• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Basi Ritz już otwarta

Marta Nicgorska
5 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Restauracja Basi Ritz mieści się przy Szafarni 6 w Gdańsku, w sąsiedztwie mariny, naprzeciwko Żurawia. Restauracja Basi Ritz mieści się przy Szafarni 6 w Gdańsku, w sąsiedztwie mariny, naprzeciwko Żurawia.

W piątkowy wieczór, przy gdańskiej Szafarni nastąpiło oficjalne otwarcie restauracji Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu Masterchef. Bankiet dla około stu gości był jednocześnie przyjęciem kapitańskim dla załóg żaglowców, które zawinęły do Gdańska na 18. edycję Baltic Sail.



Basia Ritz podczas oficjalnej części otwarcia restauracji w towarzystwie Mateusza Kusznierewicza i Zbigniewa Gutka Gutkowskiego. Basia Ritz podczas oficjalnej części otwarcia restauracji w towarzystwie Mateusza Kusznierewicza i Zbigniewa Gutka Gutkowskiego.
Otwarcie restauracji, na które z utęsknieniem czekała jej właścicielka, wreszcie stało się rzeczywistością. Bez pompy i wielkiego szumu medialnego, za to w serdecznej i familijnej atmosferze Basia Ritz podjęła w piątkowy wieczór pierwszych gości. Poza uczestnikami programu Masterchef na otwarciu pojawili się znajomi i przyjaciele, partnerzy (dostawcy żywności) oraz uczestnicy innych programów kulinarnych: Malika z Gdyni - finalistka Top Chef, Adam Czapski z programów Ugotowani, Masterchef i Hell's Kitchen oraz koledzy z programu Masterchef: Mikołaj RejMaciej Koźlakowski.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się uczestnicy innych telewizyjnych produkcji kulinarnych: Malika - finalistka Top Chef oraz Adam Czapski z programu Masterchef i Ugotowani Wśród zaproszonych gości znaleźli się uczestnicy innych telewizyjnych produkcji kulinarnych: Malika - finalistka Top Chef oraz Adam Czapski z programu Masterchef i Ugotowani
Na przyjęciu pojawili się też kapitanowie i załogi żaglowców, które zawinęły do Gdańska na 18 zlot Baltic Sail, wszak otwarcie restauracji było jednocześnie kapitańskim coctail party. Żeglarzy powitał gospodarz imprezy Mateusz Kusznierewicz oraz Zbigniew Gutek Gutkowski, który na jachcie Energa startuje w regatach Nord Cup. Jak słusznie zauważył ambasador ds. morskich Gdańska, usytuowana przy marinie knajpa może stać się kulinarną mekką dla żeglarzy.

Na bankiecie nie brakowało ciekawie skomponowanych przekąsek. Można było posmakować m.in. chłodnik z pomidorów malinowych z truskawką i chili, carpaccio z ozorków z sałatką z fasoli, czerwonej cebuli i rzodkiewki, mini sznycelki cielęce z sałatką ziemniaczaną, sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku.

Wśród różnorodnych przekąsek znaleźliśmy sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku.
Wśród różnorodnych przekąsek znaleźliśmy sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku.
Konwencja przyjęcia typu fingerfood została celowo zaburzona przez zaserwowanie dania głównego, które można było odebrać osobiście w... kuchni. Po ciepły talerz z ragout z policzków wołowych z puree selerowym z letnią truflą i smażoną kalarepą z listkami nasturcji ustawiła się długa kolejka, wszak była to jedyna okazja, by zobaczyć jak wygląda lokal od kuchni i nowo powstałe królestwo zwyciężczyni pierwszej edycji Masterchefa.

Basia Ritz wystąpiła nie tylko w roli gospodyni wieczoru, ale również szefowej kuchni. Na przyjęciu pojawiła się w stroju roboczym, by wspierać 4 młodych kucharzy w przygotowaniu specjałów. Mieszała więc w garnkach, czuwała nad wydawką, a następnie biegała między gośćmi z tacą, wspierając obsługę kelnerską w serwowaniu słodkości: torciku szwarcwaldzkiego i kremu pomarańczowego z truskawkami macerowanymi w grand marnier z bazylią.

Część gości prowadziła rozmowy wewnątrz lokalu, część  przysiadła w należącym do Basi Ritz letnim ogródku nad Motławą Część gości prowadziła rozmowy wewnątrz lokalu, część  przysiadła w należącym do Basi Ritz letnim ogródku nad Motławą
- Cieszę się, że nadszedł ten dzień. Jestem szczęśliwa i pełna optymizmu, że restauracja spodoba się mieszkańcom Gdańska i turystom - mówi Basia Ritz. - Postawiłam na młody zespół, który nie ma wielkiego doświadczenia w kuchni, ale za to tryska energią i chce chłonąć wiedzę. Liczę, że uda mi się stworzyć zgrany zespół, który z entuzjazmem i zaangażowaniem będzie budował ze mną markę Ritz - dodaje.

Przeczytaj wywiad z Basią Ritz.

Basia Ritz ogrom pracy ma już za sobą. Nad organizacją pracowała rok i choć otwarcie restauracji planowała w maju, z powodów formalnych musiała odłożyć je w czasie. O tym, ile przeszkód napotkała na drodze do realizacji swojego marzenia, a także ile wysiłku włożyła w urządzenie lokalu od stanu surowego, wie najwięcej Agnieszka Sulikowska, manager restauracji, z którą Basia Ritz poznała się na castingu do programu. Wielkim wsparciem był również mąż, Uli, który bardzo dopingował żonę w powrocie do Gdańska i otwarciu własnego lokalu.

- Świetnie, że marzenie Basi się spełniło, ale nigdy nie myślałem, że droga do jego realizacji może stać się koszmarem - żartował Uli, mąż Basi Ritz. - Basia ma już za sobą duży sukces: wygrana w programie otworzyła jej drogę do własnego lokalu, ale o sukcesie będziemy mogli mówić dopiero, gdy lokal będzie cieszył się popularnością i miał swoich stałych bywalców.

Mimo zmęczenia, jakie dało się Basi Ritz we znaki na ostatniej prostej przed przygotowaniem restauracji, polska Masterchef wyglądała tego wieczoru kwitnąco. Jak zawsze z promiennym uśmiechem na twarzy emanowała ciepłem, jak zawsze otwarta znalazła chwilę na rozmowę z każdym, kto tylko miał ochotę podzielić się z nią wrażeniami.

Od wtorku 8 lipca, restauracja Ritz będzie pracowała regularnie. Lokal mieści się na krańcu Szafarni, w sąsiedztwie hotelu Podewils, vis a vis mariny. Sala liczy 100 metrów kwadratowych i może pomieścić 40 gości. Do restauracji przynależy mały ogródek letni położony naprzeciwko lokalu, po drugiej stronie ulicy. W centralnym miejscu restauracji znajduje się barek. Uwagę przyciąga głowa jelenia z imponującym porożem stanowiąca rodzinną pamiątkę, a także wielka szyba, niczym weneckie lustro, przez którą będzie można podglądać jak gotuje Basia.

Czego mogą się spodziewać goście? Minimalistycznego stylu, krótkiej karty autorskich dań, która będzie często się zmieniać, oraz ciepłej atmosfery ze skromną, ale niezwykle otwartą i rozmowną królową kuchni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (70) ponad 10 zablokowanych

  • Bułeczka,kiełbaska,kefirek.

    Smaczniej,taniej,zdrowiej.

    • 17 5

  • Menu

    Byłem, jadłem. Naprawdę smacznie! Po rozmowie z kelnerką wiem, że menu będzie się bardzo często zmieniać, co ok 3 dni. Jak dla mnie OK, nie chodzę codziennie do restauracji. Świetne wino domu, niedrogie. Widok na starówkę - niesamowity. Ceny w ogóle przystępne. Fajne nowe miejsce...

    • 7 26

  • Polacy są takimi koneserami że pałaszują bigos pałeczkami......

    • 14 2

  • parcie...

    Adam Czapski... ten to ma parcie na bycie celebrytą....

    • 14 0

  • Wizyta w sobotę

    Byłem tam wczoraj Co do lokalizacji będzie to bardzo dobra lokalizacja ale za dwa trzy lata jak zbudują i otworzą kładkę przez Motławę.
    Co do cen nie jest tam bardzo drogo, ale niestety po przejrzeniu karty nie znaleźliśmy niczego co moglibyśmy zjeść, same wynalazki... Być może menu zmieni się w późniejszym czasie. Bo z tym co było w sobotę to daleko nie zajadą

    • 27 6

  • A jakie ceny potraw? (5)

    drożej niż u Amaro?

    • 66 13

    • Drogi degustatorze (3)

      -Gdy do takiej retauracji się wchodzi,to o ceny się nie pyta

      • 18 50

      • A jak się wchodzi to w dobrych butach

        • 11 4

      • Do takiej, czyli jakiej?

        • 19 4

      • a pozniej wielkie zdziwienie jak norwegow z kleopatry.

        • 58 1

    • Basiura to kuchenny populista.

      • 22 6

  • Słabe miejsce

    Bardzo słabe miejsce na restauracje z takimi cenami, przecież tam nikt nie chodzi, tam nie ma czego zwiedzać, nie ma zabytków takich jak po drugiej stronie Motławy. Osoby udające się do filharmonii bałtyckiej przecież nie będą szły do tej restauracji zaraz po przedstawieniu, tylko wsiądą w samochody i pojadą do domu. Okoliczni mieszkańcy w życiu niczego nie zamówią bo praktycznie nikt w tej okolicy nie mieszka w okolicy są hotele a w hotelach jedzenie już jest.

    • 26 11

  • wstyd (2)

    Pani Basia medialna osoba informowała wcześniej o oficjalnym otwarciu gdzie tylko było można, poszłam z koleżanką i .....nie zostałam wpuszczona nie mówiąc o zwykłym poczęstunku na zewnątrz, poinformowano nas,że impreza dla gości. A my na fejsie i na trójmieście śledziłyśmy terminu, skoro zostałyśmy załatwione jak intruzki to na pewno więcej nie zajdziemy i nasi znajomi również, nie jesteśmy żebrakami. Można było ten oficjalny termin zrobić wewnątrz wcześniej a nie lekceważyć gdańszczan

    • 86 10

    • Bywa (1)

      Jakbyś naprawdę kibicowała (jak piszesz na fejsie śledziłaś termin) nie obrzucałabyś błotem przy pierwszej okazji.
      Super, że udało się zgrać z Baltic Sail, zasmakować mogli nie tylko Gdańszczanie, a jeżeli była dobra atmosfera (w co nie wątpie) pozytywna fama idzie w wielki świat. A my Gdańszczanie będziemy mieli co najmniej 170 okazji jeszcze w tym roku na odwiedzenie. Szczerze mówiąc nie pamiętam Basi z Masterchefa (oglądałem kilka odcinków), ale całym sercem popieram wszelkie nowe inicjatywy ludzi którzy marzą i ciężką pracą wdrażają swoje wizje, marzenia w życie, a jeszcze goręcej takie pozytywne osoby jak Pani Basia. Pozdrawiam wszystkich "którym nawet w Polsce się opłaca ;)".

      • 8 23

      • Pierwsze wrażenie jest najwazniejsze.

        • 18 0

  • Powiem tak. Wróżę max rok działalności

    Potem cichcem się zamknie.

    • 29 4

  • Ritz

    Mile widziani celebryci ,zwykli Gdańczanie to raczej nie .Juz sama nazwa Ritz już odstrasza / kojarzy sie z wysokimi cenami !!!! /

    • 27 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane