• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Natura luksusu. Pałac dla gości premium

Aleksandra Sobocińska
2 maja 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Wszystkie meble to antyki, a odrestaurowane elementy pochodzą z najlepszych fabryk na świecie i wiernie oddają oryginalny klimat pałacu z 1906 r. Tu nie ma kompromisów. Wszystkie meble to antyki, a odrestaurowane elementy pochodzą z najlepszych fabryk na świecie i wiernie oddają oryginalny klimat pałacu z 1906 r. Tu nie ma kompromisów.

Po eksploracji interesujących nas trójmiejskich restauracji, hoteli, SPA, dworków i obiektów historycznych, warto oddalić się od miasta i zagłębić w nieznane wcześniej regiony. Poszukiwania miejsca idealnego na weekend we dwoje, spotkanie biznesowe, czy też wykwintną kolację, nie są wbrew pozorom takie łatwe - szczególnie dla tych osób, które mają konkretne, bardzo wysokie oczekiwania. Pałac Ciekocinko Hotel Resort & Wellness jest miejscem, które ma niemałe szanse zaspokoić najbardziej wymagających gości.



Ile zapłacił(a)byś za nocleg w apartamencie prezydenckim?

- Secesyjne płytki na podłodze tarasu przylegającego do "Restauracji 1906" zostały sprowadzone z prywatnego muzeum secesji w Belgii. Odrestaurowanie zabytkowego tarasu było wyzwaniem - podobnie jak renowacja mebli z epoki, które sprowadziliśmy z wielu zakamarków całej Europy. Na hotelowych łóżkach na gości czeka pościel irlandzkiej firmy Liddell, tej samej, która była na słynnym Titanicu - tak o realizacji projektu mówi Tomasz Bałuk, właściciel obiektu.

Trzeba przyznać, że w pałacu, który pochodzi z 1906 roku, nie ma kompromisów. Wszystkie elementy wystroju wnętrz, każdy mebel, lampa, parapet, czy ręcznik, pochodzą z segmentu premium i wraz z historycznym obiektem tworzą konsekwentną całość. Choć sam właściciel podkreśla, że jego wyborami nie kierował snobizm, ale potrzeby rynku dóbr luksusowych, które są w naszym kraju coraz większe. Aż trudno uwierzyć, że gdy 10 lat temu - bo dokładnie w 2004 roku - pan Tomasz kupił pałac, był on całkowitą ruiną.

- Moim marzeniem było znalezienie zabytkowego obiektu, który mógłbym uratować i w jego bliskości prowadzić stadninę koni. Chciałem też, aby to miejsce znajdowało się na moim ukochanym Pomorzu. Po 5 latach poszukiwań pojawiło się ogłoszenie o sprzedaży pałacu i choć wcześniej nie znałem tych terenów, postanowiłem przyjechać go obejrzeć. Okazało się, że okolice przepiękne - dzikie, naturalne, nieodkryte, nie dotknięte przypadkową działalnością turystyczną. Wiedziałem, że tu znajduje się ogromny potencjał, dokładnie taki, jakiego poszukiwałem. Prace remontowe trwały 10 lat, rewitalizacja i odbudowa zdewastowanego i zaniedbanego pałacu były bardzo wymagające, ale udało się. Od początku moim założeniem było stworzenie miejsca wyjątkowego, idealnego dla osób posiadających konkretne wymagania, które rzadko zaspokajają nawet 5-gwiazdkowe hotele - zdradza pan Tomasz.

Ciekocinko to niewielka miejscowość usytuowana ok. 60 km od Trójmiasta, w której 72 hektary należą do kompleksu Pałacu Ciekocinko Hotel Resort & Wellness - znajdują się w nim pałac, powozownia, stadnina koni, zabytkowy park z pomnikami przyrody, rzeka Chełst oraz rozległe padoki dla koni. Butikowy hotel ubiega się o akredytację pięciu gwiazdek, choć porównując go do podobnych obiektów zza granicy, odnosi się wrażenie, że jego standard nieco wykracza poza przyjętą skalę.

  • Większość drzew znajdujących się na terenie obiektu to pomniki natury.
  • Natura stanowi bezcenną oprawę obiektu.
  • Kompleks Pałacu Ciekocinko zajmuje 72 hektary.


- Aranżacja wnętrza jest projektem autorskim właścicieli. Duży nacisk położono na zachowanie historycznego założenia obiektu. Pałac wyposażono w antyki w trzech stylach: secesja, art deco i biedermaier. Tapety na specjalne zamówienie wykonane zostały ręcznie w San Francisco przez Bradbury & Bradbury, wyposażenie łazienek dostarczyły czołowe brytyjskie manufaktury Perrin & Rowe oraz Lefroy Brooks. Tutaj nie ma nic przypadkowego - opowiada Bogna Bojanowska, specjalista ds. marketingu i PR w Pałacu Ciekocinko.

Ceny za dobę hotelową w Pałacu wahają się od 800 zł do 1200 zł, a za Apartament Prezydencki o powierzchni 80 m kw z prywatnym tarasem zapłacimy w sezonie 2300 zł.
Na pięciu kondygnacjach obiektu znajduje się 28 pokoi. Obecnie uruchamiana Strefa Mini Wellness w 2015 roku zostanie zastąpiona przez kolejny obiekt - kompleksowe SPA z basenem. Tańszą opcją jest nocleg w Powozowni, w której znajduje się 10 apartamentów - doba to koszt min. 400 zł.

Mając na uwadze komfort gości strefa pałacu pozostaje miejscem dla dzieci powyżej 12 roku życia.
Ekskluzywne wnętrza i antyki, którymi wyposażono wszystkie pokoje, mogłyby nie przetrwać dziecięcej ciekawości i rodziców wprawić w zakłopotanie. Zasada ta zapewne nie w każdym wzbudzi entuzjazm, ale właściciele są przekonani, że wiele osób właśnie z tego powodu wybierze Pałac Ciekocinko Resort & Wellness. Jednym z założeń obiektu jest bowiem zapewnienie gościom maksymalnego komfortu wypoczynku, któremu zdecydowanie sprzyja pobliska natura i cisza.

- Czerpiemy jak najwięcej z natury, która jest w bliskości obiektu i zapewnienie gościom relaksującej atmosfery spokoju jest dla nas priorytetowe. Stworzyliśmy szczególne miejsce, którego niesamowita siła oddziaływania poprzez piękno natury w połączeniu z walorami zabytkowego obiektu, czyni każdą spędzoną tu chwilę wyjątkową - mówi pani Bogna.

Apartamenty w Powozowni jako drugi biegun wypoczynku są za to doskonale przygotowane na wizyty rodzin z dziećmi - tam znajdują się wygodne pokoje, wyposażone w niezbędne dla maluchów akcesoria (łóżeczka, wanienki, podgrzewacze francuskiej marki Beaba itp.).

- Wnętrze utrzymane jest w urokliwym stylu nadmorskim, zwanym stylem 'Country Cottage & Sea'. Dominują tam jasne kolory - biel i błękit, drewno oraz marynistyczne elementy dekoracyjne. W tej nadmorskiej rezydencji można liczyć na prawdziwy wypoczynek od korporacyjnego drylu - mówi Bogna Bojanowska.

Co bardzo przypadło mi do gustu to fakt, że pałac zaaranżowano tak, aby goście mogli w nim maksymalnie wypocząć.
Można tego dokonać choćby w klimatycznym Zielonym Salonie.

  • Wnętrze biblioteki.
  • Luksusowe wnętrze i natura za oknem stwarzają doskonałe warunki do odpoczynku lub... pracy.
  • Jeden z pałacowych apartamentów, utrzymany w klimacie art deco.
  • Pałac prezentuje się okazale również o zmroku.


- Zielony Salon to miejsce, w którym można doskonale odpocząć, poczytać w deszczowy dzień, wieczorem napić się koniaku czy dobrej whiskey, czy też zorganizować kameralny koncert - komentuje pani Bogna. Można również zagłębić się w lekturze Szekspira w eleganckiej bibliotece lub napić wyśmienitej angielskiej herbaty w kameralnej herbaciarni.

- "1906 Gourmet Restaurant" to moje oczko w głowie. Spełnienie najwyższych kulinarnych wymagań naszych Klientów to kluczowy element naszej długofalowej strategii i spełnienie osobistych ambicji - mówi Tomasz Bałuk.

W menu restauracji znajdziemy dania przyrządzone w dużej mierze z produktów regionalnych, zgodnie z filozofią sezonowości.
Wśród dań głównych na uwagę zasługuje dorsz bałtycki podawany z zielonym groszkiem, rzodkiewką i miętą (65 zł), wśród przystawek - pomidor malinowy z farszem ze świeżych i suszonych pomidorów i bazylii (37 zł), a wśród deserów - mistycznie brzmiący "Pti Szu" (30 zł).

ZOBACZ TAKŻE: RESTAURACJE ZA MIASTEM


- Pod przewrotną nazwą kryje się autorski ptyś, ciastko, które większości z nas kojarzy się ze słodkim dzieciństwem. W mojej wersji składa się z tradycyjnego ciasta parzonego oraz masy z lodów z dzikiego bzu oraz angielskiego kremu cytrynowego. Deser wygląda jak ten z cukierni, ale jego smak jest absolutnie zaskakujący. Co innego widzimy, a co innego czujemy - komentuje Paweł Dołżonek, chef pałacowej "1906 Gourmet Restaurant".

Moim zdaniem w karcie brakuje dziczyzny, która doskonale wpisałaby się w historyczny klimat obiektu, położonego w otoczeniu natury. Mam nadzieję, że z upływem czasu, dania z dzika i sarny zostaną wprowadzone do karty, stanowiłyby bowiem interesujące dopełnienie klimatu pałacu.

Właściciele obiektu poprzeczkę ustawili bardzo wysoko. O tym, czy w pałacu uda się wprowadzić i utrzymać jakość obsługi adekwatną do luksusowego wnętrza, nie opowie nam historia, ale najbliższa przyszłość. Pałac już przyjmuje pierwszych gości. Czekamy na ich opinie.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (79) ponad 10 zablokowanych

  • bylam tam z chlopakiem na weekend, naprawde fajna miejscowka. bedziemy czesciej odwiedzac. (3)

    • 3 15

    • (2)

      Ty to najwyżej fakturę sufitu poznałaś.

      • 9 3

      • cham (1)

        • 2 3

        • Każdy Polak mówi o sobie.

          • 2 1

  • pti szu? (1)

    Pewnie chodzi o petit choux? Redaktor nie musi znać języków obcych, ale wystarczy spytać kucharza (czy cukiernika). To popularny deser i dlaczego "pti szu" brzmieć ma mistycznie?

    • 13 0

    • ptyś ?

      • 1 0

  • A kto w latach 90-tych skorzystał grubo na przemianach ( oczywiście mały % osiągnął coś wychodząc z łóżek polowych).
    Dodaj do tego resztę obecnie blisko współpracującą z reżimem, piorącą ich grubą kasę.
    Przecież mając nawet kilkadziesiąt koła na miesiąc takiej inwestycji nie zrobisz.
    Polska to nie ma Ameryka gdzie od 18 wieku rodziny zdobywają majątek.
    Tu jak masz układy jesteś ponad prawem, a to już fenomen na skalę cywilizowanego świata.

    • 6 3

  • skuszony tym artykułem jednak pojechałem tam dzisiaj:) (4)

    To nie miejsce dla tłuszczy biedronkowej ani dla nowobogackich chamów "pozdrawiam serdecznie". Miejsce ma nieprawdopodobną klasę, ścisły "dress code" w restauracji, także bez stosownego stroju nikogo się nie wpuszcza. Pokoje faktycznie urządzone ze smakiem, meble oryginale, restaurowane, armatura łazienkowa z najwyższej półki.
    Z jedzenia spróbowałem tatara i club sandwich, bardzo poprawnie smakowo, co
    mnie zdziwiło, tatara podano już doprawionego ale...idealnie!
    Na pohybel tłuszczy!!!

    • 7 22

    • (3)

      4 godziny między postami.
      60 km od Trójmiasta.
      Wpadłeś tam z wywieszonym jęzorem, zjadałeś na szybko i od razu napisałeś post?
      Bardzo obywatelska postawa.

      • 10 1

      • A coś Ty, (2)

        pisał w locie z gejfona...

        • 8 1

        • ale was żółć zalewa wieśniaki:)))) (1)

          • 1 11

          • halewicz malo co wychodzi z poza kompa

            siedzi na forach i komentuje tylko, jego sprawa..... moze pracuje jak w morizonie i wystawia opinie o FALSZYWYCH WIZYTACH i PRODUKTACH?

            • 5 0

  • To kelner bez wykształcenia wyższego (4)

    -Na znalezienie tam pracy nie ma nawet co liczyć

    • 18 0

    • czasami by się przydało żeby kelner trochę więcej wiedział o swojej pracy (3)

      mi raz w 'gdańskiej' zrobił jeden dolewkę białgo wina do czerwonego.

      • 13 1

      • sam winien (2)

        jak zamawiasz rozowe...

        • 8 0

        • różowe to nie jest mieszanka białego i czerwonego koneserze (1)

          chyba że mówisz to żartem to wtedy :)

          • 7 3

          • chyba nie wiesz co pijesz w gdanskuch"

            "restauracjach" raczej mix ;) tanizne nazwana niby kalifornijskie. Co do wyksztalcenia nic nie da - skoro 8zl/h - niedlugo szefowie sami beda tam zapier...niczac :)

            • 3 0

  • Gość premium

    no cóż goście premium to w większości buraki z kasą. Nocleg za kilka tys. oraz litry alkoholu to norma tych wytwornych gości.

    • 14 4

  • Mówcie co chcecie,ale piękny obiekt. Mury,kostka,trawka. Okazale!

    • 21 5

  • W tych ap[artamentach to tylko politycy z PO lub PSLu

    i ich rodziny.No i jeszcze panie łaówkarki z Urzędu Miejskiego w Gdańsku.Choć pewnie znajdą się mądrzy inaczej,którzy będą pisać,że przecież te 2, 5 tysiaća za dobę apartamentu to taniutko i nic tylko brać.Oni są wykształceni,nie oglądali big brathera i zarabiają miliony.A prawda jest taka ze na te 600 euro za dobę nie stac nawet dobrze zarabiających Niemców,Anglików ,o Polakach nawet nie wspominająć

    • 27 5

  • i na co ta prywatyzacja?

    • 9 2

  • "Choć sam właściciel podkreśla, że jego wyborami nie kierował snobizm, ale potrzeby rynku dóbr luksusowych, które są w naszym kraju coraz większe."
    ja pier,,,, Czy nie m tam żadnego korektora?? Co to za zdanie???

    • 50 5

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane