• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Poznaj smak carskiego przysmaku

Jakub Jakubowski
15 marca 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Czarny kawior Czarny kawior

Uznawany za afrodyzjak, a przy tym bardzo zdrowy, smaczny i luksusowy - kawior kiedyś był ulubionym przysmakiem rosyjskich carów, dziś jedzą go smakosze i koneserzy na całym świecie. Dla jednych jest to doskonała przystawka i wytworny dodatek do szampana, dla innych ważny element dania głównego.



Tosty z czarnym kawiorem Tosty z czarnym kawiorem
Kawior ikura Kawior ikura
Czym jest kawior? To uznawana za bardzo ekskluzywne danie ikra pozyskiwana ze szlachetnych ryb. Kawior występuje pod trzema postaciami - czarny, czerwony i najcenniejszy - biały. Jest coraz droższy i ciągle pozostaje symbolem wykwintnego posiłku.

Ale trzeba wiedzieć jak go podawać i z czym komponować, by w pełni rozkoszować się jego smakiem. Przede wszystkim: kawioru nigdy nie podajemy samego. Ma smak tak intensywny, że spożywany bez dodatków może nam po prostu nie smakować. Do jedzenia należy używać małych łyżeczek z masy, rogu lub drewna. Metal i srebro psują smak kawioru. Podaje się go z kwaśną śmietaną, ciemnym chlebem, owocami morza i schłodzonym szampanem. Znakomicie pasuje też lekkie białe wino, wytrawne lub półwytrawne.

- W naszej restauracji, na specjalne zamówienie podajemy gościom szlachetniejszą odmianę tego specjału, czyli kawior czarny z jesiotra lub bieługi. Zazwyczaj podajemy go na lodzie z tostami, ewentualnie z kawałkiem cytryny lub z przepiórczym jajeczkiem. Z kolei bardziej powszechny kawior czerwony z pstrąga lub łososia serwujemy na zimno jako dodatek do dania lub do wszelkiego rodzaju przekąsek. To potrawa luksusowa, dla smakoszy z zasobnym portfelem - przekonuje Janusz Małyszko, szef kuchni restauracji Pod Łososiem w Gdańsku.

Niezależnie od pochodzenia i ceny, wszystkie odmiany kawioru są bardzo odżywcze. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witaminy A i E, a także fosforu, dzięki czemu działają regenerująco na skórę w tak wysokim stopniu, że znalazły zastosowanie w kosmetyce. W przemyśle kulinarnym możliwości zastosowania kawioru są praktycznie nieograniczone. Dowodem na to jest choćby sushi - mistrzowie japońskiej kuchni śmiało sięgają po rosyjskie dziedzictwo kulinarne.

- Świetnie smakuje kawior ikura z dzikiego łososia alaskańskiego występujący pod postacią pomarańczowych kuleczek o średnicy do 5 mm czy też kawior tobiko z ryby latającej. Ten ostatni dodawany jest do maki i powoduje przyjemny efekt chrupania pod językiem. Występuje w 20 różnych kolorach i smakach - mówi Michał Frąckiewicz, sushi master z restauracji Avocado w Sopocie. - Osobiście polecam też kawior masago, którym zastępujemy sezam w California Maki, a który też doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, tatarów i małż św. Jakuba - dodaje.

W restauracjach cena kawioru czarnego kształtuje się między 400 a 600 zł za 50 gram. To sporo, ale koneserów nie brakuje. Jest to przysmak drogi, pożądany i poszukiwany. Połowy ryb, z których pozyskuje się ikrę, są obłożone rygorystycznymi ograniczeniami, dlatego też cena kawioru jest bardzo wysoka.

Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, że za najdroższy kawior na świecie trzeba zapłacić ponad 70 tysięcy złotych za kg. Kawior ten pochodzi z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego. Można go kupić w londyńskim Caviar House & Prunier a zapakowany jest w puszki z 24. karatowego złota.

Zobacz także

Opinie (58) 4 zablokowane

  • najlepiej smakuje z blinami

    • 3 2

  • Chyba się porzygam - przecież to jest nie dość, że bez smaku, to wygląda obrzydliwie. Nie mówiąc już o tym, że to przecież jajca rybie, ale wiadomo - jakby picie żółci wątrobowej było prestiżowe, też co niektórzy by zachwalali. Przysmak dla biedaków chcących uchodzić za nie wiadomo kogo - w sumie nic dziwnego, że w Rosji tak powszechny jak złote zęby u tamtejszych kloszardów.

    • 12 6

  • dziwnie jakoś podana ta kaszanka i bez cebulki??? bez sensu!

    • 11 4

  • składników odżywczych tyle samo co w ikrze ze śledzi

    z rynku ... a czasem za nieco większe pieniądze jest ikra z pstrągów, troci wędrownej, przepis na przygotowanie w każdej dobrej książce kucharskiej

    • 11 0

  • Zawsze gdy konczę grac w prestiżowego krykieta lubie sobie zjesc (1)

    pumpernikla z kawiorem i zapić Tyskim.

    • 26 7

    • tyskie to pije nawet nie moja sasiadka tylko jej słuzący :)

      • 3 3

  • Kawior...tylko z jesiotra,a nie ze śledzia;/

    • 15 3

  • Te kawiory dostepne w gdańskich knajpach

    pochodzą z hodowli i mają tyle wspólnego z naturalnym kawiorem co sztuczny miód z miodem.
    Ale smacznego i płaćcie dużo za ten przysmak plebsu.

    • 25 4

  • Obrzydliwe

    na trzeźwo nigdy bym tego nie tknął a po wódce z przyjaciółmi rosjanami to i owszem. Z tym że u nich puszka 1200g kosztuje chyba 5 dolarów a w Gdańskim bylejakim barze 50 dolarów za dwie łyzeczki :-)

    A z szampanem to sie jada truskawki a nie kawior

    Kawior i szampan = tumaneria z PRLu

    • 42 12

  • Poznaj smak carskiego przysmaku .

    Bardzo chetnie prosze napisac gdzie bedzie degustacja :)

    • 18 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane