• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdyński szef kuchni w finale międzynarodowego konkursu

Łukasz Stafiej
19 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Marcin Popielarz wygrał regionalny półfinał konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin Popielarz wygrał regionalny półfinał konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Marcin Popielarz z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał regionalny półfinał międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef i został wybrany najlepszym młodym szefem kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Wielki finał dla kucharzy z całego świata odbędzie się w maju w Mediolanie.



S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Międzynarodowe jury ocenia kreatywność, technikę, smak i estetykę dań szefów kuchni z całego globu. Regionalnych półfinałów jest dwadzieścia jeden, a o wygraną walczy dwustu dziewięciu uczestników - polscy kucharze rywalizowali w obszarze Europy Środkowo-Wschodniej.

O tytuł najlepszego młodego szefa kuchni tej części świata walczyło dziesięciu szefów kuchni, w tym aż czterech z Polski i dwóch z Gdyni: Jan Kilański z Głównej Osobowej i Marcin Popielarz z Białego Królika.

Podczas środowej gali w Warszawie jury złożone z uznanych szefów kuchni, w składzie którego znalazł się m.in. Wojciech Modest Amaro z nagrodzonej gwiazdą Michelin warszawskiej restauracji Atelier Amaro, tytuł S.Pellegrino Young Chef przyznało Marcinowi Popielarzowi za popisowe danie: śledzia w stylu rybackim z chrzanem, ogórkiem, koprem i kalarepą.

Tym samym gdyński szef kuchni trafił do finału w Mediolanie, w którym w maju o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie powalczy z dwudziestoma innymi zwycięzcami regionalnych półfinałów, m.in. z Francji, Ameryki, Chin czy Japonii.

Marcin Popielarz nie pierwszy raz został dostrzeżony w prestiżowych konkursach kulinarnych. Dość wspomnieć, że kilka tygodni temu otrzymał tytuł Szefa Roku w Polsce Północnej w plebiscycie Gault & Millau Tour organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska. W Białym Króliku od trzech lat Popielarz ekstrawagancko i odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Więcej o nim piszemy w  tekście "Tych szefów kuchni warto śledzić" .

Miejsca

Zobacz także

Opinie (17) 7 zablokowanych

  • Wielkie gratulacje!

    Wielki talent, odwaga, pasja i urok osobisty. Tasting menu w Białym Króliku to pozycja obowiązkowa. Dziękuję za wszystkie przeszłe i przyszłe kulinarne olśnienia. Trzymam kciuk za finał! Świetny szef!

    • 6 3

  • Brawo Szczurek!

    • 2 3

  • a kto gotuje teraz w Króliku????

    pewnie praktykanci...:(

    • 1 0

  • Bardzo dobrze gotuje

    Dobzre gotuje, na koniec podszedł do nas, przywitał się, zapytał czy wszystko smakowalo i dał takie fajne upominki do jedzenia, ładnie zapakowane... na pewno nie raz wrócimy do tego dworku...

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane