• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Powitaliśmy Beaujolais Nouveau

ASo
15 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina. Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina.

Trzeci czwartek listopada to święto młodego wina z Beaujolais. Beaujolais Nouveau ma w Polsce zagorzałą grupę przeciwników i powoli rosnącą grupę zwolenników. Co zachwyca w nim Francuzów? Może nie chodzi o sam smak, a o atmosferę świętowania?



Czy próbowałeś kiedyś Beaujolais Nouveau?

- Owocowe, bez wyraźnej goryczki w smaku, świeże i przyjemne dzięki większej zawartości cukru - opisuje tegoroczne Beaujolais Nouveau Marc Petit, współwłaściciel sopockiej restauracji Cyrano i Roxanne.

Les Sarmentelles - czyli Święto Winnej Łodygi to 5 minut sławy młodego wina, które zyskało serca i podniebienia Francuzów. Pytanie czy wino, czy może sama okazja do zabawy?

- We Francji każda okazja jest dobrym powodem do świętowania w gronie przyjaciół - śmieje się Marc Petit. - Święto Beaujolais Nouveau to jedna z nich.

Nietrudno znaleźć osoby, które nie kibicują podbijaniu kolejnych serc przez Beaujolais.

- Poza metalicznym posmakiem, problemem jest także nietrafiony moment, w którym trafia do Polski. Kiedy jest jesień, zimno i plucha za oknem chętniej sięgamy po coś rozgrzewającego, a młode wino powinno się podawać w temperaturze 12 - 16 stopni - mówi Witold Makowski, właściciel winiarni Oliwa i Wino, który - podobnie jak wielu trójmiejskich winiarzy - nie zdecydował się w tym roku na sprzedaż Beaujolais Nouveau.

Ale nie znaczy to, że w Trójmieście zabraknie miejsc do celebrowania święta i degustacji tego specyficznego trunku. Zarówno w Sopocie, Gdyni i Gdańsku możemy znaleźć restauracje, w których degustacja Beaujolais Nouveau to podstawowy punkt kilku najbliższych wieczorów. Tym bardziej, że to wino pasuje zwłaszcza do lekkich przystawek, takich jak sery, paszteciki i kanapki.

Może więc warto z przyjaciółmi poddać się marketingowemu szaleństwu i spędzić listopadowy wieczór z młodym winem nie tyle dla smaku, a dla atmosfery, francuskiej kuchni i muzyki Edith Piaff?

Gdańsk
Restauracja Filharmonia zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na menu degustacyjne i degustacje Beaujolais Nouveau.

kiedy: 15 - 18 listopad
koszt: 95 zł/osobę

Restauracja Malinowy Ogród zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na Bufet Francuski i degustacje Beaujolais Nouveau.

kiedy: 15 listopada, godz 17:30 - 22:00
koszt: 65 zł/osoba

Klub muzyczny Dobry Wieczór zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na degustację wina i kuchni francuskiej przy dźwiękach znad Sekwany, a po 22:00 karaoke.

kiedy: 15 listopada, godz. 20:00
koszt: 30 zł/osoba

Gdynia
Restauracja Sztuczka zobacz na mapie Gdyni
Zaprasza na włosko-francuskie menu degustacyjne połączone z pojedynkiem pierwszych tegorocznych win z tych krajów.

kiedy: 15 - 18 listopada
koszt: 150 zł/osoba, menu degustacyjne, pięciodaniowe, wino bez limitu

Caffe Anioł zobacz na mapie Gdyni
Zaprasza na degustację młodego wina, koncert muzyki francuskiej i wernisaż obrazów.

kiedy: 15-17 listopada
koszt: zależny od zamówienia

Sopot
Winiarnia Cyrano zobacz na mapie Sopotu
Zaprasza na kolację połączoną z degustacją i muzyką na żywo.

kiedy: 15 listopada, godz. 19:00
koszt: 145 zł/osoba

W okolicach Trójmiasta
5 smaków pełnia życia zobacz na mapie Gdańska
Zaprasza na lampkę wina i francuskie przekąski.

kiedy: 23 - 25 listopada
koszt: 20 zł/osoba
ASo

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) ponad 10 zablokowanych

  • Zacząć należy od nowomowy polskiej oraz... (2)

    analfabetyzmu nowodziennikarskiego. Nie pisze się "posmakować", tylko "spróbować", "popróbować". Dokładnie tak samo, jak nie pisze się "doprawiać", tylko "przyprawiać".

    • 9 2

    • już nie masz sie do czego przyczepić. (1)

      • 1 0

      • a nie "doczepić"?

        • 2 0

  • Z tym sikaczem jest jak z Apple...

    ...genialny marketing rozbudził w ludziach chęć przepłącania za wino, które powinno kosztować 2-3 EUR za butelkę. Nie wiadomo dlaczego, bo ani smak, ani nic innego w tym winie nie zachwyca. Cóż, nie pierwszy raz wmawia się ludziom, że coś naprawdę przeciętnego i niewyszukanego jest szczytem wyrafinowania i dobrego gustu...

    • 7 0

  • taaaa (1)

    zagorzałych fanów to my mamy ale naszej maliny

    • 18 3

    • obrzydliwe, ohydne wino. Moja kolezanka pracujac w sklepie z winami miala olbrzymi klopot podczas degustacji Beaujolais, bo nikt tego nie chcial pic, nawet za darmo. PRzepraszam degustowac... Wino obrzydliwe. Uwazam, ze robi "kariere", bo ma dobry pr i "wypada" je lubic. Wino gorsze niz niejeden sikacz za >10 zl.

      • 5 1

  • ZWOLENNICZKA WŁOCH I NOVELLO (1)

    A ja gustuję we włoskim novello, którego święto odbyło się 6 listopada i tak co roku od lat :)
    polecam, wino to jest długo pyszne gdyż jego żywotność trwa znacznie dłużej niż "beaujolais nouveau"
    możemy rozpoznać w nim smak wiśni i malin. Ma pełen świeży bukiet bardzo harmonijny i radosny. Świetne w towarzystwie kuchni typowo jesiennej ale nie tylko bo solo także daje sobie świetnie radę. Szukać w dobrych włoskich restauracjach i u importera.

    • 2 3

    • sikacz w dobrych resteuracjach

      puknij sie w ten snobistyczny łeb

      • 1 0

  • Na pewno masowo nie piją go Francuzi (1)

    To typowy produkt "marketingowy", wypuszczany głównie ku radości gawiedzi zagranicznej. Ktokolwiek pija wina, wie, że to wino to cienkusz podbudowany nutką romantyzmu, instynktem stadnym i zwykłą ciekawością, Kilka razy na przestrzeni lat, stawiałem sobie pytanie z rodzaju:.. "a może w tym roku będzie lepsze, bo w zeszłym pół butelki wlałem do bigosu"?

    • 19 1

    • to tylko zepsules bigos

      • 6 1

  • A ja proponuję pokusić się o zrobienie winka samemu. Fajna sprawa, a jaka satysfakcja!:) POLECAM.

    • 4 0

  • Beaujolais Nouveau......i...... Beaujolais

    to zupelnie nie to samo. Pierwsze z nich to młode wino wypromowane przez kilku zapaleńców dla reklamy drugie zaś to regionalne wino produkowane w kilku popularnych we Francji odmianach. Ktoś , kto zna Francję doskonale się orientuje , że Francuzi nie eksportują dobrego wina tylko go sami wypijają.

    • 5 0

  • (1)

    Kolejny tendencyjny artykuł - jakby mi jeszcze ktoś wyjaśnił co Beaujolais Nouveau robi w sekcji deluxe? Przecież początki tego święta to popijawa dla pracowników z winnic po pierwszej fermentacji - nie ma to wiele wspólnego z luksusem...

    • 13 1

    • to takie winne święto plonów

      • 3 0

  • smiech na sali to wino w dziale deluxe (2)

    W tym roku były kiepskie notowania tego wina .
    Wiecie ile kosztuje jedna butelka we Francji
    4 Euro.
    To dopiero jest de luxe hehehe.
    Picie tego wina to tradycja, młode kwasnie winko, zabawa, imprezy i tylko tyle.
    Bywa droższe jak jest dobry zbiór i szczep ale to nie są ceny kosmiczne.
    15 lat mieszkałam we Francji to coś mogę o tym napisać.
    Nie róbcie z tego ekskluzywnego towaru.

    • 19 0

    • i jeszcze jedno (1)

      w tym roku wyczujecie smak brzoskwiń w tym winie

      • 5 0

      • cena zakupu takiego wina przez importera to 1,5 - 2 euro, natomiast sprzedają butelki po kilkadziesiąt złotych ...

        • 8 0

  • po novello mniej boli głowa

    zdecydowanie wolę novello i nawet wiem gdzie można napić się dobrego novello w 3-city :)

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane