• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuska kuchnia zagości w Trójmieście. 21 marca powróci Goût de France

Alicja Olkowska
20 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów. 21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów.

Ponad 3300 restauracji ze 150 krajów 21 marca weźmie udział w czwartej edycji święta francuskiej kuchni, czyli "Goût de France/Good France". Smaki Francji powrócą również do Trójmiasta - tego dnia 17 lokali zaproponuje gościom specjalne menu. Lista miejsc znajduje się poniżej.



Kuchnia francuska:

Wydarzenie promujące francuską kuchnię ewidentnie przypadło polskim restauracjom i ich klientom do gustu, ponieważ w tym roku pod względem liczby zgłoszonych obiektów Polska uplasowała się na... drugim miejscu, tuż po Francji. Tę tendencję widać także w Trójmieście: trzy lata temu w "Goût de France/Good France" wzięło udział jedynie pięć lokalnych restauracji, dwa lata temu już 12, a rok temu 14.

21 marca menu inspirowanego kuchnią znad Sekwany skosztujemy w łącznie 17 lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Pomysłodawcą wszystkich edycji jest francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych w branży gastronomicznej.

W tej odsłonie wyróżniono szczególnie jeden region - Nową Akwitanię, w której wytwarza się wina rozpoznawane na całym świecie jako wina z Bordeaux. Właśnie wina i inne francuskie alkohole mają zostać zaprezentowane przez restauratorów z wyjątkowym uwzględnieniem. Organizatorzy Goût de France stawiają sobie za cel także wypromowanie samej Francji i zachęcenie do jej odwiedzenia, co może się udać za sprawą smacznej kuchni.

Gdańsk

A la française, godz. 18-22, cena: 100-160 zł/os.
Bistro Słowacki, 21-25 marca, godz. 12-22, cena: 115 zł/os.
Corrèze, godz. 17-22, cena: 140 zł/os.
Ibis Kitchen (Ibis Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Mnie to Rybka, godz. 17-20, cena: 95-149zł/os.
Novo Square Lounge Bar (Novotel Gdańsk Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
NOVO 2 (Novotel Gdańsk Marina), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Restauracja Filharmonia, godz. 12-22, cena: 99-124 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Posejdon), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winne Grono, godz. 19-22, cena: 180 zł/os.

Gdynia

Biały Królik, godz. 19-22, cena: 240 zł/os.
Przystanek Orłowo, godz. 19:30-22, cena: 120-200 zł/os.
Winestone (Mercure Gdynia Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.

Sopot

Art Deco, od godz. 12:30-22:30, cena: 190 zł/os.
Cyrano et Roxane, godz. 19-22, cena: 250 zł/os.
Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.

Tak jak podczas ostatnich edycji, w skład kolacji wejdą m.in.: aperitif, przekąski, przystawki (ciepłe lub zimne), danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany.

"Goût de France/Good France" to akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii na świecie. Co roku 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française. Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem. "Goût de France/Good France" to święto francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów. Ta wyjątkowość tradycyjnego francuskiego posiłku została dostrzeżona przez UNESCO, które w 2010 roku wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50) 4 zablokowane

  • Z tymi cenami trochę przesadzili (1)

    • 30 5

    • Dlaczego?

      To nie pizza. Musi kosztować. To duźo taniej jak męska czy damska prostytutka, a przyjemność dłuższa i większą. W Trójmieście kilkaset z nich codziennie ma co robić, to i knajpy znajdą klientów

      • 0 0

  • Ceny jak dla misiewiczow w spolkach skarbu panstwa

    • 2 1

  • Polskie jedzenie.

    Polskie jedzenie powinno byc jedynym na calym swiecie. Po co utrudniac i jesc takie?

    • 3 0

  • a na zdjęciu slimaki z masłem pieruszkowym z lidla. (2)

    grubo

    • 40 1

    • Historia tych ślimaków jest dłuższa.

      Najlepsze slimaki to polskie winniczki. Czy na zdjęciu skorupki przypominają naszego winniczka ? No właśnie. Żeby zrobić francuskiego ślimaka trzeba mieć skorupę od ślimaka z Turcji. A nasz ślimak stanowi nadzienie. I ot mamy Francję elegancję.

      • 2 0

    • Hahha

      O tym samym pomyślałam ;)

      • 11 0

  • a ośmiorniczki będą? (2)

    • 3 3

    • pissuar do wc

      • 2 3

    • Na Kurkowej, na plastikowym talerzu

      • 2 3

  • Nie ma lokalu z 400 PLN za wejscie ?

    Ale Gdańsk upada kulinarnie. Gdzie teraz bywać ? Mam jeść z jakimś plebsem co wszedł do lokalu za 200. O tempora, o mores.

    • 5 4

  • artykuł sponsorowany

    • 6 2

  • uwielbiam ślimaki w bitej śmietanie

    • 2 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane