- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (21 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
Gdy kochasz wykwintne jedzenie. Kluby kolacyjne i kolacje komentowane
Co łączy kluby kolacyjne i kolacje komentowane? W obu przypadkach najważniejsze jest jedzenie, sposób jego podania i rozmowa o kulinariach. Różnica polega na tym, że w pierwszym przypadku spędzamy czas w gronie nieznajomych, w drugim - wśród przyjaciół.
Kolacja z nieznajomymi
Kluby kolacyjne bywają nazywane restauracjami jednodniowymi lub undergoundowymi. Są popularne w Stanach Zjednoczonych, Anglii czy we Włoszech, gdzie miłośnicy gotowania, a przede wszystkim - jedzenia, znudzeni są standardami panującymi w zwykłych restauracjach. Stąd narodził się pomysł domowego gotowania i podawania potraw z całego świata, w towarzystwie nieznanych sobie osób. Spotkania organizowane przez kluby kolacyjne łączą ludzi dzięki wspólnej pasji do poznawania nowych smaków, często nieznanych potraw.
Kolacje ogłaszane są drogą internetową: w formie wpisu na kulinarnych forach, portalach społecznościowych lub bezpośrednio na stronach klubów. Wieści o nich rozchodzą się też pocztą pantoflową. Ogłaszana jest data i godzina spotkania, a także przedstawiane jest menu oraz kwota, jaką za kolację należy zapłacić. Osoby zainteresowane, swoje uczestnictwo potwierdzają mailowo. W wiadomości zwrotnej otrzymują informację o dokładnym terminie i miejscu kolacji.
Do jednego z bardziej popularnych klubów kolacyjnych należy nowojorski Bon Apetit czy Sunday Night Dinner. W Berlinie dużym zainteresowaniem cieszy się Supper Club.
Także w Polsce kluby kolacyjne mają swoich miłośników. Do najbardziej znanych zaliczają się warszawskie kluby "Leniwe raz!" i "Latający Talerz", wrocławski "No to jemy" czy poznański "Widelcem po mapie z kieliszkiem wina w ręku".
W Trójmieście kolację z nieznajomymi zjemy w klubie "12 Krzeseł".
- O klubach kolacyjnych dowiedziałem się od mojej dziewczyny, która przeczytała artykuł na ich temat w kobiecej prasie. Długo nie musiała mnie przekonywać, że jest to dobry pomysł na połączenie mojej pasji do gotowania ze stworzeniem przyjaznego miejsca w Trójmieście dla ludzi czerpiących przyjemność z jedzenia - mówi Sławek Walkowski, dziennikarz, historyk z wykształcenia, autor książek, artykułów i programów kulinarnych, założyciel klubu "12 krzeseł".
Jego pierwsza kolacja była zagadką - dla wszystkich. On sam obawiał się komentarzy na temat przygotowanych dań, a także atmosfery, jaka może panować podczas kolacji. Goście, którzy zdecydowali się przyjść w ciemno na kulinarną ucztę, nie wiedzieli, czego się spodziewać. Obawy zniknęły dosłownie po kilku sekundach. - Goście natychmiast zaczęli rozmawiać i bawić się. A moje jedzenie... cóż, dostałem doskonałe recenzje - podkreśla Walkowski.
- Kuchnia francuska należy do moich ulubionych, dlatego pierwsze spotkanie klubu kolacyjnego "12 Krzeseł" odbyło się pod nazwą "Vive la France". Spotkanie zostało zorganizowane dla ośmiu osób i składało się z pięciu dań - sałatki z fasolki szparagowej z pieczoną piersią z kurczaka z lekkim sosem curry i winegretem, tarty z kozim serem i porami z rukolą w miodowo - orzechowym winegrecie, zupy cebulowej "À la Les Halles", wołowiny po burgundzku z ziemniakami oraz tradycyjnych francuskich ciasteczek czekoladowych. Uzupełnieniem było francuskie wino - wylicza Sławek Walkowski.
Wizyta w klubie kolacyjnym to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla ducha. Jedząc spędza się wieczór w nieznanym towarzystwie otwartym na wszelkie rozmowy o muzyce, literaturze, historii i podróżach.
- Na pierwsze spotkanie poszedłem z ciekawości. Obawiałem się, że podczas posiłku może zapanować niezręczna cisza spowodowana brakiem wspólnych zainteresowań. Byłem jednak mile zaskoczony: spotkanie odbyło się w miłej atmosferze z ludźmi o ciekawych pasjach. Dyskusja nie ograniczała się do tematyki kulinarnej - mówi Lech Góralczyk, inżynier budownictwa, stały bywalec spotkań.
Kolejne spotkanie trójmiejskiego klubu kolacyjnego planowane jest na najbliższą niedzielę. Tematem przewodnim jest "Francuska impresja z gęsią". W menu znajdzie się danie z gęsich wątróbek z musem brzoskwiniowym, smażona gęsia pierś z dodatkami i gruszka w białym winie z sosem czekoladowym. Koszt udziału kolacji wynosi 90 zł od osoby.
Kolacja komentowana
Nieco innych charakter mają tzw. kolacje komentowane. To wspólne spożywanie posiłku, już nie w domu, a w restauracji, z udziałem osoby z zewnątrz, która podpowiada co i jak jeść. Banalne? Wcale nie, bo mało kto wie, których sztućców użyć przy jedzeniu homara, albo czy konkretny deser powinno jeść się łyżką czy widelcem. A takie problemy mogą pojawić się w czasie uroczystych kolacji lub spotkań biznesowych, podczas których podawane są finezyjne potrawy.
Decydując się na kolacje komentowaną, klienci wybierają zestaw dań, o którym chcieliby się dowiedzieć więcej. Kucharz opowiada o historii i sposobie ich przygotowania, omawia zestaw niezbędnych sztućców, oraz prezentuje wina, które mogą towarzyszyć tym potrawom.
- Do menu ,,trudnych" potraw, czyli takich, z którymi klienci mogą mieć problemy, należą m.in. ostrygi podane z cebulką marynowaną w czerwonym occie vinaigrette lub cytryną, ślimaki à la bourgogne, podane z grzanką czosnkową czy homar gotowany podany z risotto milanese oraz szparagami w tempurze - wylicza Andrzej Lejman.
Koszt kolacji komentowanej wynosi ok. 350 zł od osoby.
Kolacje komentowane i spotkania kulinarne organizowane przez kluby kolacyjne to nie tylko kulinarna przygoda. To również pomysł na ciekawe spędzenie czasu z przyjaciółmi lub możliwość poznania i wymienienia się poglądami z ludźmi, którzy kochają swoją pasję. Pasję do wykwintnego jedzenia.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (85) 9 zablokowanych
-
2012-09-15 16:44
???
przeciez ten dzial portalu trojmiasto nazywa sie deluxe takze komentarze o ziemniakach i tym na co kogo stac a na co nie sa zbedne.
nie masz pieniedzy to wez sie do roboty bedziesz mial deluxe:)- 4 1
-
2012-09-12 15:02
(5)
Jak komuś się nie podoba pisanie o kolacji za 350 zł bo jest kryzys, to niech nie czyta (wszak to dział deluxe). I odpowiadając na wszelkie zaczepki - nie, nie poszłabym na kolację za 350 zł...
- 13 10
-
2012-09-15 15:40
a za ile byś poszła ?
za 250 juz bys poszła ?
- 0 0
-
2012-09-12 15:06
dział deluxe? jaki? co? (2)
No to jeżeli mówimy o deluxe, to znowu coś nie gra, bo albo to nie deluxe, albo zabrakło conajmniej jednego zera po 350 PLN..
- 8 1
-
2012-09-12 15:56
tak dla porządku... (1)
co najmniej zawsze piszemy osobno, a potem to już możemy pławić się w luksusie ;-)
- 4 1
-
2012-09-13 21:38
to wszystko z żalu.. OK.. wypłacz się!
- 0 0
-
2012-09-12 16:01
bdw. składka na kolacje w 12 krzesłach to 90 zł (350 to cena Rezydenta)
- 2 0
-
2012-09-15 11:36
Taaa, za te kwote to mam zakupy na 1,5-2 tyg. dla mojej 4-osobowej rodzinki...
- 2 0
-
2012-09-15 10:22
niech wam te kolacja w poprzek stanie
- 0 2
-
2012-09-14 21:28
Heheheehe "francuskie ciasto czekoladowe'
czytaj: nasz polski "murzynek"- najprostsze i najtansze ciasto na swiecie.
- 9 0
-
2012-09-14 21:25
350 zl to ja mam do konca miesiaca.
luuudzie, o czym my mowimy...
- 5 0
-
2012-09-14 17:25
Skandal !
to chybb tylko dla polityko
- 4 0
-
2012-09-12 19:30
Na ile kolacji wystarczy mi moja emerytura 1034zl (1)
Pluskwy cholerne wykarmione naszą krwią
- 15 11
-
2012-09-14 15:29
na 18
- 2 0
-
2012-09-12 14:54
Do Pani Szanownej Redaktor.. (4)
Dzień Dobry!
Czy Pani Redaktor, która pisała ten artykuł, choć w najmniejszym stopniu zastanowiła się, jaki wydźwięk może mieć on dla zwykłego obywatela, który kapiszonowany jest od góry do dołu słowem 'KRYZYS', dla którego to podwyżka jest słowem iluzją, a codzienność zlewa się w jakąś pustkę pozbawioną większego sensu, bo ani dzieci już teraz mieć nie można, ani mieszkania kupić, ani jechać na parę dni na wakacje- gdzie kolwiek..
Pani, za przeproszeniem, pierdzieli o kolacyjkach za 350 PLN i molestowanie się mały filiżaneczkami w miłym towarzystwie..
Więcej w tym pogardy dla człowieka, niż samego sensu pisania!
Pozdrawiam, Klient- 36 20
-
2012-09-12 20:54
Bo to artykuł nie dla ludzi (1)
tylko bogatych swiń.
- 9 8
-
2012-09-14 15:27
Rozumiem, ze skoro przeczytales to jestes swinia !
- 1 3
-
2012-09-13 21:21
Najśmieszniejsze, że pisała to redaktorka
która pewnie zarabia miesięcznie równowartość 6 "kolacji komentowanych" i to na śmieciówce
- 9 1
-
2012-09-13 12:19
widzi u góry "trojmiasto.pl -deLuxe" ??
To co o wydźwiękach i niestosowności pisze!
- 8 3
-
2012-09-13 22:22
co za tani snobizm (1)
sie naogladali tvnowskiego shitu i czuja sie tacy dowartosciowani tacy lepsi ze oni tez sa czescia tego wspanialego kosmopolitycznego swiata
- 7 3
-
2012-09-14 15:26
Lepiej byc maruda prawda?
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.