- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (20 opinii)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Paweł Zyner otworzył w Trójmieście swoją pierwszą restaurację
Paweł Zyner - restaurator, kojarzony przede wszystkim z tradycyjną kuchnią żydowską, otworzył w sobotni wieczór pierwszy w Trójmieście lokal. Bagażownia Restauracja Zynera, bo taką nosi nazwę, zajęła jedyny oryginalny obiekt, który pozostał po starej zabudowie Sopotu - mały, ceglany budynek, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze
.W sobotni wieczór otwarto w Trójmieście Bagażownię - nowy lokal firmowany nazwiskiem jednego ze znanych polskich restauratorów - Pawła Zynera. Z tej okazji, przy nowo wybudowanym Sopot Centrum, zebrali się liczni goście, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz Michalczewski, Francis Lapp. Wieczór inaugurujący działalność restauracji umilił zespół Long Street Brass oraz przygotowane z tej okazji zimne przekąski.
Tradycje rodzinne Pawła Zynera w branży gastronomicznej sięgają początków XIX wielu. Jego dziadek prowadził wówczas w Kaliszu jedną z najstarszych karczm żydowskich w mieście. Kolejne pokolenia konstytuowały tę tradycję, ale już w Łodzi. Anatewka - najlepiej znany lokal Pawła Zynera - zlokalizowany jest blisko ul. Piotrkowskiej. Drugi znajduje się w Salzburgu. Sopocką Bagażownię poprowadzi we współpracy z synem.
Bagażownia Restauracja Zynera powstała w budynku jedynego obiektu, który pozostał po starej zabudowie dworcowej w Sopocie. Żółty, ceglany - służył przez lata jako zaplecze dla turystów przybywających do Sopotu, w szczególności do Hotelu Grand, z którego boje hotelowi dostarczali gościom bagaże. Jego wnętrze zachowało wiele oryginalnych elementów. Meble, które znajdują się w obiekcie zostały sprowadzone z rzymskiego dworca Roma Termini, a blaty baru z zabytkowych budynków w Finlandii. Panuje tu domowa atmosfera. Na ścianach wiszą obrazy - o tematyce biblijnej - łódzkiego malarza, Iwana Kulika.
Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa.
- Kochamy swoich klientów, to goście budują klimat naszych restauracji. Staramy się o domową atmosferę, to jest najważniejsze. Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa. Mam nadzieję, że moi klienci będą się czuć tutaj, jak u siebie - mówi Paweł Zyner.
Menu lokalu opiera się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, jednak nie będzie to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązują do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.
- Kuchnia żydowska jest bardzo do polskiej podobna. Będąc kiedyś w Izraelu poprosiłem, aby zaprowadzono mnie do żydowskiej restauracji i tak trafiłem na kebab. Gdy powiedziałem, nie - chcę zjeść karpia w galarecie, zaprowadzono mnie do polskiej restauracji właśnie - mówi Paweł Zyner.
W menu dominować będą potrawy ze śledzi, wołowiny, gęsiny i morskich ryb. Dodatkowo zamówimy tu danie izraelskiej armii - szakszukę. Jego głównym składnikiem są warzywa i kozi ser. W ofercie znajdą się również surowa ikra ze śledzia oraz kaczka przygotowywana w prawdziwym węglowym piecu, który ma być duszą restauracji. Szefem kuchni został w Sopocie Tomasz Pieronek, pracujący wcześniej w Anatewce przez 15 lat.
Na jesień planowane jest również otwarcie kolejnej restauracji Pawła Zynera w Sopot Centrum, słynnej Anatewki, która znajdzie się na najniższej części Centrum, poziomie -1, w sąsiedztwie już funkcjonujących restauracji.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (143) ponad 20 zablokowanych
-
2016-07-17 22:17
biznes, mafia, pieniądze,władza (1)
dlaczego przy Kurczakach na heffnera nie było prezydenta sopotu? Dlaczego utrudnia Polakom życie, zarabianie pieniędzy? Dlaczego nie pozwala ludziom zjeść w dobrej cenie??? Bo nie ma z tego kasy?
Żydowska knajpa daje więcej kasy...
...co z tego, że Polacy tam nie zjedzą?- 20 4
-
2016-07-18 20:54
Hhskd
Ale czynsz opłacany. Koszta koszta koszta. Gdzieś je trzeba robić...
- 1 0
-
2016-07-17 10:57
(3)
Nastepna pralnia pieniedzy otwarta
- 107 20
-
2016-07-18 20:50
Taaaa
Gdzieś trzeba robić koszta......
- 4 0
-
2016-07-17 21:47
eh, przynajmniej nie jest to kolejna zatoka sztuki ;-) (1)
Dobrze, ze info po wydarzeniu, bo jeszcze Szpilek zrobilby rozrobe z Michalczewskim na oczach turystow, i bylby wstyd.
- 14 0
-
2016-07-17 22:11
Michalczewski nie jest homofobem.
- 6 5
-
2016-07-18 16:35
Było super! (1)
Byłem tam w Sobotę z rodzicami tuż przed oficjalnym otwarciem. Jedzenie bardzo smaczne, ale naprawdę fantastyczna była obsługa, było naprawdę sympatycznie, żartobliwie, a nie nachalnie, co czasami się zdarza, jeżeli restauracje chcą być "rodzinne". I choć była jakaś drobna wpadka z rezerwacją, to de facto udało się to managerowi obrócić w zabawną sytuację. Naprawdę polecam, oby tak dalej!
- 5 6
-
2016-07-18 20:08
Zyner - kiedyś w Garden Party
teraz knajpa, ciekawa droga
- 2 0
-
2016-07-18 16:29
niedobrze mi się robi jak na to patrzę, przyszli zdjęcia sobie porobić, event jak 150 piorunów :)
- 4 0
-
2016-07-18 15:11
fiu fiu (1)
ale przesmarowałbym tą brunetę z 2 foto
- 3 1
-
2016-07-18 15:22
Kury ganiać wieśniaku !
- 1 3
-
2016-07-17 12:19
Zyner (4)
to synalek dyrektora Grand Hotelu. Nie chodźcie do dej knajpy, jedzenie niedobre, a jakie towarzystwo, to widać na zdjęciach
- 42 13
-
2016-07-17 12:21
I wszystko jasne :) (3)
- 19 4
-
2016-07-17 17:55
(2)
Dyrektor Granda ma córkę kilkuletnia i jest francuzem. Po co gadać głupoty?
- 8 10
-
2016-07-17 18:05
byłego! (1)
- 9 2
-
2016-07-18 15:22
i w Łodzi Granda
po co pisać szczegóły- 3 0
-
2016-07-18 15:13
Kolega (1)
Pawe Zyner pożądny facet w Łodzi w restauracji poczęstuje każdego biednego posiłkiem nikomu nie odmówi ilu jest takich restauratorów a ze Żyd czy nie Żyd liczy się wnętrze człowieka jest to facet z którym warto się przyjaźnić a restauracja jest ok smacznie i z klasa byłem przed otwarciem i na otwarciu i będę zaglądał często a złe opinie łatwo jest wyrazić ten co pisze bzdury najpierw niech spojrzy na swoje poczynania a potem niech ocenia innych bo łatwo się ocenia innych Paweł na to zapracował latami i niepozwole na pisanie glupot
- 9 5
-
2016-07-18 15:19
Brawo!
Popieram w 100%
- 1 3
-
2016-07-18 14:19
A gdzie można zostawić bagaże?
- 4 0
-
2016-07-17 19:41
Ładne żydóweczki na zdjęciu (3)
- 7 8
-
2016-07-17 21:43
znowu na Polakach chcą zrobić piniądz (2)
- 4 2
-
2016-07-18 14:06
Nie dla psa kiełbasa...
- 1 0
-
2016-07-17 23:33
to ty, szpilku, wiem!
Ale mądrze piszesz, wybaczam, że pod takim ohydnym zastepczym nickiem:-)
- 1 0
-
2016-07-18 13:21
Przeważająca...
....ilość ,,głeści,, na zdęciach nie umie trzymać w ręku lampki z winem.........sic!....
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.