- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (21 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
Finałowe menu Pawła Wałęsy w Top Chefie
Po dwunastu odcinkach zmagań uczestników programu Top Chef już wiemy, który szef kuchni okazał się najlepszy. Dzięki wygranej, Marcin Przybysz, który na co dzień mieszka i pracuje w Londynie, podjął decyzję o powrocie do Polski.
W finałowej trójce znaleźli się również Marcin Czubak (Katowice) oraz Paweł Wałęsa z gdyńskiej Sztuczki. Obecność Pawła w programie od początku budziła wiele emocji. Szef kuchni wykazał się bowiem niesamowitą wyobraźnią, nietypowym podejściem do obróbki produktów oraz łączenia smaków i wielokrotnie wychodził poza utarte kulinarne schematy. Opanowanie, spokój i pokora sprawiły, że zdobył ogromną sympatię widzów. Mimo że nie wygrał programu, udało mu się uwieść jurorów finałowym menu.
Do odcinka finałowego zaproszono wszystkich uczestników, spośród których wylosowano trzy osoby, stanowiące wsparcie dla każdego finalisty podczas konkurencji. Zadanie polegało na przygotowaniu 5-daniowego menu degustacyjnego w czasie 3 godzin. Paweł Wałęsa gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.
- Moje menu degustacyjne było zbiorem różnego rodzaju przeżyć, doświadczeń z różnych miejsc, w których byłem, przebywałem. To jest coś, co zmieniło mój pogląd na świat i jedzenie. Tworząc menu sugerowałem się tym, aby było proste i aby przypominało mi przeżycia z przeszłości. Tak naprawdę było to menu do bistro. Kiedyś będę chciał mieć takie bistro z takimi prostymi daniami - skomentował Paweł.
Finałowe Menu Wałęsy:
Pierwsza przystawka: Przegrzebki z brukselką i sosem z owoców morza
- Jest to świeże spojrzenie na norweską kuchnię i podkreślenie prostoty gotowania - skomentował danie Wałęsa.
Druga: Schab z kaszanką i puree z pasternaku
Pierwsze danie główne: Jesiotr z selerem, jabłkiem, pudrem z palonego pora i sosem jabłka, chrzanu i selera
Drugie: Ozór cielęcy z bulionem cebulowym i jakiem przepiórczym
Deser: Ciasto migdałowe z granitą marchwiową i żelem z rokitnika
- To jest mieszanka Londynu, Skandynawii i Polski - powiedział Paweł.
Jurorzy nie szczędzili pochwał dla kreatywnych dań szefa kuchni. - Mnie w Twoim menu najbardziej urzekł pieczony jesiotr z wyrazistym selerem, pysznym jabłkiem, chrzanem i pudrem z palonego pora - powiedział Maciej Nowak.
O zwycięzcy nie zdecydowali widzowie programu, ale jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.
- Ten finał udowodnił, że jest to najmocniejsza edycja programu - skomentował Wojciech Modest Amaro.
Gratulujemy wszystkim finalistom.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (42) 2 zablokowane
-
2014-11-28 21:46
to całe zamieszanie zwiazane jest z nawiskiem WAŁĘSA... (2)
...bardzo szanuję Pana Prezydenta Wałęse. Ten Pan z TS to chyba już wnuczek ?!?! ... proszę mnie sprostować jak się mylę.
- 2 4
-
2014-12-05 07:56
Mógłby i się nazywać Xxxx a i tak rewelacyjnie gotuje "cyk cyk"
- 0 0
-
2014-11-29 08:57
prostuję
Lech Wałęsa to brat jego dziadka :)
- 1 1
-
2014-12-02 22:09
dziewczyna
Czy Pawel ma dziewczyne? :P
- 0 0
-
2014-11-27 13:55
(2)
Rozrywka dla ludzi bez własnego życia.
- 20 25
-
2014-11-30 21:42
popieram
kolejny szoł typu jak tańczą,skaczą,po tyłku się drapią ogłupiający ludzi.
- 2 2
-
2014-11-27 14:56
idź zajmij się swoim
Jasnowidz się znalazł
- 5 5
-
2014-11-30 00:13
najbardziej mnie śmieszy Basiura
nazwał sie Modest Amaro , jaja
- 5 2
-
2014-11-29 23:28
pozerka dla laików
Ale w życiu nie połozyłbym granity na ciasto , żenada straszna . wiado moze marchew posiada dużo wody, wiec zapewne ciasto te nasiąkła nia i smakowało jak kupa.
- 1 6
-
2014-11-27 15:19
Amaro i Amaro (5)
A tymczasem już 01. grudnia zostanie wydany, po raz pierwszy w Polsce, uznany przewodnik kulinarny - Gault & Millau. Ocenie, przeprowadzanej w danym miejscu kilkukrotnie przez anonimowych testerów, podlega wyłącznie kuchnia. Ceny, obsługa i wystrój pojawiają się w komentarzu do rekomendowanego miejsca, ale ocena przyznawana jest wyłącznie za walory kulinarne.
Ciekawe jak ten słynny ranking - przewodnik - oceni restauracje w naszym regionie. No i które zostaną w nim przedstawione. Mam nadzieję, że trojmiasto.pl poinformuje o rezultatach.- 21 1
-
2014-11-29 06:50
nie poinformuje (1)
Trójmiasto pisze o tylko dobrze o Wałęsie co nie jest z tych wałęsów (bezkarnie przejeżdzajacych ludzi po pijaku)
- 2 4
-
2014-11-29 13:22
bredzisz nadal
Suche pomówienia.
- 0 2
-
2014-11-28 11:47
w Sopocie też są miejsca z czapkami :-)
- 1 0
-
2014-11-27 23:46
Gault&Millau przez chwile był do kupienia w Empiku... (1)
... potem chyba wycofali, bo zorientowali się, że zrobili falstart.
Tak czy siak, mam go przed sobą i kilka trójmiejskich restauracji znalazło się w rankingu, w tym gdyńska Sztuczka z oceną 2 kapeluszy (na 5) i 14,5 pkt na 20 możliwych.
Atelier Amaro bezkonkurencyjne w Polsce, 4 kapelusze i 17/20.- 3 1
-
2014-11-28 08:16
O, dzięki!
A sprawdzili cokolwiek "w terenie", czy tylko w miastach? Zresztą, poczekam do poniedziałku :)
- 1 1
-
2014-11-27 09:43
Rewelacyjny finał. (9)
Cała trójka powinna zdobyć tytuł Top Chef, byli bezkonkurencyjni, wybór zwycięzcy tak naprawdę subiektywny.
- 31 7
-
2014-11-29 11:52
ehh
Skąd wiesz? Próbowałaś dań?
- 0 0
-
2014-11-27 09:45
mam pytanie (7)
bo nie jestem zorientowana: czy Ten Paweł to z rodziny Tych Wałęsów?
Gratulacje dla całej trójki- 5 2
-
2014-11-27 10:06
(5)
w programie mówił, że Lechu to brat jego dziadka czy jakos tak.
- 16 2
-
2014-11-27 11:45
Wspomniał o pomrocznosci jasnej ? Czy trudno było wyjsć z tej jasności by stać sie tak dobrym kucharzem? (3)
- 4 11
-
2014-11-27 14:57
(2)
Bredzisz
- 2 0
-
2014-11-27 16:40
Spytaj sie potrąconej kobiety na pasach czy bredzi kiedy była u niego pomroczność ! (1)
- 1 6
-
2014-11-28 22:02
O czym Ty prawisz? Bo nie wiadomo. Konkrety.
- 0 0
-
2014-11-27 15:05
widać Lechu pewnie skłócony
bo tak by do restauracji do Gdyni POspieszył,
Choć jako kibic Lechii i PO-wiec pewnie Gdyni nie lubi. Ale dobrze, że Paweł to wpożo gość nie ogląda się na "skoczków"- 4 0
-
2014-11-27 09:46
tak
prywatnie to jest ojciec lecha wałęsy. Wiem wiem wygląda młodo - ale to pozory
- 34 4
-
2014-11-27 15:49
(2)
Zjeżdziłem prawy cały świat z nie jednego gara jadłem.Brawa dla całej trójki .
Nie potrzeba im żadnego stażu gdzieś tam ,Oni Sami są już tak dobrzy że i bez
tego stażu doskonale sobie radzą ,bez wydziwiania ,bez szpanu .Duże brawa
za skromność , pokorę i fachowość .Panowie pokazali klasę jakiej brak w Polskich mediach.Szacun !!- 17 3
-
2014-11-29 06:07
a ja zjezdzilem caly,to jest syf
- 0 2
-
2014-11-27 17:54
tak wielkie brawa!
podpisuję się pod Pana opinią rekami i nogami.
Miło,że coraz częściej potrafimy zachwycić się i szczerze podziękować ludziom, którzy w mistrzowski sposób radzą sobie w kuchni i są jej prawdziwymi pasjonatami.
Gratulacje dla wszystkich Panów!- 7 1
-
2014-11-27 13:00
Stawiam pytanie: (1)
Dlaczego to staż w najlepszej restauracji świata, Noma, w Kopenhadze, a nie w Gdyni?
Przecież mamy na 100 naj.... restauracji w Polsce aż 4 w Gdyni, mamy dwóch finalistów Top Chefa; Ewe "Malike"Juchnowicz i Pawła Wałęse.
W sobotę jest w Gdyni nabór do nowej edycji przez Wojciecha Amaro, może przy okazji warto porozmawiać, o większej imprezie z nowym naszym rodzimym programem np. Z Amaro poznajemy i punktujemy gdyńskie restauracje, a na koniec - tak jak kiedyś była największa zupa na Skwerze, jakaś np. giełda restauracji?- 10 15
-
2014-11-27 23:49
Rozumiem, że to nie pytanie a prowokacja....
Chyba odpowiedź padła w pierwszym zdaniu. Staż w najlepszej restauracji świata, bo to najlepsza restauracja świata.
- 9 0
-
2014-11-27 20:28
Gratulacje (1)
Ale zastanawia mnie co innego .
Dlaczego kucharz staje sie zawodem tak często opisywanym .Gotują poprostu jak każdy z nas w kuchni codziennie a że gotują nie za 5-10 zł tylko 100-200 tez mi sztuczka .
Sztuką jest stworzyć danie dla rodziny czteroosobowej z 10 zł budżetu a takiego oni nie potrafią bo za tyle to do śmieci idzie z resztek .
Wszyscy najwybitniejsi szefowie kuchni jadają w najprostszej postaci dania dla zdrowia bo wiedza że dania skomplikowane z wielu składników są szkodliwe .
Tyle fantastycznych zawodów wymagających studiowania np strażak , prawnik , lekarz , architekt a tu na okrągło o kucharzach- 11 14
-
2014-11-27 21:39
Święta racja
Zgadzam sie aczkolwiek chyba sa dostępna dania za 10-15 zł to myśle jest rozsądna cena za objad .
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.