wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Mistrzostwa Młodych Sommelierów w Sopocie za nami


W niedzielne popołudnie odbył się finał pierwszej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. W Hotelu Haffner w Sopocie zebrali się znawcy win, producenci i restauratorzy.



Mistrzostwa Polski dla sommelierów odbywają się od lat, jednak z myślą o młodych profesjonalistach zorganizowano je po raz pierwszy. 15 października w Sopocie zmierzyli się przedstawiciele z Polski, Łotwy, Litwy i Słowacji, poniżej 30 roku życia. Dla uczestników była to okazja, by spróbować swoich sił w międzynarodowym towarzystwie, ale też by sprawdzić się przed Mistrzostwami Polski Sommelierów, które odbędą się w maju 2018 r.

- Miło mi państwa przywitać na kolejnym konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Jest to pierwsza edycja konkursu dla Młodych Sommelierów imienia Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Jest mi miło poinformować, że ambasador Francji w Polsce objął patronatem to wydarzenie i jest dzisiaj z nami. Dzisiejszy finał rozpoczniemy od przywitania wszystkich uczestników, a następnie przejdziemy do kilku konkurencji, które rozstrzygną, kto otrzyma miano Mistrza Młodych Sommelierów - rozpoczął Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Kilkugodzinne poranne eliminacje wyłoniły spośród 18 uczestników trzech finalistów, którzy musieli zmierzyć się w ostatnich kilku konkurencjach przeprowadzonych na oczach publiczności. Najlepsi okazali się: Robert Brencēns z Łotwy, Kamil Wojtasiak i Adam Michocki reprezentujący Polskę.

Celem organizowanych zawodów była prezentacja i ocena poziomu wiedzy oraz umiejętności praktycznych młodych sommelierów. Podczas finału zawodnicy mieli za zadanie m.in. opisać jak najwięcej cech wina w trakcie degustacji w ciemno, zaserwować wino dwunastu gościom, zaproponować wina do podanych rodzajów sera, nazwać koktajle alkoholowe na podstawie podanych składników oraz wytłumaczyć francuskie frazy związane z winem. Zawody prowadzone były w języku angielskim przez Piotra Kameckiego.

- Są to moje czwarte mistrzostwa, które uważam za bardzo interesujące. Najbardziej zaskakujący był test praktyczny, który uważam za najtrudniejszy ze wszystkich, z którymi do tej pory się spotkałam. Oczywiście bardzo się denerwowałam, więc to również utrudniało sytuację. Miałam nadzieję, że uda mi się dostać do finału, tak się jednak nie stało. Obiecałam sobie, że kolejnym razem będę na podium - mówiła Silvija Umaraite z Litwy.
Zwycięzcą pierwszych Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów okazał się 27-letni Kamil Wojtasiak, który na co dzień pracuje w restauracji Butchery&Wine w Warszawie. Drugie miejsce zajął Robert Brencēns, a trzecie Adam Michocki.

Ze względu na ilość konkurencji finał momentami się dłużył. Zakończył się dopiero o 21:00 rozdaniem nagród.

Zarówno przed finałem, jak i podczas niego, goście mieli okazję degustować wina przygotowane przez partnera wydarzenia, firmę Calvet.

Opinie (20) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia