Przed nami kolejna edycja wydarzenia Goût de France, która rozpocznie się 21 marca. Kucharze z całego świata przygotują dania inspirowane francuskimi smakami. Goût De France, zwane również Good France ma na celu rozpowszechnianie kuchni i kultury Francji. Prezentujemy listę restauracji z Trójmiasta, które wezmą udział w tegorocznej edycji.
Goût de France - Good France - pod takimi nazwami znaleźć możemy coroczny festiwal kulinarny, który odbywa się w okolicach 21 marca. Kilkanaście restauracji z Trójmiasta postanowiło wziąć w nim udział i przygotować dla gości specjalne menu degustacyjne. W każdej z autorskich propozycji znajdziemy typowo francuskie produkty i kompozycje smakowe. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest Prowansja.
- Wydarzenie to z roku na rok staje się coraz bardziej znane, jednak nie wszyscy wiedzą, że wywodzi się z Kolacji Epikura, zapoczątkowanych przed wiekiem przez słynnego francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera. Cel nadrzędny to oddanie hołdu dokonaniom wspaniałej sztuki kulinarnej Francji, jej odkryciom i wartościom, które propaguje, takim jak dzielenie się doznaniami i docenienie dobrej, wartościowej żywności. Jednak w Goût de France niemniej ważna jest wspólna zabawa, bycie razem i zjednoczenie się w wielkiej międzynarodowej inicjatywie - to przecież najliczniejsza kolacja świata - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager hotelu Quadrille i restauracji Biały Królik.Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
W wydarzeniu postanowiło wziąć udział 3300 restauracji na świecie, w tym aż 18 obiektów z Trójmiasta.
W restauracji
Art Deco szef kuchni
Tomasz Koprowski łączy elementy tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesną kuchnią francuską. Podczas festiwalowej kolacji podane będą następujące dania: dekonstrukcja sałatki nicejskiej, ratatuj z ośmiornicą i krewetkami, wybór serów francuskich i polskich, a także ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi.
Cena kolacji wynosi 100 zł od osoby.Francuska restauracja w Sopocie,
Cyrano et Roxane, z kuchnią i winami z południa Francji zaprasza na
kolację z selekcją win. Na początek podany zostanie kwiat cukinii faszerowany po nicejsku, następnie zupa rybna bouillabaisse - jak w Marsylii, gołąb w pomarańczach z nutą cointreau i pieczoną skorzonerą, selekcja francuskich serów, a na deser kandyzowana pomarańcza z nadzieniem migdałowym. Cena wynosi 250 zł za osobę.
- Nasza restauracja po raz kolejny bierze udział w wydarzeniu Gout de France, organizowanym na pięciu kontynentach pod przewodnictwem francuskiego szefa kuchni Alain Ducasse'a i przy współpracy z francuskim Ministerstwem Spraw Zagranicznych. Przygotowaliśmy wykwintne menu na kolację - degustację, by uświetnić ten wyjątkowy wieczór. Do każdego elementu posiłku podawane jest dopasowane wino - opowiada właściciel i szef kuchni, Marc Petit.Francuskie smaki na talerzu. Gdzie spróbować?
Winne Grono, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w winach - aktualnie możemy wybierać z ponad stu etykiet. Wielbiciele dobrych smaków również znajdą tu coś dla siebie, bo szef kuchni przygotowuje tu dania głównie francuskiej i włoskiej kuchni. W
festiwalowym menu znajdują się takie pozycje jak zupa bouillabaisse, polędwiczka wieprzowa, dauphinoise z ziemniaków i selera z sosem lawendowym, lokalny ser bio oraz deser: mille-feuille. W cenie 125 zł za osobę wliczony jest również kieliszek wina.
Szefowie kuchni restauracji
Biały Królik,
Marcin Popielarz oraz
Rafał Koziorzemski, co roku biorą udział w opisywanym wydarzeniu.
- Podczas poprzednich edycji serwowaliśmy takie francuskie klasyki jak żabie udka, homar czy fois gras. Teraz przyszedł czas na prawdziwkowy crème brûlée zapieczony z serem mimolette, zupę z pieczonej cebuli, croquette na cieście francuskim z marynowaną dymką, przepiórkę smażoną na gęsim tłuszczu z ziemniakiem dauphinoise i renetą w sosie bordeaux oraz canelé z lodami ze słonego karmelu. A do tych potraw nasz sommelier dobrał francuskiego szampana oraz wina. Koszt menu to 185 zł, selekcja alkoholi to dodatkowe 110 zł. W tym roku zdecydowaliśmy się także przedłużyć Goût de France i tak specjalne, dodatkowe menu będzie obowiązywało w naszej restauracji od 21 marca do 14 kwietnia. Wierzymy, że w ten sposób więcej osób będzie miało możliwość skosztowania naszych propozycji i doświadczenia szczególnej atmosfery tego wydarzenia - dodaje Marta Dworak.Restauracja Filharmonia również przygotowała menu degustacyjne, którego autorem jest
Marcin Szlagowski. Znajdziemy tam zupę czosnkową z zapiekanym owczym serem, wołowinę po burgundzku z gratinem ziemniaczanym, warzywami korzeniowymi i liśćmi botwiny, a także deskę serów francuskich z winogronami z patelni i bagietką. Zwieńczeniem degustacji będzie deser: mus czekoladowy z miętą, pomarańczą i makaronikami kawowymi. Menu czterodaniowe z selekcją win kosztuje 139 zł za osobę. Cena menu bez win wynosi 99 zł za osobę.
- Na ten dzień przygotowaliśmy specjalne sześciodaniowe menu. Jego główną zaletą jest połączenie ceny z jakością produktów. W tym roku kontynuujemy tę akcję również w piątek, aby większa liczba gości mogła skorzystać z akcji. Chcielibyśmy jak najlepiej pokazać kulturę francuską poprzez jedzenie. Nasze tradycyjne menu jest przygotowane w połączeniu z nowoczesną kulturą francuską. Wybierając naszą restaurację zapewniamy, iż nasi goście poczują się jak we Francji - przekonuje właściciel restauracji Petit Paris, Philippe Abraham.W menu znajdziemy dorsza skrei z kolendrą i granatem, risotto z burakiem, kozim serem i szynką serrano, halibuta z korzeniem pietruszki i estragonem, a także policzki wołowe z czerwonym winem, boczkiem wędzonym, ser roquefort, a na deser paris brest. Koszt kolacji wynosi 135 zł.
W innej, francuskiej restauracji -
A la française - odkryjemy nietuzinkowe smaki: placek cebulowy z anchovies i oliwkami, jagnięcina konfitowana z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem, grzanki z kozim serem, miodem i lawendą czy tarta cytrynowa z bazylią. Koszt z paringiem win wynosi 145 zł, bez win 95 zł.
- Z tego względu, że jestem Francuzem, jest to wydarzenie szczególnie bliskie mojemu sercu. Celem wydarzenia jest pokazanie, jak wygląda typowana francuska kolacja składająca się z różnych małych dań: od aperitifu począwszy, przez przystawkę (która najczęściej nie jest zupą), danie główne, sery, na deserze skończywszy, a wszystko w atmosferze wspólnej rozmowy i nieśpiesznego delektowania się. W naszej restauracji dbamy, aby klimat i muzyka były typowo francuskie - mówi szef kuchni i właściciel, Dominique Chesnais.W restauracjach
Winestone w Gdańsku znajdziemy przemyślane dania z odpowiednio dobranymi winami.
- Przygotowaliśmy bardzo klasyczne menu, oparte na znanych francuskich daniach. Na przystawkę podamy pâté z pieczonego królika z konfiturą z czarnych porzeczek i francuską bagietką, na danie główne zdecydowaliśmy się podać wołowinę po burgundzku, natomiast jako deser uwielbiany przez Francuzów fondant czekoladowy. Nie można zapomnieć również o wspaniałych francuskich serach.
Dla mnie największą zaletą festiwalu jest fakt, że oddajemy hołd kuchni francuskiej. W zeszłej edycji uczestniczyło ponad 3,5 tysiąca restauracji na całym świecie. Jest to niewątpliwie obowiązkowe wydarzenie dla każdego szefa kuchni - stwierdza Łukasz Miecznikowski, szef kuchni hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.Smaki dań łączą się z francuskimi winami, o których opowiedział
Adam Urądziński, manager
restauracji Winestone. Koszt wynosi 129 zł za osobę.
- Chcąc podkreślić walory smakowe naszych potraw proponujemy świetne francuskie wina, zaczynając oczywiście od prowansalskiego wina różowego. W cenie menu można będzie również zdegustować kilka świetnych etykiet francuskich i zakupić je w bardzo atrakcyjnej cenie.
W
restauracji Correze postawiono na wykwintne dania. Na przystawkę podane zostaną plastry sezonowanego w wiśniówce daniela z żelem z porzeczki, musem z pasternaku, prażynką ze skóry łososia i ziemią czekoladową. W menu znajdziemy również zupę-krem z kalafiora, skreję z majonezem homarowym, karczek z mangalicy z kasztanami oraz ser kozi w palonym sianie. Niebanalnie brzmiące,
siedmiodaniowe menu kosztuje 150 zł, z doborem win 230 zł. Istnieje możliwość zamówienia tylko trzech wybranych przez nas dań w cenie 99 zł.
- Zalety festiwalowej kolacji to smak wyśmienitej kuchni francuskiej, towarzyskie spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, szacunek do dobrego produktu, świetnej jakości, celebrowanie święta kuchni francuskiej z ludźmi na całym świecie. Warto wybrać się do nas, gdyż mamy przygotowane przepyszne dania kuchni francuskiej wraz z doborem wyśmienitych win i likierów francuskich - zapewnia Aneta Sadowska z restauracji Correze.Oficjalny termin wydarzenia obejmuje 21-24 marca. Jednak niektóre restauracje zdecydowały się na przedłużenie akcji bądź przygotowanie kolacji tylko jednego dnia. Przed pójściem do restauracji warto upewnić się, gdzie i w jakim terminie odbywają się degustacje.