- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot
Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.
Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.
- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.
Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.
Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.
Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.
Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.
Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.
Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań. Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (115) ponad 20 zablokowanych
-
2014-11-22 16:07
imponująco
się prezentuje od ulicy, Szczególnie ta fontanna.
Do środka nie zaglądałem :-)- 9 1
-
2014-11-22 15:07
nazwa mogłaby być inna, można sobie język połamać.
mimo wszystko powodzenia i cieszy mnie, że ktoś mógł odnowić i przywrócic do życia taki piękny budynek!
- 10 3
-
2014-11-22 12:54
Poczekam na ofertę z Groupon'u )
- 36 2
-
2014-11-22 11:09
Niby "ą" "ę" francuska nazwa a to ściema, nie remont... (1)
Sama widziałam, jak na zbutwiałe i spleśniałe mury kładziono nowe tynki. Powodzenia z grzybem i wszelkimi uczuleniami od pleśni pochodzącymi...
- 31 13
-
2014-11-22 12:09
przecież tu nie chodzi o lokal...
ludzie, Pan Niemiec został właścicielem nieruchomości , poniali?
- 21 3
-
2014-11-22 10:34
Piękne wnętrze.
- 16 5
-
2014-11-22 09:09
Nie wiem dlaczego zawsze piszecie remont w zaledwie rok. (1)
Rok to bardzo dużo, w rok stawia się całe biurowce
Remont powinien trwać maksymalnie parę miesięcy jeśli zakłada się zyski oczywiście.- 32 12
-
2014-11-22 10:23
rok jest po to
żeby opłacić tych wszystkich co łapę wyciągają...w trzy miechy to się nie da
- 19 1
-
2014-11-22 09:19
Fajnie, że budynek został odnowiony, ale nazwa jest chybiona totalnie...
- 53 2
-
2014-11-22 07:33
Mają tam promocje?
Szalone godziny, danie dnia, czy pizza 1 do 5 za 10 paragonów gratis? Jak nie to nie idę ;)
- 61 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.