• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Paweł Zyner otworzył w Trójmieście swoją pierwszą restaurację

Olga Miłogrodzka
17 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum. Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.

Paweł Zyner - restaurator, kojarzony przede wszystkim z tradycyjną kuchnią żydowską, otworzył w sobotni wieczór pierwszy w Trójmieście lokal. Bagażownia Restauracja Zynera, bo taką nosi nazwę, zajęła jedyny oryginalny obiekt, który pozostał po starej zabudowie Sopotu - mały, ceglany budynek, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze

.

W sobotni wieczór otwarto w Trójmieście Bagażownię - nowy lokal firmowany nazwiskiem jednego ze znanych polskich restauratorów - Pawła Zynera. Z tej okazji, przy nowo wybudowanym Sopot Centrum, zebrali się liczni goście, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz Michalczewski, Francis Lapp. Wieczór inaugurujący działalność restauracji umilił zespół Long Street Brass oraz przygotowane z tej okazji zimne przekąski.

Tradycje rodzinne Pawła Zynera w branży gastronomicznej sięgają początków XIX wielu. Jego dziadek prowadził wówczas w Kaliszu jedną z najstarszych karczm żydowskich w mieście. Kolejne pokolenia konstytuowały tę tradycję, ale już w Łodzi. Anatewka - najlepiej znany lokal Pawła Zynera - zlokalizowany jest blisko ul. Piotrkowskiej. Drugi znajduje się w Salzburgu. Sopocką Bagażownię poprowadzi we współpracy z synem.


Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa.
Bagażownia Restauracja Zynera powstała w budynku jedynego obiektu, który pozostał po starej zabudowie dworcowej w Sopocie. Żółty, ceglany - służył przez lata jako zaplecze dla turystów przybywających do Sopotu, w szczególności do Hotelu Grand, z którego boje hotelowi dostarczali gościom bagaże. Jego wnętrze zachowało wiele oryginalnych elementów. Meble, które znajdują się w obiekcie zostały sprowadzone z rzymskiego dworca Roma Termini, a blaty baru z zabytkowych budynków w Finlandii. Panuje tu domowa atmosfera. Na ścianach wiszą obrazy - o tematyce biblijnej - łódzkiego malarza, Iwana Kulika.

- Kochamy swoich klientów, to goście budują klimat naszych restauracji. Staramy się o domową atmosferę, to jest najważniejsze. Uśmiech kelnera jest u nas napiwkiem dla gościa. Mam nadzieję, że moi klienci będą się czuć tutaj, jak u siebie - mówi Paweł Zyner.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Otwarcie Bagażowni Restauracji Zynera w Sopot Centrum.
  • Podczas otwarcia nie zabrakło też muzyki na żywo.
  • Restauracja znajduje się w budynku Sopot Centrum.

Menu lokalu opiera się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, jednak nie będzie to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązują do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.

- Kuchnia żydowska jest bardzo do polskiej podobna. Będąc kiedyś w Izraelu poprosiłem, aby zaprowadzono mnie do żydowskiej restauracji i tak trafiłem na kebab. Gdy powiedziałem, nie - chcę zjeść karpia w galarecie, zaprowadzono mnie do polskiej restauracji właśnie - mówi Paweł Zyner.
W menu dominować będą potrawy ze śledzi, wołowiny, gęsiny i morskich ryb. Dodatkowo zamówimy tu danie izraelskiej armii - szakszukę. Jego głównym składnikiem są warzywa i kozi ser. W ofercie znajdą się również surowa ikra ze śledzia oraz kaczka przygotowywana w prawdziwym węglowym piecu, który ma być duszą restauracji. Szefem kuchni został w Sopocie Tomasz Pieronek, pracujący wcześniej w Anatewce przez 15 lat.

Na jesień planowane jest również otwarcie kolejnej restauracji Pawła Zynera w Sopot Centrum, słynnej Anatewki, która znajdzie się na najniższej części Centrum, poziomie -1, w sąsiedztwie już funkcjonujących restauracji.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (143) ponad 20 zablokowanych

  • biznes, mafia, pieniądze,władza (1)

    dlaczego przy Kurczakach na heffnera nie było prezydenta sopotu? Dlaczego utrudnia Polakom życie, zarabianie pieniędzy? Dlaczego nie pozwala ludziom zjeść w dobrej cenie??? Bo nie ma z tego kasy?

    Żydowska knajpa daje więcej kasy...
    ...co z tego, że Polacy tam nie zjedzą?

    • 20 4

    • Hhskd

      Ale czynsz opłacany. Koszta koszta koszta. Gdzieś je trzeba robić...

      • 1 0

  • (3)

    Nastepna pralnia pieniedzy otwarta

    • 107 20

    • Taaaa

      Gdzieś trzeba robić koszta......

      • 4 0

    • eh, przynajmniej nie jest to kolejna zatoka sztuki ;-) (1)

      Dobrze, ze info po wydarzeniu, bo jeszcze Szpilek zrobilby rozrobe z Michalczewskim na oczach turystow, i bylby wstyd.

      • 14 0

      • Michalczewski nie jest homofobem.

        • 6 5

  • Było super! (1)

    Byłem tam w Sobotę z rodzicami tuż przed oficjalnym otwarciem. Jedzenie bardzo smaczne, ale naprawdę fantastyczna była obsługa, było naprawdę sympatycznie, żartobliwie, a nie nachalnie, co czasami się zdarza, jeżeli restauracje chcą być "rodzinne". I choć była jakaś drobna wpadka z rezerwacją, to de facto udało się to managerowi obrócić w zabawną sytuację. Naprawdę polecam, oby tak dalej!

    • 5 6

    • Zyner - kiedyś w Garden Party

      teraz knajpa, ciekawa droga

      • 2 0

  • niedobrze mi się robi jak na to patrzę, przyszli zdjęcia sobie porobić, event jak 150 piorunów :)

    • 4 0

  • fiu fiu (1)

    ale przesmarowałbym tą brunetę z 2 foto

    • 3 1

    • Kury ganiać wieśniaku !

      • 1 3

  • Zyner (4)

    to synalek dyrektora Grand Hotelu. Nie chodźcie do dej knajpy, jedzenie niedobre, a jakie towarzystwo, to widać na zdjęciach

    • 42 13

    • I wszystko jasne :) (3)

      • 19 4

      • (2)

        Dyrektor Granda ma córkę kilkuletnia i jest francuzem. Po co gadać głupoty?

        • 8 10

        • byłego! (1)

          • 9 2

          • i w Łodzi Granda
            po co pisać szczegóły

            • 3 0

  • Kolega (1)

    Pawe Zyner pożądny facet w Łodzi w restauracji poczęstuje każdego biednego posiłkiem nikomu nie odmówi ilu jest takich restauratorów a ze Żyd czy nie Żyd liczy się wnętrze człowieka jest to facet z którym warto się przyjaźnić a restauracja jest ok smacznie i z klasa byłem przed otwarciem i na otwarciu i będę zaglądał często a złe opinie łatwo jest wyrazić ten co pisze bzdury najpierw niech spojrzy na swoje poczynania a potem niech ocenia innych bo łatwo się ocenia innych Paweł na to zapracował latami i niepozwole na pisanie glupot

    • 9 5

    • Brawo!

      Popieram w 100%

      • 1 3

  • A gdzie można zostawić bagaże?

    • 4 0

  • Ładne żydóweczki na zdjęciu (3)

    • 7 8

    • znowu na Polakach chcą zrobić piniądz (2)

      • 4 2

      • Nie dla psa kiełbasa...

        • 1 0

      • to ty, szpilku, wiem!

        Ale mądrze piszesz, wybaczam, że pod takim ohydnym zastepczym nickiem:-)

        • 1 0

  • Przeważająca...

    ....ilość ,,głeści,, na zdęciach nie umie trzymać w ręku lampki z winem.........sic!....

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane