• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Już za tydzień "Sopot od kuchni"

Marta Nicgorska
20 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych. W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych.

Wielkimi krokami zbliża się dwudniowa uczta dla podniebienia. Przy długim stole na sopockim molo zbiorą się szefowie kuchni, przedstawiciele branży gastronomicznej, blogerzy kulinarni i fani dobrej kuchni. Warto zarezerwować czas 28-29 czerwca na II edycję festiwalu kulinarnego pod hasłem "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".



Czy podoba ci się idea plenerowego festiwalu kulinarnego?

Po pierwszej edycji imprezy, która zebrała dobre recenzje w portalach branżowych i przyciągnęła 6 tysięcy gości, organizator imprezy - Slow Food Pomorze - nabrał ochoty na repetę. Branża gastronomiczna, dostrzegając potencjał plenerowego festiwalu smaków, chętniej niż rok temu poparła ideę kulinarnej imprezy pod gołym niebem. W drugiej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" udział zadeklarowało około 50 restauratorów - trzykrotnie więcej niż w poprzedniej edycji.

Imprezę zaplanowano na ostatni weekend czerwca. Wzorem ubiegłego roku festiwal odbędzie się przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo. Pojawią się na nim - oprócz szefów kuchni z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski - członkowie Slow Food Polska, blogerzy kulinarni, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania. Nie zabraknie też artystów oraz celebrytów. Udział w imprezie potwierdzili m.in. Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak.

- Każdy z restauratorów zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Restauracje połączy idea "slow food". Wszyscy wystawcy otrzymają ten sam zestaw produktów, a każdy z szefów dorzuci swoje składniki, by pokazać możliwości kuchni autorskiej. Jesteśmy przygotowani do wydania 20 tys. porcji degustacyjnych - mówi Wojciech Radtke, główny organizator i pomysłodawca imprezy oraz propagator "slow food" w Trójmieście. - Oprócz szefów kuchni pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy,dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - dodaje Radtke.

28 czerwca wystawią się restauratorzy z Trójmiasta, 29 czerwca restauracje z  Kaszub i innych regionów Polski. Potraw będzie można próbować w kilku sekcjach m.in. grillowej, Slow Food, sekcji Fumenti, sekcji Przyjaciele i sekcje kuchnie świata. Zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, odbędzie się targ rybny. Do molo podpłyną 3 kutry rybackie, gdzie będzie można kupić rybę prosto z sieci.

- Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu - zapowiada Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, producent festiwalu.

Oferta w tym roku jest znacznie bogatsza, ale sama formuła festiwalu się nie zmienia. Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów. Będzie zatem można spróbować pięciu wybranych potraw. Zakup karnetu konsumpcyjnego nie zwalnia z opłaty za wstęp na molo. Bilety wstępu na molo trzeba nabyć w kasach, karnety degustacyjne zaś na terenie imprezy po przekroczeniu bramek wejściowych. Degustacja potraw będzie możliwa od godziny 11.00 do 19.00.


Wydarzenia

Sopot od kuchni (6 opinii)

(6 opinii)
25  zł
pokaz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • Kuchnie 16 europejskich regionów, niepowtarzalne smaki

    i niezastąpieni wrocławscy kucharze. Wielka biesiada Europy na Widelcu trwa! Robert Makłowicz oprowadzał gości po biesiadnych stołach. Zobaczcie galerię zdjęć! Wszystkie degustacje były darmowe

    • 4 0

  • proszę znieść ochydną opłatę za wstęp na molo dla mieszkańców trójmiasta. (4)

    chyba że Sopot jest tylko dla turystów. Jeśli tak to ochyda wzrasta. Niczym tandetny chciwy prywaciarz.... WSTYD

    • 60 6

    • jest darmowy wstep na molo dla mieszkancow Sopotu (2)

      • 8 3

      • (1)

        To za mało

        • 2 1

        • ten pan ma racje!

          Zgadzam się, my sopociaki wchodzimy za darmo na kartę sopocką ale mogłaby to być karta trójmiejska dla mieszkańców Gdańska, Sopotu i Gdyni..

          • 10 1

    • Właśnie dobrze powiedziałeś(a) to jest właśnie wyzysk. Przeciez po cudownej transformacji utworzyła się klika grupa (klika) osób co niby wydzierżawia molo pod nazwą Kąpielisko Morskie Sopot, którego chyba to już nie ma od kilku lat, niby prywatne ale kasę z budżetu Miasta dostaje. Bilety co roku drożeją a im ciągle mało na remonty.

      • 5 0

  • nie za fajnie..

    Hmmm... Wydaje mi się, ze taka impreza powinna mieć sponsorów a oplata ewentualnie mogłaby wynosić 10 zł dla gości.. Wtedy to ma sens.

    • 7 1

  • Prywata (5)

    Degustacja ????...wszędzie za darmo ...na molo 25 zł. Dołożę i zjem coś konkretnego w restauracjach trójmiejskich mam wrażenie ze ktoś niezłe przycina na naiwniakach .

    • 37 3

    • Wszędzie za darmo?? (4)

      Podaj gdzie można regularnie za darmo degustować spore porcje autorskich potraw przyrządzone przez restauracyjnych szefów kuchni. Załóżmy że nie wliczają się tu jadłodajnie PCK dla bezdomnych, czy degustacje w hipermarketach (kawalątek zeschłego chleba, koreczki na jeden ząb czy kilka łyżeczek jogurtu za 2 zeta). Podziel się tą cenną wiedzą, na pewno wielu chętnie skorzysta.

      • 6 1

      • (3)

        W biedronce .....degustacja samo słowo zobacz w słowniku ...niech napiszą spotkanie komercyjne lub promocja lokali . Wszystko w temacie.

        • 5 1

        • ty chyba nie rozumiesz albo nie czytasz dokładnie (2)

          autorska potrawa przyrządzona przez szefa kuchni a nie panią Anie z Cisowej CIULU.

          • 2 1

          • ...do degustacji degustacji potraw upoważnia karnet o wysokości 25zl.....pisze tak czy nie pajacu kulinarny.

            • 4 0

          • ten epitet już zbędny

            • 2 0

  • Organizatorzy nie chca zaplacic za wynajem molo (1)

    i zarobic ile sie da. Impreza ma bardzo dobry pomysl. Nawet sam fakt karnetu za 25 zl nie jest skandalem bo ma sie do dyspozycji 50 wystawcow. Dla tych zwyklych, odwiedzajacych ludzi jednak ma to znaczenie ogromne.

    • 7 15

    • nikt im nie zabraniał zorganizowania takiej imprezy przed molem miesjca jest zdecydowanie wiecej

      • 3 0

  • Fajnie że znowu sie pojawią na molo

    Super będę na 100%. Super smaki, fajny klimat. Warto poświęcić parę złotych by spróbować tych pyszności. :)

    • 6 31

  • to nie jest degustacja od kiedy to degustacje są platne??

    to jest zwykła sprzedaż!! Nawet jak masz szwedzki stół to jesz ile chcesz a tu masz ograniczenie wiec to ściema dla frajerów.I jeszcze masz płacić za bilet na molo !!!

    • 57 1

  • Ta, a ludzie rzucą się jak baba z Radomia i tyle z tego będzie.

    • 24 3

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane