• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia arabska - raj dla wegetarian. Warsztaty u Maliki

Aleksandra Sobocińska
6 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Kuchnia arabska jest rajem dla wegetarian. Bogactwo warzyw, ziół, kasz i przypraw może stanowić silną inspirację dla osób, które nie uwzględniają mięsa w swoim codziennym jadłospisie. Skąd czerpać wiedzę oraz gdzie - poza internetem i książkami - szukać wspomnianych inspiracji?



Twój codzienny jadłospis opiera się na:

Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne, na których każdy, bez względu na stopień umiejętności, może nie tylko pogłębić swoją wiedzę, ale i generalnie nauczyć się gotować. W Trójmieście możemy skorzystać z bogatej oferty m.in. Pomorskiej Akademii Kulinarnej, Fumenti, T. Dekera, czy restauracji Malika. Do tej ostatniej wybraliśmy się na warsztaty "Kuchnia wegetariańska krajów arabskich".

Warsztaty odbyły się we wtorkowy wieczór w kameralnym klimacie w części restauracji, którą specjalnie przygotowano pod wspólne gotowanie. W 12-osobowej grupie znalazł się jeden weganin, a pozostali uczestnicy - wbrew naszym oczekiwaniom - nie byli wegetarianami.

- Dania wegetariańskie są przede wszystkim bardzo zdrowe, a uczestnicy warsztatów to zazwyczaj osoby, które żyją świadomie i które chcą poszerzać swoją wiedzę z zakresu właśnie zdrowego odżywiania - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, organizatorka i prowadząca warsztaty.

W kuchni arabskiej warzywa są nieodzownym składnikiem niemal każdego dania. Są z nich przygotowywane przekąski spożywane na surowo, przystawki, dania główne (np. tajin), sałatki, występują też w postaci kiszonek.

W pierwszej części spotkania Malika opowiadała o produktach, które stanowiły podstawę późniejszego gotowania, zdradziła również kilka tajników kuchni arabskiej. Na stole znalazły się m.in. bataty, fioletowe marchewki, skorzonera, topinambur, cebule, karczochy, pomidory, cukinie, czosnek, papryczki chilli, warzywa strączkowe, pietruszka, kolendra, mięta oraz przyprawy, które w kuchni arabskiej stanowią mocny akcent każdego dania. Uczestnicy spotkania próbowali odgadywać nazwy kolejnych przypraw, niemniej okazało się, że to wcale nie jest takie proste.

- Kolendra ziarnista, kumin, czyli kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon, który w kuchni arabskiej dodawany jest do mięs i dań wytrawnych, marokańska mięta suszona, o słodkiej nucie - rozszyfrowała zawartość kolejnych słoiczków Malika. Wśród kolorowych przypraw znajdowały się również mieszanki berberskie, których dokładny skład owiany jest tajemnicą.

Mięta jest częstym dodatkiem również w postaci świeżych liści - zagryzanie ich po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale również poprawia trawienie.

Wśród komponentów znalazła się również woda pomarańczowa, uzyskiwana z kwiatów pomarańczy, które nadają jej piękny, intensywny aromat, daleki od tego, który kojarzy nam się z samymi pomarańczami oraz kiszone cytryny, nieodzowny element kuchni Maghrebu. Na stole pojawiły się kasze - bulgur, jaglana, jęczmienna wiejska oraz kuskus.

- Zawsze zapisując gości na warsztaty, pytam o ich oczekiwania. Tym razem oczekiwania były takie, aby w daniach pojawiły się kasze. Mamy jednego pana, który jest weganinem, więc unikamy zarówno tłuszczy zwierzęcych, jak i sera - zdradziła Malika.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że kuskus, który jest powszechnie nazywany kaszą, tak naprawdę jest produktem "pośrednim" - między makaronem, a kaszą. Samo jego przygotowanie musi odbyć się zgodnie z pewną procedurą, którą Malika również przybliżyła amatorom gotowania.

Wspólne gotowanie, które było kolejną częścią warsztatów, uwieńczono huczną ucztą i konsumpcją przygotowywanych posiłków. Na stole pojawiły się sałatki w specjalnie przygotowanych miseczkach z karczochów, przeróżne pasty - z batatów, soczewicy, pomidorów, dyni, hummus, tajin, pierożki koka w cieście filo i inne frykasy kuchni arabskiej.

Koszt uczestnictwa w warsztatach wegetariańskich wynosił 200 zł za osobę. Cena różni się w zależności od tematyki. Kolejne wspólne gotowanie z Maliką odbędzie się 18 listopada.

Wydarzenia

Opinie (64) 6 zablokowanych

  • Tylko wegetarianizm i veganizm. (2)

    Będąc na takiej diecie, czujesz się szczęśliwy i jesteś zdrowy.

    • 28 35

    • Szczęscie dzięki jedzeniu?

      Trzeba mieć na prawdę skromne potrzeby życiowe, żeby do szczęścia wystarczało takie czy inne danie. Niektórzy jednakowoż mają apiracje wykraczające ponad fizjologię. Tacy za dużo nad jedzeniem nie rozmyślają.

      • 1 3

    • a ucho od śledzia

      mięsa różne, warzywa i jarzyny to prawidłowa dieta!!!

      • 8 8

  • (2)

    Doskonała inicjatywa kulinarno społeczna! Wspólne warsztaty kulinarne podnoszą świadomość ważności interakcji pomiędzy jednostkami, tworząc z nich z nich prawdziwy ogół. Każdy rodzaj kuchni i jej forma sprzyja podniesieniu wśród pasjonatów gastronomii chęć uzyskania wyższych kwalifikacji. Osobiście nie umiem gotować ale przyglądam się z dużym zainteresowaniem, gdy moja żona kreuje nowe smaki, poszukuje ciekawych rozwiązań molekularnych, bawi się strukturą i treścią, ciesząc następnie moje oko tym, co leży na talerzu.
    Żądajmy zatem organizacji częstszych warsztatów kulinarnych! Być może Portal by objął swoim patronatem kolejne kulinarne warsztaty dla mieszkańców Trójmiasta, gdzie wspólnie rodziny mogłyby wzajemnie rywalizować w rozwijaniu swoich zmysłów smaku, zapachu i wzroku przy przygotowywaniu ciekawych potraw z różnych stron świata.

    • 27 17

    • znowu... (1)

      Jak długo jeszcze będziesz trollowal, pod każdym tematem ty...bezrobotny? Emeryt?zwykły upierdliwiec? Zakompleksiony, niedowartosciowany Edek?...

      • 0 0

      • Jerzy. W. jest stuprocentowym piewcą marksizmu. Co więcej, w bliższym poznaniu propaguje treści faszystowskie. Chociażby to jest już wystarczającym powodem, by mieć go na uwadze lub pomijać jako zwykłego zwyrodnialca.

        • 1 0

  • A co ja k.....a królik jestem:)

    • 4 4

  • Wegetarianizm to choroba, to się powinno leczyć. (3)

    • 58 69

    • Dziś wege, jutro homo...

      • 8 8

    • Ty chyba masz jakis choroba i powinno sie leczyc

      • 9 1

    • mozna spróbować leczyć wegetarianizm ,zawsze jest jakaś szansa:)-szkoda ,że na wyleczenie głupoty szansy nie ma żadnej-pozdrawiam

      • 33 11

  • Kuchnia arabska to nie jest kuchnia wegetariańska!!Jest w niej mnóstwo mięsa!!

    I to właśnie one jest w niej najsmaczniejsze!!A tutaj jak zawsze mamy sponsorowane kłamstwo dla idiotek.!!

    • 18 1

  • Poszedłbym na takie warsztaty ale tylko zagryźć ten listek mięty,

    po uprzednim spałaszowaniu dużego burgera z wielkim kotletem.
    Kto to widział by zdrowy człowiek żył warzywami i kaszką ?

    • 9 8

  • już lecę szukać w warzywniakach fioletowych marchewek

    • 8 0

  • To ten szpermel na Świętojańskiej??

    Strasznie tam śmierdzi w środku.

    • 5 2

  • duzy wybor restauracji arabskich i indyjskich jest w Londynie (1)

    Uwielbiam kuchnie egzotyczne,szczegolnie arabską.
    W Londynie płacilem 10 funtow i jadło sie ile sie chciało i było ok 40 dan do probowania.
    Do greckiej restauracji chodzilem na tzw Mezzo Menu,czyli stawiaja na stol,wszystkie danie,jakie mieli w restauracji ale w małych ilosciach do sprobowania,zebys mogl potem wybrac,najlepsze danie z calego zestawu.
    Super pomysł-bardzo mi brakuje bufetow szwedzkich w Polsce.

    • 9 2

    • To wracaj na zmywak i żarcie za tenqueen.

      • 4 8

  • Fajny pomysł, niby 200 zł to nie dużo ale może być i dużo.
    Niezły pomysł na prezent.

    • 3 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane