• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Food For Change. Kolacja na cztery ręce w Białym Króliku

Magda Mielke
9 października 2022, godz. 10:00 
Sobotnia kolacja w Białym Króliku została przygotowana na cztery ręce - przez  szefa kuchni Białego Królika Marcina Popielarza (z lewej) oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza z Hotelu Copernicus z Krakowa. Sobotnia kolacja w Białym Króliku została przygotowana na cztery ręce - przez  szefa kuchni Białego Królika Marcina Popielarza (z lewej) oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza z Hotelu Copernicus z Krakowa.

Sobotni wieczór w restauracji Biały Królik upłynął pod hasłem "Food For Change". Wyjątkową kolację na cztery ręce przygotowali szefowie Relais & Châteaux Polska: Marcin Popielarz oraz gość specjalny Marcin Filipkiewicz z Hotelu Copernicus z Krakowa. Było lokalnie, sezonowo, a przede wszystkim smacznie.



Polecane restauracje w Trójmieście


Sezonowość w kuchni:

Już po raz piąty hotele i restauracje Relais & Châteaux na całym świecie połączyły siły ze Slow Food International, aby walczyć ze zmianami klimatycznymi i chronić bioróżnorodność podczas festiwalu Food For Change. Z tej okazji, w sobotę, 8 października, w restauracji Biały Królik w Gdyni odbyła się wyjątkowa kolacja przygotowana na cztery ręce przez szefów Relais & Châteaux Polska: Marcina Popielarza oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza z Hotelu Copernicus w Krakowie.

W menu kolacji przeplatały się propozycje obydwu szefów, którzy inspirowali się kuchniami regionów, z których się wywodzą. Było więc i po kaszubsku, i po krakowsku. Większość dań bazowała na produktach regionalnych. Na talerzach pojawił się m.in. pstrąg z Ojcowa, raki rzeczne, miód rozmarynowy, rokitnik. Dopełniły je produkty sezonowe, takie jak ogórki małosolne czy grzyby leśne. Wszystkie wykorzystane produkty przygotowane zostały metodą zero waste, z poszanowaniem produktu.

Klimatyczne restauracje w zrewitalizowanych obiektach w Trójmieście Klimatyczne restauracje w zrewitalizowanych obiektach w Trójmieście

Regionalne i sezonowe dania



Gości powitano kieliszkiem hiszpańskiej cavy, a sama kolacja rozpoczęła się od amuse-bouche, które stanowił pstrąg ojcowski owinięty w bardzo cienkie plastry buraka, podany z musztardą i chrzanem. Choć to niewielkie danie - na dosłownie trzy kęsy, smak pozostał zdecydowanie na dłużej.

  • pstrąg ojcowski, burak, musztarda, chrzan
  • śledź po żuławsku
  • consommé z ogórków, glony wakame, ogórek, raki rzeczne
Rybna była również przystawka. Zaserwowano śledzia po żuławsku, czyli wariację na temat bardzo popularnej, postnej potrawy - śledzia w śmietanie, z ziemniakami w mundurkach, jabłkiem i cebulą.

W nieco inną podróż kulinarną zabrało gości kolejne danie. Była to zupa, a dokładniej pochodzące z kuchni francuskiej consommé (klarowany i bogaty w smaku wywar) z ogórków. Poza ogórkami, na talerzu znalazły się raki rzeczne i glony wakame, które nadały całości azjatyckiego twistu.

Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach
Sercem kolacji okazały się oczywiście dania główne. Pierwsze z nich było rybne, drugie mięsne. Najpierw zaserwowano morszczuka w białym bisque (gładka, kremowa, mocno przyprawiona zupa pochodzenia francuskiego, klasycznie oparta na odcedzonym bulionie skorupiaków). Rozpływającą się w ustach rybę skontrastowano dodatkami: fasolą al dente i sercówkami.

Jako drugie główne danie podano pulardę. Kruchemu, soczystemu i delikatnemu mięsu towarzyszyły leśne grzyby oraz puree z topinamburu z dodatkiem kawy.

  • morszczuk w białym bisque z fasolą i sercówkami
  • pularda, grzyby leśne, topinambur, kawa
Kolację zwieńczyły desery. Najpierw na stołach pojawiły się ruchanki. Kaszubskim racuchom towarzyszyła wyjątkowa - zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym - oprawa. Ciekawa konstrukcja z rokitnika i migdałów: sorbet, krem, czekolada i sos.

Na sam koniec zaserwowano zaś petits fours, czyli malutkie, ładnie ozdobione francuskie desery, ale w regionalnym - krakowskim - wydaniu. Był to makaronik podany z miodem rozmarynowym, jagodami leśnymi i kremem podobnym do mascarpone oraz wyglądem przypominająca truflę kula z gorzkiej czekolady wypełniona sosem z aronii.

  • makaronik krakowski, miód rozmarynowy, jagody leśne
  • ruchanki z rokitnikiem i migdałami

Food For Change



Kolacji przyświecało hasło "Food For Change". Kryje się pod nim stowarzyszenie kucharzy dążących do gotowania lokalnie i sezonowo przez cały rok. Poprzez kulinarne święto, jakim była sobotnia kolacja, zwiększana jest świadomość środowiskowa. Co roku w październiku podczas festiwalowych wydarzeń szefowie Relais & Châteaux poświęcają szczególną uwagę zrównoważonej kuchni, przygotowując specjalne menu i mówiąc o swoim ekologicznym zaangażowaniu.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W Białym Króliku sezonowe menu i bazowanie na składnikach od lokalnych dostawców to podstawa. W restauracji dostępne jest też menu wegańskie - zarówno w formie degustacyjnej, jak i a'la carte, co przyczynia się do budowania większej świadomości kuchni roślinnej.

Wydarzenia

Kolacja Food For Change

degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (15)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Leszek Możdżer

jazz, recital

Caggenau Prezentuje

spotkanie

Sylwester w Treinta y Tres

degustacja, sylwester

Najczęściej czytane