- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (18 opinii)
- 3 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Magiel: nowa restauracja z historią w tle
W działającym od miesiąca gdańskim hotelu Almond, w czwartkowy wieczór oficjalnie otwarto restaurację Magiel. Ciekawie zaaranżowane wnętrze, widok na marinę, a także live cooking - to znaki rozpoznawcze nowego lokalu.
Nowa restauracja przy ul. Toruńskiej 12 - tak, jak i hotel Almond - zajmuje wnętrza budynku, który pod nadzorem konserwatora, zbudowano na miejscu znajdującego się tam wcześniej zabytku. W XIX wieku, pod zaborem pruskim, w tej właśnie części Gdańska stacjonowały odziały wojskowe, a opisywane miejsce pełniło funkcję garnizonowej pralni. Jednym z elementów, jaki łączy hotel i lokal z dawnym jego przeznaczeniem, jest stary magiel - sprowadzony został specjalnie po to, aby - jako ozdoba - zająć w restauracji widoczne miejsce (w trakcie otwarcia stanął przed drzwiami wejściowymi do lokalu). Ten sam budynek kilka dekad później przekształcony został w fabrykę kakao i marcepanu. Projektanci wnętrza z gdyńskiej pracowni Ideograf pamiętali i o tym rozdziale historii. Dębowy bruk na podłodze, a także czarno-białe, geometryczne kafle nawiązują do stylistyki lat 20. ubiegłego wieku i przemysłowych funkcji obiektu.
Czyta także: Zaprojektowała wnętrza nowych hoteli w Trójmieście
Najważniejsza jednak jest tutaj kuchnia, a ta zajmuje w Maglu - dosłownie - miejsce centralne. Jest otwarta, a dzięki koncepcji live cookingu goście czekający na posiłek podpatrywać mogą pracę kucharzy, jednak tylko tę wykończeniową. Zaplecze kuchni okazuje się całkiem solidne.
- Live cooking ma na celu zacieśnienie kontaktu kucharza z klientem, 90 proc. dań składanych jest właśnie tutaj. Na zapleczu kuchni prowadzimy zaś produkcję. Mamy własną przetwórnię mięs - wędlin w ogóle nie kupujemy, serwujemy własne kiełbasy i konserwy z trzech rodzajów mięs, które są najpierw marynowane, a potem prasowane i gotowane. Mamy także swoją cukiernię i swój garmaż - mówi Przemysław Langowski, szef kuchni Magla.
Menu ma być tu zróżnicowane, pojawią się w nim dania śródziemnomorskie i azjatyckie (w końcu Magiel przyjmować będzie także gości hotelowych). Jednak do polskich, tradycyjnych smaków Przemysław ma słabość, dlatego w miarę możliwości kartę chce upraszczać - serwować potrawy konkretne, sprawdzone w Olsztynie, na Mazurach, gdzie się wychował, tak jak podane na otwarciu szyjki gęsi faszerowane wątróbką. Oryginalne mają tu być lunche. Na najbliższe dni zaplanowano ravioli z policzkami wołowymi oraz krem z pieczonej papryki z dodatkiem pesto z migdałów.
Desery przygotowywać będzie w Maglu Macin Buniek. Szef cukierni niespecjalnie lubi opowiadać o swoich wyrobach - poleca po prostu przyjść i ich spróbować. Na zachętę jednak zdradził składniki swojego topowego przysmaku - to mus z czekolady miodowej, z wiśniami i kawiorem z limonki. Torcik bezowy z dziką różą i syropem kawowym także - zdaniem Marcina - nie ma w Gdańsku sobie równych.
Niewątpliwym atutem Magla jest widok z okien na małą przystań jachtową. Widać ją dobrze ze stolików na obu kondygnacjach lokalu oraz niewielkiego letniego tarasu. W trakcie otwarcia wszystkie w zasadzie były zajęte. Gości poczęstowano przysmakami, które już są lub w najbliższym czasie pojawią się w karcie restauracji, m.in.: kwiatami cukinii faszerowanymi ricottą, okoniem z borowikiem w białym winie, rostbefem marynowanym w sosie sojowym z sezamem, krewetkami, łososiem z pieprzem, pierożkami z baraniną.
Oprawę muzyczną wieczoru zapewnił zespół Uhuru Trio.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (64) 9 zablokowanych
-
2016-07-24 10:54
Almond
Przed wojną Wytwórnia kakao i czekolady, następnie Bakutil ( firma zajmująca się utylizacją padłych zwierząt i produkcją pasz,oczywiście nie z czekolady tylko z tych zwierzaków)W czasie budowy hotelu stary obiekt został całkowicie zburzony.Polecam Google Fotoplastyka.eu:Gd.ul-Toruńska 1902r( Fotografia ze ślizgawką)
- 10 3
-
2016-07-25 08:09
Rewelka (2)
Pyszne, świeże dania. Krem z żółtego buraka, sałatka z pomarańczami i deser ptasie mleczko, wszystko pozytywnie zaskakujące i smaczne. Kucharz z wyobraźnią :))
- 13 7
-
2016-07-26 13:17
Czyli nic lokalnego, co rozumieć należy świeżego, prosto z pola.
- 5 0
-
2016-07-26 13:19
Ile teraz bierze się za wpis?
- 4 1
-
2016-07-25 09:08
Co za kuchnia!
A tam, ludzie, trochę luzu :) Przyczepiliście się tej historii. A czy ktoś z was już próbował co za cuda dzieją się w tej kuchni? Steki wyśmienite :)
- 15 5
-
2016-07-25 11:49
Polecam
Światowo.
Piękna lokalizacja, doskonała kuchnia przystępne ceny. Jeśli utrzymają poziom -sukces murowany. Obecnie jedna z lepszych miejscówek w Gdańsku - a bywam. Powodzenia! :)- 13 6
-
2016-07-25 19:10
Wyśmienita kuchnia - sama się obroni
- 12 1
-
2016-07-25 19:34
nowe miejsce!
Cieszmy się że ludziom się chce tworzyć! Powiem krótko, byłam, jadłam, jedzenie jak ktoś napisał: samo się obroni! Pyszne! Wnętrze nieprzesadzone. Modnie urządzone. Obsługa baaardzo miła i uśmiechnięta, bez zadęcia!
Cieszmy się że Gdańsk się zmienia, szczególnie ta część miasta.- 12 4
-
2016-07-26 18:19
salatka cezara była do bani
- 6 5
-
2016-07-27 10:20
Rewelacyjne dania, zaskakujące połączenia smaków, które się bronią. Warto zajrzeć :-)
- 5 5
-
2016-08-12 21:27
do Hostessy z tatuażem
Pamiętasz krzywy domek w lipcu?
- 0 0
-
2016-10-20 13:31
Gonzo
Gonzo gotuje lepiej jak jego włoska babka!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.