- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 3 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (22 opinie)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
Gdzie w Trójmieście na gęsinę?
Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.
Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, oraz gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem.
- Zeszłoroczna edycja pokazała, że zainteresowanie potrawami z gęsi jest bardzo duże - mówi Artur Grembski, kierownik restauracji w hotelu Hanza. - W naszej stałej karcie posiadamy jedno danie z gęsi, które goście chętnie zamawiają. Uważamy jednak, że warto promować gęsinę szerzej, stąd nasza decyzja do przyłączenia się po raz kolejny do slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Mamy nadzieję, że jedzenie gęsiny w listopadzie stanie się nową-starą świecką tradycją - dodaje Artur Grembski.
W restauracji Kokieteria do końca listopada będzie można skosztować: cienkich plastrów piersi z gęsi w asyście karmelizowanej gruszki, skropionych dressingiem z pieczonej figi (24zł), delikatnego rosołku z gęsiny w towarzystwie mięsnych kuleczek (16zł), pieczonego udka z gęsi ułożonego na pure kasztanowym oraz pikantnych gruszkach, polanego sosem porzeczkowym z nutą chambord (42zł) oraz smażonej piersi z gęsi ułożonej na knedlach, podanej z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki (48 zł).
- Z przyjemnością dołączam się do promowania polskich produktów i powracania do tradycji, w szczególności jeśli ma to związek z jedzeniem i wszystkim, co wokół niego - przekonuje Agata Falkiewicz. W swojej restauracji Tabun poda m.in. czerninę, będą też pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką podane z cebulką i syropem z gruszek, oraz risotto z pieczoną gęsiną, dynią i żurawiną. Każdego dnia goście będą zaskakiwani nowymi daniami z gęsiny.
Restauracja Vinegre nawiązując do Święta Niepodległości, przygotowuje menu... biało-czerwone. - Pełne smaku i kulinarnej sztuki regionalnej - zachęca menadżer, Patrycja Pawlak. Zaserwowany zostanie barszcz czerwony na zakwasie i wywarze z gęsiny, podawany z ubitymi ziemniakami, masłem i śmietaną (16 zł), przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika, z dresingiem śliwkowo-cynamonowym (28zł)oraz gęsina św. Marcina z lawendą i domowymi kopytkami, czyli udo z gęsi z konfiturą na czerwonej kapuście z lawendą, żurawiną i suszoną śliwką serwowana z domowej roboty kopytkami z twarogiem (39zł).
W akcji "Gęsina na św. Marcina" uczestniczą także sopockie restauracje White House i Smak Morza.
Gęsinę promować będą też restauracje, które nie biorą udziału w akcji, jak np. gdańska Baryłka. Szef kuchni poleca tu na przystawkę pasztet z wątróbek gęsich z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiną, serwowany na toście. Podany zostanie rosół na gęsinie z lanymi kluseczkami oraz zieloną pietruszką. A jako danie główne serwowane będzie duszone udko z gęsi w aromatycznym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonym jabłkiem nadziewanym borówkami oraz kaszą jaglaną. Na deser przygotowano tradycyjne rogaliki św. Marcina.
Menu z gęsiny do 11 listopada podaje restauracja Filharmonia. Zestaw obiadowy dla jednej osoby kosztuje tu 159 zł. Na przystawkę otrzymamy fois gras, zupę czerninę, a jako danie główne pieczoną gęś po skandynawsku z brukselką, pieczonym jabłkiem, galaretką z czarnej porzeczki i żurawinowymi mini pyzami. Jest też deser: szwedzka szarlotka z ciepłym sosem waniliowym.
Gdyński lokal Sztuczka zaserwuje w weekend (8-11 listopada) na przystawkę carpaccio z gęsiny (35zł), purée z palonego bakłażana, wędzoną ricottę, ziołowe purée, kruszonkę z siemienia lnianego i chleba razowego, purée z czarnej porzeczki, piklowaną gruszkę, do tego chipsy z korzenia pietruszki oraz liście szałwi. Jako danie główne (50 zł)podana zostanie gęsina w towarzystwie m.in. fondue z moreli, brukselki i pieczonych mini marchewek.
W Sopocie na udko z gęsi można wybrać się do Brasserie d'Or. Podane zostanie z knedlami śliwkowymi, potrawką z zimowej gruszki i emulsją z suszonych fig (45zł). Gęsina będzie w ofercie do następnego weekendu (16-17 listopada).
Tu znajdziesz listę restauracji z całej Polski, które biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".
Miejsca
Zobacz także
Opinie (101) 9 zablokowanych
-
2013-11-10 08:49
Niestety, autorami przeważającej ilości komentarzy (1)
są tu właściciele restauracji i... ich konkureci. Pozdr
- 7 5
-
2013-11-10 11:19
smieszne
No tak bo oni nie maja pewnie co robic, nie... Siedza tylko i przegladaja co kto o nich napisal. Wezcie sie zastanowcie. Chyba normalni konsumenci tez maja rozum i swoje zdanie..
- 4 1
-
2013-11-09 23:22
najlepsza gesina w smak morza sopot (1)
meeeega będę wracal jeszcze kilka razy o skończenia tej akcji jak poinformaowala nas przemila kelnerka,suuuuuuuuuper
- 4 11
-
2013-11-10 01:16
Meeega, suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper....
Myślałem, że gimnazjaliści wolą "kiebaby".
Poza tym piszesz jak analfabeta.- 5 3
-
2013-11-09 23:17
LIDL tylko lidl
Teraz w lidlu jest gęsina! MNIAM!
- 2 9
-
2013-11-09 16:04
Najlepiej do Lidla..... (3)
Cena okolo 20 pln za kg.gesina wykladana o osmej rano,o godzinie 0815 wykupiona przez roznej masci restauratorow.Po przerobieniu porcja po 50 pln w restauracji,to jest interes.A dla tych co przychodza pozniej do Lidla,pozostaja tablice z cena i puste gabloty.Zycze smacznego - wszak to polska potrawa,aha sa jeszcze szkielety z gesi w sklepach miesnych.
- 24 3
-
2013-11-09 21:40
nie sądzę, restauratorzy i inni doiciele kupują w hurcie np. Makro
tu wykupują tzw. polscy cwaniacy co patrzą na każde 20 groszy, a póxniej dla biedaków nie ma- 3 1
-
2013-11-09 16:17
(1)
dali 3 sztuki i wszystko ekspedientki juz sobie pochowaly
- 3 0
-
2013-11-09 16:41
Rozmawialem....
z ekspedientka w Lidlu przy ul Zawodnikow,twierdzila ze, cyt: "ludzie wykupuja calymi paletami"stad moje przypuszczenie ze gesina idzie do restauracji i barow.
- 7 1
-
2013-11-08 14:58
(1)
Najlepsza gęsina jest w klubie składkowym 12 krzeseł
- 5 15
-
2013-11-09 18:54
wszystko fajnie
ale jak chca miec obroty to z cen trzeba zejść, żeby jakość nie spadła może byście jakieś karnety wprowadzili zadowolony klient wróci
- 2 2
-
2013-11-09 15:00
Karczma Irena w Sopocie (2)
ZAPRASZAMY na Gęś Marcina, w Sobotę, Niedzielę i w Poniedziałek. Szczęśliwy przypadek, że jeden z naszych głównych kucharzy nazywa się Marcin, także spodziewamy się wyjątkowo smacznej potrawy :) Restauracja i Karczma zaprasza.
- 8 9
-
2013-11-09 18:52
przynajmniej napisali wprost
a nie "jadłem w karczmie Irena było och i ach"
dlatego też wpadnę do was- 8 0
-
2013-11-09 15:26
no to wpadnę do Was :)
- 4 1
-
2013-11-09 17:07
Więcej Gęsiny w Trojmieście
Jest taka strona czas na gesine zapraszam jest tam około 120 restauracji w polsce i ok 20 z tromiasta i okolic także nia tylko w/w mozna zjeść gęsine :)
Pozdrwiam- 5 1
-
2013-11-09 11:41
Gęsina na fotce z Hanzy wygląda wspaniale! (2)
Nabrałem takiego apetytu, że zaraz idę zjeść coś fajnego :) Lubię taki styl przyrządzania mięsa, żeby było różowe i soczyste w środku, Zawsze jadałem kaczkę pieczoną - taką wielkopolską, z pyzami i czerwoną kapustą lekko na słodko, Ale raz spróbowałem piersi z kaczki tylko szybko usmażonych z obu stron i 15 minut w piecu (wcześniej były w occie balsamicznym i miodzie) - wyszły właśnie różowe w środku i po raz pierwszy kaczka naprawdę smakowała kaczką, lepiej niż ta upieczona do kości i zasypana majerankiem :)
- 11 3
-
2013-11-09 12:35
tam klasę trzymają (1)
- 3 1
-
2013-11-09 16:18
ale za co całą klase trzymają?
coś przeskrobali ?
tfu- 1 0
-
2013-11-09 14:29
Piknik w Gęśniku Dębogórze (1)
Kosakowo.pl
- 2 6
-
2013-11-09 16:17
zapomnij
- 4 0
-
2013-11-08 15:49
(3)
Najlepiej w domu. Jak współmałżonek przygotuje i pozmywa.
- 50 13
-
2013-11-08 16:38
(2)
a ty kobieto nadal dwie lewe łapki
czas zmienić żonę na przydatną
bo jak na razie to tylko same wydatki z tobą mam- 11 11
-
2013-11-08 18:48
nie myl pojecia ŻONA z kucharko-sprzataczko-sluzaca! (1)
- 13 12
-
2013-11-09 16:13
nikt tu nie myli pojęć a baby niech się wezmą do roboty
- 9 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.