• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia Ligurii - Od San Remo Do Portofino

Zajmująca powierzchnię 5500 km2 Liguria ma 350 km wybrzeża morskiego. Na mapie ten region wydaje się mały, ale obejmuje on tyle samo terenów górzystych, co np. Górna Adyga. Jasne jest zatem że Liguryjczycy od zawsze mogli liczyć: po pierwsze na rybołówstwo, po drugie na górskie kozy, a po trzecie na własną przedsiębiorczość.

cze 29

sobota, godz. 10:15

Gdańsk, ul. Jana Kilińskiego 4...
bilety 15 zł
lip 24

środa, godz. 18:00

bilety 480 zł
Z rolniczego punktu widzenia Liguria jest oazą produktów biologicznych, rajem agroturystyki i ostoją Slow Food'u.
Kuchnia liguryjska jest przede wszystkim kuchnią rybacką, a na drugim miejscu kuchnią "powrotu z morza", to znaczy kuchnią lądu i ziemi, o której długo marzy marynarz i rybak.

Pokażę jak przygotować tradycyjne dania kuchni liguryjskiej, opowiem o historii i zwyczajach kulinarnych tego regionu, o lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co przygotujemy:
TORTA DI VERDURA E MINESTRONE ALLA GENOVESE - Tarta warzywna i Genueńska zupa jarzynowa
PANSOTTI IN SALSA DI NOCI E RAVIOLI DI PESCE - Duo pierogowe: ze szpinakiem i ricottą w sosie orzechowym oraz z farszem z ryby
LASAGNE GENOVESI E TRENETTE AL. PESTO - Lazanie i makaron z bazyliowym pesto
TOTANI E MUSCOLI RIPIENI - Faszerowane kalmary i mule
PESCE ALLA LIGURE E POLPO ALLA DIAVOLA - Liguryjska ryba z pieca i Ośmiornica duszona w pomidorach
CONIGLIO ALLA LIGURE - Królik z rozmarynem w oliwkach, z polentą i cukinią na zielono
VERDURE RIPIENE - Faszerowane warzywa
RAVIOLI DOLCI E LATTE DOLCE FRITTO - Pieczone słodkie pierożki z ricottą i Słodkie "smażone" mleko

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.

Opinie

Wydarzenia

Najnowsze artykuły