• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Orange Lips, Blue Blazer? Sylwestrowe propozycje sopockich barmanów

Anna Gryszkiewicz
30 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Kacper Parchotiuk z Klubu Czekolada przygotowuje swoją wersję Blue Blazer. Kacper Parchotiuk z Klubu Czekolada przygotowuje swoją wersję Blue Blazer.

Witanie Nowego Roku standardowo kojarzy nam się ze strzelaniem korków od szampana i toastami wznoszonymi lampką musującego trunku z północno-wschodniej Francji. I, choć szampanem świętuje się rozmaite okazje, a pijąc go bez okazji - za Marleną Dietrich - "każdy dzień wydaje się być niedzielą", my pytamy: co zaserwować swoim gościom lub zamówić przy barze po północy? Przepisy na sylwestrowe drinki podsunęli nam barmani znani z sopockich klubów.



Lubisz kolorowe drinki?

Kacper Parchotiuk, barman Klubu Czekolada, finalista ogólnopolskiego Novo Flair n'Style Cup, dwukrotny zwycięzca konkursu Shake It Up, na sylwestra ma dwie propozycje. Pierwsza z nich to prosty drink na bazie szampana G.H. Muum. To właśnie G.H. Muum jest odwiecznym synonimem luksusu i celebrowania specjalnych uroczystości. Stał się oficjalnym sponsorem Formuły 1 i to właśnie nim polewana jest zwycięska trójka podczas ceremonii dekoracyjnej. Rose Sensation robiony jest na domowym syropie z róży, jeśli jednak nie macie w domu lub w barze likieru, który możecie wykorzystać w kompozycji z G.H. Mumm, Kacper podał nam dwie alternatywne propozycje, które równie dobrze smakują.

Drugą propozycją Kacpra jest oryginalna wersja słynnego Blue Blazer. Klasyczna odmiana drinka powstała w drugiej połowie XIX w. w San Francisco. Sporządził go po raz pierwszy sławny bartender Jerry Thomas, który zasłynął ze zręcznego zabawiania swoich gości. Podczas jednego z tych szczególnych wieczorów, kiedy odpowiednio duża widownia zebrała się przed barem, do dwóch srebrnych kubków wlał po 2 uncje szkockiej whisky, dolał tę samą ilość gorącej wody, powierzchnię płynu podpalił i zaczął żonglować płomieniem przelewając drink z jednego kubka do drugiego. Użyty przez Kacpra Four Roses to jeden z najsłynniejszych burbonów na świecie, destylowany zgodnie z tradycjami na terenie USA w stanie Kentucky od 1888 roku. Wyróżnia go bardzo łagodny, delikatnie owocowy smak, upijali się nim między innymi bohaterowie polskiego filmu "Sztos".

Rose Sensation. Rose Sensation.
ROSE SENSATION
40 ml likieru z płatków róży i owoców domowej roboty
150 ml szampana G.H. Mumm
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlewamy bezpośrednio do kieliszka.
Po zamieszaniu serwować z płatkami róż.
KIR ROYAL
150 ml szampana G.H Mumm
20 ml Creme de Cassis
ORANGE LIPS
100 ml szampana G.H Mumm
100 ml świeżego soku z pomarańczy i 1 łyżka barmańska grenadiny


Flexion Ble Blazer. Flexion Ble Blazer.
FLEXION BLUE BLAZER
80 ml Four Roses
80 ml gorącej wody
15 ml miodu płynnego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Do dwóch srebrnych kubków wlewamy Four Roses, dolewamy w tej samej ilości gorącą wodę i powierzchnię płynu zapalamy, po czym podnosimy wysoko oba płonące jak znicze kubki i po żonglersku przelewamy długim strumieniem zawartość naczyń z jednego do drugiego. Po przelaniu min. 3 razy gasimy niebieskie płomienie. Następnie do gorącego jeszcze płynu dodajemy miód, kawałek skórki pomarańczowej, gałkę muszkatołową i cynamon. Serwujemy najlepiej w glinianych kubkach z uchem.

Krzysztof Rathnau z Dream Clubu Krzysztof Rathnau z Dream Clubu
Młody, bo zaledwie 23-letni Krzysztof RathnauDream Clubu za barem pracuje już od 6 lat. Umiejętności zdobył szkoląc się sam, a od 2 lat aktywnie startuje w konkursach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zwycięstwo w międzynarodowym Finladnia Vodka Cup 2012, który odbył się w Helsinkach. Na sylwestrową noc przygotował również dwie propozycje. Pierwsza to Full Moon. Drink przygotowany na Bacardi Legacy Competition zapewnił mu miejsce w finale.

Full Moon. Full Moon.
FULL MOON
Rum
Muddlowany Jałowiec
1 łyżka miodu
Sok z połowy limonki
Likier Rabarbarowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać w barmańskim shakerze. Ilość rumu zależy od preferencji smakowych.

Drugi proponowany drink to Old Fashioned w nowej odsłonie. Cocktail ten to absolutny klasyk, który powstał pod koniec XIX wieku. Teraz przechodzi swój renesans i podaje go się z oparami dymu z drewna jabłoni. W tej wersji można go będzie spróbować podczas sylwestrowej nocy w Dream Clubie. Do sporządzenia drinka używa się Angostury. To najsławniejszy klasyczny bitter na świecie. Wielu ludzi myśli, że nazwa Angostura pochodzi od drzewa angostura. W rzeczywistości kora tego drzewa nie wchodzi w skład bitteru, a nazwa trunku pochodzi od miasta założonego w 1746 roku nad rzeką Orinoko w Wenezueli. Bitter zawiera za to korę chinową, kłącze galangi, korzenie arcydzięgla, goryczki i imbiru oraz czerwone drzewo sandałowe. Całościowa receptura jest jednak zastrzeżona.

Old Fashioned. Old Fashioned.
OLD FASHIONED
Skórka z pomarańczy
Brązowy cukier
kilka kropel Angostury
40 ml Burbon
Sposób przygotowania:
Do szerokiej szklanki na whisky wsypać cukier i zalać go Angosturą, wrzucić kostkę lodu i bardzo powoli wlewać bourbon. Wymieszać całość. Kiedy cukier się rozpuści - dodać pozostałe kostki lodu, wlać pozostałą część bourbonu, aż do końca, cały czas mieszając.

Kacper Kaźmierski z Galerii 63. Kacper Kaźmierski z Galerii 63.
Kacper Kaźmierski, od dwóch lat head barman w sopockiej Galerii 63 Restaurant & Club eksperymentuje łącząc różne gatunki alkoholi w jedną całość. Jednym z powstałych w ten sposób drinków jest znana gościom Galerii 63 Gramofonomanka, która łączy w sobie smak żurawiny, jabłek i pomarańczy. Na sylwestra Kacper zaproponował "dwatysiącetrzynaście" z infuzowanym szafranem ginem i malinami.

dwatysiącetrzynaście dwatysiącetrzynaście
DWATYSIĄCETRZYNAŚCIE
40 ml Bacardi Lime
20 ml Gin Bombay infuzowany szafranem
Mrożone maliny
Świeża mięta
Syrop cukrowy
Moet & Chandon Imperial Brut
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza szampanem umieszczamy w shakerze i miksujemy. Przez drobne sitko przelewamy do kieliszka i dopełniamy Moet & Chandon Imperial Brut. Dekorujemy świeżą miętą.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (59) 8 zablokowanych

  • Ja szampana zawsze mieszam z colą, mam taki kaprys i stac mnie na to.

    I nikt mi nie bedzie mówił że tak jest źle.

    • 5 3

  • stare drinki

    A ja dzisiaj testuje drinki z umba.pl
    Podobno sa bardzo smaczne

    • 0 9

  • bary i wódka

    bzdury, co może powiedzieć jak ma 23 lata, BARMAN? Mój zaprzyjzniony zawsze mówił: tu cytuję: pół litra to 12 pięćdziesiątek !
    A ...., zawsze jestem chory wychodząc z baru (czyt. restauracji) po wódce szczególnie w sopocie. Piepsze te wszystkie knajpy sopockie. Zwykli oszuście.

    • 4 2

  • Przepis

    Jako Barman mam swój sprawdzony przepis - dużo wody i lodu - zapewniam SPRAWDZA SIĘ

    • 2 0

  • Błąd

    ... w ostatnim drinku... zamiast umieszczania w shakerze powinno byc w blenderze :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane