• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Powitaliśmy Beaujolais Nouveau

ASo
15 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina. Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina.

Trzeci czwartek listopada to święto młodego wina z Beaujolais. Beaujolais Nouveau ma w Polsce zagorzałą grupę przeciwników i powoli rosnącą grupę zwolenników. Co zachwyca w nim Francuzów? Może nie chodzi o sam smak, a o atmosferę świętowania?



Czy próbowałeś kiedyś Beaujolais Nouveau?

- Owocowe, bez wyraźnej goryczki w smaku, świeże i przyjemne dzięki większej zawartości cukru - opisuje tegoroczne Beaujolais Nouveau Marc Petit, współwłaściciel sopockiej restauracji Cyrano i Roxanne.

Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina, które zyskało serca i podniebienia Francuzów. Pytanie czy wino, czy może sama okazja do zabawy?

- We Francji każda okazja jest dobrym powodem do świętowania w gronie przyjaciół - śmieje się Marc Petit. - Święto Beaujolais Nouveau to jedna z nich.

Nietrudno znaleźć osoby, które nie kibicują podbijaniu kolejnych serc przez Beaujolais.

- Poza metalicznym posmakiem, problemem jest także nietrafiony moment, w którym trafia do Polski. Kiedy jest jesień, zimno i plucha za oknem chętniej sięgamy po coś rozgrzewającego, a młode wino powinno się podawać w temperaturze 12 - 16 stopni - mówi Witold Makowski, właściciel winiarni Oliwa i Wino, który - podobnie jak wielu trójmiejskich winiarzy - nie zdecydował się w tym roku na sprzedaż Beaujolais Nouveau.

Ale nie znaczy to, że w Trójmieście zabraknie miejsc do celebrowania święta i degustacji tego specyficznego trunku. Zarówno w Sopocie, Gdyni i Gdańsku możemy znaleźć restauracje, w których degustacja Beaujolais Nouveau to podstawowy punkt kilku najbliższych wieczorów. Tym bardziej, że to wino pasuje zwłaszcza do lekkich przystawek, takich jak sery, paszteciki i kanapki.

Może więc warto z przyjaciółmi poddać się marketingowemu szaleństwu i spędzić listopadowy wieczór z młodym winem nie tyle dla smaku, a dla atmosfery, francuskiej kuchni i muzyki Edith Piaff?

Gdańsk
Restauracja Filharmonia zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na menu degustacyjne i degustacje Beaujolais Nouveau.

kiedy: 15 - 18 listopad
koszt: 95 zł/osobę

Restauracja Malinowy Ogród zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na Bufet Francuski i degustacje Beaujolais Nouveau.

kiedy: 15 listopada, godz 17:30 - 22:00
koszt: 65 zł/osoba

Klub muzyczny Dobry Wieczór zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na degustację wina i kuchni francuskiej przy dźwiękach znad Sekwany, a po 22:00 karaoke.

kiedy: 15 listopada, godz. 20:00
koszt: 30 zł/osoba

Gdynia
Restauracja Sztuczka zobacz na mapie Gdyni
Zaprasza na włosko-francuskie menu degustacyjne połączone z pojedynkiem pierwszych tegorocznych win z tych krajów.

kiedy: 15 - 18 listopada
koszt: 150 zł/osoba, menu degustacyjne, pięciodaniowe, wino bez limitu

Caffe Anioł zobacz na mapie Gdyni
Zaprasza na degustację młodego wina, koncert muzyki francuskiej i wernisaż obrazów.

kiedy: 15-17 listopada
koszt: zależny od zamówienia

Sopot
Winiarnia Cyrano zobacz na mapie Sopotu
Zaprasza na kolację połączoną z degustacją i muzyką na żywo.

kiedy: 15 listopada, godz. 19:00
koszt: 145 zł/osoba

W okolicach Trójmiasta
5 smaków pełnia życia zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na lampkę wina i francuskie przekąski.

kiedy: 23 - 25 listopada
koszt: 20 zł/osoba
ASo

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) ponad 10 zablokowanych

  • Oliwa i wino

    oj tak, jutro pędzę :)

    • 4 2

  • Ciekawy Artykuł (1)

    Sprzedaliśmy kika tyś butelek w niespełna 3 dni do wielu restauracji , czemu piszecie o marginalnej grupie która chwali się żę nic nie sprzedała bo właściwie nie lubią tego wina a pozatym to wogule już nie piją .
    Portal pyta się tam gdzie świadomość winiarza ogranicza się do tego co ma za ladą .
    Pamiętajmy tylko najwięksi producenci światowi mogą zapewnić jakość młodemu winu jakim jest Beaujolais .
    Więc do zabawy jest wiele miesc gdzie Beaujolais dziś panuje i tańcuje .

    • 3 16

    • Tylko czy te restauracje się nie przeliczyły :D coraz mniej z nich stawia na beaujolais, bo nie jeden restaurator sam dopijal sikacza w tamtym roku, i w tym juz sie wycofal

      • 6 1

  • brawa dla francji za wypromowanie swieta sikacza;] a ludzie to kupili:)

    • 33 1

  • refleksja

    Młode wino to nam się kojarzy z ciężka pracą fizyczną w winnicach, bo tylko taką "ścieżkę kariery" przewidziano dla Polaków w Europie (no..., jeszcze można się realizować na taśmie w chłodni).

    • 10 2

  • brawo...

    Panie Witoldzie....
    tak pracują 'zawodowcy'...
    next time proszę się zastanowić z kim Pan rozmawia, bo ponownie może się okazać, że to amatorzy...

    • 45 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane