- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (22 opinie)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
Francuska kuchnia zagości w Trójmieście. 21 marca powróci Goût de France
Ponad 3300 restauracji ze 150 krajów 21 marca weźmie udział w czwartej edycji święta francuskiej kuchni, czyli "Goût de France/Good France". Smaki Francji powrócą również do Trójmiasta - tego dnia 17 lokali zaproponuje gościom specjalne menu. Lista miejsc znajduje się poniżej.
21 marca menu inspirowanego kuchnią znad Sekwany skosztujemy w łącznie 17 lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Pomysłodawcą wszystkich edycji jest francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych w branży gastronomicznej.
W tej odsłonie wyróżniono szczególnie jeden region - Nową Akwitanię, w której wytwarza się wina rozpoznawane na całym świecie jako wina z Bordeaux. Właśnie wina i inne francuskie alkohole mają zostać zaprezentowane przez restauratorów z wyjątkowym uwzględnieniem. Organizatorzy Goût de France stawiają sobie za cel także wypromowanie samej Francji i zachęcenie do jej odwiedzenia, co może się udać za sprawą smacznej kuchni.
Gdańsk
A la française, godz. 18-22, cena: 100-160 zł/os.
Bistro Słowacki, 21-25 marca, godz. 12-22, cena: 115 zł/os.
Corrèze, godz. 17-22, cena: 140 zł/os.
Ibis Kitchen (Ibis Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Mnie to Rybka, godz. 17-20, cena: 95-149zł/os.
Novo Square Lounge Bar (Novotel Gdańsk Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
NOVO 2 (Novotel Gdańsk Marina), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Restauracja Filharmonia, godz. 12-22, cena: 99-124 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Posejdon), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winne Grono, godz. 19-22, cena: 180 zł/os.
Gdynia
Biały Królik, godz. 19-22, cena: 240 zł/os.
Przystanek Orłowo, godz. 19:30-22, cena: 120-200 zł/os.
Winestone (Mercure Gdynia Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Sopot
Art Deco, od godz. 12:30-22:30, cena: 190 zł/os.
Cyrano et Roxane, godz. 19-22, cena: 250 zł/os.
Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.
Tak jak podczas ostatnich edycji, w skład kolacji wejdą m.in.: aperitif, przekąski, przystawki (ciepłe lub zimne), danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (50) 4 zablokowane
-
2018-03-20 10:07
Z tymi cenami trochę przesadzili (1)
- 30 5
-
2018-03-22 10:42
Dlaczego?
To nie pizza. Musi kosztować. To duźo taniej jak męska czy damska prostytutka, a przyjemność dłuższa i większą. W Trójmieście kilkaset z nich codziennie ma co robić, to i knajpy znajdą klientów
- 0 0
-
2018-03-21 20:51
Ceny jak dla misiewiczow w spolkach skarbu panstwa
- 2 1
-
2018-03-21 12:43
Polskie jedzenie.
Polskie jedzenie powinno byc jedynym na calym swiecie. Po co utrudniac i jesc takie?
- 3 0
-
2018-03-20 13:52
a na zdjęciu slimaki z masłem pieruszkowym z lidla. (2)
grubo
- 40 1
-
2018-03-21 05:59
Historia tych ślimaków jest dłuższa.
Najlepsze slimaki to polskie winniczki. Czy na zdjęciu skorupki przypominają naszego winniczka ? No właśnie. Żeby zrobić francuskiego ślimaka trzeba mieć skorupę od ślimaka z Turcji. A nasz ślimak stanowi nadzienie. I ot mamy Francję elegancję.
- 2 0
-
2018-03-20 14:06
Hahha
O tym samym pomyślałam ;)
- 11 0
-
2018-03-20 18:58
a ośmiorniczki będą? (2)
- 3 3
-
2018-03-21 05:55
pissuar do wc
- 2 3
-
2018-03-20 21:27
Na Kurkowej, na plastikowym talerzu
- 2 3
-
2018-03-21 05:49
Nie ma lokalu z 400 PLN za wejscie ?
Ale Gdańsk upada kulinarnie. Gdzie teraz bywać ? Mam jeść z jakimś plebsem co wszedł do lokalu za 200. O tempora, o mores.
- 5 4
-
2018-03-20 19:50
artykuł sponsorowany
- 6 2
-
2018-03-20 16:03
uwielbiam ślimaki w bitej śmietanie
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.