wiadomości - Design

stat

Jak oni mieszkają: skandynawska przestrzeń w Orłowie

Gospodarze najnowszego odcinka cyklu "Jak Oni Mieszkają" chcieli stworzyć skandynawskie wnętrze ukierunkowane na relaks.
Gospodarze najnowszego odcinka cyklu "Jak Oni Mieszkają" chcieli stworzyć skandynawskie wnętrze ukierunkowane na relaks. fot. Maciej Czarniak/trojmiasto.pl

Gospodarzami najnowszego odcinka cyklu "Jak oni mieszkają" są państwo Aleksandra i Piotr. Chociaż na co dzień pracują w Warszawie, to Trójmiasto jest ich ulubionym miejscem do spędzania wolnego czasu i właśnie dlatego tu zdecydowali się stworzyć swoją relaksacyjną ostoję w gdyńskim Orłowie.



- Od wielu lat razem z mężem uwielbiamy wymykać się na weekendy z Warszawy do Trójmiasta.  Pomysł na posiadanie inwestycji w tym miejscu zrodził się podczas spaceru na gdyńskim molo. Zobaczyliśmy pierwsze bryły orłowskiego osiedla, a nazajutrz negocjowaliśmy zakup. Od początku byliśmy przekonani, że musi to być mieszkanie na parterze z dużym tarasem i kawałkiem zieleni, tak, aby było miejscem jak najbardziej zbliżonym do wyobrażenia nadmorskiego wypoczynku - opowiada gospodyni, pani Ola.
Państwo Aleksandra i Piotr są młodym małżeństwem. Pracują w branży farmaceutycznej, a prywatnie są miłośnikami podróży i wieczorów przy filmach o przygodach Jamesa Bonda. Właściciele przywiązują ogromną wagę do przestrzeni, w których przebywają. Zależało im na stworzeniu spójnego stylistycznie mieszkania, które będzie oazą spokoju po ciężkich dniach w pracy.

Gospodarze najlepiej czują się w nowoczesnych i skandynawskich wnętrzach.

- Do pracowni Formativ trafiliśmy po obejrzeniu mieszkania pokazowego, które zrobiło na nas bardzo pozytywne wrażenie. Stylistyka pozostałych projektów tej pracowni i fakt, że właściwie znajdują się po sąsiedzku sprawiły, że bez wahania zwróciliśmy się z propozycją współpracy. Ze względu na naszą nieobecność na miejscu inwestycji ogromne znaczenie miała kompleksowość prac, czyli projekt wraz z jego wykonaniem i nadzorem - dodaje pani Ola.
Współpraca z pracownią Formativ rozpoczęła się pod koniec 2016 roku, a w sierpniu 2017 roku gospodarze wprowadzili się do mieszkania.

Najważniejszym założeniem projektu było stworzenie przestronnego wnętrza. Z tego względu właściciele zdecydowali się na usunięcie ściany oddzielającej strefę dzienną od korytarza. Dzięki temu mieszkanie wydaje się optycznie większe. Funkcje pomieszczeń zostały zróżnicowane wysokością sufitu oraz efektownym regałem.

Wiodącą kolorystyką miało być połączenie beżu, bieli i szarości. Całkowitego efektu dopełnia drewno. Istotną rolę odgrywają eleganckie, klasyczne rozwiązania oraz wyszukane dodatki. Z tego względu we wnętrzu pojawiają się marmurowe lampy, niebanalne tapety w sypialni czy pokoju gościnnym.

- Propozycja wielkiego regału w centralnej części mieszkania okazała się strzałem w dziesiątkę. Pełni rolę zarówno porządkującą przestrzeń, jak i dekoracyjną - dodaje gospodyni.

Kolejnym istotnym aspektem było wydzielenie przestrzeni do przyjmowania rodziny. Jeden z pokoi pełni funkcję zarówno miejsca do pracy, jak i pokoju gościnnego. W części jadalnianej znalazł się duży rozkładany stół.

Przestrzeń kuchni i jadalni została zaprojektowana tak, by wkomponowywać się w strefę dzienną i jednocześnie umożliwiać gospodarzom realizowanie pasji kulinarnych.



"Jak oni mieszkają" to cykl, w którym pokazujemy apartamenty i domy mieszkańców Trójmiasta i jego okolic. Rozmowy o wzornictwie i architekturze wnętrz są pretekstem do dialogu o człowieku, jego potrzebach i codziennych rytuałach.

Chcesz pokazać swoje mieszkanie w cyklu? Prześlij trzy próbne zdjęcia wnętrza na adres: j.puchala@trojmiasto.pl. Skontaktujemy się tylko z wybranymi osobami.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (73)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia