• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jaki alkohol w jakim szkle?

Olga Miłogrodzka
7 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kieliszki firmy Riedel - znanego na całym świecie austriackiego producenta szkła, kieliszków oraz dekanterów. Firma stworzyła aplikację mobilną, która po wpisaniu do niej nazwy wina wskazuje odpowiedni kieliszek. Innymi popularnymi producentami szkła są: Spiegelau Company, Schott Zwiesel, Rona, Chef & Sommelier. Kieliszki firmy Riedel - znanego na całym świecie austriackiego producenta szkła, kieliszków oraz dekanterów. Firma stworzyła aplikację mobilną, która po wpisaniu do niej nazwy wina wskazuje odpowiedni kieliszek. Innymi popularnymi producentami szkła są: Spiegelau Company, Schott Zwiesel, Rona, Chef & Sommelier.

Kultura picia alkoholi, win zaś w sposób szczególny, wymaga odpowiedniego doboru szkła. Sommelierzy potwierdzają - to samo wino podane w dwóch różnych kieliszkach, smakować będzie inaczej. Dlaczego? Kształt szkła wpływa na związki znajdujące się w trunku, przez co wyczuwalnie zmienia jego smak oraz aromat. Na temat doboru odpowiedniego naczynia do wybranego alkoholu wypowiedzieli się gdańscy specjaliści.



Alkohol nalewam do

Odpowiedni kształt szkła, oprócz zalet estetycznych, służyć ma przede wszystkim wydobyciu walorów smakowo-aromatycznych serwowanych alkoholi. Stąd różnorodność kieliszków dostępnych na rynku.

- Kluczowym jest to, w jaki sposób wino wlewa się do ust - gdzie wędruje w pierwszej kolejności i do jakich kubków smakowych dociera. Decyduje o tym proporcja między wielkością czaszy a średnicą kieliszka w tej części, w której styka się z ustami. Np. sauvignon blanc, z natury bogate w kwasowość, podane z niewłaściwego kieliszka wydawać się będzie kwaśne, z odpowiedniego zaś - miło owocowe. Nie powinno rozlewać się po bokach języka, gdzie usytuowane są receptory kwasowości, ale już chardonnay z Chile, dojrzewające w beczkach dębowych, które kwasu z natury ma mniej, jest bardziej kremowe, powinno tam właśnie dotrzeć. Odpowiedni kieliszek potrafi dodać mu świeżości.

Kwasowość nie jest oczywiście jedynym kryterium doboru odpowiedniego szkła. Są jeszcze garbniki, tanina i słodycz - w sumie cztery demokratyczne smaki, które wyczuwa każdy człowiek. Receptory słodyczy ulokowane są na czubku języka, kwasowość i taniny po bokach, garbniki w tyle, u nasady języka - tłumaczy Piotr Kamecki z Winkolekcji.

  • Kieliszki Riedla do rieslinga (z lewej) oraz cabernet i merlot (z prawej). Cena od 199 zł / 2 szt. do ok 300 zł / 2 szt. (zdjęcia wykonane zostały w Radzie Miasta)
  • Kieliszki Riedla do chardonnay i pinot noir
  • Kieliszek do chardonnay, Riedel, cena: 269 zł / 2 szt (zdjęcia wykonane zostały w Radzie Miasta)
  • Kieliszek do pinot noir, Riedel, cena: 269 zł / 2 szt. (zdjęcia wykonane zostały w Radzie Miasta)
  • Karafka, Riedel (cena: 1580 zł) - ręcznie wyrabiana, z cienkiego szkła kryształowego (zdjęcia wykonane zostały w Radzie Miasta)
  • Karafka firmy Riedel służy dekantacji, nalewanie wina do i z skręconej w kształcie karafki wspomaga jego napowietrzenie
  • Karafka, Riedel (cena: 1580 zł) - ręcznie wyrabiana, z cienkiego szkła kryształowego
  • Karafka, Riedel (zdjęcia wykonane zostały w Radzie Miasta)
  • Karafka, Riedel
Ponadto kieliszki odpowiednio koncentrują zapachy wina.

- Specjalizujemy się w winach z południa Francji, czyli mocno zbudowanych, bogatych w aromaty. Dlatego stosujemy kieliszki o szerokiej podstawie, co ułatwia napowietrzanie wina i uwolnienie jego aromatów. Zawężenie górnej części kieliszka z kolei pomaga te aromaty zebrać i wyczuć. Korzystamy z pięknie zaprojektowanej linii Open up firmy Chef & Sommelier - zarówno do win czerwonych, jak i białych - troszkę mniejszych i węższych, oraz musujących - mówi Maria Petit, współwłaścicielka Cyrano & Roxane.
- Podłużny kształt kieliszka do win musujących utrzymuje nagazowanie wina, jego odpowiednią fakturę. Pozwala także obserwować uwalniające się bąbelki, często świadczące o jakości trunku - wyjaśnia Szymon SienkiewiczWiniarni Literackiej.

- Kieliszki otwarte z kolei zazwyczaj dedykowane są winom z Burgundii o charakterystycznych, odzwierzęcych aromatach, np. derki końskiej. Brak zwężenia kieliszka wstrzymuje ich nadmierną koncentrację, a uwypukla eteryczność, lekkość i kwiatowość.

Białe wino z kolei podajemy w mniejszych kieliszkach. Dlaczego? Serwuje się je schłodzone - mniejsze kieliszki częściej uzupełniamy. Poza tym są zazwyczaj lekko dłuższe, aby łatwiej zebrać ulotne aromaty białego wina. Kieliszki o jeszcze mniejszej pojemności stosujemy do win słodkich, deserowych - dodaje.

Nie tylko wina, ale także mocne alkohole oraz drinki podawane są w odpowiednim szkle. Podstawowe zasady jego doboru wyjaśnił Oskar Weręża - szef Cocktailbaru Eliksir

- Wbrew pozorom kultura koktajlowa istnieje od wielu już lat, stąd mnogość kieliszków dedykowanych drinkom alkoholowym. W szkle typu martini i coupette najczęściej serwujemy te o wysokiej zawartości alkoholu, bez lodu - stąd ważne, aby były dobrze schłodzone. Ich budowa pozwala cieszyć się drinkiem bez ogrzewania go dłonią. Dodatkową zaletą kupetki jest owalny kształt zamykający się ku końcowi - pozwala on na dłuższe utrzymanie aromatów. Warto też nadmienić, że kupetka była niegdyś używana do serwisu szampana, jednak jej budowa powodowała jego szybkie rozgazowanie. Tradycyjny, podłużny kieliszek typu flute, znany w obecnym kształcie już w XVII w., dzięki podłużnemu przekrojowi spowalnia ulatnianie się gazu.

Kolejnym często używanym w barach naczyniem jest tzw. old fashioned glass, czyli szklanka do whisky. Najlepszym jest szkło o grubym spodzie, które w ten sposób izoluje płyn i jego temperaturę od ciepłej powierzchni stołu. Ważnym jest też, aby było względnie szerokie i pomieściło jak najwięcej lodu, najlepiej zaś jeden jego duży  kawałek.

  • Klasyczny kieliszek typu martini z pasikonikiem, czyli połączeniem wódki miętowej i syropu z białej czekolady.
  • Szkło, w którym podajemy koktajl, musi być dobrze schłodzone. W tym celu najlepiej trzymać je w zamrażarce.
  • Kieliszek typu coupette
  • Kieliszek typu coupette
  • Twist na French 75, gdzie syrop cukrowy i sok z cytryny zastąpiono słodko-kwaśnym syropem żurawinowym.
  • Szkło do whisky. Na zdj. widoczny koktajl "Gbur" łączący intensywne smaki rumu z włoskim amaro oraz podwędzanym sianem. Duża bryła lodu utrzymuje optymalna temperaturę, minimalnie tylko rozwadniając koktajl.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (64) 1 zablokowana

  • pić wódkę?

    Nieważne gdzie, nieważne z czego - ważne z kim !
    Doszedłem do tego późno, ale nie za późno :)

    • 0 0

  • Głupota ludzka nie zna granic. (4)

    Kieliszki po 200 - 300 zeta za 2 szt.
    Komuś na cymbał padło ?
    Polecam polskie " Krosno" kieliszki pierwsza klasa po kilka, kilkanaście złotych za sztukę.

    • 11 2

    • ale Krosno

      pic z takiego to obciach.

      ale maja naprawde przepiękne szkło.

      • 2 0

    • To jest dział "deluxe" (2)

      więc ten komentarz nie ma tutaj racji bytu.

      • 2 4

      • chyba frajer lux...

        • 2 1

      • jest w złym guście i niestosowny
        co najmniej...phi....

        • 1 0

  • co za różnica jakie szkło, ważne żeby w głowę waliło:)) (2)

    • 78 12

    • oooo

      własnie a jakie szkło do samogonu???
      niech sie szpece wypowiedzą

      • 0 0

    • Szkło jak szkło, ale karton to ma znaczenie...

      • 11 0

  • Darujcie sobie z tymi musztardowami

    Rozumiem na spacerze, nie ma kieliszkow to i mozna romantycznie z butelki, jesli otwieracz znalazl sie przy kluczach.
    W domu jednak wstyd nie meic kielichow do wina, wodeczki, szklanek do whisky czy do drinkow.

    Co do reszty to smieje sie w glebi duszy jak Polacy po wyjsciu z komuny zachlysneli sie tym wszystkim co na zachodzie przychodzilo naturalnie i powoli, jak morskie fale.
    U nas ledwo sloma a juz porsche, ferrari, ostrygi, szampany, tylko szkoda ze w tym wszystkim brakuje zachowania. Nie chodzi mi o jedzenie nozem i widelcem tylko traktowanie ludzi nie wzgledu na status materialny ale ze wzgledu na charakter.

    • 1 0

  • Slaby ten artykuł bardzo!!!!

    • 1 1

  • Ludzie. Tu jest dział "deluxe" (1)

    darujcie sobie komentarze rynsztokowe i o tym, że coś jest tańsze itp. Pewnie, że się zawsze znajdzie tańsze, kubki papierowe, plastikowe, słoiki z piwnicy.
    Pani Olgo. Fajny artykuł :)

    • 4 8

    • Nie Deluxe, tylko sponsorowany.

      • 2 1

  • Mamrot... (3)

    ...tylko z gwinta /czuć ,,bukiet,,/, a tak poważnie dawniej szampana pito /we Francji właśnie ze szklanek / warto sprawdzić/ , dopiero wiele lat później zmieniono i pito ,jak obecnie . Osobiście uważam , że szampana /nie mylić z winami musującymi/ powinno się degustować nie z żadnego szkła , tylko z damskich szpileczek ....

    • 2 2

    • Tylko damskie szpilki?!

      Damskich szpileczek? A męskie szpileczki w czymś są gorsze?

      • 0 0

    • A jak szpilki sa na paskach? (1)

      Okleic je tasma samoprzylepna?szkoda szpilek,ale jeszcze bardziej wina...

      • 0 0

      • Wtedy trzeba się ratować wydrążonym kiszonym ogórkiem

        • 1 0

  • Piwo... (8)

    zawsze z butelki lub pokala.

    • 25 4

    • Piwo nigdy z puszki (4)

      Z butelki jest ok (kiełbaska grillowana), czasem lepiej pasuje z ciężkiego kufla (golonka z musztardą), albo lekkiej i wysokiej szklanki (orzeszki, sałatki). Uznajmy z trudem, że plastikowy kubek jest do przyjęcia (plaża, czipsy). Ale puszka nigdy, o może w bramie, czy na murku, ale ja tego nie znam.

      • 10 4

      • ciepłe, biedronkowe piwo (bezpośrednio) z puszki (2)

        smaki lata

        • 10 0

        • (1)

          zacznijmy od tego ze to w biedronce to nie jest piwo tylko produkt piwopodobny

          • 2 2

          • A Pilsner Urquell?

            • 1 1

      • Mi tam bez różnicy

        Mogę walić browara z rynny

        • 19 0

    • Piwo nigdy z butelki. Każdy styl piwa ma swoje dedykowane szkło

      Oczywiście nikt nie zmusza do kupowania różnych naczyń, ale jednak nie pije się z butelki.
      Od biedy kufel wystarczy, chociaż najlepsze jest szkło lekko zwężające się ku górze

      • 1 0

    • piwo tylko w kuflu!

      • 1 0

    • pokala to ty pewnie Marku na oczy nie widziałeś

      podejrzewam, że masz na myśli szklankę.

      • 10 3

  • (2)

    Prawdziwie można porównać wszystkie alkohole tylko z jednego rodzaju szkła, bo dobieranie odpowiedniego to zakłamywanie rzeczywistości i oszukiwanie siebie. Także porównując smaki standaryzacja i... tylko z musztardówki.

    • 3 1

    • (1)

      Tu chodzi o nastrój, który ubarwia spożycie.
      Np. gdy mam ochotę na odrobinę erotyki, to piję wino z gumofilca przodowniczki pracy.

      • 3 0

      • toż to już niekoszerne, zwulkanizowane i sfilcowane... :)

        • 1 0

  • Nie wierzę... (1)

    to w Radzie Miasta piją..

    • 4 0

    • mogliby nazwy lokali wziąć w cudzysłów - tak byłoby bardziej po polskiemu :)
      i nie wzbudzało dziwnych skojarzeń

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane