• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba, zioła, warzywa - Jacek Koprowski poleca potrawy na wigilijny stół

Olga Miłogrodzka
13 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Jacek Koprowski - szef kuchni restauracji Sztuczka - dzieli się oryginalnymi przepisami na dwie tradycyjne potrawy wigilijne: sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku. Jacek Koprowski - szef kuchni restauracji Sztuczka - dzieli się oryginalnymi przepisami na dwie tradycyjne potrawy wigilijne: sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku.

To już drugi tekst z cyklu, w którym trójmiejscy szefowie kuchni przedstawiają propozycje wigilijnych dań - tradycyjne przepisy modyfikują według własnych pomysłów tworząc nowe, oryginalne receptury. W tym tygodniu sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku przygotował Jacek Koprowski, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka. Za tydzień o świątecznych inspiracjach kulinarnych opowie Krzysztof Kowalczyk z restauracji Brasserie de Verres en Vers.



Sałatka jarzynowa: warzywa, majonez, jajko, chipsy z jarmużu

W sałatce według przepisu Jacka nie odnajdziemy warzyw tradycyjnie w nią wkomponowywanych. Marchew zastąpiono tu dynią gotowaną w soku z marchwi, pietruszkę skorzonerą gotowaną w wędzonej herbacie, kiszony ogórek kiszonym burakiem (na talerzu w formie zawijanego, cienkiego plastra), seler zaś piklowaną kalarepą.

- Przygotowane warzywa układamy w luźną kompozycję pamiętając, że każdemu kęsowi towarzyszyć powinna odrobina majonezu. To on jest kluczowym składnikiem sałatki na wigilijnym stole, dlatego na talerzu nakładam go w wielu miejscach. Aby przygotować majonez żółtko należy ubić z odrobiną musztardy dijon, kilkoma kroplami octu pietruszkowego oraz z olejem rzepakowym (np. z góry św. Wawrzyńca). Na talerzu pojawia się także plastyczne żółtko. Aby takie uzyskać jajko należy gotować w 63 stopniach przez godzinę - wówczas białko pozostaje w nim pół-płynne, natomiast żółtko lekko ścięte i kremowe - tłumaczy Jacek Koprowski.
Sałatce kwasowości nadaje kompresowane jabłko z cydrem oraz piklowana kalarepa (zalewę przygotowuje się z cukru, octu i wody w proporcjach 2:2:1). Całość wykańczają tarty orzech laskowy i zielone akcenty - kiełki groszku czepnego (zastępują groszek konserwowy) oraz chrupki jarmuż, nadający potrawie nowej tekstury. Ten uzyskujemy obtaczając liście w oliwie, oprószając solą oraz piekąc przez 15-20 minut w temperaturze 120 stopni.

- Moja propozycja to wariacja na temat świątecznej sałatki jarzynowej. Zdecydowałem się przygotować ją na bazie innych niż zazwyczaj warzyw, aby pokazać, że nie musi być nudna i przewidywalna, że formą dania można się bawić, modyfikować ją, jednocześnie pozostając wiernym tradycyjnemu przepisowi - podsumowuje Jacek Koprowski.
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka jarzynowa - zawinięty plaster kiszonego buraka
  • Skorzonera gotowana w wędzonej herbie, a potem karmelizowana na maśle
  • Jajko plastyczne, gotowane przez godzinę w 60 stopniach
  • Sałatka jarzynowa doprawiana majonezem
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka jarzynowa przyprawiona tartym orzechem

Ryba po grecku: ryba z warzywami, chutney z pomidorów, liść laurowy, ziele angielskie, ziemia z oliwek

- Ryba po grecku najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, jak już "przejdzie" warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Aby przemycić ich smak już na dzień dobry, marynowałem dorsza całą dobę w soku z warzyw, a potem w tym soku, jak i w towarzystwie jarzyn - selera, pietruszki i marchwi - oraz szafranu, liścia i ziela ugotowałem ją próżniowo w temperaturze 44 stopni przez około 20 minut. Dopiero po tym zabiegu rybę lekko podsmażyłem na patelni.

Dorszowi towarzyszą warzywa. Z tych, które gotowały się z rybą, robię puree. Podobnie, jak majonez w sałatce, puree "podkręca" tu całe danie, dlatego powinno znaleźć się w każdym kęsie - mówi Jacek Koprowski.

Na talerzu pojawia się też pięć dodatkowych komponentów typowych dla ryby po grecku, jednak w nieco innej formie: chutney z pomidorów cherry (na gorący karmel wrzucamy pomidorki cherry, posiekaną czerwoną cebulę i imbir, podlewamy odrobiną czerwonego wina i sosu sojowego, na koniec dodajemy świeży lubczyk), plastry selera (pieczonego z oliwą i solą w piecu przez dwie godziny, w 140 stopniach), pietruszka w postaci puree (przed zblendowaniem uduszony w bulionie warzywnym korzeń lekko podsmażamy z białą cebulą i ząbkiem czosnku), karmelizowana marchew (gotowana al dente w osolonej wodzie z masłem i szczyptą cukru, następnie podsmażana na maśle do uzyskania brązowej skórki) oraz piklowana czerwona cebula.

Na końcu danie posypać należy pangratatto, czyli okruchami chleba razowego smażonymi na klarowanym maśle oraz ziemią z oliwek z palonym liściem laurowym.

- Liść laurowy i ziele angielskie są nośnikiem smaku potrawy, w rybie po grecku grają pierwsze skrzypce, dlatego przemyciłem je w kilku elementach - tłumaczy Jacek Koprowski.
Obu potraw spróbować będzie można w ramach lunchu w restauracji Sztuczka. 14 grudnia podana zostanie sałatka jarzynowa, 15 grudnia ryba po grecku. Cena lunchu obejmująca 4 dania wynosi 50 zł/os.

  • Ryba po grecku
  • Dorsz marynowany w warzywach
  • Dorsz w towarzystwie warzyw
  • Ryba po grecku - mus z warzyw, w których gotowana była ryba
  • Ryba po grecku - doprawiana pangratatto, czyli okruchami chleba razowego smażonymi na klarowanym maśle
  • Ryba po grecku - doprawiana ziemią z oliwek oraz palonym liściem laurowym
  • Jacek Koprowski przyprawia rybę po grecku
  • Jacek Koprowski

Miejsca

Zobacz także

Opinie (53) 9 zablokowanych

  • Hejt Stop! (2)

    Ludzie, dlaczego te wasze komentarze sa zawsze tak zawistne i żenujące?!
    jesteście tak strasznie zakompleksieni, ze każdy sukces potraficie tylko skrytykować! Rzygać sie chce!!!!

    • 5 1

    • (1)

      rzygać się chce, jak się czyta takie przepisy na dania wigilijne, opanuj się, idą święta, czas miłości i radości :)

      • 0 2

      • milosci do blizniego w Polsce

        haha dobry dowcip

        tu swieta to juz jak wyjscia do hipermarketu w weekend, jak wyjscie do kosciola

        zaprogramowane wredne roboty

        Jestescie w Matrixie. Blokada na to zeby nie zrobic swiat bo rodzina sie wiecznie kloci, blokada zeby nie isc do kosciola, blokada ze wszystkim.
        I kto tu jest lemingiem

        • 0 0

  • Coraz więcej magików, masterczifów coraz mniej porządnych kucharzy (1)

    przy takiej tendencji za 10-15 lat klasyczne ziemniaczki, porzadnie ubity schabowy i mizeria będzie przeżywać swój renesans i znajdą się w deLuxe jako 'wintydżowe' jedzenie dla wyższych sfer...

    • 10 6

    • co ty z tym schabowym facet

      ciagle prawisz o tym zestawie, ok smaczne ale ile mozna.
      Poza tym jak sie przerzucisz na wolowine to do swin bedziesz wracal od swieta do swieta.

      • 0 0

  • Potrawy Wigilijne!

    Litości!!!!!Kto to przygotuje? i kto zje?- skorzenera gotowana w wędzonej herbacie

    • 1 5

  • Potrawy wigilijne

    Zapytajcie mamę albo najlepiej swoją babcię o potrawy wigilijne i świąteczne.
    One gotują dla osób które kochają a ci panowie / kucharze albo pseudo celebryci/ gotują dla szpanu - po to aby sie pokazać.

    • 1 6

  • Sałatka jarzynowa mnie powaliła. (21)

    To nawet nie jest śmieszne.

    • 52 16

    • Bo nie ma być (16)

      99% przepisów to sztuka dla sztuki, wyszukane nazwy, absurdalne sposoby przyrządzania, niedostępne składniki. Przypominają mi się przepisy ze średniowiecznej księgi typu: "róg jednorożca zanurz w krwi skazańca ściętego o północy w czasie pełni"

      Chcecie się najeść? Przepis ode mnie:
      1. Poproś Panią w mięsnym o zmielenie 0,5 kg dobrego mięsa
      2. Wrzuć je na patelnię razem z posiekaną cebulą i pomidorami
      3. Daj przyprawy: pieprz, bazylię, oregano, sól wg uznania
      4. Spożywaj z makaronem i najedz się w końcu

      • 22 15

      • Ok, ale (5)

        Miejsca takie jak Sztuczka, Biały Królik itd są po to żeby serwować coś, co nie zawsze jest ogólnie dostępne i na sposób trudny do odtworzenia w domowej kuchni.

        • 22 5

        • Czyli czysty snobizm (3)

          Za 50 PLN mam artystyczne, pełne pasji maźnięcie sosem xD
          Pewnie dlatego, że jestem tylko człowiekiem i nie udaję że rozumiem poezję, sztukę etc.

          • 11 13

          • Nie poddawaj się

            Obserwuj, doswiadczaj, pytaj,staraj się mieć porównanie, może nie być łatwo, ale jest szansa że zobaczys coś więcej, nie bądź taki krytyczny wobec siebie

            • 0 0

          • Zi0m Ty tego stary nie zrozumiesz, za prosty człowiek jesteś. Nie warto tłumaczyć.

            • 10 6

          • Każdy

            robi jak uważa. Możesz sobie maznąć sosem za 1,50 zł. Przecież nikt Tobie nie każe iść delektować się smakiem za 5 dyszek jeśli do szczęścia wystarczy makaron i trochę zioła. Dają za 2 dyszki po drugiej stronie ulicy.

            • 15 5

        • królika bym zjadł, sztuczki jeszcze nie jadłem, co to jest?

          • 2 0

      • Twój przepis

        Jakie mięso jest dobre wg.Pani w mięsnym i dlaczego jej bardziej ufasz,cenisz jej gust niż szefa kuchni SZTUCZKI?

        • 4 1

      • Jesteś ograniczony

        Z przepisem średniowiecznym to cię poniosła fantazja,a twój przepis nie na sensu bo jest precyzyjny jak pijany kierowca. Co masz na myśli:sztuka dla sztuki.tylko ciekawostka,do poogladania? Myślisz że doświadczony, zaangażowany kucharz kontrolujący, kreujący pracę w wymagającej
        kuchni wymyśla jedzenie które jest niewarte zjedzenia, na jakiej podstawie masz go za debila? Wydaje mi się że nie masz pojęcia o gastronomi,nawet o tym co jest dobre a co
        nie.ten szef którego pracę tak łatwo
        skrytykowales jest ceniony przez zawodowców, ludzi z branży a ty podważasz,negujesz danie po przeczytaniu przepisu.nie masz pojęcia jak
        ekstrawaganckie,intrygujące itd.przy tym
        cały czas smaczne (bo to podstawa)może być jedzenie. Jesteś porostu niezorientowany. te zaprezentowane wariacje na temat świętej, zakodowanej w formie znanej od dziecka
        sałatce jarzynowej i rybie po grecku dla obytych, jest poprstu zrozumiała, może cieszyć rozwiazaniami. Główka pracuje,jesteś otwarty, ciekawy? wolał byś artykuł o tych daniach w wersji która
        wszyscy znają?
        Jaki sens?

        • 4 0

      • akurat skorzonera (4)

        to uprawiane w polsce warzywo, jadane przez wieki
        Kalarepa, dynia - no faktycznie niewymawialne, egzotyczne składniki.
        Burak- no to sam chyba wyczuwasz z nim powinowactwo.
        Najlepiej jeść barszcz winiary z proszku, będzie najtaniej, a i smak nie zdziwi...

        • 29 3

        • wiecie, że w UK w supermarketach jest chrzan w korzeniu :) (2)

          to apropos buraczków mi się przypomniało,
          w PL nie mogłem kupić a tutaj proszę, niespodzianka,
          i dobry jest, jak z ogródka

          • 3 0

          • Chrzan w korzeniu spokojnie w Parku Reagana można znaleźć. (1)

            Po co kupować?

            • 3 0

            • zawsze sie rozglądałem czy gdzieś nie rośnie, nie wiedziałem o Parku Regana

              dobra podpowiedź
              ale tam nie bywałem więc sam widzisz, niepraktyczne w moim przypadku

              • 0 0

        • Sedno

          • 8 0

      • jako bardzo fajny bajer dodać startych warzyw typu marchewka, pietruszka, seler

        uwielbiam, ale nie za dużo, troszkę tylko, po łyżce każdego,
        na grubych/dużych oczkach

        • 3 0

      • (1)

        Z tym, że ja z kolei się zastanawiam po kiego mam iść do restauracji i wydawac kasę na kolejnego schabowego z ziemniakami. Dla mnie właśnie coś takiego to szkoda kasy... Za to na jakiś frymuśny pokarm którego za Chiny nie spróbuję inaczej... Właśnie to jest fajne.

        • 17 2

        • ja mam to samo.

          • 12 1

    • To fakt. Nie bardzo wiadomo co z nią zrobić. (3)

      Dziwne, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł knajpy w której dania będzie się tylko oglądać. Ich zjedzenie i tak niczego nie zmieni bo potem trzeba jeszcze pójść coś zjeść.

      • 11 10

      • Jak się cebulak przyzwyczaił do trzech dokładek (1)

        to nigdzie na mieście się nie naje, nawet w mlecznym.

        • 15 9

        • Dla ciebie to nawet z kartofli i cebuli można cos wysublimować

          i wcisnąć kit że to delicje.
          Takich właśnie trzeba w takich lokalach myślisz że jesteś kimś a jesteś zwykłym głupkiem wioskowym.

          • 4 4

      • Może...

        po prostu zjeść? I poznać smaki, których się wcześniej nie znało?

        • 13 6

  • (2)

    gotować jajko przez godzinę? gratuluje cierpliwości. :)

    • 10 0

    • co tam mają do roboty innego?

      W Sztuczce, ze wględu na ceny, trzech klientów na krzyż. To kucharz, dla zbicia czasu, będzie sobie jajko godzinę gotował.

      • 1 4

    • może smażyć przez godzinę :)?

      • 1 0

  • Ludzie nie mają pojęcia jak

    wygląda praca kucharza, że często zaczyna się koło 9 i kończy mocno po północy. Że to naście godzin na nogach, często w temperaturze bliskiej 40°C. A jeszcze gdzieś w międzyczasie trzeba przygotować codziennie nowe dania do menu. Tu piękny obrazek gość mazia fantazyjnie sosem, używa jakiś dziwnych technik, wymyślnych produktów i jeszcze chce za to niebotyczne 50 pln. No skandal! Dla zainteresowanych polecam serię na Netflixie Chef's table... tam dopiero cuda wyczyniają ;)

    • 6 1

  • Szok (1)

    Mam wrażenie, że osoby, które czytają ten artykuł nie powinne go w ogóle czytać. Jeśli nie masz pojęcia o gastronomi i jesz schabowego z ziemniakami w niedzielę. To pozostaw komentarze dla siebie i idź swoją drogą. Nie rozumiem tego wszędobylskiego hejtu. Nie interesuje Cię dana tematyka to nie czytaj albo głupio się nie wypowiadaj. Co innego dysputa jak można byłoby to ulepszyć bądź jak coś zrobić byłaby na miejscu.
    Jeżeli chodzi o profesjonalny sprzęt to Sous-Vide wraz z wakowarką można kupić za około 600zł do użytku domowego. Może to dla niektórych dużo, ale warto.
    Brawa dla Chefa, który ma podejście do tradycji i tworzy ciekawe dekonstrukcje.

    • 9 4

    • Kuchnia tradycyjna

      Niestety, wielu naszych rodaków nie stać na nowinki kulinarne, bo są one często kuriozalnie drogie, chociaż tutaj, kolega po fachu proponuje cztery dania za 50zł, a mimo tego co drugi komentarz to kpiny i jadowity sarkaszm - szkoda...

      • 6 1

  • (2)

    "jajko należy gotować w 63 stopniach przez godzinę - wówczas białko pozostaje w nim pół-płynne"

    nie ma nic obrzydliwszego niż pół płynne białko. płynne żółtko jak najbardziej ale nigdy białko fllluuuu

    • 16 3

    • Czytaj uważnie

      W przepisie zostało użyte żółtko, a nie białko.

      • 4 0

    • tylko ktoś bardzo młody i niedoświadczony myśli tak jak ty

      pozyjesz, pojeździsz, popróbujesz,
      albo i nie,
      nie potrafisz jeszcze docenić co ci twoje zmysły oferują

      • 6 3

  • Gratulacje świeta tradycyjne potrawy tak!A nie zadnych oszołomów czy sekciarzy. (2)

    Normalne dania rybne mięsne i warzywne.Nie istnieją dania wegańskie,wegetariańskie itp .Dania warzywne istniały już zanim powstały te sekty żywieniowe!Tak samo jak Bezmózgowcy czyli bezglutenowcy ,Białkowscy czy diety zgodnej z grupą krwi czy pseudo dietetyczki z owocami wychładzającymi organizm.Jak gdzieś w karcie pisze danie wegańskie zamiast sałatka warzywna to tam nie jadam! Ciastka zbożowe to ciastka zbożowe a nie wegańskie!!

    • 13 3

    • Jak gdzieś w karcie pisze danie wegańskie zamiast sałatka warzywna to tam nie jadam! (1)

      Świat gastronomii zadrżał po tej deklaracji...

      • 4 0

      • placki ziemniaczane wegańskie :)

        nioch nioch nioch

        i zalewajka z zacierkami
        ale nie na boczku

        • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane