• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher

Mateusz Groen
23 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher

Stek z wołowiny wagyu, ozory wołowe skąpane w sosie demi glace, wyśmienity kawior z jesiotra czy też jajka po szkocku z kiszonkami - między innymi te potrawy pojawiły się na stołach gości, którzy w piątkowy wieczór uczestniczyli w kolacji degustacyjnej w restauracji Crazy Butcher. Do dań dobrane zostały szampany. Cena kolacji wynosiła 350 zł za osobę.



Najbliższe wydarzenia kulinarne


Szampan z wołowiną i kawiorem



Czy lubisz bardziej wykwintne dania?

Pierwsze co nas wita w Crazy Bucther Bistro, to lodówka pełna mięsa iście ze sklepu mięsnego. Słynny warszawski "rzeźnik" Crazy Butcher niedawno otworzył się w Gdańsku na Garnizonie przy ulicy Leśmiana 11Mapka.

Restauracja to prawdziwa świątynia mięs. Można w niej zjeść starannie wyselekcjonowane steki, czy zakupić do domu świeże wędliny i innego rodzaju specjały. Za kartę w lokalu odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, który zabrał uczestników wydarzenia w mięsną podróż z szampanem i kawiorem w roli głównej. Szampańskie nuty, szczepy oraz smaki odkrywał przed gośćmi Grzegorz Billot z Bollinger Special Cuvee na czele.

To kolejne wydarzenie kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyli siły. Tym razem do współpracy dołączyła marka Antonius, znana z dystrybucji najwyższej klasy kawioru. Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne spotkanie kilkunastu pasjonatów nieoczywistych dań i dobrego alkoholu. Każde danie zostało dokładnie omówione przez szefa kuchni, tak samo jak dobrany do niego szampan.

Czytaj też: Crazy Butcher - za jakością idzie smak

  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher

Kawior i przystawki



Nim rozpoczęła się oficjalna część pięciodaniowej kolacji degustacyjnej, goście zostali zaproszeni do skosztowania kawioru, który był przedsmakiem do dalszej części i jednocześnie amouse-bouche. Dostępne były dwa rodzaje kawioru. Pierwszy z jesiotra rosyjskiego - oscietra - o lekko orzechowym smaku, delikatny o zrównoważonej słoności. Drugi kawior z jesiotra syberyjskiego, bardziej wyraźny, wyższej słoności i z rybnym finiszem. Przed kolacją podany został aperitif, w postaci musującego białego wina z Loary.

Pierwszą przystawką były chrupki z ziemniaka, podawane z kremem fraiche, czyli francuską, tłustą śmietaną posypaną kawiorem Antoniusa. Do dania został dobrany szampan Montaudon Brut. Całość ciekawie się komponowała - postarzany 30 miesięcy szampan i delikatne maślane, lekko kwaśne smaki z dopełnieniem słoności kawioru.

Drugą przystawką był tatar wołowy z ongletu, czyli fragmentu mięśnia przepony krowy, inaczej zwany też świecą. Bardzo świeży, dojrzały w smaku i aromatyczny tatar dopełniony został chrupkiem ze skóry wieprzowej i kawiorem oscietra, który nadawał ciekawego, rybnego finiszu. Tym razem dobrany został bardziej świeży szampan JM Seleque Solessence 7 Villages Extra Brut. Mimo bardziej orzeźwiających nut smakowych, poczuć można było delikatną dębową beczkę, w której dojrzewał, co nadawało mu nieco cięższego finiszu.

Nowy szef kuchni i nowe menu. Kolacja degustacyjna w Tyglach



  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher

Mocniejsze aromaty



Trzecim daniem był ozór wołowy, podawany z dwoma oddzielonymi od siebie rodzajami kawioru. Szef kuchni zaznaczył, że przechodzimy z delikatniejszych smaków na bardziej wyraziste. Mięso z ozora o idealnej fakturze zwinięte zostało w roladki i podane z aromatycznym, klasycznym sosem demi glace i kasztanem. Mimo coraz wyrazistszych smaków prezentowanych na talerzach, tak w kieliszkach szampan zaczął być podawany w jeszcze świeższych formach. Do ozorów dobrany został Pierre Gerbais Grains de Celles extra brut, który idealnie podkreślił słodycz sosu demi glace i wyciągnął na zewnątrz słoność kawioru.

Po trzecim daniu nastąpiła niewielka przerwa od kawioru. Na talerzu pojawiło się jajko po szkocku - obłożone mięsem w panierce z miksem piklowanych warzyw. Kwaśne, octowe, chrupkie, piklowane warzywa robiły olbrzymią robotę na talerzu i przodowały w daniu. Dodatkowo kiszone smaki podbił szampan. Szkło przy czwartym daniu zmieniło się na kieliszek do serwowania szczepów pinot noir. Kieliszek delikatnie przypominający bańkę miał wydobyć smaki, które prezentuje szczep. Do jajka po szkocku zaserwowano słynny z filmów o Jamesie Bondzie szampan Bollinger Special Cueve.

Daniem finałowym był kogoshima stek z japońskiej wołowiny wagyu podany na drewnianej desce. Charakteryzująca się wysoką tłustością wagyu podkręcona została kawiorem z jesiotra syberyjskiego i pondu (liście manioku) z truflami. Mimo aromatycznych i wyraźnych smaków, tłustość wołowiny została idealnie zneutralizowana przez kwasowość szampana z regionu Ambonay charakteryzującego się świeżością z finiszem z dębiny i nieco wędzonymi nutami.

Kolacja odbyła się w swobodnej atmosferze i wielu rozmów, które Grzegorz Billot przeprowadził z gośćmi na sali. Ci wychodzili zadowoleni, a wieczór był okazją do prawdziwej celebracji dobrego jedzenia.

O autorze

autor

Mateusz Groen

Dziennikarz piszący głównie o rozrywce, kulturze, kulinariach, a czasami również o zdrowiu. Bliskie mu są wszystkie tematy społeczne, w szczególności kwestie okołopsychologiczne i związane z relacjami. Zawodowo również tancerz i instruktor, a prywatnie "koci ojciec".

Wydarzenia

Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher (1 opinia)

(1 opinia)
degustacja

Miejsca

Opinie (105) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Zamiast kawioru. (11)

    Może specjaliści od reklamy drogich restauracji i wymyślnych potraw , przestawią się na prezentacje smacznego jedzenia ale w cenach dostępnych dla przeciętnego konsumenta i co też ważne o nazwach zrozumiałych w j.polskim.
    Rozumiem,że degustatorom może się to nie opłacać ale różnice może wynagrodzić jakiś normalny sponsor.

    • 28 11

    • (3)

      Aby ocenić jakość potrawy trzeba posiadać odpowiednie neurony i kubki smakowe a tego już nie da się kupić.

      • 5 1

      • (2)

        Alez krolu, to magiczny material, ktory jest niewidoczny dla tych ktorzy nie zasluguja na swoje stanowisko!

        • 0 0

        • Ale jezeli mi smakuje i chcę wydawać więcej kasy niż na inne dania, to gdzie to jest twój problem? (1)

          To moje pieniądze i mogę za nie nabywać to co moim zdaniem jest dla mnie odpowiednie, smacze itp.

          • 0 0

          • hahahaha

            pewnie,że możesz ale problem w tym że 99%społeczeństwa na to nie stać i te 99% to czytelnicy trojmiasto.pl wiec dla kogo ten artykulik?

            • 0 0

    • Przecież to są ceny dostępne. Taniej nie będzie. (1)

      Spróbuj w barze, może jest taniej.

      • 6 4

      • A ty w biedronce

        • 0 1

    • Ale dlaczego? (2)

      Jaki jest sens szykowania degustacji dla klienta, który zamawia "Ja tylko pomidorowa, schabowy i piwo"?

      • 8 3

      • (1)

        Mmmmm. Pomidorowa, schabowy czyli sznycel po wiedeńsku, ziemniaki z koperkiem, mizeria.

        • 3 1

        • Sznycel wiedeński jest z cielęciny, panie zjadaczu schaboszczaków :)

          • 2 2

    • To tylko dla snobów, takich że złotymi naszyjnikami ,koniecznie widocznymi , niedawno jeszcze w dresach adidasa.

      • 3 1

    • To musisz sobie pomarzyć jakie dobre było jedzenie w

      Hotelach Orbisu( już nie istnieje). Ceny nie były niskie ale i tak bardzo przystępne w stosunku do jakości.

      • 3 1

  • Szampan do wołowiny? (2)

    Sorry, ale to nieporozumienie. Byłem w wielu dobrych restauracjach na świecie i do wołowiny jedynie czerwone wino

    • 2 0

    • Szampan pasuje do wszystkiego (1)

      Nie musisz go popijać mając mięso w ustach.
      Jedynym błędem byłoby wypicie czerwonego wina, o mocnej strukturze, a po tym próba degustacji szampana.

      • 0 0

      • Nie do końca

        Szampan to alkohol aperitifowy, bąbelki słabo idą w parze z jedzeniem, chyba ze z ostrygami czy kawiarem, nie wyobrażam sobie zjedzenia steka po kilku kieliszkach szampana

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    wołowinka (6)

    nie byłem i żałuję. Choć fanem kawioru nie jestem, to raz na jakiś czas warto spróbować. Ale wołowinka wagyu to jest kulinarna perła. Polecam każdemu, tylko tutaj kucharz musi wykazać się prawdziwym kunsztem, bo łatwo ją zepsuć. Czas przetestować Crazy Butcher.

    • 8 25

    • Co tak tanio

      • 0 0

    • Kucharz brzmi dumnie

      Ale w tyn Bistro to są same kucharczyki

      • 2 0

    • Czym ta wołowina różni się w smaku od zwykłej? (1)

      • 1 0

      • Smakuje jak mięsne masło

        • 7 0

    • Wagyu można zepsuć tak jak każdy inny kawałek mięsa

      moim zdaniem mocno przeszacowane, tak jak cena polędwicy to zawsze był kosmos i każdy szef powie że to mięso komercyjne. To samo kawior. Jak się nie ma pomysłu na siebie i lokal to widać, że trzeba brylować właśnie daniami kojarzącymi się z luksusem w naszym zaścianku kulinarnym. Przyjdą wtedy napompowane Panie (tzw. karpie), które pociągną za sobą majętnego sponsora.

      • 8 1

    • Ox

      Sven nie pajacuj

      • 3 3

  • Powariowali z tym kawiorem. (7)

    Przecież to jest wspieranie Putina.

    • 34 11

    • Ciemnota

      Czytam komentarze i widzę w was ludzie ciemnotę a wystarczy wpisać w Google cawiar antonius i ukaże się informacja ze to polski kawior z uważanej firmy na całym swiecie

      • 0 0

    • (1)

      To kawior z Polski.

      • 0 0

      • Nie prawda! Na wlasne oczy, zza firanki, widzialem jak Putin im ten kawior przywiozl, a oni mu placili rakietami Iskander.

        • 0 0

    • (2)

      Mniej niz 5 procent pochodzi z rosji, doucz się, probojesz wyjsc na inteligentnego, a ... jak zwykle

      • 4 6

      • A jak to wyglada z kawiorem z jesiotra?

        • 0 0

      • akurat ta firma do niedawna chwaliła się że w jej ofercie jest tylko kawior najwyższej jakości z rosji

        • 2 2

    • Skojarzenie z butcher'em?

      Gratuluję, angielski się przydał!

      • 2 3

  • W jakim to języku "Na Garnizonie"? (4)

    • 12 0

    • Tak jak polit- poprawnie "w Ukrainie" (3)

      • 2 1

      • A co to ma do rzeczy? (2)

        Na Ukrainie - dotyczy krainy, terytorium
        W Ukrainie - dotyczy państwa Ukraina

        • 2 4

        • Zgodnie z ta logika to okreslenia "na Polsce" czy "na Niemczech" tez sa poprawne gdy chodzi o terytorium? Byles ostatnio "w Wegrzech", albo "w Slowacji"?

          • 0 1

        • Z cala pewnoscia nic do rzeczy nie maja Twoje zmyslone rozgraniczenia.

          • 2 0

  • Stare przeterminowane (1)

    • 5 1

    • Kasza przypalona

      • 2 0

  • Jestem gotów się założyć, że na tych degustatorów per 350PLN od łba, zrzucało się całe społeczeństwo w formie pomocy publicznej (9)

    Jak patrzę na te zdjęcia i otłuszczone twarze to twierdzę, że w Polsce jeszcze jest za dużo pieniędzy.

    • 20 10

    • (4)

      Nowo bogaccy zazwyczaj gustu ani myślenia nigdy nie mieli w normie.

      • 3 1

      • "Ę, ą, ochy i achy" ale sweetfocia musi być. Potem na Insta lub Fejsa i liczenie Lajków z wypiekami na twarzy. (3)

        Ładne buzie ale puste czerepy.

        • 7 0

        • (1)

          Zazdroszczą ci nudni, samotni i smutni co siedzą w domu i tylko komentarz mogą napisać.

          • 1 4

          • Tak sobie tlumacz.

            • 0 0

        • niektórym smartfony zastąpiły mózgi

          i nie mogą się bez nich obyć

          żenada

          • 6 0

    • Teraz to oni są tacy sympatyczni, światowi i aż epatują tym, że są "przy forsie" (2)

      A rok, dwa lata wcześniej płakali jak przymierają głodem. Byle by tylko wyrwać kasę dla tzw. przedsiębiorców na tzw. Covid-19.
      Jedno i drugie "tzw." użyto celowo. Bo to ani przedsiębiorcy, ani to nie była pandemia, co szybko obnażyła wojna na Ukrainie - problem z dnia na dzień przestał istnieć.
      Rzyg...

      • 8 0

      • Znajomy handlowiec u jednego ogólnopolskiego dealera samochodów chwalił się... (1)

        ...że on i koledzy nigdy nie mieli tylu zamówień na nowe auta jak w tzw. pandemii.

        • 1 0

        • I co, zrealizowali już?

          Czy nadal przesuwają terminy albo sugerują rezygnację z zaawansowanych elementów wyposażenia?

          • 1 0

    • Fakt, że damy mocno nieświeże

      Jak spod ręki tanatokosmetyka.

      • 2 0

  • 350 PLN za degustacje!!! No pięknie (2)

    • 25 3

    • CO? Po zdjeciach myslalem, ze to darmowe probki!

      • 1 0

    • A czego się spodziewasz, jeśli za filiżankę kawy trzeba zapłacić 18zl

      Pamiętam czasy jak w mleczaku za 6 zł mkzna było się najeść do syta

      • 3 0

  • Moje pierwsze wrazenie to reklama studia tatuazu,a potem dopiero doczytałem że to o gastronomie chodzi.

    • 3 0

  • O zgrozo

    Włosy w jedzeniu, co za syf! To pokazuje tylko jak ta restauracja szanuje klientów. A na Facebooku się chwalą jaki to cudowny event zrobili, jak widać po zdjęciach dla Pań, które przyszły ze swoimi sponsorkami poudawać, że jadają kawior a w toalecie zwym. Popiją to jakimś tam szampanem i wielkie damy. Cóż za żenada.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane