• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Finałowe menu Pawła Wałęsy w Top Chefie

Aleksandra Sobocińska
27 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W finałowym odcinku Paweł gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim. W finałowym odcinku Paweł gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.

Po dwunastu odcinkach zmagań uczestników programu Top Chef już wiemy, który szef kuchni okazał się najlepszy. Dzięki wygranej, Marcin Przybysz, który na co dzień mieszka i pracuje w Londynie, podjął decyzję o powrocie do Polski.



W finałowej trójce znaleźli się również Marcin Czubak (Katowice) oraz Paweł Wałęsa z gdyńskiej Sztuczki. Obecność Pawła w programie od początku budziła wiele emocji. Szef kuchni wykazał się bowiem niesamowitą wyobraźnią, nietypowym podejściem do obróbki produktów oraz łączenia smaków i wielokrotnie wychodził poza utarte kulinarne schematy. Opanowanie, spokój i pokora sprawiły, że zdobył ogromną sympatię widzów. Mimo że nie wygrał programu, udało mu się uwieść jurorów finałowym menu.

Uczestnicy walczyli o tytuł Top Chefa, 100 tys. zł oraz staż w najlepszej restauracji świata, Noma, w Kopenhadze.

Do odcinka finałowego zaproszono wszystkich uczestników, spośród których wylosowano trzy osoby, stanowiące wsparcie dla każdego finalisty podczas konkurencji. Zadanie polegało na przygotowaniu 5-daniowego menu degustacyjnego w czasie 3 godzin. Paweł Wałęsa gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.

- Moje menu degustacyjne było zbiorem różnego rodzaju przeżyć, doświadczeń z różnych miejsc, w których byłem, przebywałem. To jest coś, co zmieniło mój pogląd na świat i jedzenie. Tworząc menu sugerowałem się tym, aby było proste i aby przypominało mi przeżycia z przeszłości. Tak naprawdę było to menu do bistro. Kiedyś będę chciał mieć takie bistro z takimi prostymi daniami - skomentował Paweł.

Finałowe Menu Wałęsy:

Pierwsza przystawka: Przegrzebki z brukselką i sosem z owoców morza
- Jest to świeże spojrzenie na norweską kuchnię i podkreślenie prostoty gotowania - skomentował danie Wałęsa.

Druga: Schab z kaszanką i puree z pasternaku

Pierwsze danie główne: Jesiotr z selerem, jabłkiem, pudrem z palonego pora i sosem jabłka, chrzanu i selera

Drugie: Ozór cielęcy z bulionem cebulowym i jakiem przepiórczym

Deser: Ciasto migdałowe z granitą marchwiową i żelem z rokitnika
- To jest mieszanka Londynu, Skandynawii i Polski - powiedział Paweł.

Jurorzy nie szczędzili pochwał dla kreatywnych dań szefa kuchni.
- Mnie w Twoim menu najbardziej urzekł pieczony jesiotr z wyrazistym selerem, pysznym jabłkiem, chrzanem i pudrem z palonego pora - powiedział Maciej Nowak.

O zwycięzcy nie zdecydowali widzowie programu, ale jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.

- Ten finał udowodnił, że jest to najmocniejsza edycja programu - skomentował Wojciech Modest Amaro.

Gratulujemy wszystkim finalistom.

Miejsca

  • Sztuczka Gdynia, Antoniego Abrahama 40

Zobacz także

Opinie (42) 2 zablokowane

  • (2)

    Zjeżdziłem prawy cały świat z nie jednego gara jadłem.Brawa dla całej trójki .
    Nie potrzeba im żadnego stażu gdzieś tam ,Oni Sami są już tak dobrzy że i bez
    tego stażu doskonale sobie radzą ,bez wydziwiania ,bez szpanu .Duże brawa
    za skromność , pokorę i fachowość .Panowie pokazali klasę jakiej brak w Polskich mediach.Szacun !!

    • 17 3

    • tak wielkie brawa!

      podpisuję się pod Pana opinią rekami i nogami.
      Miło,że coraz częściej potrafimy zachwycić się i szczerze podziękować ludziom, którzy w mistrzowski sposób radzą sobie w kuchni i są jej prawdziwymi pasjonatami.
      Gratulacje dla wszystkich Panów!

      • 7 1

    • a ja zjezdzilem caly,to jest syf

      • 0 2

  • Gratulacje (1)

    Ale zastanawia mnie co innego .
    Dlaczego kucharz staje sie zawodem tak często opisywanym .Gotują poprostu jak każdy z nas w kuchni codziennie a że gotują nie za 5-10 zł tylko 100-200 tez mi sztuczka .

    Sztuką jest stworzyć danie dla rodziny czteroosobowej z 10 zł budżetu a takiego oni nie potrafią bo za tyle to do śmieci idzie z resztek .

    Wszyscy najwybitniejsi szefowie kuchni jadają w najprostszej postaci dania dla zdrowia bo wiedza że dania skomplikowane z wielu składników są szkodliwe .

    Tyle fantastycznych zawodów wymagających studiowania np strażak , prawnik , lekarz , architekt a tu na okrągło o kucharzach

    • 11 14

    • Święta racja

      Zgadzam sie aczkolwiek chyba sa dostępna dania za 10-15 zł to myśle jest rozsądna cena za objad .

      • 6 0

  • to całe zamieszanie zwiazane jest z nawiskiem WAŁĘSA... (2)

    ...bardzo szanuję Pana Prezydenta Wałęse. Ten Pan z TS to chyba już wnuczek ?!?! ... proszę mnie sprostować jak się mylę.

    • 2 4

    • prostuję

      Lech Wałęsa to brat jego dziadka :)

      • 1 1

    • Mógłby i się nazywać Xxxx a i tak rewelacyjnie gotuje "cyk cyk"

      • 0 0

  • pozerka dla laików

    Ale w życiu nie połozyłbym granity na ciasto , żenada straszna . wiado moze marchew posiada dużo wody, wiec zapewne ciasto te nasiąkła nia i smakowało jak kupa.

    • 1 6

  • najbardziej mnie śmieszy Basiura

    nazwał sie Modest Amaro , jaja

    • 5 2

  • dziewczyna

    Czy Pawel ma dziewczyne? :P

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane