- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Najlepsze restauracje w Trójmieście według przewodnika Gault&Millau
Czwarta edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie została opublikowana. Wyróżniono w nim 580 restauracji z całej Polski, w tym aż 41 z Trójmiasta, z których najwyższe noty otrzymały restauracje Metamorfoza, Mercato, Biały Królik oraz Sztuczka. Nagrodę Szefa Jutra dostał k2443.html' class='parse-link' title='Paweł Stawicki'>Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.
27 listopada odbyła się uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau w przestrzeniach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Statuetkę Szefa Jutra otrzymał Paweł Stawicki, na co dzień pełniący rolę szefa kuchni w gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton.
- Nagroda Szefa Jutra i trzy czapki dla Mercato w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla mnie i całego zespołu restauracji. Cieszę się i jestem dumny z tego, że dzieląc się wspólną pasją razem odnosimy sukcesy, które znajdują odzwierciedlenie w naszej codziennej pracy - komentuje Paweł Stawicki.
Podczas gali premierę miał również Żółty Przewodnik, który dostępny jest już w sprzedaży. W tegorocznym wydaniu wyróżniono aż 580 restauracji, czyli połowę spośród odwiedzonych przez inspektorów Gault&Millau i 120 więcej niż w ubiegłorocznej edycji.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
O wiele więcej jest także restauracji z Trójmiasta - rok temu do przewodnika trafiło ich 29, a teraz aż 41. Pierwsze miejsce w Polsce, podobnie jak w roku ubiegłym, otrzymała warszawska restauracja Senses, która otrzymała 18,5 pkt. Na drugim miejscu znalazło się Atelier Amaro (17,5 pkt.).
Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w Żółtym Przewodniku 2017
Wśród restauracji z Trójmiasta, które zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, są cztery, które zdobyły trzy czapki kucharskie. Najwięcej, bo 16,5 pkt. otrzymała gdańska restauracja Metamorfoza, której szef kuchni, Adrian Klonowski, w zeszłym roku otrzymał tytuł Szefa Roku.
- Menu degustacyjne intryguje nazwami dań, np. "Ferment" czy "Co ustrzelił myśliwy?". Przy haśle "Por" na talerzu rzeczywiście pojawiają się tylko plastry pora, ale... marynowane przez dobę w soku z derenia z przecierem pomidorowym oraz świeżą cebulą (...). Każdy kęs to nowe niesamowite doznania smakowe - czytamy w Żółtym Przewodniku.
Na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się ex aequo Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.).
Restauracja Mercato, z której rozciąga się widok na Motławę mieści się na Targu Rybnym w hotelu Hilton. Wraz z nagrodzonym szefem kuchni Pawłem Stawickim na czele proponuje gościom nietuzinkowe dania, które opisano w przewodniku:
- Paweł Stawicki kładzie duży nacisk na filozofię farm-to-table, a produkty, z których korzysta, poznaje na długo przed sprowadzeniem ich do kuchni. W swoich daniach przybliża gościom historię oraz kulinarne dziedzictwo regionu pomorskiego w autorskiej interpretacji.
Marcin Popielarz, szef kuchni z restauracji Biały Królik, mieszczącej się we wnętrzach hotelu Quadrille nominowany był w kategorii Szefa Roku. Mimo braku tytułu, restauracja otrzymała aż trzy czapki kucharskie. Podkreślono ciekawy wystrój trzech sal, klimatyczny ogród oraz nowatorskie propozycje kulinarne Marcina Popielarza.
Czwartym miejscem z najwyższą notą jest gdyńska Sztuczka, w której szefem kuchni jest Jacek Koprowski.
- Dania nie tylko są pyszne, ale uwodzą też prezentacją. Proste i eleganckie kameralne wnętrze jest dla nich najlepszym tłem - czytamy w przewodniku.
Dwie czapki kucharskie, czyli 13-14 pkt. zdobyło pięć restauracji zlokalizowanych w Gdańsku i Gdyni. Po 13,5 pkt. otrzymały: Correze, Fedde Restauracja&Bistro oraz Eliksir, który wyróżniono zarówno za smaczne dania, jak i szeroki wybór koktajli.
Doceniono także restaurację Szafarnia 10 - w stosunku do ubiegłego roku zyskała ona 0,5 pkt. - oraz Restaurację Ritz, którą prowadzi Basia Ritz, która otrzymała o 2 pkt. więcej niż rok temu.
Wszystkie trójmiejskie restauracje, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2018:
- Metamorfoza, Gdańsk - 16,5 pkt.
- Biały Królik, Gdynia - 15,5 pkt.
- Mercato, Gdańsk - 15,5 pkt.
- Sztuczka, Gdynia - 15 pkt.
- Eliksir, Gdańsk - 13,5 pkt.
- Correze, Gdańsk - 13,5 pkt.
- Fedde Restauracja&Bistro, Gdynia - 13,5 pkt.
- Restauracja Ritz, Gdańsk - 13 pkt.
- Szafarnia 10, Gdańsk - 13 pkt.
- Malika, Gdynia - 12,5 pkt.
- Tłusta Kaczka, Gdynia - 12,5 pkt.
- Sztuczka Bistro, Sopot - 12,5 pkt.
- Tu'gether, Sopot - 12,5 pkt.
- Fellini, Gdańsk - 12 pkt.
- 1611 Restaurant, Gdańsk - 12 pkt.
- Thai-Thai, Sopot - 12 pkt.
- ArtDeco, Sopot - 12 pkt.
- Wave Sheraton, Sopot - 12 pkt.
- Morska, Sopot - 12 pkt.
- Nowy Świat, Sopot - 12 pkt.
- Projekt 36, Sopot - 12 pkt.
- Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk - 12 pkt.
- Krew i Woda, Gdynia - 12 pkt.
- Amber Side, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Petit Paris, Sopot - 11,5 pkt.
- Polskie Smaki, Sopot - 11,5 pkt.
- Bistro Słowacki, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Ristorante la Cucina, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Cyrano&Roxane, Sopot - 11,5 pkt.
- Grono di Rucola, Sopot - 11,5 pkt.
- Restauracja Kubicki, Gdańsk - 11 pkt.
- Secretariat, Sopot - 11 pkt.
- Bulaj, Sopot - 11 pkt.
- Britannica, Gdynia - 11 pkt.
- A la francaise, Gdańsk - 10,5 pkt.
- Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
- Good Morning Vietnam, Gdynia - 10,5 pkt.
- Hashi Sushi, Gdynia - 10,5 pkt.
- Trattoria La Cantina, Gdańsk - 10,5 pkt.
- Bistro Pobite Gary, Gdańsk Oliwa - 10,5 pkt.
- Neighbour's Kitchen, Gdańsk - 10 pkt.
Zobacz także
Opinie (73) ponad 10 zablokowanych
-
2017-11-29 22:32
Justyna Adamczyk (1)
i przewodnik jedna wielk ściema - chcesz czapki przewież ją jachtem i zaproś na kolację
- 16 1
-
2017-12-01 19:39
tak jak zdunkowa :D
- 5 0
-
2017-11-29 18:08
Pueblo (10)
Byłem w wielu z tych miejsc jednak zawsze wracam do Pueblo (oczywiście w Gdyni) :)
Moim zdaniem nie ma lepszej knajpy w 3 city.- 45 23
-
2017-11-29 18:51
A co tam polecasz (6)
Do zjedzenia. I jak z cenami warte dania ?
- 2 0
-
2017-11-29 18:57
(5)
Hej polecam praktyczni wszystko :)
Fenomenalne są enchilady - moje ulubione to Burrito a la Sinaloa oraz Chimichanga.
Super smakują Taco Fajitas czy to z mięsem czy z owocami morza.
Moja żona uwielbia Doradę z salsa mango.
Na przystawkę polecam zaś papryczki jalapeno (ostre).
Polecam wejść na stronę Pueblo - podane są ceny i dania.
Ceny są naprawdę akceptowalne ponieważ posiłki są bardzo duże.
Nie ma szans wyjścia głodnym z tej restauracji ;)- 18 3
-
2017-11-29 19:19
wcale tam nie pracujesz... (3)
prawda Walther? Cytujesz menu jak pamiętnik, moim zdaniem Pueblo jest OK, ale tu mowa o prawdziwych restauracjach....
- 10 9
-
2017-11-29 19:25
(2)
Heh nie pracuje a chodzę tam od bodajże 8 lat :)
Moja rodzina jest wręcz uzależniona od tej knajpy więc recytuje.
Jestem marynarzem więc zawsze przed i po kontrakcie robimy tam rodzinne spotkanie.
Z Pueblo jest jeden problem trzeba rezerwować miejsca ponieważ ludzie walą tam od rana do wieczora :)
Z włoskich polecam również Gdyńskie Cozzi - również zacna knajpa.
Powiedz mi co to jest prawdziwa restauracja ???
Niech zgadnę - ceny z kosmosu, ludzi brak, atmosfera jak w thrillerze a posiłek wielkości kobiecej pięści ?
Nic do tego nie mam i raz na jakieś czas warto również wybrać się do miejsca intymnego ale w posiłku chyba nie o to chodzi ...
Ale co ja tam w życiu widziałem....- 20 4
-
2017-11-30 09:02
(1)
wow my tez kochamy PUEBLO, chodzimy tam od lat! Czy w Gdańsku, czy w Gdyni czy w Toruniu wszedzie jest tak samo smacznie i pysznie!!
JAK KTOS NIE JADŁ TO POLECAM TAPAS PARA DOS- CZYLI ZESTAW PRZYSTAWEK DLA DWOJKA (OK 5DYCH) moZna poprobowac roznych dan na jednym talerzu (quesadille, żeberka, skrzydełka, enchilada, papryczki marynowane, rozne sosy , krabik - dwe osoby sie najedza tylko nie zapomnijcie poprosic o sos barbecue bo jest nieziemski i wszystko z nim smakuje lepiej)- 1 0
-
2017-12-01 19:24
Toruń
i tu jest właśnie problem...bo nie jest tak samo. Gdynia była i jest najlepsza bez dwóch zdań jeżeli chodzi o jakość dań, Gdańsk bywa różnie tak samo jak z jakością dań tak i z serwisem. Dużo kelnerek się zrotowało w Gdańsku ostatnie 3 lata. Ale generalnie jest to fajna restauracja z bardzo smacznym jedzeniem.
Toruń to porażka - dramatyczna, wieśniacka obsługa, cały czas pusty lokal - zbyt duża konkurencja i w tych widełkach cenowych Pueblo nie jest restauracją atrakcyjną. Jakość dań bardzo słaba w porównaniu z Gdynią czy Gdańskiem. To niestety moim zdaniem był niewypał i słabe rozeznanie rynku. Gdynia i Gdańsk ciągną Toruń i pokrywają straty...- 0 0
-
2017-11-29 20:49
Hmm
To mexicana kuchnia chyba. Zaraz wejdę na stronkę oblukam
- 0 0
-
2017-11-30 10:47
są/. nawet ta nieopodal- Cozzi.
- 0 0
-
2017-11-29 23:16
J
Zgadzam się w Gdyni bo. Gdańsk to porażka
- 0 2
-
2017-11-29 18:44
Potwierdzam. Nie ma. Najlepsza ever.
- 6 4
-
2017-12-01 12:00
Corezze
Super restauracja.. naprawdē polecam i dodam ze nie pracuje tam, nie jestem wlascicielem tylko vzasami bywam tam w tygodniu z dzieckim a w weekendy z mezem i jest super Zawsze szukamy ,gdzie wyjsc w weekend na obiad i w ostatnim czasie po kilku sparzeniach zdecydowanie wracamy do corezze bo mamy juz dosc pomylek.... do miejsc. Szkoda czasu i pieniedzy na byle co.
- 0 4
-
2017-11-29 18:23
Phi (1)
A co ten przewodnik sobą reprezentuje sam Amaro wczoraj się wycofał mówiąc że to największa ściema z tym przewodnikiem....kto nie smaruje tego nie ma,dziś jest to marka do robienia interesu gorsi płacą by się w nim znaleźć a lepsi są aby się pod nich podpiąć i tak to działa dla tego nie ma to nic wspólnego z uczciwością to tak jakby każdy bloger kulinarny lub recenzent wytypował kogo chciał na zwycięzcę np. przydrożny bar w którym lepiej dają jeść niż u kogoś kto się znalazł w przewodniku, oczywiście są wyjątki
- 59 10
-
2017-11-30 17:09
Podpisuje się pod tym
Grzegorz- 1 1
-
2017-11-30 07:09
(10)
Kazdy ma inny smak. Wystarczy zmienic degustatorow i ranking bedzie inny
- 5 0
-
2017-11-30 08:23
Masakra (4)
Nic nie wiecie, jaka bzdura, każdy ma inny smak, co ty bredzisz? Jak siadasz z rodziną przy stole to każdy ma inne zdanie o tym co jecie?
To co wy tu wypisujecie, tu i pod innymi gastro artykułami ciężko się nie wk..
.wic. Wygląda że są to opinie osób które nie mają pojęcia o czym piszą,nigdy nie były w tych miejscach, coś słyszał, przechodziły jedynie obok -widziały że jest pusto i piszą komentarze jak by pod artykułem o temacie który ich dotyczy. Ta informacja nie jest dla was, ten artykuł, przewodnik, te restauracje najwyraźniej nie są dla was, nie musimy się znać na wszystkim polityce, zdrowiu, wypadkach lotniczych- 4 4
-
2017-11-30 09:27
(3)
No przepraszam ale ta wypowiedź (o ile jest prawdziwa) dyskredytuje Ciebie jako gastronoma.
Każdy ma iny smak, bowiem każdy z nas jest inny a do tego dochodzą tzw "smaki dzieciństwa" które formują takie a nie inne doznania smakowe w późniejszym czasie.
Oczywiście potem sa tak zwane "odkrycia" smakowe ale pewien szablon jest zaszyty na stałe, zatem wywód jest zwyczajną kulą w płot.
Co do znawstwa kulinarnego, to szkołę kończyłem w Gdyni jeszcze na Czerwonych Kosynierów w 1977 i obijałem się w różnych miejscach świata jak i w najróżniejszych znanych trójmiejskich lokalach jak i hotelach.
W tej wypowiedzi do jakiej piszę komentarz, zwyczajnie brakuje też taktu i zwyczajnej kindersztuby.
I to by było na tyle.- 4 0
-
2017-11-30 09:59
To nie on...:( (1)
- 0 0
-
2017-11-30 13:31
To ja
- 2 0
-
2017-11-30 10:00
I co?
Nie rozróżniamy dobrego od złego?
Smak dzieciństwa to wyobrażenie.jak coś jest źle zrobione to smak dzieciństwa nic nie pomoże. Jak masz doświadczenie, wiedzę, porównanie to wiesz co jest dobre a co nie,- 1 1
-
2017-11-30 07:34
Dokładnie (4)
Jeśliby złożyć skład degustatorów i tak np zamiast smakoszy owoców morza itp ingrediencji z dalekich zakątków świata, na takich którzy lubią choćby wieprzowinę i kapustę w tysiącach rodzajów wersji tych składników, to może poza dwiema, trzema restauracjami z zamieszczonego rankingu reszta ewidentnie stąd by wyfrunęła.
Czyli że mamy tu do czynienia z tą samą sytuacją co w przypadku sondaży politycznych czy badań farmaceutycznych itd, itp, a więc w zależności KTO płaci za sondaże wyniki są właśnie takie jakie być mają.- 5 0
-
2017-11-30 09:22
Jesteś idiotą (3)
- 1 4
-
2017-11-30 09:24
(2)
Piękna wspaniała merytoryczna odpowiedź, w sam raz dla bywalców tych restauracji :(
- 2 0
-
2017-11-30 09:54
A po co ma być merytoryczna? (1)
Szkoda czasu na tłumaczenie, piszecie głupoty, nie rozumiecie nic
- 0 2
-
2017-11-30 11:55
Jesteś trepem, pacanem i ci*lem bez krzty rozumu.
Szkoda czasu na tłumaczenie dlaczego.
- 1 0
-
2017-11-30 11:43
Kolejna sciema
Dziwne te rankingi przewodniki. Kilka miejsc wymienionych w górnej części listy polecam omijac szerokim łukiem - jakość nie adekwatna do ceny. No ale jak się wykupi pewnie miejsce to się na liście znajduje. Czy ktoś w końcu może stworzyć prawdziwy katalog miejsc do których warto zaglądnąć? Wszystko to komercja!!!!! Brak dziś prawdziwych opiniotwórczych instytucji. Szkoda bo rynek ten jest ogromny. Pozdrawiam wszystkich czytających i zachęcam do sprawdzania samemu miejsc i wydawania swoich opinii
- 4 1
-
2017-11-29 20:57
(1)
Thai Thai to porażka, Szafarnia też...Kubicki przereklamowany...bzdurna ta lista
- 22 3
-
2017-11-30 10:04
Ale nie ma przynajmniej takich lokali z poprzedniej epoki, jak "Pod Łososiem" czy "Gdańskiej".
- 1 0
-
2017-11-30 09:52
Bazowanie na ludzkiej naiwności....
Żyjemy w czasach gdzie na każdym kroku próbuje nam się ,,coś" sprzedać zawinięte w piękne opakowanie np. ubrane w słowa ekskluzywne, starannie wyselekcjonowane, niepowtarzalne itp.
Byłem kilka razy w wymienionych w artykule ,,restauracjach" i za każdym razem miałem to samo przygnębiające uczucie... że znowu poczułem się jak frajer nabity w butelkę. Ps. Ciekawe kto tak naprawdę sponsoruje w/w przewodnik i w jaki sposób przyznawane są punkty kwalifikujące do rankingu?- 6 0
-
2017-11-30 06:54
A Gdzie Bar Azja?? (1)
Gdynia Świętojańska
- 1 1
-
2017-11-30 08:21
w TVN...
- 0 1
-
2017-11-30 08:20
Kubicki...
Kubicki i tyle w temacie . Tradycja, historia, smak i te karafki od lat...
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.