- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 5 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
Gdyński szef kuchni w finale międzynarodowego konkursu
Marcin Popielarz z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał regionalny półfinał międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef i został wybrany najlepszym młodym szefem kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Wielki finał dla kucharzy z całego świata odbędzie się w maju w Mediolanie.
S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Międzynarodowe jury ocenia kreatywność, technikę, smak i estetykę dań szefów kuchni z całego globu. Regionalnych półfinałów jest dwadzieścia jeden, a o wygraną walczy dwustu dziewięciu uczestników - polscy kucharze rywalizowali w obszarze Europy Środkowo-Wschodniej.
O tytuł najlepszego młodego szefa kuchni tej części świata walczyło dziesięciu szefów kuchni, w tym aż czterech z Polski i dwóch z Gdyni: Jan Kilański z Głównej Osobowej i Marcin Popielarz z Białego Królika.
Podczas środowej gali w Warszawie jury złożone z uznanych szefów kuchni, w składzie którego znalazł się m.in. Wojciech Modest Amaro z nagrodzonej gwiazdą Michelin warszawskiej restauracji Atelier Amaro, tytuł S.Pellegrino Young Chef przyznało Marcinowi Popielarzowi za popisowe danie: śledzia w stylu rybackim z chrzanem, ogórkiem, koprem i kalarepą.
Tym samym gdyński szef kuchni trafił do finału w Mediolanie, w którym w maju o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie powalczy z dwudziestoma innymi zwycięzcami regionalnych półfinałów, m.in. z Francji, Ameryki, Chin czy Japonii.
Marcin Popielarz nie pierwszy raz został dostrzeżony w prestiżowych konkursach kulinarnych. Dość wspomnieć, że kilka tygodni temu otrzymał tytuł Szefa Roku w Polsce Północnej w plebiscycie Gault & Millau Tour organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska. W Białym Króliku od trzech lat Popielarz ekstrawagancko i odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Więcej o nim piszemy w tekście "Tych szefów kuchni warto śledzić" .
Miejsca
-
Restauracja Biały Królik Gdynia, Folwarczna 2
Zobacz także
Opinie (17) 7 zablokowanych
-
2017-10-21 23:43
Wielkie gratulacje!
Wielki talent, odwaga, pasja i urok osobisty. Tasting menu w Białym Króliku to pozycja obowiązkowa. Dziękuję za wszystkie przeszłe i przyszłe kulinarne olśnienia. Trzymam kciuk za finał! Świetny szef!
- 6 3
-
2017-10-23 10:03
Brawo Szczurek!
- 2 3
-
2017-11-03 10:33
a kto gotuje teraz w Króliku????
pewnie praktykanci...:(
- 1 0
-
2017-11-06 09:24
Bardzo dobrze gotuje
Dobzre gotuje, na koniec podszedł do nas, przywitał się, zapytał czy wszystko smakowalo i dał takie fajne upominki do jedzenia, ładnie zapakowane... na pewno nie raz wrócimy do tego dworku...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.