- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (57 opinii)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (13 opinii)
- 3 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (67 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Podziękowali medykom. Symboliczna kolacja w restauracji Mercato
Dwudziestu pięciu szefów kuchni z pięciu miast łączy siły w cyklu "Tour De Friends". Przygotowują kolacje w podziękowaniu dla medyków i osób zaangażowanych w walkę z pandemią koronawirusa. W Gdańsku gospodarzem wydarzenia był hotel Hilton i restauracja Mercato.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Osoby, które zostały zaproszone na spotkanie, to "25 Wspaniałych" działających w ochronie zdrowia, wyłonionych przez partnerów wydarzenia oraz lokalną społeczność. Byli to kierownik SOR w Gdańsku, prezes Copernicus oraz pielęgniarki i szefowie oddziałów. Natomiast kolację przygotowali najlepsi szefowie kuchni: Grzegorz Labuda z restauracji Chmielna, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Rafał Kopicki z restauracji True oraz cukiernik Tomasz Deker - brasserie Tu Można Marzyć.
- Dla nas to zaszczyt być gospodarzem wydarzenia - mówił Filip Wójcikiewicz z hotelu Hilton. - Cieszymy się, że mogliśmy do nas zaprosić i w taki symboliczny sposób podziękować przedstawicielom ochrony zdrowia, którzy pomogli nam wszystkim.
Czytaj też: Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni
Szefowie kuchni wspólnie przygotowali dania dla gości.
- Mamy spory przekrój kuchni podczas tej kolacji - mówił Paweł Stawicki. - Jest kuchnia od polskiej aż po światową, ponieważ pojawią się też owoce morza. Ale będzie także nasza sielawa, więc wachlarz dań i smaków jest szeroki. Razem myśleliśmy, jak wszystko skomponować tak, aby się uzupełniało. To chyba jest najtrudniejsze, bo - jak wiadomo - każdy szef kuchni ma swój styl, swoje smaki. Musieliśmy więc połączyć je razem i mamy nadzieję, że to się udało. Akcja zapowiedziana była w czerwcu i wtedy już skomponowaliśmy menu, teraz trochę aktualizowaliśmy niektóre składniki o sezonowe produkty.
Kolację rozpoczęło podanie amuse-bouche w różnych wersjach. Była to poduszka grissini z majonezem z łososia, kawiorem łososiowym, świeżym ogórkiem oraz musem parmezanowym lub wegański tatar z arbuza.
Pierwsze danie przygotował Grzegorz Labuda i była to sielawa podana z kalafiorem, rabarbarem, ziemniakiem, ogórkiem oraz żółtkiem. Następnie podano halibuta z kurkami i szparagami w palonym maśle autorstwa Pawła Stawickiego. Trzecią pozycją była polędwica z krewetkami i espumą ostrygową według Rafała Kopickiego. Kolację zakończył deser Tomasza Dekera, czyli rokitnik z czekoladą i burakiem.
Do kolacji dopasowane było także wino.
- Podajemy dzisiejszego wieczoru wino białe i czerwone - mówił sommelier, Dawid Rutkowski. - Jeżeli chodzi o białe, wybraliśmy wino świeże, niepozbawione jednak tekstury. To dlatego, że w daniach mamy składniki typowo polskie: jest żółtko, jest masło, nie może nam to zginąć, musi ze sobą współgrać. Jeśli chodzi o wino czerwone, Primitivo to klasyka, przyjemne, ciepłe i bardzo dobrze współgrające z podanymi dziś daniami.
- Od 10 lat odwiedzamy zaprzyjaźnione restauracje, opisując je na łamach naszego magazynu - mówił Igor Grzeszczuk, wydawca Food&Friends. - Lockdown zaskoczył nas wszystkich, pandemia uderzyła we wszystkie branże, a gastronomiczna była jedną z tych, która odczuła to najbardziej, a jednak często restauracje pomagały - rozwożąc posiłki i pomagając medykom. Postanowiliśmy więc przygotować także takie kolacje w pięciu największych miastach w Polsce, aby podziękować "Wspaniałym" za walkę z pandemią.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (71) ponad 20 zablokowanych
-
2020-09-07 20:49
Zwykły pracownik w służbie PL
Prezes, kierownik, ordynator? Oni zapewne biorą udział w codziennym szpitalnym show pt. Za zamkniętymi drzwiami gabinetów... hahahaahaha :DDD Gratuluję, z pewnością się "przysłużyli" w pandemii...
- 17 2
-
2020-09-07 22:20
Lud pije szampana ustami swoich przedstawicieli
- 20 0
-
2020-09-07 22:39
Primitivo...
Mimo wszystko zamówiłbym cokolwiek innego z karty, a nie ten soczek
- 5 0
-
2020-09-08 04:04
typowe dla restauratorow wybieraja sobie kogo chca robia wrzawe i kasuja
- 7 0
-
2020-09-08 05:18
A czemu te medyki
nie mają namordników i/lub nie zachowują dystansu? Społecznego na dodatek?
- 8 1
-
2020-09-08 05:59
Śmieszni śą
Niby za co im dziękują za te śmieszne teleporady, normalnie śmiech na sali jak można stawiać diagnozę przez telefon. Zabunkrowali się jak szczury w kanałach i udają że pracują biorąc kasę za nic.
- 15 2
-
2020-09-08 10:30
No żart jakiś. Chwała tym, którzy nawet pacjentów nie widzieli, ale premie sobie przyznali.
- 21 1
-
2020-09-08 10:30
(2)
A gdzie są pielęgniarki i ratownicy i reszta lekarzy z strefy Bufor oprócz jednej pani Doktor która zajmuje się Covid nikogo tu innego nie ma!!!! sam zarząd i dyrekcja nawet p.o ordynatora nie zaprosili Szpitalnego Odziału Ratunkowego
- 23 1
-
2020-09-08 13:45
(1)
Zgadzam się. szef sor (o czym dowiedziałam się po fakcie, że to był szef SOR) zajmował się najpierw moją córką, potem mężem. Profesjonalista, empatyczny, wnikliwy. Umie słuchać. Dzięki Panu jesteśmy tu gdzie jesteśmy.. Człowiek na swoim miejscu. Dziękuję! Panu i Pana pracownikom!
- 0 0
-
2020-09-08 20:45
ale o którym szefie mowa, bo chyba nie z Zaspy????
- 1 0
-
2020-09-08 10:31
hahahaha....
Mercato - no tak,nic się tam nie dzieje to sobie promocje wymyślili :) :)
- 8 0
-
2020-09-08 11:00
oczywiście tylko zarząd został zaproszony, bo oni najwięcej robią i mają najwięcej mają wspólnego z CoVid tak się bawi śmietanka Copernicusa :P
- 19 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.