• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Paweł Zyner otworzył w Trójmieście swoją pierwszą restaurację

Olga Miłogrodzka
17 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum. Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.

Paweł Zyner - restaurator, kojarzony przede wszystkim z tradycyjną kuchnią żydowską, otworzył w sobotni wieczór pierwszy w Trójmieście lokal. Bagażownia Restauracja Zynera, bo taką nosi nazwę, zajęła jedyny oryginalny obiekt, który pozostał po starej zabudowie Sopotu - mały, ceglany budynek, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze

.

W sobotni wieczór otwarto w Trójmieście Bagażownię - nowy lokal firmowany nazwiskiem jednego ze znanych polskich restauratorów - Pawła Zynera. Z tej okazji, przy nowo wybudowanym Sopot Centrum, zebrali się liczni goście, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz Michalczewski, Francis Lapp. Wieczór inaugurujący działalność restauracji umilił zespół Long Street Brass oraz przygotowane z tej okazji zimne przekąski.

Tradycje rodzinne Pawła Zynera w branży gastronomicznej sięgają początków XIX wielu. Jego dziadek prowadził wówczas w Kaliszu jedną z najstarszych karczm żydowskich w mieście. Kolejne pokolenia konstytuowały tę tradycję, ale już w Łodzi. Anatewka - najlepiej znany lokal Pawła Zynera - zlokalizowany jest blisko ul. Piotrkowskiej. Drugi znajduje się w Salzburgu. Sopocką Bagażownię poprowadzi we współpracy z synem.


Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa.
Bagażownia Restauracja Zynera powstała w budynku jedynego obiektu, który pozostał po starej zabudowie dworcowej w Sopocie. Żółty, ceglany - służył przez lata jako zaplecze dla turystów przybywających do Sopotu, w szczególności do Hotelu Grand, z którego boje hotelowi dostarczali gościom bagaże. Jego wnętrze zachowało wiele oryginalnych elementów. Meble, które znajdują się w obiekcie zostały sprowadzone z rzymskiego dworca Roma Termini, a blaty baru z zabytkowych budynków w Finlandii. Panuje tu domowa atmosfera. Na ścianach wiszą obrazy - o tematyce biblijnej - łódzkiego malarza, Iwana Kulika.

- Kochamy swoich klientów, to goście budują klimat naszych restauracji. Staramy się o domową atmosferę, to jest najważniejsze. Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa. Mam nadzieję, że moi klienci będą się czuć tutaj, jak u siebie - mówi Paweł Zyner.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Podczas otwarcia nie zabrakło też muzyki na żywo.
  • Restauracja znajduje się w budynku Sopot Centrum.

Menu lokalu opiera się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, jednak nie będzie to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązują do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.

- Kuchnia żydowska jest bardzo do polskiej podobna. Będąc kiedyś w Izraelu poprosiłem, aby zaprowadzono mnie do żydowskiej restauracji i tak trafiłem na kebab. Gdy powiedziałem, nie - chcę zjeść karpia w galarecie, zaprowadzono mnie do polskiej restauracji właśnie - mówi Paweł Zyner.
W menu dominować będą potrawy ze śledzi, wołowiny, gęsiny i morskich ryb. Dodatkowo zamówimy tu danie izraelskiej armii - szakszukę. Jego głównym składnikiem są warzywa i kozi ser. W ofercie znajdą się również surowa ikra ze śledzia oraz kaczka przygotowywana w prawdziwym węglowym piecu, który ma być duszą restauracji. Szefem kuchni został w Sopocie Tomasz Pieronek, pracujący wcześniej w Anatewce przez 15 lat.

Na jesień planowane jest również otwarcie kolejnej restauracji Pawła Zynera w Sopot Centrum, słynnej Anatewki, która znajdzie się na najniższej części Centrum, poziomie -1, w sąsiedztwie już funkcjonujących restauracji.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (143) ponad 20 zablokowanych

  • re

    mógłby zafundować monitoring w bożnicy na Partyzantów na chwałę współwyznawców

    • 3 0

  • (2)

    Na jednym ze zdj nie jest przypadkiem Pawelec z Lodzi? Ten od slynnego CinCin??

    • 36 0

    • tam jest więcej ,,ciekawych osób,,

      • 4 0

    • Byc moze Zydlet tez z Lodzi

      Jw

      • 6 4

  • (2)

    wolę pieczone kurczaki z budy.

    • 12 2

    • a właśnie jak knajpa z kurczakami POLAKÓW! (1)

      dalej blokują?

      • 6 2

      • niestety ale Ci się nie poddają.

        • 2 0

  • restauracja

    no i co z tego ? guzik mnie to obchodzi.

    • 2 0

  • Rzygać mi się chce jak widzę tych pseudo-inteligentnych nowobogackich snobów i udających znawców kuchni. Wystarczy spojrzeć same plastikowe dziunie i gogusie.

    • 15 0

  • Knajpa sama się zamkneła (2)

    kto normalny robi spotkanie dla tych ze zdjęć? Robi się otwarcie dla ludzi, którzy mają tam zjeść.
    Chyba, że ten syneczek byłego dyrektora Granda w Sopocie chce zrobić taką małą pralnie :)

    • 12 0

    • Pietwsza knajpa tylko dla ruskich i celebrytow

      W sopocie

      • 4 0

    • W sumie racja. Zrobić coś na kształt Rewolucji Gesslerowej, czyli wyjśc z tacą na miasto, poczestowac, zaprosić na otwarcie...a celebryci też by mogli być. Ale była kiedtyś sytuacja, jak szlismy ze znajomymi po miescie, patrzymy -o nowa knajpa, zobaczymy co to jest. Ale przed wejsciem stał bramkarz, ktory nas nie wpóścił, bo spotkanie bylo zamknięte. No ok, ktoś wynajął caly lokal myślimy. A za 2 dni czytam, że to było uroczyste otwarcie knajpy dla tzw celebrytów. Skoro więc otwarcie było dla celebrytow, to niech się z celebrytów teraz utrzymuje. Ja swoich pieniedzy tam nie zostawie.

      • 11 0

  • Kim są ci wszyscy ludzie? (6)

    Niby jacyś celebryci, ale ze zdjęć kojarze tylko Michalczewskiego i Karnowskiego. A lansują się jakby gwiazdami Hollywood byli.

    • 37 4

    • tzw śmietanka towarzyska... tylko nieco skwaśniała (2)

      • 11 0

      • (1)

        Ale ja poważnie pytałam. Bo jak pokazują jakies relacje, gale, wernisaże czy premiery w kolorowych gazetach, to sa tam ludzie, ktorych kojarzę ze sceny, z filmu, polityki...a tu tylko tych 2 Panów.

        • 4 0

        • Bo tacy to i celebryci.

          Albo zaprosił kupli, którzy nie mogli odmówic, albo tych, którzy zgodzili się dać twarz wzamian za jedzenie i wino z supermaketu.

          • 3 0

    • Pewnie De Niro i Al Pacino też byli...
      Tylo krótko

      • 11 0

    • Oni tam a ty przed monitorem .... (1)

      • 6 10

      • Niby jak się lansuje?

        • 6 2

  • To taka to knajpa żydowska (1)

    że Matka Boska wisi na ścianie? Ty tak Żyd jak Ci z ISIS muzełmanie

    • 5 0

    • Czyli ukradkiem bywasz w lokalu i sie zajadasz:)

      • 0 1

  • Czytam i czytam... (1)

    ... i widzę samych frustratów w komentarzach :).

    • 8 7

    • jak czytasz to znaczy żesam nim jestes

      • 1 0

  • (1)

    ten Pazdan z głośnikiem to kto?

    • 12 0

    • Pazdan

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane