• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przy wegańskim stole. Rozmowa ze znanymi trójmiejskimi projektantami

Aleksandra Sobocińska
20 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.  Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.

Tradycyjne świąteczne dania z kuchni staropolskiej to m.in. wigilijny barszcz, pierogi, kapusta z grzybami oraz różne pieczone mięsa - kaczka, gęś, indyk, serwowane w pierwszy i drugi dzień świąt. Co jednak z osobami, które są na diecie wegańskiej? Jak wygląda ich świąteczne menu?



Na ten i inne świąteczne tematy rozmawiałam z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, trójmiejskimi projektantami i pełnymi pasji weganami, którzy są gospodarzami programu telewizyjnego "Atlier Smaku" i autorami książki kucharskiej o tym samym tytule oraz książeczki z przepisami dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci''.

Święta to dla was...


Jola Słoma i Mirek Trymbulak: Czas, kiedy myślimy o innych, wymieniamy się kartkami, smsami i mailami, życząc sobie wzajemnie zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności, a na koniec zasiadamy do wspólnego, suto i pysznie zastawionego stołu.

Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jola Słoma i Mirek Trymbulak.
Na waszym świątecznym stole ryb nie doświadczymy?

Już kilkanaście lat temu darowaliśmy życie karpiowi i innym wigilijnym rybom, wymieniając je na kotlety sojowe przygotowane w sposób do złudzenia przypominający tradycyjne dania. Lubimy taką świąteczną zabawę w ''oszukiwanie'' podniebienia. Robimy to dla siebie i dla naszych gości, by zachować wspomnienia chwil dzieciństwa, jednocześnie będąc w zgodzie ze swoją filozofią i sumieniem. Na co dzień jadamy bardzo prosto, nie udowadniając ani sobie ani innym niczego. Jednak święta są czasem magii i zabawy, więc i my się bawimy.

Złośliwi twierdzą, że wegetarianie i weganie lubią potrawy do złudzenia przypominające mięso, bo brakuje im tego smaku. Jak reagujecie na takie teorie?


Jeśli ktoś pomyślałby, że takie historie w podrabianie smaków, to wymysły i fanaberie współczesnych wegetarian, którzy tęsknią za smakiem mięsnych potraw, jest w błędzie. Już wieki temu jeden z cesarzy chińskich zainicjował taki rodzaj gotowania, który do dziś jest jedną z odmian tamtejszej kuchni. Nikogo nie dziwi tam wołowina, wieprzowina, kaczka, kurczak i krewetki w wersji wegańskiej, które smakiem i wyglądem przypominają oryginały, będąc jednocześnie produktem bardzo etycznym.

Skąd decyzja o przejściu z diety wegetariańskiej na wegańską?


Na przestrzeni ostatnich lat zawęziliśmy naszą dietę do wegańskiej i bezglutenowej, ponieważ właśnie takie zestawienie pozwoli nakarmić jak najszerszą grupę osób, zarówno tych, które mogą jeść wszystko, jak i tych z różnymi nietolerancjami. Stąd też zrodził się pomysł na ostatnią książeczkę dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci'', w której przedstawiamy przepisy na słodycze bez glutenu i bez nabiału, bo przecież święta to czas, w którym każde dziecko powinno być szczęśliwe i nie powinno brakować mu słodyczy. Nawet jeśli nie może jeść wszystkiego.

Przedstawiamy autorskie przepisy Joli Słomy i Mirka Trymbulaka na wegańskie dania świąteczne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej ateliersmaku.pl.
____________________________________________________________________________________

KOTLETY PO GRECKU

Przepis z książki ''Atelier Smaku.108 potraw kuchni wegetariańskiej''

Składniki:

1 paczka płaskich kotletów sojowych
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka kukurydziana lub ryżowa do obtaczania
olej do smażenia

Sos:


40 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
pół szklanki oleju
pół łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
15 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
1 łyżka soli
pół łyżki cukru
1 szklanka wody
pół szklanki octu
20 dag koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki asofetidy (można kupić w sklepach internetowych)

Sposób przygotowania:


Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min., aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i pokrojoną w paski kapustę pekińską wrzucamy do garnka z olejem. Dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asofetida ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
____________________________________________________________________________________

BIGOS Z POMARAŃCZĄ

Przepis z książki ''Atelier Smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiej"

Składniki:

70 dag kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
25 dag tofu
10 dag suszonych wędzonych śliwek
2 dag suszonych borowików
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu
10 owoców jałowca

Sposób przygotowania:

Wstawiamy grzyby w garnku z 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub na patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 min., mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, jednakże - jak każdy bigos - jest lepszy z każdym podgrzewaniem.
____________________________________________________________________________________

MUFFINKI Z GRUSZKĄ, IMBIREM i CYTRYNOWYM LUKREM
Przepis z książki ''Kuchnia świątecznych łakoci''

Składniki:

50 dag obranych i pokrojonych w grubą kostkę gruszek
5 dag obranego, pokrojonego w kostkę imbiru
15 dag brązowego cukru
20 dag mąki ryżowej
20 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
150 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka kokosowego
Lukier cytrynowy:
10 dag zmielonego na puder brązowego cukru
Otarta skórka z cytryny
Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki oraz drobno pokrojony imbir i cukier wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 20 min. Gdy gruszki zmiękną oraz puszczą sok, zdejmujemy je z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, ciągle mieszając dolewamy mleka kokosowego i oleju, a na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowanych i ostudzonych gruszek z imbirem.

Zobacz także

Opinie (157) 5 zablokowanych

  • deluxe??? hihihih to weganie i im podobne stwory są deluxe:) (8)

    a a masło s przepisu wegańskiego to na jakim drzewku rośnie :)

    • 20 10

    • (6)

      chyba mało wiesz, są masła roślinne

      • 6 6

      • (4)

        Badura. Masło to masło,nie margaryna. A smalec nie może być roślinny,bo to nie smalec. Ta zmiana znaczeń słów to oszustwo.

        • 17 1

        • (3)

          czyli kotlet serowy to nie kotlet?

          • 3 1

          • (2)

            To, że w tym wypadku masz rację, o niczym nie przesądza.

            • 5 2

            • (1)

              Kotlet to nic innego jak smazonka. Cotelette czyli ochlapik.

              • 2 1

              • Ale po francusku pewno lepiej smakuje

                • 2 1

      • masło roślinne jest bez mleka? weganie nie spożywają mleka

        • 0 0

    • masło to masło!! roslinne to margaryna do smarowania a nie masło !!

      Te oszustwo jest najlepszym przykładem jak cała ta teoria wegetariańsko-wegańska .Taka właśnie jest ogromna różnica .Wystarczy się spytać dlaczego kucharze którzy są na świecie i w Polsce znani do swoich dań zawsze podają masło nie margarynę.
      To jest prawnie ustalone!! producenci chcieli oszukiwać dla zysków klientów dlatego dodawali szkodliwych tłuszczy roślinnych.Teraz to sie nazywa mix maślany !

      • 10 0

  • Olu, nie zniechecaj sie! (2)

    Przeczytalam wszystkie komentarze... Mialam nadzieje ze w tym kraju robi sie lepiej... Brak mi slow.

    • 7 6

    • Widzisz o tego żarcia synapsy Ci szwankują

      • 3 3

    • Jolu

      • 0 1

  • Niektóre zwierzęta zjadają czasem własne potomstwo

    choćby takie lwy - czy logika nakazuje naśladować ich zachowanie?
    Co tu ma do rzeczy logika, swoją drogą...

    • 2 6

  • weganie i wigilia? chyba się komuś wyznania pomyliły... (7)

    nie ma to jak "domowe" jedzenie: "paczka kotletów sojowych"
    mielone czy schabowe te kotlety?

    • 47 58

    • lepsze mięso szprycowane chemią?

      polecam wpisać w google "urządzenie do szprycowania mięsa". Ja jadam mięsko tylko od rodziny ze wsi.

      • 3 0

    • co ma do tego wyznanie (5)

      A w czym widzisz sprzeczność? Ja jestem może nie weganką, ale wegetarianką i do tego osobą wierzącą (nawet ukończyłam studia teologiczne). "Czy jecie czy pijecie czy cokolwiek innego innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie"
      Radosnych i błogosławionych świąt życzę zarówno trawo, jak i mięsożercom :)

      • 36 7

      • Pamiętasz widzenie (2)

        Pawła i płachtę z różnymi zwierzętami?

        • 2 2

        • (1)

          To nie byłą Paweł, tylko Piotr! Bóg uczył w ten sposób, że nic nie jest nieczyste. Poczytaj najpierw sobie, jeśli już się wypowiadasz ...

          • 5 1

          • Ech ta ellen g White

            • 0 1

      • Jestes osobą wierzącą ? ale w co...w kogo ? (1)

        Ukończenie teologii....
        moja znajoma ukończyła chyba Gdański Instytut Teologiczny ( kiedyś był, przy kościele, na ul. Zator- Przytockiego )

        ale o Biblii nie mogę z nią porozmawiać- nie czytała ( poza kilkoma fragmentami)
        nie uogólniam, ale pytam, kto czyta Biblię z tych nas, którzy uważamy się za wierzących w Boga ( jakiego, którego )

        • 10 20

        • nergal

          czyta dzieciom, czy jakoś tak...

          • 18 3

  • Każdy na jakiegoś bzika....... (2)

    Jeśli ten bzik nie szkodzi innym, to popieram. Lepiej weganizm, niż kibolizm.

    • 64 16

    • w dzisiejszych czasach dbanie o to co się je to nie jest bzik

      co prawda weganizm jest może dość ekstremalny ale jak nie masz produktów mięsnych od rodziny ze wsi to zjadasz najgorszy syf jaki tylko jest. Sam jestem automatykiem i robiliśmy automatyzacje już nie jednych zakładów mięsnych i nie polecam czegokolwiek jeśli dbacie o swoje zdrowie. Jeśli chodzi o produkty mleczne to już jest z tym trochę lepiej bo klienci mają większą świadomość, ale ciągle można spotkać kwiatki jak np. śmietanę piątnica z biedronki zagęszczoną gumą bo woda + guma jest tańsza niż sam produkt. Sam korzystam z zasady że lepiej zjeść mniej a lepszej jakości.

      • 6 2

    • A jak kibol jest weganem

      • 10 3

  • czekam na żurek z cytryną i goździkami, szczawiową z cynamonem, bigos z kotletami sojowymi (1)

    i figa mi z dodatkiem daktyli, pierogi z ziarnami granatu, jeśli można to śledzia z sałatą i karpia żywego na tartych burakach ... a ch......mi tam żryjcie co chcecie,,,,zapchajcie sie tofu i innym g,,,nem ale mi dajcie spokój w te swięta,,i b edę żarł co mi się podoba do ch....ja!!!!a nie jakieś soje z pomarańczami!!!!!

    • 6 5

    • nie czekaj tylko sobie zrob

      ja juz robilem

      • 0 0

  • soja hehe

    toż to najbardziej nafaszerowane chemią świństwo. Smacznego

    • 7 4

  • Państwo mówicie o etyce.... proszę nieco poczytać o produkcji soi na świecie a w szczególności USA (3)

    a być może więcej juz jej na stół nie podacie. Wycinanie lasów pod uprawę, soja transgeniczna, herbicydy, firmy Monsanto, cargill etc. Smacznego i oby z czystym sumieniem

    • 13 5

    • A szprycowane mięso to niby samo zdrowie?! (2)

      • 2 1

      • nie, ale nikt tu nie podnosił problemu szprycowanego mięcha, kolejny poważny problem.... (1)

        ale soją mi nikt nie zamydli oczu ...Masowa produkcja soi i mięsa to równorzędne zbrodnie na Ziemi i naszym zdrowiu, gigantyczne farmy wołowe , na których setki tysięcy krów karmi się kukurydzą (!!!!!!!) po pas we własnym GUANie to to samo co tysiące hektarów transgenicznej soi , pod której uprawę tnie się lasy, stosuje herbicydy mordujące wszystko prócz soi( rośliny, dżdżownice, pszczoły a na boku rolników!!!!!!!!którym wydaje się ziarno z jednej firmy i udupia na lata i na dolary!! tu rządzi kasa i sojowa moda w której tak naprawdę ci wegi to pionki...

        • 6 2

        • Nie zgadzam się z tą opinią... Weganie nie jedzą tylko i wyłącznie soi a wręcz ją ograniczają...

          • 5 1

  • zalosne

    polacy boja sie roznorodnosi i innosci zacofany narod

    • 8 4

  • upadłe anioły dizajnu... ^^

    Jola, który z Waszych klientów stał się Waszym przyjacielem?^^ Wy z Mirkiem tak naprawdę nie macie przyjaciół, bo gdy przychodzi susza, telefon milczy:(

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Najczęściej czytane