• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Prawdziwa perła wśród owoców morza

Natalia Lebiedź
3 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Razor Clams, czyli małże brzytwy Razor Clams, czyli małże brzytwy

Podane w naturalnej muszli zachwycają i kuszą delikatną i wyjątkową konsystencją o przyjemnym zapachu jodu. Mowa o małżach. Przysmaku Francuzów uznawanym za prawdziwą perłę wśród owoców morza.



Małże - które małże są jadalne?



Zapiekane ostrygi z włoską Pancetta i parmezanem Zapiekane ostrygi z włoską Pancetta i parmezanem
Małże jadalne, takie jak ostrygi, omułki, czy przegrzebki uznawane są za prawdziwy rarytas dla podniebienia. Podawane są jako gustowne danie, ekskluzywna przystawka lub jako dodatek do wyśmienitych potraw. Dzięki dużej zawartości wody są niskokaloryczne, a do tego zawierają dużo białka i składników mineralnych. Są cennym źródłem witaminy C, E i B3 oraz żelaza i fosforu.

Jak przygotować małże?



Należy pamiętać, że podczas przyrządzania małży najważniejsze jest to, aby nie utracić prawdziwego smaku i zapachu. Dlatego też odpowiednio trzeba dobrać przyprawy. Można je spożyć w całości na surowo lub duszone, pieczone i gotowane. Jeżeli jednak małże mają posłużyć jako afrodyzjak, to warto skusić się na coś bardziej wykwintnego.

- Najczęściej w restauracjach francuskich podaje się małże w winie. Do tego dania najlepsze są omułki duszone na masełku w połączeniu z czosnkiem, które zalewa się białym winem z dodatkiem dużej ilości pietruszki i soli. W naszej restauracji polecamy szczególnie dwa nasze nowe dania na bazie małży, czyli ostrygi z włoskim boczkiem Pancetta i parmezanem oraz małże św. Jakuba z puddingiem z marchewki - mówi Karol Sonnak, szef kuchni restauracji Avocado w Sopocie.

Małże św. Jakuba - gdzie znaleźć?



To właśnie małże św. Jakuba są najpopularniejsze w trójmiejskich restauracjach. Pod tym pojęciem ukrywają się przegrzebki, czyli mięsiste i jędrne kawałki białego mięsa znajdującego się w samym środku morskiej muszli. Są bardzo smaczne a na dodatek mięso bogate jest w proteiny. W Trójmieście małże św. Jakuba zjemy w duecie z krewetkami Black Tiger po prowansalsku z kiełkami słonecznika w Petit Paris w Gdyni, zapiekane w porach w restauracji Pod Łososiem w Gdańsku, czy też podane na grillowanej pomarańczy z sosem Parma w restauracji White House w Sopocie.

Małże św. Jakuba z puddingiem z marchewki Małże św. Jakuba z puddingiem z marchewki
Szukając oryginalnych potraw z małżami w roli głównej warto też wybrać się do restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. Tam szef kuchni Adam WoźniakPaweł Wątor zaserwują nam razor clams, czyli małże brzytwy. Te morskie małże żyją głównie w wodach tropikalnych o piaszczystym podłożu. Mają jedną nogę, dzięki której potrafią skoczyć nawet na odległość 50 cm, wyrzucając za sobą strumień wody.

- Polecam przede wszystkim małże brzytwy z pieczoną papryką. Ważne jest, aby małże sparzyć w winie i poczekać aż się otworzą. Wtedy przesiąkną smakowitym aromatem. Istotny jest też sposób przyrządzenia samej papryki. Najpierw smarujemy ją oliwą a potem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ważne, aby skórka się zarumieniła a nie przypaliła. Przyrządzenie potrawy nie jest skomplikowane i nie trwa długo, gwarantuje za to niesamowite doznania smakowe - przekonuje Adam Woźniak.

Koneserzy owoców morza twierdzą, że małże brzytwy smakują po prostu wybornie. Czy tak jest w istocie? Zachęcamy do spróbowania tego specjału przyrządzonego według przepisu Adama Woźniaka.

Małże - przepis



Razor clams (małże brzytwy) z pieczoną papryką

Składniki:
  • Razor clams 2 szt
  • Wino białe 30 ml
  • Szalotka 40 gr
  • Groszek zielony 15 gr
  • Papryczka chili 10 gr
  • Kolendra 5 gr
  • Papryka żółta 1 szt
  • Wywar warzywny 50 ml
  • Oliwki liofilizowane 5 gr
  • Oliwa z oliwek 10 ml
  • Woda 1 ltr
  • Chlorek wapnia 6 gr
  • Algin 3 gr
  • Guma xantanowa 0.5 gr
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dymka i kiełki do dekoracji

Jak przygotować małże?

Małże:
Umyj i oczyść małże, a następnie sparz na winie do momentu aż się otworzą. Usunąć mięso z muszli, oczyścić z układu pokarmowego i przekrój na trzy części pod skosem. Czyste muszle i mięso odstaw do lodówki.

Sos:
Szalotkę kroimy w brunoise, dusimy na oliwie z oliwek i po zeszkleniu łączymy z wywarem z wina, który wykorzystaliśmy do sparzenia małż. Dodajemy posiekaną papryczkę, chili i doprawiamy do smaku. Siekamy oczyszczoną i suchą kolendrę i obieramy groszek ze skórki.

Sferyczna pieczona papryka:
Litr wody mieszamy z chlorkiem wapnia. Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 C (skórka musi się zarumienić). Przekładamy paprykę do miski, którą przykrywamy szczelnie aluminiową folią. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i oczyszczamy z nasion oraz białych części. Tak przygotowaną paprykę blendujemy z wywarem warzywnym, solą i pieprzem. Dodajemy gumę xantanową i algin. Po ostygnięciu masy tworzymy sferyki zanurzając małe porcje masy paprykowej w roztworze chlorku wapnia. Po 2 minutach wyciągamy i opłukujemy w wodzie.

Wykończenie:
Sos podgrzewamy na patelni wraz z mięsem małży, kolendrą i groszkiem. Sferyki wrzucamy do wody o temperaturze 50 C. Na talerzu układamy muszle, które wypełniamy połową mięsa. Obok wkładamy sferyki z pieczonej papryki. Całość posypujemy sproszkowanymi oliwkami. Dekoracyjnie na talerzu kładziemy cienko pokrojone dymiki i kiełki.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (32) 4 zablokowane

  • Co to za przepis?

    Pomijam małże, ale: chlorek wapnia, algin i guma xantanowa? może jeszcze maltodekstryna, sorbinian potasu i glutaminian sodu?

    • 6 0

  • Rzeczywiście, składniki są z sufitu.

    Niech mi autorka powie, gdzie kupuje oliwki liofilizowane albo tę nieszczęsną gumę. Póki co, to mam tylko wodę.

    • 5 0

  • Przepisik (1)

    "Litr wody mieszamy z chlorkiem wapnia. Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 C (skórka musi się zarumienić). Przekładamy paprykę do miski, którą przykrywamy szczelnie aluminiową folią. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i oczyszczamy z nasion oraz białych części. Tak przygotowaną paprykę blendujemy z wywarem warzywnym, solą i pieprzem. Dodajemy gumę xantanową i algin. Po ostygnięciu masy tworzymy sferyki zanurzając małe porcje masy paprykowej w roztworze chlorku wapnia. Po 2 minutach wyciągamy i opłukujemy w wodzie."
    Większego ZAWRACANIA D... o kawałek papryki nie czytałem. Nie o to chodzi w kuchni. Smaki wydobywa się w prosty i naturalny sposób, a nie laboratoryjnymi kombinacjami. Dziękuję.

    • 2 0

    • pysne są te sferyki

      a może to frytki były?

      • 0 0

  • czyt.

    My jak gabka wchlaniamy co obce i z daleka. Tak tez sie stalo gdy tylko zasmakowalismy krwistych stekow od razu z bracmi zza oceanu zaczelismy ich
    wzorem isc i napadac na innych.Bravo . Tak Dalej

    • 0 1

  • popieram.opinie o malzach

    u nas ciezko ze swierza rybka z baltyku a co dopiero o owocach morze ????pani natalio ten artykul to pomylka prosze zejsc na ziemie:)

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane