• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pierwsze spotkanie trójmiejskich Wenusjanek

Aleksandra Sobocińska
28 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Na spotkaniu panowała niezwykle pozytywna atmosfera. Na spotkaniu panowała niezwykle pozytywna atmosfera.

W czwartkowy wieczór odbyło się pierwsze spotkanie Wenusjanek w Trójmieście. Uczestniczki miały okazję nie tylko miło spędzić czas, ale również zaczerpnąć wiedzę i inspiracje od prelegentek, które opowiadały o tym, jak osiągnęły zawodowy sukces.



Wenusjanki są ogólnopolską inicjatywą skierowaną do kobiet aktywnych, które osiągnęły zawodowy sukces oraz pań, które wciąż chcą się rozwijać.

Czy lubisz uczestniczyć w tego typu spotkaniach?

- Istniejemy zarówno dla tych Pań z ugruntowaną pozycją zawodową, jak i dla tych
na początku swojej ścieżki do sukcesu. Nasza społeczność ma dawać inspirację, pomagać 
w nawiązywaniu kontaktów, dostarczać nowe pomysły i uczyć podstaw funkcjonowania w świecie biznesu - skomentowała Patrycja Bronk, koordynatorka trójmiejskich Wenusjanek.

Każde spotkanie jest oparte na trzech panelach tematycznych: Biznes, Zdrowie i uroda oraz Inspiracja. Zaproszone na spotkanie prelegentki są reprezentantkami wymienionych dziedzin. Podczas spotkań dzielą się wiedzą, służą dobrą radą i inspirują do działania. Wykłady to jednak nie wszystko, bowiem każdorazowo organizowane są również gry integracyjne.

- Atmosfera spotkań sprzyja możliwości relaksu i oddechu po całodziennym dniu pracy. Staramy się, aby wszystkie uczestniczki miały również dobrą zabawę za sprawą gier integracyjnych. Wiemy, że najlepszy networking jest wtedy, kiedy uda nam się przełamać pewne bariery - skomentowała Patrycja Bronk.

Pierwsza konferencja Wenusjanek odbyła się w hotelu MERA SPA w Sopocie. Prelegentkami były Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Agata Witczak oraz Anna Wiśniewska.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
, finalistka programu TopChef, właścicielka gdyńskiej restauracji "Malika", opowiedziała o swojej drodze do sukcesu jako doceniona szefowa kuchni. Co ciekawe, przez wiele lat wykonywała zawód nauczyciela i tłumacza języka francuskiego. Z pasji do gotowania, którą odkryła w sobie już jako nastolatka, pięć lat temu postanowiła wywrócić swoje życie do góry nogami i całkowicie się przebranżowiła. Od niespełna roku prowadzi autorską restaurację w centrum Gdyni.

- Chciałabym zachęcić do wiary, że każde doświadczenie, które nas spotyka, jest tak naprawdę czymś pozytywnym - nawet, gdy w pierwszej chwili wydaje się być tragedią i końcem świata - przekonywała podczas swojego wystąpienia. - Kiedy startowałam do programu Top Chef, podczas castingu reżyser zapytał mnie, czy nie obawiam się "spalić" - jestem przecież osobą na początku swojej drogi kulinarnej, dopiero otworzyłam restaurację... Odpowiedziałam mu, że nie wierzę w słowo "porażka" - wierzę natomiast w nowe doświadczenia i tak też potraktuję mój udział w programie - dodała.

Agata Witczak jest dyrektorem ds. personalnych oraz dyrektorem gdyńskiego oddziału firmy Thomson Reuters. Wenusjanka zdradziła, jak skutecznie zarządzać własną karierą. Niektóre z jej wskazówek to: wyznaczenie krótkoterminowych celów, wychodzenie ze stresy komfortu, właściwy dobór mentorów. - Jeśli myślicie o wielkiej karierze, trzymajcie się podstawowej zasady, aby uczyć się do końca życia - powiedziała pani Agata. - Świat zmienia się tak szybko, że tylko ci, którzy się nie kształcą i nie poszerzają swoich horyzontów, nie są w stanie iść do przodu w swojej karierze. Zachęcam was, żebyście świadomie budowały swój rozwój osobisty poprzez szkolenia dobrane do waszych potrzeb. To spowoduje, że wasza wartość na rynku będzie rosła - dodała.

Anna Wiśniewska, entuzjastka zdrowego odżywiania, właścicielka firmy Wellneat, opowiedziała o tym, jak na stała wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, aby nie powielać najczęstszych błędów. Dietę porównała do zarządzania - zgodnie z jej zasadą, należy określić SMART-owy cel, następnie zaprojektować menu i umiejętnie zarządzać ryzykiem. - Chciałabym, aby powstała moda na zdrową, urozmaiconą dietę. Dobrze się odżywiać nie oznacza szybko i byle jak, ale z uwagą. Wtedy nasze ciało zrekompensuje to swoim zdrowiem za kilka lat. To, co teraz teoretycznie zaoszczędzimy na jedzeniu, później wydamy na lekarstwa - powiedziała Wiśniewska.

Aby dołączyć do grona trójmiejskich Wenusjanek, należy wysłać maila z odpowiedzią na pytanie, dlaczego chce się zostać częścią tej społeczności, na jeden z poniższych adresów:

patrycja.bronk@wenusjanki.com.pl lub katarzyna.sempolowicz@wenusjanki.com.pl

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (31) 4 zablokowane

  • Czy tylko ja ? (1)

    Czy tylko ja mam wrażenie że te panie...tworzą kółko wzajemnej adoracji kobiet o odmiennych preferencjach płciowych ;-) ???
    (czytaj: les...)

    • 1 2

    • przejrzalem wszystkie fotki i nie zauwazylem typowego lessdesignu

      wiec owszem to TWA ale nie na podbudowie les.
      To raczej nadmiar mocy zawodowej
      ktora trzeba rozladowywac po robocie.
      Kazda grupa zainteresowanych czy kazde TWA walkuje do bolu
      swoj temat : lektorzy, prelegentki, sukcesy, definicje, sposoby, i tak jak pisza:
      czlowiek do konca swoich dni sie uczy.
      Oby tylko w tym wenusjanskim stylu pracy i nauki znalezc czas na ziemskie zycie.

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane