawiła się w stroju roboczym, by wspierać 4 młodych kucharzy w przygotowaniu specjałów. Mieszała więc w garnkach, czuwała nad wydawką, a następnie biegała między gośćmi z tacą, wspierając obsługę kelnerską w serwowaniu słodkości: torciku szwarcwaldzkiego i kremu pomarańczowego z truskawkami macerowanymi w grand marnier z bazylią.

Część gości prowadziła rozmowy wewnątrz lokalu, część  przysiadła w należącym do Basi Ritz letnim ogródku nad Motławą Część gości prowadziła rozmowy wewnątrz lokalu, część  przysiadła w należącym do Basi Ritz letnim ogródku nad Motławą
- Cieszę się, że nadszedł ten dzień. Jestem szczęśliwa i pełna optymizmu, że restauracja spodoba się mieszkańcom Gdańska i turystom - mówi Basia Ritz. - Postawiłam na młody zespół, który nie ma wielkiego doświadczenia w kuchni, ale za to tryska energią i chce chłonąć wiedzę. Liczę, że uda mi się stworzyć zgrany zespół, który z entuzjazmem i zaangażowaniem będzie budował ze mną markę Ritz - dodaje.

Przeczytaj wywiad z Basią Ritz.

Basia Ritz ogrom pracy ma już za sobą. Nad organizacją pracowała rok i choć otwarcie restauracji planowała w maju, z powodów formalnych musiała odłożyć je w czasie. O tym, ile przeszkód napotkała na drodze do realizacji swojego marzenia, a także ile wysiłku włożyła w urządzenie lokalu od stanu surowego, wie najwięcej Agnieszka Sulikowska, manager restauracji, z którą Basia Ritz poznała się na castingu do programu. Wielkim wsparciem był również mąż, Uli, który bardzo dopingował żonę w powrocie do Gdańska i otwarciu własnego lokalu.

- Świetnie, że marzenie Basi się spełniło, ale nigdy nie myślałem, że droga do jego realizacji może stać się koszmarem - żartował Uli, mąż Basi Ritz. - Basia ma już za sobą duży sukces: wygrana w programie otworzyła jej drogę do własnego lokalu, ale o sukcesie będziemy mogli mówić dopiero, gdy lokal będzie cieszył się popularnością i miał swoich stałych bywalców.

Mimo zmęczenia, jakie dało się Basi Ritz we znaki na ostatniej prostej przed przygotowaniem restauracji, polska Masterchef wyglądała tego wieczoru kwitnąco. Jak zawsze z promiennym uśmiechem na twarzy emanowała ciepłem, jak zawsze otwarta znalazła chwilę na rozmowę z każdym, kto tylko miał ochotę podzielić się z nią wrażeniami.

Od wtorku 8 lipca, restauracja Ritz będzie pracowała regularnie. Lokal mieści się na krańcu Szafarni, w sąsiedztwie hotelu Podewils, vis a vis mariny. Sala liczy 100 metrów kwadratowych i może pomieścić 40 gości. Do restauracji przynależy mały ogródek letni położony naprzeciwko lokalu, po drugiej stronie ulicy. W centralnym miejscu restauracji znajduje się barek. Uwagę przyciąga głowa jelenia z imponującym porożem stanowiąca rodzinną pamiątkę, a także wielka szyba, niczym weneckie lustro, przez którą będzie można podglądać jak gotuje Basia.

Czego mogą się spodziewać goście? Minimalistycznego stylu, krótkiej karty autorskich dań, która będzie często się zmieniać, oraz ciepłej atmosfery ze skromną, ale niezwykle otwartą i rozmowną królową kuchni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (70) ponad 10 zablokowanych

  • pysznie

    Kunszt smaku:-) dania zaserwowane przez Basie byly przepyszne a dopełnieniem byl sposob w jaki zostaly podane.
    Super atmosfera. Kelnerzy bardzo mili i symatyczni. W 100% polecam kazdemu kto chcialby milo spedzic czas i skosztowac wykwintnego jedzenia

    • 2 3

  • Bylem z rodzina

    Jak obiecalem w lipcu tak i dotrzymalem slowa .Z okazji urlopu nad morzem obiecalem sobie i rodzinie , ze odwiedzimy Pani lokal , co prawda z powodu znakomitej pogody trudno bylo dzieciaki nawet po poludniu wyciagnac z plazy ale obiecalem im atrakcje zwiazane z Jarmarkiem Dominika ...
    Bylismy u Pani we wczesnych godzinach popoludniowych ,w lokalu przebywala niewielka liczba gosci , b.uprzejma obsluga kelnerska zatroszczyla sie o miejsca dla naszej czworki .Po zapoznaniu sie z krotka ale b.ciekawie skomponowana karta dan , wybralismy na przystawke tatar ze sledzia,chlodnik oraz oczywiscie chlopcy wybrali za nas czyli makaron z roznymi dodatkami ...
    Znakomita lokalizacja ( wspaniale widoki na Motlawe i jej zabudowe ) skracala nam czas na przygotowanie dan, pomysl z rama w ktorej jest okno do kuchni
    uwazam za bardzo udany , dyskretnie obserwowalem prace kucharzy nad naszymi potrawami , widac ze nie jest to latwe zajecie , byc moze to poczatki ale wszyscy byli bardzo skupieni a Pani Basia , ktora rozpoznalem zaraz nadawala ton ich pracy .Bardzo smakowaly nam wszystkie podane dania , nie jestem koneserem kulinarnym ale jezeli potrawy, ktore mielismy okazje spozyc nie wymagaly zadnej dodatkowej przyprawy ( o ktore bardzo czesto prosze przy innych okazjach )byly znakomicie dosmakowane ,wrecz wyrafinowane .A dodatkowo swiadomosc tego , ze wszystkie dania przygotowane sa ze swiezych produktow oraz doslownie na naszych oczach ,sprawila nasze pelne zadowolenie..Obiecuje , ze w przyszlym roku w czasie naszego urlopu zawitamy do pani lokalu .

    • 3 6

  • Drogo. Strasznie drogo

    Ceny odstraszają. Byłem raz. Już nie wrócę.

    • 5 2

  • Cienko

    To widzę w miesiącach zimowych.
    Ale powodzenia.

    • 8 1

  • jakie menu?

    jakie ceny? jakiś link do strony?

    • 10 0

  • Wspaniale.

    Oglądałam ta edycje programu walka była zacięta ,trzymałam kciuki za Panią Basię i się udało super.Cieszę się bardzo bo w Polsce tak na prawdę brakuje dobrej restauracji.Wszędzie te fast -fudy.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    • 7 3

  • Wakacje

    Pani Basiu , wybieramy się na wakacje w sierpniu nad morze .Zapowiedziałem rodzinie , że koniecznie z okazji wizyty w Gdańsku musimy odwiedzić Panią .Cieszę się , że dotrzymała Pani słowa i otworzyła swoją restaurację w Polsce .Zyczę powodzenia !

    • 6 7

  • skandal!

    Skandal! Kto na to pozwolil?

    • 1 7

  • Beee

    A mnie w tym wszystkim coś się nie podoba.

    • 13 7

  • Ritz

    Pierwsza skucha p.Basiu ! Trzeba było zaprosić okolicznych mieszkańców na otwarcie a nie celebrytów , bo to mieszkańcy Gdańska będą ? / teraz chyba już nie / pani klientami . . Wiadomo jak zaprosiła pani tylko celebrytów to tylko na nich p. liczy a to tak nie jest w zyciu wiadomo ze przyjdą ale jak ich zobaczę w jakies knajpie to zaraz mnie zniechęcaja do bycia w knajpie .Oczywiście u Basi Ritz tak nie będzie - będzie , będzie - zapewniam . , a nazwa Ritz to np. zniechęca powód ? DROGO !!!

    • 13 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane