• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jagodowe złoża zdrowia

Joanna Ogórek
1 sierpnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Açai zawierają składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak np. fosfor, wapń, potas i żelazo. Są też bogate w witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), C, E. Açai zawierają składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak np. fosfor, wapń, potas i żelazo. Są też bogate w witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), C, E.

Jagoda açai to owoc palmy euterpe oleracea, rosnącej wyłącznie w lasach Amazonii. Owoce dojrzewają w całkowicie naturalnych warunkach, a do ich uprawy nie używa się żadnych substancji chemicznych. Od stosunkowo niedawna dostępne są także w Trojmieście. Nowa moda, która przeminie, czy szansa na stałe poprawienie naszej diety?



Od XVIII wieku portugalscy, brytyjscy i amerykańscy botanicy opisywali fakt, iż rdzenna ludność Amazonii wykorzystuje owoce açai jako główny składnik żywieniowy. Spożywano je w postaci soku lub miąższu. Dodawano do manioku, mięsa i ryb. Ze względu na ich popularność podejrzewano, że te niepozorne, ciemnofioletowe jagody są bardzo pożywne. Z racji braku jakichkolwiek specyficznych walorów smakowych nie zyskały zainteresowania wśród białych osadników. Dopiero 15 lat temu, przez zupełny przypadek, przy okazji badań m.in. nad AIDS i układem odpornościowym, odkryto właściwości tego owocu. Badania przeprowadzone przez dr Alexandra Schaussa zaskoczyły świat nauki, a informacja o właściwościach jagód açai obiegła cały świat.

W owocach açai stwierdzono ogromną zawartość silnych antyoksydantów - 3 do 4 razy większą niż w innych owocach - borówkach, żurawinie lub ciemnych winogronach. Dzięki ich zawartości açai posiadają właściwości ochronne, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe. Opóźniają też efekty starzenia.

Dalsze badania przeprowadzane przez dr Alexa Schaussa wykazały, że antyoksydanty z jagód açai potrafią przenikać do ludzkich komórek, chroniąc je przed uszkodzeniami wywoływanymi na skutek przemiany materii lub w związku z zanieczyszczeniem środowiska. Poza działaniem optymalizującym funkcjonowanie poszczególnych komórek, wpływają również na komunikację pomiędzy nimi a genami, prowadząc tym samym do odnowy komórek w naszym ciele. Antyoksydacyjne działanie açai jest więc podwójne - chroni i wzmacnia organizm oraz niweluje stany zapalne w organizmie.

- Dzięki właściwościom przeciwzapalnym açai mają również wpływ na poprawę funkcjonowania stawów i budowę kości. Uzupełnianie niedoborów wapnia prowadzi do likwidowania ubytków masy kostnej i ogólnego osłabienia kości - mówi Krzysztof Klasa, właściciel sklepu "Soki z dżungli".

Zła dieta, brak owoców i warzyw w spożywanych posiłkach i wynikający z tego niedobór odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy w organizmie, przyczynia się do tworzenia słabej bariery ochronnej przeciw wirusom i bakteriom. Może również prowadzić do powstawania chorób degeneracyjnych, nowotworów i chorób serca. Badania dr Shaussa wykazują, że dzięki owocom açai odporność organizmu wzrasta nawet o 20 procent.

- Często odżywiamy się niezdrowo, spożywając tzw. "śmieciowe jedzenie". Zamiast gotować samemu, wykorzystując świeże i ekologiczne produkty, posiłkujemy się fast foodami. Robiąc zakupy zbyt często wybieramy żywność nafaszerowaną konserwantami, chemią i dużą ilością cukru. Wynikająca z tego nadwaga, poczucie senności i ciągłe zmęczenie, to tylko nieliczne z konsekwencji tak niewłaściwego sposobu odżywania się. Jagody açai, dzięki wysokiej zawartości błonnika, oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn. Proces ten jest dość powolny, ale stanowi podstawę do wszelkich kuracji odchudzających - mówi Michał Kiczela, instruktor w Instytucie Sportów Walki i Samoobrony VATAHA.

Badania jasno wskazują na obecność w owocach açai polifenoli, znacznie poprawiających kondycję serca - hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych. Jej nadmiar może prowadzić do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w açai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę układu krwionośnego, tym samym zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.

Jagody początkowo budziły zainteresowanie wśród miłośników sportów wodnych - kitesurfingu, windsurfingu i surfingu. Z czasem historia o ich właściwościach dotarła do szerszego grona. W konsekwencji zostały docenione przez sportowców innych dyscyplin, którzy dziś używają ich jako naturalnego suplementu diety.

- Miłość do açai zaszczepili w nas Brazylijczycy, trenerzy i zawodnicy przyjeżdżający do Polski uczyć jiu-jitsu. W tym środowisku açai jest bardzo popularne, właśnie ze względu na swoje właściwości odżywcze i regenerujące - mówi Michał Kiczela. - Osobiście, jako sportowiec i trener, polecam açai swoim wychowankom, szczególnie ze względu na duże właściwości regeneracyjne po intensywnym wysiłku. Posiłek złożony z açai, soku z guarany i bananów, podanych razem z granolą, szybko stawia na nogi. Co przy tym nie pozostaje obojętne, jest bardzo smaczny.

Pionierzy brazylijskiego ju-jitsu wprowadzili tradycję codziennej konsumpcji miseczki zmiksowanej pulpy açai z guaraną i bananem lub innymi owocami, przed całodniowym ciężkim treningiem. Od tamtej pory owoce açai zyskały ogromne uznanie wśród osób świadomych zasad zdrowego odżywiania. Formy spożywania zmrożonej pulpy są różnorodne, zaczynając od tradycyjnej - śniadania lub deseru, musu, czy syropu, poprzez wszelkiego rodzaju mieszanki z sokami, smoothies i koktajle.

- Owoce açai zawierają wyjątkową kombinację witamin oraz mikroelementów. To pełny zestaw substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu - błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, kwas linolowy, pełnowartościowe białko. Jagoda açai zawiera również fenole o działaniu antybakteryjnym i antyseptycznym. Obecność witaminy C pomaga organizmowi wchłonąć optymalną ilość żelaza - mówi Krzysztof Klasa.

Niestety jagody açai mają jedną wadę. Są niezwykle delikatne i po zebraniu bardzo szybko ulegają rozpadowi. Muszą być zbierane w tradycyjny sposób, czyli ręcznie. Następnie są płukane i poddawane procesowi liofilizacji, czyli suszeniu zamrożonych owoców. Tylko w ten sposób w miąższu zostanie zachowane całe bogactwo wartości odżywczych. Występują w obrocie handlowym w formie tabletek, kapsułek, soków lub mrożonego miąższu. Ich cena waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych, w zależności od wybranej przez nas formy.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (35) ponad 10 zablokowanych

  • pasnri mvbsc dcyu

    • 0 0

  • Jagody acai na zdrowie

    przed zastosowaniem warto zapoznac sie z opinią naukowców na ich temat http://bonavita.pl/jagody-acai-opinie-naukowcow-sa-jednoznaczne Jagody acai zyskały swoją popularności dzięi właściwością wspomagającym odchudzanie, ale nie należy zapamietac że są źródeł także innych ważnych dla zdrowia substancji! Figura to nie wszstsko, wazne by być zdrowym

    • 0 0

  • MonaVie (2)

    oczywiscie sponsorem jest MonaVie, cudowne jagody za duze pieniadze bo posrednicy musza zarobic:)

    • 3 3

    • xyz (1)

      A ludzie to łykają i to jest przerażające. To jest po trochu zarabianie na cudzym nieszczęściu, bo jakaś naiwna i zdesperowana dusza naczyta się (nie oszukujmy się) głupot o tych magicznych jagódkach i wyda masę pieniędzy na soczek za 300zl. Nic mu to oczywiście nie pomoże, ale zamiast wydać na leki, będzie biedniejszy o niemałą sumę. Poczytajcie sobie w internecie jak wielkim oszustwem jest MonaVie - które zarabia nie tylko na naiwnych klientach, ale również na podobnie naiwnych ludziach szukających łatwego zarobku. Niestety drodzy Państwo, MonaVie to piramida finansowa, która już na starcie żąda pakietu startowego za 1500zł. Nie bądźcie członkami żadnej z tych grup - korporacje pokroju MonaVie tylko na to czekają.

      • 1 2

      • Najciekawsze jest to, że komentowany artykuł nie wspomina nic o takiej lub innych firmach, odnosząc się jedynie do konkretnych owoców, w ostatnim czasie bardzo w Polsce popularnych. Skoro ludzie je jedzą i polecają znajomym, w mojej ocenie fajnie, że ktoś o nich wspomniał. Decyzja czy również ich spróbować zależy od zasobności portfela każdego z nas. Jest przy tym pewnie jest ogrom osób i podmiotów, które tymi i innymi owocami handlują, w tym wielu/wiele mniej lub bardziej uczciwych. Czy to oznacza, że owoce nie są dobre i nie należy ich spróbować ? Szczerze wątpię

        • 1 2

  • Są też na Świętojańskiej w Gdyni (1)

    Jest tam smoothie bar z koktajlami z ACAI

    • 6 1

    • gdzie dokładnie ?????

      • 0 0

  • Znów fajny tytuł artykułu

    • 3 1

  • Uwaga na jagodach moze być to co wydalaja zwierzaki leśne (1)

    pasożyty gotowe jak się nie umyje

    • 10 12

    • I po co lemingom dobrze radzisz?

      Tylko cię zminusowali przygłupy.

      • 1 0

  • A ja jestem Mona Vie

    • 1 2

  • a ja mam 15 krzaków borowki amerykanskiej

    i kilogram zdrowia bez opryskow codziennie od lipca do października. Polecam

    • 4 0

  • a wiadomo już co w przyszłym roku będzie w modzie?

    może jakaś bulwa z Afryki?

    • 0 6

  • Gosling...

    Z takim jagodami to nawet Ryan Gosling zjadłby swoje płatki;)

    • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane