Kuchnia to jeden z najważniejszych, o ile nie najważniejszy element życia mieszkańców Kraju Basków. Inspirowana nowoczesną kuchnią francuską sprawiła, że Kraj Basków stał się niekwestionowanym centrum gastronomicznym Hiszpanii.
Podobne wydarzenia
poniedziałek - środa, godz. 19:00
Wstęp wolny
wtorek, godz. 18:00
Gdynia,
K5 - Akademia Kulinarna
bilety 440 zł
Życie koncentruje się tam wokół przyrządzania wyśmienitych potraw. Ich zaprzyjaźnieni ze sobą członkowie spotykają się regularnie by wspólnie przygotowywać obiady i kolacje a następnie degustować je. Kraj Basków to region o złożonym ukształtowaniu terenu, pełen trudno dostępnych, skalistych gór ale również łagodnych pagórków pokrytych zielonymi łąkami, pastwiskami oraz sadami. Dostarczają one niezbędnych warzyw i owoców, a wypasające się bydło mięsa oraz mleka na przetwory. Gastronomia baskijska słynie również z wyśmienicie przyrządzanych ryb poławianych przez małe kutry rybackie w wodach Morza Kantabryjskiego. Nasze spotkanie w kuchni będzie miało znamiona tego wspaniałego regionu Hiszpanii przez które poprowadzi nas Ramiro. Trabajo no, vino si.
Co przygotujemy?
Porrusalda - zupa porowa z ziemniakami
Chistorrita al grill con pan- mini chorizo grillowane z pieczywem
Merluza a la kosquera en salsa verde - morszczuk w zielonym sosie smażony z czosnkiem i białymi szparagami
Caballa al horno - Pieczona makrela z orzechami i suszonymi owocami
Bacalao al pil-pil con caldo de pimientos - Dorsz w sosie pil pil (pikantny sos) z paprykowym posmakiem
Alubias con panchetta y costillitas - Duszone żeberka wieprzowe, z chorizo i czarną fasolą
Marmitako de bonito - Tradycjiny gulasz Baskijski z tuńczyka
Pastel de cabracho y gambas - Tarta z żabnicą i krewetkami
Goxua - kremowy pudding z karmelem na biszkopcie
Kto prowadzi?
Ramiro Gonzales Diaz
Rządza poznania świata sprawiła, że od ponad dziecięciu lat przebywa z dala od ojczystego Peru. Włada pięcioma językami, z wykształcenia jest magistrem informatyki. Jednak miłość do kuchni zadecydowała o szlifowaniu kunsztu kulinarnego, inspirację czerpie podczas podróży gdzie zawsze wyznacznikiem jest dobry smak.
Ten pasjonat gotowania jest Szefem Kuchni Tapas De Rucola w Sopocie, gdzie wykazuję się niebywałą kreatywnością, łączy tam smaki z ojczystego Peru jak i innych zakamarków kulinarnego świata.
Co przygotujemy?
Porrusalda - zupa porowa z ziemniakami
Chistorrita al grill con pan- mini chorizo grillowane z pieczywem
Merluza a la kosquera en salsa verde - morszczuk w zielonym sosie smażony z czosnkiem i białymi szparagami
Caballa al horno - Pieczona makrela z orzechami i suszonymi owocami
Bacalao al pil-pil con caldo de pimientos - Dorsz w sosie pil pil (pikantny sos) z paprykowym posmakiem
Alubias con panchetta y costillitas - Duszone żeberka wieprzowe, z chorizo i czarną fasolą
Marmitako de bonito - Tradycjiny gulasz Baskijski z tuńczyka
Pastel de cabracho y gambas - Tarta z żabnicą i krewetkami
Goxua - kremowy pudding z karmelem na biszkopcie
Kto prowadzi?
Ramiro Gonzales Diaz
Rządza poznania świata sprawiła, że od ponad dziecięciu lat przebywa z dala od ojczystego Peru. Włada pięcioma językami, z wykształcenia jest magistrem informatyki. Jednak miłość do kuchni zadecydowała o szlifowaniu kunsztu kulinarnego, inspirację czerpie podczas podróży gdzie zawsze wyznacznikiem jest dobry smak.
Ten pasjonat gotowania jest Szefem Kuchni Tapas De Rucola w Sopocie, gdzie wykazuję się niebywałą kreatywnością, łączy tam smaki z ojczystego Peru jak i innych zakamarków kulinarnego świata.