• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak smakuje wino z 2019 roku? Beaujolais nouveau w Trójmieście

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
19 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
21 listopada przypada w tym roku święto młodego wina - beaujolais nouveau. Wina z rocznika 2019 będziemy mogli spróbować w kilku miejscach w Trójmieście. 21 listopada przypada w tym roku święto młodego wina - beaujolais nouveau. Wina z rocznika 2019 będziemy mogli spróbować w kilku miejscach w Trójmieście.

Już wkrótce w ramach święta beaujolais nouveau będziemy mogli spróbować młodego wina, pochodzącego z tegorocznych zbiorów. Jak co roku na całym świecie odbywają się festiwale wina i degustacje. Sprawdźcie, gdzie w Trójmieście skosztujecie czerwonego wina 2019.



Wielu specjalistów twierdzi, że im starsze wino, tym lepsze. Jest również sporo osób, które doceniają świeżość młodego wina i często z sukcesem znajdują w nim mnóstwo ciekawych aromatów. Właśnie ci drudzy wkrótce obchodzić będą beaujolais nouveau. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do nich dołączyć i dowiedzieć się, jak smakuje czerwone wino z 2019 roku.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W tym roku święto beaujolais nouveau przypada 21 listopada, ponieważ według tradycji odbywa się w trzeci czwartek listopada. Tradycja tego święta narodziła się we Francji w regionie Beaujolais, gdzie od setek lat lokalni producenci wina, tuż przed początkiem adwentu, kosztują trunku z danego roku. Dla producentów i sommelierów jest to okazja do sprawdzenia, jakie będzie tegoroczne wino.

Nie kto inny, jak konsul Francji w Polsce, Alain Mompert, uczci święto młodego wina w hotelu Sofitel Grand w Sopocie już w najbliższy piątek. Na wydarzenie mają wstęp tylko zaproszeni goście.

Francuskie menu połączą z regionalnym winem właściciele restauracji A la française znajdującej się na Wyspie Spichrzów. Tutaj świętowanie trwa od 21 do 24 listopada.

- W każdym trzecim tygodniu listopada odbywa się święto młodego wina. Jak co roku, także teraz, będziemy świętować to wydarzenie. W tym roku do beaujolais nouveau przygotowujemy specjalną przystawkę: żabie udka. Polacy są bardzo ciekawi, jak smakuje to danie. Oprócz żabich udek do młodego wina polecamy ślimaki, zupę cebulową gotowaną na winie, policzki wołowe po burgundzku, deskę francuskich serów, ale też wiele innych pozycji z naszej karty. Święto będzie trwać u nas od czwartku do niedzieli włącznie - opowiada Joanna Piórkowska-Chesnais z restauracji A la française.
  • Wiele restauracji proponuje kolację degustacyjną, w której połączone zostaną smaczne dania z młodym winem.
Na zdjęciu: wołowina po burgundzku.
  • 21 listopada przypada w tym roku święto młodego wina - beaujolais nouveau. Wina z rocznika 2019 będziemy mogli spróbować w kilku miejscach w Trójmieście.
  • W restauracji A la française spróbujemy ślimaków.
Nie zawiedli również trójmiejscy sommelierzy, którzy z tej okazji zapraszają na kolację Beaujolais, która odbędzie się 21 listopada w Zakorkowani Wine Bistro w Gdańsku. Goście będą próbować sześciu młodych win podanych z czterema daniami.

Na trzydaniową kolację w święto młodego wina zaprasza restauracja Winne Grono. W menu znajduje się consomme z gęsi, konfitowane policzki wieprzowe z puree z marchwi i malin, a an deser ciasto czekoladowe.

Świętuje także restauracja Corrèze. Mamy możliwość wzięcia udziału z kolacjach, które odbędą się aż w dwa dni: 21 i 22 listopada. W sześciodaniowym menu znajdziemy m.in.: bisque z krewetek, ostrygi z kawiorem z jabłek, królika z musem z pietruszki, halibut z gruszką i orzeszkami pini, a na deser czekoladowy fondant. Do dań serwowane będzie, rzecz jasna, młode wino.


- W Wine Barze Probiernia organizujemy w tym roku Beaujolais Nouveau w bardzo luźnym stylu. Tradycyjnie w trzeci czwartek listopada od godz. 19 zapraszamy na klasyczne francuskie przekąski w formie bufetu, koncert francuskiej piosenki oraz beaujolais od najlepszego producenta J.P. Brun. Mimo mocno komercyjnego charakteru wydarzenia, które jest swoistym fenomenem marketingowym, uważam, że warto kultywować tę tradycję, choć bardzo trudno trafić na naprawdę pijalne młode wina - opowiada sommelier, Łukasz Chwojnicki.
Od ponad 20 lat młode wino podlega próbie w sklepie winiarskim Festus w Sopocie. W tym roku degustację poprowadzi właściciel sklepu Piotr Zastróżny. Najpierw podany zostanie kieliszek młodego wina, a potem Rioja.

Degustację komentowaną przygotował również sklep Zielone Butelki. Goście będą mogli spróbować wina beaujolais nouveau Brut de Cuvee 2019 od Isabelle et Bruno Perraud oraz pięciu innych win z różnych stron świata. Kolacja, na którą przystawki przygotuje wspomniana francuska restauracja A la française, odbędzie się w najbliższy czwartek.

  • 21 listopada przypada w tym roku święto młodego wina - beaujolais nouveau. Wina z rocznika 2019 będziemy mogli spróbować w kilku miejscach w Trójmieście.
  • Młode wino jest lekkie i owocowe.
  • Wiele restauracji proponuje kolację degustacyjną, w której połączone zostaną smaczne dania z młodym winem.
  • Młode wino jest lekkie i owocowe.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (63) ponad 20 zablokowanych

  • Niebezpieczne młode wino (1)

    Czy to prawda , że picie młodego wina może spowodować atak wyrostka robaczkowego?

    • 11 1

    • Atak wyrostka - tak, robaczkowego - nie.

      • 6 0

  • W Auchan zawsze w 3 czwartek listopada można je dostać za niewielką cenę....ale (1)

    Ale nie tylko Francuzi dają do spróbowania młode wino . We Wiedniu na Grinzing'u tak zwane Heurige to także jest zwyczaj kosztowania młodego wina. O ile pamiętam już 1 listopada dawali to wino z wiejskim (w dobrym tego słowa znaczeniu ) jedzeniem . Do tego obowiązkowo pasuje wiedeńska muzyka ( lekki szumek w głowie) -harmonia czasem skrzypce i klimat wesołej biesiady . Nie nalewa się oczywiście Heurige do kieliszków, ale pije się je często ze szklaneczek i kranika z beczułki .

    • 3 0

    • Ale tan pije się białe wino a to jest różnica !

      • 0 0

  • Co rok ten sam artykuł.

    Ręce opadają

    • 6 0

  • Kwach

    • 9 1

  • Młodym snobom i jeszcze młodszym "znawcom" (1)

    Pomysł marketingowców chwycił i nie ma sensu pomstować. Chodzi o to żeby się spotkać , skosztować , i oczywiście ocenić jakie to wino będzie za ... rok, dwa, trzy.
    Na razie to prawie kompot bo jakie może być wino zabutelkowane po fermentacji
    max. 2/3 tygodniowej. Data 21/11 została tak ustawiona żeby kontenery dotarły na koniec świata
    ( np. do Japonii , Chin ) bo przecież cały świat MUSI skosztować B. Nouveau tego samego dnia.
    Dobrej zabawy i bez wygłupów, smakosze

    • 7 2

    • A jak długo wg Ciebie trwa fermentacja wina? Przecież nie dłużej.

      • 1 0

  • Menu w Correze do Beaujolais Nouveau mocno dla mnie wątpliwe

    Nie wydaje mi się aby jakakolwiek pozycja z proponowanego menu (patrz wyżej) pasowała do tego wina.

    • 2 1

  • Z białych win polecam wszystkim (3)

    Sauvignon blanc, najlepiej nowozelandzkie Marlborough. Niestety w Polsce butelka takiego wina jest często dwukrotnie większa niż w np. UK (dotyczy to także win z innych państw).

    • 11 3

    • Czyli połtoralitrowa?

      • 4 0

    • (1)

      W Biedronce za 25 zł.

      • 4 0

      • Zobacz np. Brancott

        W szkocji 5gbp, w Polsce najtaniej widziałem 76zł.

        • 1 0

  • Z winem troche jak z mp3 - większosć ludzi i tak nie odrózni wina za 35 PLN od wina za 35 EUR (5)

    podobnie jak nie odróznią mp3 od wav.

    • 45 8

    • zacznijmy od tego, że wszystkie wina sprowadzane hurtowo do Polski są ŻLE przechowywane (4)

      więc nawet jeśli zapłacisz te 35E czy nawet 50E to otrzymasz produkt zje*****y

      • 16 3

      • Zacznijmy od tego że z winami jest jak audiofilami (2)

        większość ludzi odróżni badziewne wino od dobrego wina ale winofile kupią to samo dobre wino płacąc 2000za butelkę bo ktoś im powiedział, że to jest lepsze i że płacąc 100razy więcej za wino które w hurcie kosztuje około 1ojro za litr będzie to świadczyło o ich wysmakowanym guście.... i o skrajnej głupocie także.
        Beaujolais Nouveau - to nic poza marketingiem - podłe wino z którym do niedawna nie było co robić, ale marketingowcom się udało i wmówili ludziom że to rarytas. Tak jak z kawiorem, brylantami i produktami Apple-a.

        • 12 4

        • Marketingowcy Appla to miszcze! (1)

          Miliony ludzi kupuje ich telefony płacąc 10 razy więcej niż za telefony na androidzie, który to android jest znacznie bardziej użyteczny.

          • 9 3

          • ha ha ha,

            z jednej strony to prawda, a z drugiej odkąd przesiadłem się na sr*jfona to skończył się problemy z telefonem, tak samo zrobiłem z kompem i życie stało się prostsze

            • 3 6

      • dokładnie tak jak piszesz

        dlatego jeśli kupuję wino to czasem gruzińskie - i czasem trafia się całkiem niezłe, choć wytrawnych zbyt wiele nie idzie u nas zdobyć; a co do cydru - tylko własnej produkcji ze starych odmian kwaśnych jabłek zebranych na wsi własnoręcznie;

        • 3 4

  • Elegancja Francja (4)

    Proszę sprawdzić jaką powierzchnie mają winnice w renomowanych rejonach - tych które słyną z najlepszego wina we Francji. Obawiam się, że młode wino trafia do nas w znikomych ilościach.
    Wino z południowych winnic jest ciężko dostępne nawet we Francji.
    Proszę także zainteresować się tematem uzyskiwania smaku win bordeaux za pomocą chemii.
    W przypadku win francuskich płacimy za markę, markę globalną, cały świat chce pić francuskie wina.
    Ciekawe co trafia do Polski...

    • 19 10

    • Ameryki ponownie nie odkryłeś. We Francji tak jak wszędzie są lepsze i gorsze wina. Generalizowanie ,że wszystkie wina z danego kraju są zle to bzdura.
      Jednak odsetek dobrych i b.dobrych wina jest we Francji czy Włoszech drastycznie wyższy niż win z tzw. nowego świata.
      A pisząc o tym ,że wina z Gruzji czy Chile są czymś wyjątkowym w porównaniu do najlepszych winnic we Francji i Włoszech stawia ciebie w roli kompletnego dyletanta w tym temacie .
      Jakbyś miał choć odrobinę rozeznania w winach z nowego świata to zamiast Chile czy Gruzja najpierw spróbowałbyś win z Californi.

      • 6 1

    • Mołdawskie najlepsze

      • 2 4

    • (1)

      Może to wina z koncentratów produkowanych w ośrodkach zamiejscowych w Chinach.

      • 3 1

      • swojego czasu japończycy doszli do takiego kunsztu chemicznego

        że ich zajzajery do ulepszania smaku whiskey i rumu potrafiły zmylić zawodowych kipperów.
        Skończyło się na międzynarodowym skandalu - protestach i naciskach na koncerny japońskie by zaprzestały produkcji takich "ulepszaczy"

        • 1 1

  • Nie chcecie - nie pijcie i nie piszcie bzdur. (1)

    Święto młodego wina przypada co roku w trzeci czwartek listopada i to martwi tylko ponuraków

    • 7 17

    • Pewnie masz racje. Jesli kogos to martwi to pewnie martwi go wszystko. Mnie to swieto wisi kalafiorem, ale nie martwi mnie.

      • 9 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane