• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przy wegańskim stole. Rozmowa ze znanymi trójmiejskimi projektantami

Aleksandra Sobocińska
20 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.  Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.

Tradycyjne świąteczne dania z kuchni staropolskiej to m.in. wigilijny barszcz, pierogi, kapusta z grzybami oraz różne pieczone mięsa - kaczka, gęś, indyk, serwowane w pierwszy i drugi dzień świąt. Co jednak z osobami, które są na diecie wegańskiej? Jak wygląda ich świąteczne menu?



Na ten i inne świąteczne tematy rozmawiałam z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, trójmiejskimi projektantami i pełnymi pasji weganami, którzy są gospodarzami programu telewizyjnego "Atlier Smaku" i autorami książki kucharskiej o tym samym tytule oraz książeczki z przepisami dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci''.

Święta to dla was...


Jola Słoma i Mirek Trymbulak: Czas, kiedy myślimy o innych, wymieniamy się kartkami, smsami i mailami, życząc sobie wzajemnie zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności, a na koniec zasiadamy do wspólnego, suto i pysznie zastawionego stołu.

Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jola Słoma i Mirek Trymbulak.
Na waszym świątecznym stole ryb nie doświadczymy?

Już kilkanaście lat temu darowaliśmy życie karpiowi i innym wigilijnym rybom, wymieniając je na kotlety sojowe przygotowane w sposób do złudzenia przypominający tradycyjne dania. Lubimy taką świąteczną zabawę w ''oszukiwanie'' podniebienia. Robimy to dla siebie i dla naszych gości, by zachować wspomnienia chwil dzieciństwa, jednocześnie będąc w zgodzie ze swoją filozofią i sumieniem. Na co dzień jadamy bardzo prosto, nie udowadniając ani sobie ani innym niczego. Jednak święta są czasem magii i zabawy, więc i my się bawimy.

Złośliwi twierdzą, że wegetarianie i weganie lubią potrawy do złudzenia przypominające mięso, bo brakuje im tego smaku. Jak reagujecie na takie teorie?


Jeśli ktoś pomyślałby, że takie historie w podrabianie smaków, to wymysły i fanaberie współczesnych wegetarian, którzy tęsknią za smakiem mięsnych potraw, jest w błędzie. Już wieki temu jeden z cesarzy chińskich zainicjował taki rodzaj gotowania, który do dziś jest jedną z odmian tamtejszej kuchni. Nikogo nie dziwi tam wołowina, wieprzowina, kaczka, kurczak i krewetki w wersji wegańskiej, które smakiem i wyglądem przypominają oryginały, będąc jednocześnie produktem bardzo etycznym.

Skąd decyzja o przejściu z diety wegetariańskiej na wegańską?


Na przestrzeni ostatnich lat zawęziliśmy naszą dietę do wegańskiej i bezglutenowej, ponieważ właśnie takie zestawienie pozwoli nakarmić jak najszerszą grupę osób, zarówno tych, które mogą jeść wszystko, jak i tych z różnymi nietolerancjami. Stąd też zrodził się pomysł na ostatnią książeczkę dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci'', w której przedstawiamy przepisy na słodycze bez glutenu i bez nabiału, bo przecież święta to czas, w którym każde dziecko powinno być szczęśliwe i nie powinno brakować mu słodyczy. Nawet jeśli nie może jeść wszystkiego.

Przedstawiamy autorskie przepisy Joli Słomy i Mirka Trymbulaka na wegańskie dania świąteczne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej ateliersmaku.pl.
____________________________________________________________________________________

KOTLETY PO GRECKU

Przepis z książki ''Atelier Smaku.108 potraw kuchni wegetariańskiej''

Składniki:

1 paczka płaskich kotletów sojowych
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka kukurydziana lub ryżowa do obtaczania
olej do smażenia

Sos:


40 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
pół szklanki oleju
pół łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
15 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
1 łyżka soli
pół łyżki cukru
1 szklanka wody
pół szklanki octu
20 dag koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki asofetidy (można kupić w sklepach internetowych)

Sposób przygotowania:


Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min., aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i pokrojoną w paski kapustę pekińską wrzucamy do garnka z olejem. Dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asofetida ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
____________________________________________________________________________________

BIGOS Z POMARAŃCZĄ

Przepis z książki ''Atelier Smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiej"

Składniki:

70 dag kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
25 dag tofu
10 dag suszonych wędzonych śliwek
2 dag suszonych borowików
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu
10 owoców jałowca

Sposób przygotowania:

Wstawiamy grzyby w garnku z 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub na patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 min., mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, jednakże - jak każdy bigos - jest lepszy z każdym podgrzewaniem.
____________________________________________________________________________________

MUFFINKI Z GRUSZKĄ, IMBIREM i CYTRYNOWYM LUKREM
Przepis z książki ''Kuchnia świątecznych łakoci''

Składniki:

50 dag obranych i pokrojonych w grubą kostkę gruszek
5 dag obranego, pokrojonego w kostkę imbiru
15 dag brązowego cukru
20 dag mąki ryżowej
20 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
150 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka kokosowego
Lukier cytrynowy:
10 dag zmielonego na puder brązowego cukru
Otarta skórka z cytryny
Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki oraz drobno pokrojony imbir i cukier wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 20 min. Gdy gruszki zmiękną oraz puszczą sok, zdejmujemy je z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, ciągle mieszając dolewamy mleka kokosowego i oleju, a na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowanych i ostudzonych gruszek z imbirem.

Zobacz także

Opinie (157) 5 zablokowanych

  • Jeśli facio będzie się stosował do dietek to ma szanse

    wykitować jakieś 5 lat przed laską :)) biorąc pod uwagę różnicę wieku , wcześniejszy poziom lajfu... dietka nie pomoże ,,,, 3miejskie Orłowskie środowisko plastyk fantastyk i wszystko jasne.....jak się we sztuce nie powiodło to teraz we żarcie jadą :))

    • 6 6

  • MASŁO !!! very wegetariańskie ")))) a na drugi plan wysuwają się grzyby....

    Państwo wegi weganie chyba powinni wiedzieć cokolwiek na temat GRZYBÓW,,,,i ich nie żreć!!!!!!!!! to świat pomiędzy roślinami a zwierzętami !!! a fuuuuu takie niedoświadczone te wydawce książek :PPP

    • 5 4

  • Jest przeciez wolnosc !!!!! :) My z Ryszardem tez robimy sobie wigilie etyczną ! (5)

    Bedzie Karp sojowy po sycylijsku , grzyby czekoladowe , Dzika kaczka zrobiona z cebuli i marchwii oraz cos na deser czyli pstrąg z ciasta ! Pyszne ! Zona lubi szczegolnie tego pstrąga z ciasta nalesnikowego. Oczywiscie jak sie pojawia dzieci w naszym zwiazku partnerskim to trzeba bedzie zrobic wiecej potraw ale jest ogolnie milusio :) . Wolnosc jest piekna !!!!! . Edward

    • 35 23

    • święta to tradycja, święta to nie wolność. Jeśli nie obchodzę świąt tradycyjnie, są nic nie warte. (3)

      Bo po co łamać się opłatkiem skoro w imię wolności można chipsami o smaku np. paprykowym. Niech żyje WOLNOŚĆ. tfu, tfu......

      • 5 10

      • Lubię jak katolicy dzieła się tradycyjnie...poganskim oplatkiem;-)

        • 4 2

      • niewolniczy umysł (1)

        Widać mentalność chłopa pańszczyźnianego mocno zakorzeniona w narodzie.

        • 4 6

        • i już jakiś lewak cisnał ideologiczną ceglą
          nie dało sie wytrzymać nie?

          • 4 2

    • edzio śledzio ;-)

      • 2 1

  • Wegański stół wigilijny opisany, (3)

    czekamy na opis freegańskiego i kanibalskiego.

    • 49 44

    • kuchnia jak kuchnia :) (1)

      poproszę o przepis na paluszki lub uszka wg kuchni kanibalskiej

      • 4 6

      • Nic prostszego, odcinasz i jesz. A jak chcesz slone paluszki to ja chwile pod pache należy je włożyć. Danie gotowe.

        • 5 1

    • staram się być tolerancyjny dla wszelkich inności...

      wykluczając chamstwo, głupotę, skłonność do przemocy i przestępstw itp.itd. ale tym razem doprawdy, choć nie przypisuję powyższym formom życia żadnej z wymienionych cech, nie mogę nie przyznać, że wq....ją mnie na maxa.

      • 12 7

  • arykuł o wegańskich potrawach z masłem

    Czy ktoś słucha co mówi, czyta co pisze....

    • 11 0

  • "co to za wegetarianin co wpie... schabowe!!"

    • 12 1

  • (6)

    Wyglądają na takich co nie mają dzieci tylko skupiają się na sobie...

    • 46 61

    • obciachowi są

      • 6 10

    • myślę, że gorzej jak ktoś ma dzieci a też skupia się na sobie wyłącznie

      • 13 2

    • No i? (3)

      To jakieś przestępstwo?

      • 29 9

      • (2)

        W sumie nie, ale to jak ja bym pisał książki dla gejów.
        Ps. nie jestem nim

        • 17 5

        • Kryptogej. (1)

          Tacy zawsze na końcu zaprzeczają.

          • 9 9

          • Z taką psychologiczną wiedzą masz etat w MI6 z marszu.

            • 10 2

  • jestem za (4)

    jak najbardziej popieram.
    żenujące się te opinie, gdzie w tle rodzinnych Świąt mamy zabijanie zwierząt, bo taką mamy tradycję. Państwo nikomu nie szkodzą, nie są nachalni, wybrali świadomie zdrowy styl życia.
    nie jestem fanką ich programów, ani książek, ale jak najbardziej zgadzam się, że można jeść bardzo smacznie zdrowo i przy tym być etycznym.

    • 37 11

    • (3)

      Zdrowy?

      • 7 3

      • (1)

        Po prostu niedopchnięta.

        • 5 8

        • żenujące. nie przypominam sobie, abym Cię obrażała ani oceniała.

          • 6 2

      • rozumiem, że byłeś jakiś czas wegetarianinem i ponieważ masz porównanie 2 stylów odżywiania tak uważasz?

        • 1 1

  • Powiem szczerze ze nie bardzo wiem jaka z tego wynika filozofia w zgodzie z sumieniem ? (4)

    Przeciez te wszelkie potrawy sa rowniez z tzw. zywych organizmow ktore zostaly usmiercone . Latwo sobie uzasadnic ze karpia nie zabije a posiekam salate :) Salata tez zyje i jest zywym organizmem . Te wszelkie filozofie weganskie czy wegetarianskie to calkowicie dziwaczne sztuczne twory stworzone na potrzeby reklam i koncernow ktore zajmuja sie produkcja tzw. zywnosci masowej . Jak sie ludziom wmowi ze pietruszka uzdrawia po roku jedzenia i stworzymy do tego reklame pokazujaca Hindusa ktory od pietruszki stal sie mlodszy w ciagu roku :) To na maxa ludzie wykupia pietruszke po cenie 10 razy wyzszej i beda ja wcinac jak kroliki :) Tak to wyglada . Czlowieka organizm jest stworzony do jedzenia miesa i chyba jak mi sie wydaje tak czlowieka stworzyl ktos madrzejszy od wszelkich medralkow a krowe stworzono do tego aby jadla trawe a nastepnie ma byc humanitarnie wiec bez meczenia zabita i ma sluzyc czlowiekowi jako jadlo . To nie zadna moja teoria tylko tak ktos stworzyl celowo swiat a jak wszedzie co jakis czas widac czlowiek chce byc madrzejszy chyba od Boga a to pycha i zarozumialstwo . Jak lekarz choremu wegetarianinowi powie ze albo pan zacznie jesc kroliki i kurczaki albo trafi pan do szpitala etc . to ciekawe co ten wegetarianin zrobi ? :) majac wybor :). Wielu tez zapomina ze co jednemu moze sluzyc innemu moze wrecz zaszkodzic bo kazdy organizm jest w jakis sposob inny i inaczej reaguje . Zawsze mnie bawily nauki ksiedza o seksie a na pytanie czym dla niego jest seks odpowiadal ze duzo ksiazek o tym przeczytal :) wiec tak to wyglada i bywa roznie :) . Wiec jedzmy wszystko z umiarem . A jezeli ktos ma jak tu chyba opisano jakas filozofie i sumienie etc to jak wielu podkresla jest to ich filozofia i nie bardzo jest zrozumiale dlaczego tak wielu chce swoja filozofie narzucac innym ? bo raz kazdy mowi ze jest wolnosc i wolny wybor ale , ale najlepiej jakby wszyscy kupili jakies madre ksiazki i zyli filozofia innych bo kazdy ma patent na szczescie i wie lepiej od nawet Stworcy swiata jak inni maja zyc i czym sie odzywiac . Ostatnimi laty ogolnie doprowadzono to paranoji robiac z uboju zwierzat czy karpi jakas rzez tragiczna . Zwierzecia owszem nie nalezy przy uboju meczyc . Zaraz sie pojawia teorie ze Jezus tez byl wegetarianinem i ogolnie ze milion lat temu trawe jedzono :) Ech ! . Fakt ze wiele produktow dzis moze szkodzic lecz to nie powod zeby mowic iz nalezy jesc tylko warzywa bo szkodliwosc wynika z ewolucji produkcji miesa czy przetworow do ktorych zastosowano chemie ktora przenika do organizmu a ten reaguje na to przeroznymi objawami. Lecz to nic nie ma wspolnego z tym ze organizm ludzki jest specjalnie tak stworzony abysmy jedli jako produkt podstawowy wlasnie mieso zwierzat i ryb i tak jak napisalem ktos Madrzejszy tak stworzyl swiat . Wesolych swiat !

    • 16 31

    • chyba trochę Cię poniosło.
      zadziwia mnie to co mówisz, wręcz jakbyś sam był Bogiem, ale tego wolę nie komentować.
      chciałabym zauważyć, że pierwsze komentarze wręcz nabijały się z Państwa z którymi była rozmowa. proszę niech ktoś mi wskaże w którym miejscu oni krytykują odmienną postawę? nie zgadzają się z przedmiotowym traktowaniem zwierząt, ale skupiają się na swoim wyborze. żyją według swoich przekonań, nie chcesz nie musisz oglądać ich programów, czytać książek. być może dla kogoś stanowią inspirację.

      • 6 0

    • Na pewno?

      "Czlowieka organizm jest stworzony do jedzenia miesa" - na pewno?

      • 5 4

    • Wyższy stopień etyczności od wegaństwa, weganizmu będzie odejście od spożywania wszystkiego co kiedykolwiek żyło( patrz rośliny, bakterie). Zostanie chemia oraz chlorofil pod skórę i na słoneczko.

      • 9 3

    • Trochę przysługi wywód. Nie każdy do czyta do końca, a warto. Bardzo rozsądny i wyjątkowo tolerancyjny. Jestem za.

      • 4 0

  • Proszę przenieść artukuł do działu "Wariatkowo"

    • 15 17

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane