• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Live cooking - uczta dla oka i podniebienia

Natalia Lebiedź
12 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Live cooking, czyli gotowanie na żywo. Live cooking, czyli gotowanie na żywo.

Live cooking to kulinarny sposób na uatrakcyjnienie branżowych spotkań lub prywatnych imprez. To również ciekawy pomysł na wyjątkowy prezent. Gotowanie na żywo stało się główną atrakcją w trójmiejskich restauracjach.



Decydując się na obiad w restauracji zastanawiamy się, czy podane danie jest odpowiednio przygotowane, a przede wszystkim, czy jest świeże. Podczas imprezy live cooking potrawy przygotowywane są na naszych oczach. Sami możemy ocenić prace szefa kuchni i świeżość używanych produktów.

Gotowanie na żywo podczas imprezy okolicznościowej. Gotowanie na żywo podczas imprezy okolicznościowej.
Gotowanie na żywo to również szansa na podpatrzenie warsztatu pracy mistrzów. Klient wybiera potrawy, a szef kuchni przygotowuje je na jego oczach. W trakcie pokazu kucharz opowiada o przepisie oraz sposobie podania dania. Co ciekawe, to rozrywka nie tylko dla miłośników gotowania.

- Live cooking budzi zainteresowanie ludzi w każdym wieku. W domu podczas niedzielnych obiadów rodzice pokazują dzieciom, jak przygotować makaron. U nas w trakcie imprezy integracyjnej pracownicy wspólnie uczą się otwierać ostrygi czy przygotować mule - tłumaczy Przemysław Stańczuk, współwłaściciel restauracji White House w Sopocie.

Podczas pokazu pada wiele pytań, dlatego kucharz powinien znać przygotowywane danie od podszewki. Bardzo ważny jest kontakt z widzem, otwartość i życzliwa pomoc podczas wspólnego gotowania. Reszta to kwestia smaku i pomysłowości gościa, który może wybierać w daniach z kuchni europejskiej, śródziemnomorskiej, japońskiej czy fusion.

-Podczas pokazu najlepiej sprawdzają się owoce morza, ponieważ szybko można przygotować z nich wyśmienite danie. Doskonale smakują również krewetki na maśle duszone w winie czy polędwiczki zawijane z cukinią i rozmarynem - mówi Radosław Hnatyszyn, szef kuchni w restauracji Godding w Sopocie.

W Trójmieście bez problemu znajdziemy restauracje i hotele, w których gotowanie na żywo jest dostępne. Oprócz restauracji Godding i White House, live cooking znajduje się również w ofercie Dworu Oliwskiego, Vawe i InAzia w Sheratonie czy Hotelu Haffner. Pokaz można również zamówić na imprezę domową, wieczór panieński czy kawalerski. Jest to również oryginalny pomysł na urozmaicenie zabawy weselnej czy urodzinowy prezent.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (23) 3 zablokowane

  • Chyba w Sheratonie nie ma takiej restauracji jak Vawe. Jestem przekonana, że autorka miała na myśli resuatacje Wave.

    • 0 0

  • xyz (3)

    Strach jaki Was ogarnia przed tymi zbrodniczymi angielskimi zapożyczeniami jest doskonałym przykładem dlaczego w Polsce poziom znajomości języka angielskiego jest na tak fatalnym (jednym z najniższych w Europie) poziomie. Nawet, a może zwłaszcza, wśród młodzieży.

    • 9 14

    • Ci co tak zapozyczaja

      to ani wlasnego jezyka, ani angielskiego nie znaja

      • 0 0

    • bo w Polsce po polsku mówimy!...czy my gęsi?!

      • 0 0

    • Surface learner/deep learner

      Osoby uczące się (np. studenci) mogą zostać zaklasyfikowani do dwóch grup określanych jako "surface" lub "deep learners".

      Student "surface" widzi wyłącznie ograniczony zakres problemu. Nie wgłębia się w związki przyczynowo-skutkowe zagadnienia, nie potrafi przewidzieć jego konsekwencji, nie rozumie istniejących współzależności.
      Jego wnioskowanie jest powierzchowne, argumentacja nie jest podparta dowodami.
      ********
      Używanie anglicyzmów w pseudonaukowym tekście (patrz akapit wyżej) nie sprawiło, że stał się on lepszy.

      • 4 0

  • gotowanie na żywo to jeszcze nic Ugotuj sam wg instrukcji to jest to (1)

    Ugotuj sam wg instrukcji to jest dopiero frajda. Przygotowane zestawy gdzie sam smażysz, gotujesz i dawkujesz dodatki to jest super sprawa, bardzo popularne w krajach azjatyckich. POLECAM.

    • 1 1

    • a można swoje produkty przynieść? i w domu sobie ugotować? czy byłby za to dodatkowy koszt czy zniżka?

      • 0 0

  • "Nowomowa Faktu" (5)

    Czy nie można napisać artykułu bez "design", "HR" a teraz jeszcze "Live cooking"?
    Czy rzeczywiście język ojczysty jest tak ubogi, że nie można stosować polskich odpowiedników?

    Niedawno na Trojmiasto.pl był artykuł o zaśmiecaniu przestrzeni publicznej przez reklamy. Analogicznie, niepotrzebne anglicyzmy zaśmiecają nasz język.

    • 73 6

    • to straszne, że trzeba w dzisiejszych czasach znać angielski...

      żeby zrozumieć język polski.

      • 1 0

    • NIE JESTEŚ EUROPEJCZYKIEM. CHYBA JESTEŚ HOMOFOBEM. (1)

      • 0 10

      • czyli ma powód do dumy

        • 4 1

    • dlatego też coraz częściej mówi sie pismaki,

      a nie dziennikarze

      • 19 0

    • robią to te osoby, które angielski znają z pojedynczych słów

      • 21 1

  • cięzka dola kucharza

    nie dośc że gotować musi to jeszcze wymagane s a jeszcze "Bardzo ważny jest kontakt z widzem, otwartość i życzliwa pomoc podczas wspólnego gotowania"

    • 2 2

  • Gdyby to by było "gotowanie na żywo" to bym może sie zainteresował (2)

    "Live cooking" to ja nie panijaju ;]

    • 27 1

    • Rosyjskiego widać też nie znasz... (1)

      • 2 3

      • wybacz poligloto, wcięło mi literkę

        • 3 0

  • 34 lata pracy

    po 34 latach pracy mam za FRAJER pokazywac to co umiem ????
    napewno nie .

    • 7 5

  • Lajw Kuking

    Zapraszam do mnie na Lajw Kuking jak Klepie Schabowego z Podaje go z ziemniakami z suruwkami z Biedronki
    Ale tylko w niedziele bo tylko raz w tyg mnie stac na taki rarytas

    • 23 1

  • Co to jest

    Live Cooking? Pani Natalia nie zna polskiego czy co?

    • 20 1

  • na żywo

    kucharz łapie kurę, morduje na oczach widzów, skubie, oprawia i pichci

    • 30 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane