- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Poznaliśmy najlepsze dania z Trójmiasta
Lody z karmelizowanego topinamburu, żebro wołowe z kwaśną śmietaną czy marynowany łosoś z dressingiem z rokitnika - to najlepsze dania trójmiejskich szefów kuchni według autorów plebiscytu Gault & Millau Tour 2017. Wręczenie nagród odbyło się w poniedziałek w sopockim Sheratonie.
Gault & Millau Tour to cykl spotkań dla szefów kuchni reprezentujących restauracje, które znalazły się na kartach prestiżowego przewodnika Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska (oraz mają szansę tam trafić w kolejnej jego edycji). Na każdym oceniani są szefowie z poszczególnych regionów kraju. W Warszawie gościli kucharze z Polski centralnej i Lubelszczyzny, w Poznaniu - z Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej i Dolnego Śląska, a w Krakowie - z Małopolski, Podkarpacia i Bieszczak. W poniedziałek w sopockim Sheratonie odbyła się edycja poświęcona Polsce Północnej: Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.
Podczas imprezy przyznano nagrody w pięciu kategoriach, tym samym wskazując pięć najciekawszych szefów kuchni z regionu oraz pięć wyjątkowych dań, których można spróbować spod ich ręki. Uroczystość wręczenie nagród poprowadził duet: Justyna Adamczyk, szefowa Gault & Millau Polska oraz kucharz i prezenter telewizyjny Mikołaj Rey. Każdy z nagrodzonych przygotował na żywo swoje popisowe danie.
Trójmiejscy szefowie zdobyli trzy nagrody. Szefem Roku został Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika, który w swojej restauracji odważnie inspiruje się kuchnią Kaszub i Żuław, windując ją na poziom fine-dining. Popielarz jako jedyny nagrodzony zaproponował deser - lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowanym bzem.
Szefem Jutra autorzy przewodnika Gault & Millau wskazali Pawła Stawickiego z gdańskiego Mercato. Zamiłowanie do eksperymentów i kulinarną perfekcję pokazał on przygotowując konfitowane żebro wołowe z kwaśną śmietaną, jeżynami i odrobiną trufli.
Również z Trójmiasta, a dokładniej z sopockiego autorskiego bistro Tu'gether pochodzi Młody Talent, którym okazał się Tomasz Grota. Zaledwie 21-letni kucharz, nagrodzony w ubiegłym roku innym wyróżnieniem od Gault & Millau, postawił na wykwintną prostotę - marynowanego z ziołami łososia, którego podał z dressingiem rokitnikowym i piklowaną dynią.
W kategorii Kobieta Szef wyróżnioną Olgę Lompę z Gospody Galiny w okolicach Bartoszyc, która przygotował gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem oraz sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii. Najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej został Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort. Szef z Jastrzębiej Góry podał tatara z piersi gęsi marynowanej w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem.
W wydarzeniu w Sheratonie wzięło udział kilkadziesiąt osób z trójmiejskiej i regionalnej branży gastronomicznej. W przerwach pomiędzy wręczaniem nagród i pokazami gotowania można było zapoznać się z ofertą producentów współpracujących z Gault & Millau Polska. Były m.in. ekologiczne sery owcze z Rancza Frontiera, specjały z gęsiny od państwa Osojców, właścicieli Gęsiny Tradycyjnej czy Piwo Starogdańskiej warzone według mającej ponad pół wieku receptury piwowara Lucjana Iwanowicza.
Miejsca
-
Tu'gether Sopot, Grunwaldzka 65
-
Mercato Gdańsk, Targ Rybny 1
-
Restauracja Biały Królik Gdynia, Folwarczna 2
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (27) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-06 21:42
Po wizytach w 3m restau
Wniosek. Aspirujący kaszubi produkujący ładne dania bez najmniejszego sladu smaku. Jedyne co się broni to tatar z tunczyka w Petit Paris
- 0 0
-
2017-09-18 22:07
Najlepsze? (1)
Chyba najbardziej "fikuśne". Smak to inna bajka.
- 22 3
-
2017-09-22 11:15
smakowity ja
Dokładnie, wszystko wygląda plastikowo a nie smakuje. Od jakiegoś czasu króluje trend " nacieszmy oko zapłaćmy krocie" , ale niestety dania w smaku są słabe. Osobiście lubię jak coś przede wszystkim smakuje, ale też i poprawnie wygląda. Jak z kobietą - balance zachowany być musi :)
- 3 0
-
2017-09-22 07:20
To juz nudne
Ciagle te same miejsca i ten sam styl. Kto to je? Kto tam chodzi? Ludzie mają jyz dość przepłacania za mikro porcje. Dziś powracają normalne tendencje świeżo smacznie i z dostępnych regionalnie produktów. Chcemy normalnych nowych barów ze świeżym jedzeniem.
- 2 1
-
2017-09-21 19:08
Biały Królik
Menu degustacyjne w Białym Króliku to prawdziwa przyjemność i przygoda kulinarna. Wszystkie dania zaskakują i wyśmienicie smakują. Dodam, że restauracja znajduje się w przepięknym dworku, otoczonym parkiem. Gorąco polecam :-)
- 2 1
-
2017-09-20 19:13
dla mnie to przyjemnosc... (1)
ogladanie popisow młodych kucharzy sprawia mi wielka radosc. Przygotowane dania stanowia popis wyobrazni i dodrego zrownowazonego do doboru produktow.Wizualizacja,kolorystyka forma podania i kontrast form stanowi o duzej znajomosci nowoczesnych trendow swiatowej gastronomi.Gratukuje młodym szefom kuchni -Paniom i Panom-zycze Wam sukcesow i wytrwałosci w tym trudnym zawod zie.Pozdrawiam i zycze powodzenia! Prosba do negatow piszacych głupoty; jak nauczycie sie oceniac siebie bedzie wam wolno oceniac innych.....
- 1 1
-
2017-09-21 18:20
pycha kroczy przed smiesznoscia... ze strawestuje
Cytuje Ciebie "Przygotowane dania stanowia popis wyobrazni i dodrego (sic) zrownowazonego do doboru produktow" ..od "dodrego" nawet jako dobrego nie "styka" z reszta zdania - wybaczam kiterowke styl fatalny pomijajac straszny patos... nie masz prawa wiec pouczac i oceniac zgodnie z Twoja wykladnia... cytuje "jak nauczycie sie oceniac siebie bedzie wam wolno oceniac innych..." co zapewne Ciebie nie dotyczy.... PS tak na wszelki wypadek zaznacyam iz nie mam polskich znakow.
- 1 1
-
2017-09-19 10:27
Tu'gheter mistrz! (3)
Gratki! Najlepsze jedzenie w Sopocie za rozsądną cenę :)
A, ku przestrodze, uważajcie na nową kuchnię w zatoce sztuki, droga i fatalna! Ta nowa szefowa kuchni niby taka świetna i warszawska i nie wiadomo co jeszcze ale chyba za dużo to ona w kuchni nie siedzi bo ciągle widać ją na sali... nie polecam- 5 0
-
2017-09-20 20:18
za rozsądną cenę?? (2)
właśnie wszedłem na menu. jajecznica z kurkami za 20 pln. Dalej: jajka sadzone, marynowany łosoś, awokado, pomidor, wędzony twaróg = cena 25 pln. Dalej nie chce mi się czytać, bo to nie jest tanie jak twierdzisz. Słaba reklama.
- 0 0
-
2017-09-21 15:25
Do tego kawa i herbata, pieczywo, masło, ale i tak mało :)
- 1 0
-
2017-09-21 10:58
Rozsądną cena nie musi być niska :)
- 1 0
-
2017-09-20 09:27
Buhaha
Najlepsza kuchnia mojej mamusi!!!! Mistrzostwo świata.
- 6 1
-
2017-09-18 23:01
tylko restauracja set! (1)
Restauracja Set przy media markt na grunwaldzkiej. Pycha, klasa, polecam.
- 2 12
-
2017-09-19 13:58
trojmiasto.pl
Zapraszam do kontaktu z działem artykułów sponsorowanych.
- 4 0
-
2017-09-19 06:58
(1)
Ci druga jak nie każda nazwa pi angielsku ????
Dlaczego ??- 18 1
-
2017-09-19 11:12
Bo ci pi.
- 1 0
-
2017-09-18 21:41
Jest dobrze! (3)
Jest topinambur, jest jarmuż - jest dobrze!
- 28 1
-
2017-09-19 08:30
Ja jem tylko (1)
Ogórki kiwano, monsterę dziurawą, karambole, duriany, noni, yangmeje, tykwy, synsepale i pitaje.
Co mogą mi państwo zaproponować? xD- 13 1
-
2017-09-19 11:11
Żur.
- 5 0
-
2017-09-18 21:59
.. a bulgur?
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.