• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia Hiszpańska - Kraj Basków

Kuchnia to jeden z najważniejszych, o ile nie najważniejszy element życia mieszkańców Kraju Basków. Inspirowana nowoczesną kuchnią francuską sprawiła, że Kraj Basków stał się niekwestionowanym centrum gastronomicznym Hiszpanii.

Życie koncentruje się tam wokół przyrządzania wyśmienitych potraw. Ich zaprzyjaźnieni ze sobą członkowie spotykają się regularnie by wspólnie przygotowywać obiady i kolacje a następnie degustować je. Kraj Basków to region o złożonym ukształtowaniu terenu, pełen trudno dostępnych, skalistych gór ale również łagodnych pagórków pokrytych zielonymi łąkami, pastwiskami oraz sadami. Dostarczają one niezbędnych warzyw i owoców, a wypasające się bydło mięsa oraz mleka na przetwory. Gastronomia baskijska słynie również z wyśmienicie przyrządzanych ryb poławianych przez małe kutry rybackie w wodach Morza Kantabryjskiego. Nasze spotkanie w kuchni będzie miało znamiona tego wspaniałego regionu Hiszpanii przez które poprowadzi nas Ramiro. Trabajo no, vino si.

Co przygotujemy?
Porrusalda - zupa porowa z ziemniakami
Chistorrita al grill con pan- mini chorizo grillowane z pieczywem
Merluza a la kosquera en salsa verde - morszczuk w zielonym sosie smażony z czosnkiem i białymi szparagami
Caballa al horno - Pieczona makrela z orzechami i suszonymi owocami
Bacalao al pil-pil con caldo de pimientos - Dorsz w sosie pil pil (pikantny sos) z paprykowym posmakiem
Alubias con panchetta y costillitas - Duszone żeberka wieprzowe, z chorizo i czarną fasolą
Marmitako de bonito - Tradycjiny gulasz Baskijski z tuńczyka
Pastel de cabracho y gambas - Tarta z żabnicą i krewetkami
Goxua - kremowy pudding z karmelem na biszkopcie

Kto prowadzi?
Ramiro Gonzales Diaz
Rządza poznania świata sprawiła, że od ponad dziecięciu lat przebywa z dala od ojczystego Peru. Włada pięcioma językami, z wykształcenia jest magistrem informatyki. Jednak miłość do kuchni zadecydowała o szlifowaniu kunsztu kulinarnego, inspirację czerpie podczas podróży gdzie zawsze wyznacznikiem jest dobry smak.
Ten pasjonat gotowania jest Szefem Kuchni Tapas De Rucola w Sopocie, gdzie wykazuję się niebywałą kreatywnością, łączy tam smaki z ojczystego Peru jak i innych zakamarków kulinarnego świata.

Opinie

Wydarzenia

Najnowsze artykuły