• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach

Ewa Palińska
10 listopada 2023, godz. 09:00 
Opinie (29)
Jak na weselu, tylko bez pary młodej. Goście zasiedli przy biesiadnym stole, a o ich dobre samopoczucie zadbał zespół restauracji Polskie Smaki oraz hotelu Sheraton Sopot. Jak na weselu, tylko bez pary młodej. Goście zasiedli przy biesiadnym stole, a o ich dobre samopoczucie zadbał zespół restauracji Polskie Smaki oraz hotelu Sheraton Sopot.

Kuchnia polska, kaszubska, rodzinna - tak w skrócie można scharakteryzować nową kartę, którą w czwartkowy wieczór restauracja Polskie Smaki, mieszcząca się w hotelu Sheraton Sopot, zaprezentowała zaproszonym gościom. Zespół pod dyrekcją szefa kuchni Marka Soczewki wraz z partnerami wydarzenia - Winnicą Turnau, Kaszubską Kozą i Gospodarstwem Rybackim Zielenica - zabrał gości w kulinarną podróż po regionalnych smakach, pokazując - parafrazując wieszcza - że Polacy nie gęsi i - nomen omen - nie tylko gęsiną, ale i wykwintnymi kozimi serami czy deserami potrafią podbić podniebienia smakoszy.



IMPREZY I WYDARZENIA Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet


Czy lubisz polską kuchnię?

W rotundzie hotelu Sheraton w Sopocie, z widokiem na morze i molo, mieści się restauracja, która specjalizuje się w potrawach kuchni polskiej, w szczególności kaszubskiej.

Choć restauracja leży na terenie hotelu, wchodzi się do niej bezpośrednio od strony morza (za karuzelą) i przez cały rok jest ogólnodostępna (z wyjątkiem oczywiście imprez zamkniętych). Organizuje też szereg imprez tematycznych oraz kolacji degustacyjnych, promując to, z czego zdążyła zasłynąć - smaki Kaszub i Polski w ogóle.



Nie inaczej było podczas czwartkowej prezentacji nowej karty. Zaproszonych gości przywitały stoły suto zastawione rozłożonymi na półmiskach przystawkami, jak np. zylc z węgorza z majonezem cytrynowym, piklowanymi warzywami i domowym chlebem, pasztet z gęsi, śledź bałtycki z domowym majonezem z wątróbki z dorsza, piklowaną rzepą i kwaśną śmietaną, tatar z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i solonym ogórkiem czy gruszka zapiekana z kaszubskim kozim serem, musem z jagód i buraka, i brioszką tymiankową.

  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"
  • Kolacja degustacyjna w restauracji "Polskie Smaki"

Biesiada jak na weselu, tylko bez pary młodej



- Nasi goście z pewnością spodziewali się kolacji w stylu fine diningu, ale ja miałem na dzisiejszy wieczór inny pomysł - mówił z uśmiechem Marek Soczewka, szef kuchni restauracji Polskie Smaki, witając uczestników wydarzenia. - Skłoniła mnie do tego miłość do gotowania, miłość rodzinna i chęć dzielenia się jedzeniem. W efekcie wyszło nam takie wesele bez państwa młodych. Uwielbiam dzielić się jedzeniem, uwielbiam uśmiechy ludzi jedzących i rozmawiających ze sobą. Uważam, że to bardzo integruje i buduje więzi. Na gorąco podaliśmy zrazy, kaczkę, niesamowitego pstrąga z Zielenicy - moim zdaniem jeden z najlepszych pstrągów w Polsce, który pływa w czystej, źródlanej wodzie. Byłem, widziałem tę hodowlę, a smak przeniosłem do naszej restauracji. Był również dorsz przekładany boczkiem, tak jak to kiedyś Kaszubi jadali. Mieliśmy blince kaszubskie, dużo grzybów, dużo sosu, pierogi, kluski i kawior z pstrąga tęczowego, też z Zielenicy.

Polski kawior i regionalne desery, które nie mają sobie równych



Zdaniem szefa kuchni restauracji Polskie Smaki polski kawior spokojnie może stanąć w konkury z tym najsłynniejszym, rosyjskim.

- Kawior z pstrąga tęczowego z Zielenicy teraz jest najlepszy. Ten, który my zaserwowaliśmy, był wędzony na gorąco. Rewelacja! - zapewniał Marek Soczewka, a uczestnicy kolacji zgodnie przyznali mu rację.


Po przystawkach i daniach głównych na stołach gości pojawiły się desery. Te same, które będą mogli zamówić z karty ci, którzy podczas spacerów po Sopocie wejdą do restauracji Polskie Smaki, żeby się rozgrzać przed dalszym eksplorowaniem nadmorskich plenerów.

- Podaliśmy miodowiec, który ja sam niesamowicie uwielbiam, zamkniętą w kuli śliwkę, sernik z dyni, więc też smaki jesienne i do tego sezonowe sosy - cynamonowy, wiśniowy i waniliowy. Palce lizać - opowiadał szef kuchni, zapewniając, że wszystko to, co tak zachwyca, znajduje się aktualnie w karcie.
O swoich serach, które podano gościom do degustacji, opowiadał Tomasz Strubiński. O swoich serach, które podano gościom do degustacji, opowiadał Tomasz Strubiński.

Jedyna w Polsce gadająca koza



Po deserach na stołach pojawiły się sery, a o ich walorach smakowych oraz kulisach produkcji opowiedział ubrany w kaszubski strój regionalny Tomasz Strubiński - właściciel serowarni Kaszubska Koza, uznanej przez Roberta Makłowicza za najlepszą w Polsce.

- Mają dzisiaj państwo przed sobą najprawdziwszą i jedyną w Polsce gadającą kozę - żartował, witając się z gośćmi Tomasz Strubiński, pomorski serowar i hodowca kóz oraz właściciel gospodarstwa "Kaszubska Koza".
Tomasz Strubiński jest równie świetnym gawędziarzem co serowarem, dlatego jego opowieści wszyscy słuchali z ogromnym zaangażowaniem. Opowiadał m.in. o tym, jak śpiewem wabi kozy do dojenia, że każdą z kilkudziesięciu kóz zna z imienia, że te, które już nie są w stanie dawać mleka, mają zapewnioną w gospodarstwie opiekę i mogą dożyć sędziwej starości oraz cierpliwie odpowiadał na najbardziej szalone pytania gości.

Talerze z przekąskami zamiast dań z karty



Tapas bary biją rekordy popularności, bo goście restauracji uwielbiają siadać przy stole wypełnionym drobnymi przekąskami. Jest to również idealne rozwiązanie w przypadku imprez okolicznościowych czy spotkań biznesowych, podczas których nie chodzi o to, żeby - pozwalając sobie na kolokwializm - "najeść się pod korek", a jedynie przekąsić co nieco podczas prowadzonych rozmów. A skoro te hiszpańskie tapas mają wzięcie, dlaczego nie zaproponować polskiego odpowiednika?

- Kiedyś taka forma biesiadowania była normą. Podczas obiadów komunijnych, wesel czy przyjęć okolicznościowych na stołach stawiano półmiski z rozmaitymi przekąskami czy daniami, a goście sami wybierali to, na co mają ochotę. Dziś ten zwyczaj odszedł w zapomnienie, ale my chcemy go wskrzesić - opowiadał szef kuchni restauracji Polskie Smaki. - Jeśli zatem ktoś miałby ochotę spotkać się ze znajomymi przy stole zastawionym takimi różnorodnymi przekąskami, jakie zaserwowaliśmy podczas czwartkowej kolacji, ja je przygotuję. Wystarczy jedynie poinformować o takich preferencjach podczas robienia rezerwacji.

Jeszcze więcej spotkań przy stole, z udziałem gwiazd



Spotkanie przy suto zastawionych stołach, jakie zaproponowała gościom czwartkowej kolacji restauracja Polskie Smaki, nie było wydarzeniem okolicznościowym. Jego głównym celem była oczywiście promocja nowej karty, jednak podobnego rodzaju imprezy hotel Sheraton Sopot zamierza wpisać w kalendarz na stałe.

Restauracja zaprasza gości na "Spotkania ze smakiem" - kolacje komentowane, podczas których szefowi kuchni, Markowi Soczewce, będą partnerowały inne wybitne osobistości ze świata kulinariów.

Cyklicznie będą też organizowane charytatywne spotkania z cyklu "Z gwiazdą w Sopocie", których partnerem będzie Fundacja K2.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (29)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane