• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hotel Central i PG4 w Gdańsku oficjalnie otwarte

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
14 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat PG4 obok dworca w Gdańsku ma już pięć lat

Zobacz wnętrza Central Hotelu i browaru PG4:

Hotel Central oraz znajdujący się w jego wnętrzach browar PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska, tuż przy Dworcu Głównym w Gdańsku, zostały oficjalnie otwarte. Elegancki, czterogwiazdkowy hotel posiada 39 pokoi, a w powstałym browarze, poza klasycznymi stylami piwnymi, warzone będzie także piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.



Poznaj historię przemiany zrujnowanej przychodni w hotel i browar restauracyjny

Właściciele hotelu i browaru, BeataCezary Zielińscy, przywitali przeszło 100 gości w asyście straży stylizowanej na żołnierzy garnizonu gdańskiego z połowy XVIII wieku. Wszystkim zaproszonym zaserwowano powitalny kieliszek z dwoma stylami piwnymi do wyboru.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. piekarze Andrzej SzydłowskiGrzegorz Pellowski, twórca gdańskich hoteli Hanza i Hilton Jan Wójcikiewicz, rektor Akademii Sztuk Pięknych Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.

Zanim zaproszeni goście zeszli do mieszczącej się w piwnicach budynku restauracji i browaru, właściciele podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do powstania hotelu Central.

- Gdańsk jest miastem, z którym czujemy się związani i to zdeterminowało decyzję o otworzeniu hotelu właśnie tutaj. W tym miejscu trzeba rozgraniczyć działalność hotelową i browarniczą, choć niewątpliwie, właśnie browarem, chcemy się wyróżnić. Goście mogą korzystać z restauracji już od trzech tygodni, natomiast część noclegowa zostanie uruchomiona na przełomie czerwca i lipca - mówiła właścicielka hotelu, Beata Zielińska.
Zdjęcia z pleneru fotograficznego w zniszczonych wnętrzach przychodni kolejowej - przed przebudową.

  • Szef kuchni Przemysław Formela z zespołem.
  • Wnętrze pokoju
  • Widok z pokoju - w tle Dworzec Główny.
  • Poczęstunek.
  • Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. Andrzej Szydłowski, Grzegorz Pellowski i Jan Wójcikiewicz, a także rektor Akademii Sztuk Pięknych, Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.
  • Goście z piwowarem Johannesem Herbergiem.
  • Po części oficjalnej goście zeszli do browaru na poczęstunek.
Hotel i browar w jednym

Central Hotel i browar restauracyjny PG4 znajdują się w dawnej przychodni kolejowej, której modernizacja i adaptacja trwały łącznie siedem lat. Hotel położony jest w pobliżu budynku dworca Gdańsk Główny PKP, co widać w jego wnętrzach oraz zdobieniach elewacji. Z kolei odwołaniem do utworzonego tu browaru są nazwy pokoi: każda nawiązuje do jednego gatunku piwa. Przestronne apartamenty utrzymane są w klasycznych i stonowanych barwach.

W browarze skosztujemy różnych stylów piwnych: obecnie serwowane są pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Asortyment jednak ma się zmieniać. W przyszłości największą atrakcją browaru ma być najsłynniejsze historyczne gdańskie piwo - jopejskie (jopenbier), którego recepturę postarał się odtworzyć niemiecki piwowar Johannes Herberg. Podczas uroczystego otwarcia browaru restauracyjnego nastawił on symboliczną, pierwszą warkę jopejskiego. Ma być ono gotowe za miesiąc.

Restauracja PG4 to jednak nie tylko browar, ale też przemyślane menu, za które odpowiada doświadczony szef kuchni Przemysław Formela. Proponuje on gościom połączenia serwowanych tu piw z konkretnymi posiłkami (tzw. foodpairing).

- Chcemy zaproponować naszym gościom coś nieszablonowego. Dlatego ciągle udoskonalamy nasze menu wsłuchując się w głosy klientów. Staramy się również używać jedynie naturalnych, znanych produktów, które wytwarzamy sami lub korzystamy z zasobów lokalnych wytwórców. Ważnym składnikiem naszej kuchni jest oczywiście piwo, które dodajemy do mięs czy sosów - opowiadał szef kuchni PG4.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (118) 6 zablokowanych

  • To było otwarcie knajpy czy oddziału geriatrycznego

    • 13 3

  • Gbur Pellowski

    • 8 1

  • Zlot emerytów

    Takiego otwarcia trójmiejski świat gastronomiczny jeszcze nie widział :))))))))))) Średnia wieku 60+. Widać targetem jest niemiecki emeryt :))))))))))

    • 10 5

  • (5)

    budynek bardzo ładnie odnowiony …ale niestety ceny w browarze odstraszają ….

    • 20 41

    • Niemiec przyjechal do pracy to musi zarobic po niemiecku

      wiec i ceny masz niemieckie.

      • 3 2

    • Normalne są. Chętnie dowiem się o browarze restauracyjnym, gdzie jest taniej.

      Dania też w cenach do zaakceptowania, zwłaszcza, że jedzenie super. Oby tylko utrzymali jakość na stałe, a nie tylko na parę dni po otwarciu.

      • 8 4

    • Mnie nie odstraszają

      Normalne są. Gorzej gdy tyle samo kosztuje tyskwiacz

      • 16 4

    • No, najlepiej za 2,90 zł 0,5 litra jakby było i poziom Harnasia czy Warki ;)

      • 23 4

    • ale jak?

      powinno być piątaka za pół litra?
      to jest **** hotel i piwo - chociażby z tego powodu - nie może być w cenie "jak dla studenciaka"

      • 28 6

  • powodzenia (1)

    • 56 4

    • i tak nic nie przebije klubu "pod skarpa" na kartuskiej

      Pijalni z wielo juz wiekowymi tradycjami.

      • 3 0

  • Swiecenie obowiazkowe i wizyta budynia

    no to ladny hotel

    • 7 1

  • mowia o crafcie a tam na scianie loga beck's. peroni i jakiegos niemieckiego sikacza z zabki ;) (1)

    • 9 3

    • Tandeciarze i pozoranci

      Pełna zgoda z przedmówcą. Myślą, że jak będzie w zagranicznym języku to się głupie poluny nie połapią. Jeszcze ta gadka o pierwszym craftowym hotelu. Zapomnieli chyba, że takich projektów hotel + browar w polsce przed nimi otworzyło się dosyć sporo zaczynając od naszej Brovarni.

      • 7 3

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Central Hotel i browar PG4 w Gdańsku

    (1)

    Kto ten film montował? Nic nie słychać poza muzyką!

    • 15 7

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Central Hotel i browar PG4 w Gdańsku

      ja

      • 4 0

  • otworz okno w hotelu od strony Podwala, na pewno zasniesz :) (1)

    • 16 3

    • to nie sa polskie ceny
      kto naprawde jest wlascicielem? Niemiec?

      • 2 3

  • to nie sa polskie ceny

    kto naprawde jest wlascicielem? Niemiec?

    • 5 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane