W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.
tak, sprawdzam w popularnych aplikacjach
28%
tak, na lokalnych stronach internetowych
14%
tylko gdy szukam restauracji na specjalną okazję
17%
nie, ale pytam znajomych o polecenia
24%
nie, chodzę zawsze do tych samych restauracji
17%
Premiera Żółtego Przewodnika zawsze wzbudza emocje, zwłaszcza wśród przedstawicieli branży gastronomicznej. Szefowie kuchni i przedstawiciele mediów gromadzą się co roku na uroczystej gali, by
poznać zwycięzców w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W zeszłym roku gala odbyła się w Gdańsku.Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta:
Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi
restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii
Szef Roku, a także
Kamilowi Kołodziejskiemu z
restauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i
Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze
Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.
Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak
Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii
Szef Jutra zwyciężył
Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu.
Młody Talent to tytuł, który otrzymał
Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój.
Kobietą Szef została
Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast
Szefem Kuchni Tradycyjnej został
Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.
Wydarzenie kulinarne w Trójmieście
W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.
Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja
Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska
Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).
Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje
Fino,
Restauracja Ritz i
Eliksir, mieszczące się w Gdyni,
Fedde Bistro i sopocka
Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja
Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).
Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.