• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Finałowe menu Pawła Wałęsy w Top Chefie

Aleksandra Sobocińska
27 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W finałowym odcinku Paweł gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim. W finałowym odcinku Paweł gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.

Po dwunastu odcinkach zmagań uczestników programu Top Chef już wiemy, który szef kuchni okazał się najlepszy. Dzięki wygranej, Marcin Przybysz, który na co dzień mieszka i pracuje w Londynie, podjął decyzję o powrocie do Polski.



W finałowej trójce znaleźli się również Marcin Czubak (Katowice) oraz Paweł Wałęsa z gdyńskiej Sztuczki. Obecność Pawła w programie od początku budziła wiele emocji. Szef kuchni wykazał się bowiem niesamowitą wyobraźnią, nietypowym podejściem do obróbki produktów oraz łączenia smaków i wielokrotnie wychodził poza utarte kulinarne schematy. Opanowanie, spokój i pokora sprawiły, że zdobył ogromną sympatię widzów. Mimo że nie wygrał programu, udało mu się uwieść jurorów finałowym menu.

Uczestnicy walczyli o tytuł Top Chefa, 100 tys. zł oraz staż w najlepszej restauracji świata, Noma, w Kopenhadze.

Do odcinka finałowego zaproszono wszystkich uczestników, spośród których wylosowano trzy osoby, stanowiące wsparcie dla każdego finalisty podczas konkurencji. Zadanie polegało na przygotowaniu 5-daniowego menu degustacyjnego w czasie 3 godzin. Paweł Wałęsa gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.

- Moje menu degustacyjne było zbiorem różnego rodzaju przeżyć, doświadczeń z różnych miejsc, w których byłem, przebywałem. To jest coś, co zmieniło mój pogląd na świat i jedzenie. Tworząc menu sugerowałem się tym, aby było proste i aby przypominało mi przeżycia z przeszłości. Tak naprawdę było to menu do bistro. Kiedyś będę chciał mieć takie bistro z takimi prostymi daniami - skomentował Paweł.

Finałowe Menu Wałęsy:

Pierwsza przystawka: Przegrzebki z brukselką i sosem z owoców morza
- Jest to świeże spojrzenie na norweską kuchnię i podkreślenie prostoty gotowania - skomentował danie Wałęsa.

Druga: Schab z kaszanką i puree z pasternaku

Pierwsze danie główne: Jesiotr z selerem, jabłkiem, pudrem z palonego pora i sosem jabłka, chrzanu i selera

Drugie: Ozór cielęcy z bulionem cebulowym i jakiem przepiórczym

Deser: Ciasto migdałowe z granitą marchwiową i żelem z rokitnika
- To jest mieszanka Londynu, Skandynawii i Polski - powiedział Paweł.

Jurorzy nie szczędzili pochwał dla kreatywnych dań szefa kuchni.
- Mnie w Twoim menu najbardziej urzekł pieczony jesiotr z wyrazistym selerem, pysznym jabłkiem, chrzanem i pudrem z palonego pora - powiedział Maciej Nowak.

O zwycięzcy nie zdecydowali widzowie programu, ale jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.

- Ten finał udowodnił, że jest to najmocniejsza edycja programu - skomentował Wojciech Modest Amaro.

Gratulujemy wszystkim finalistom.

Miejsca

  • Sztuczka Gdynia, Antoniego Abrahama 40

Zobacz także

Opinie (42) 2 zablokowane

  • to całe zamieszanie zwiazane jest z nawiskiem WAŁĘSA... (2)

    ...bardzo szanuję Pana Prezydenta Wałęse. Ten Pan z TS to chyba już wnuczek ?!?! ... proszę mnie sprostować jak się mylę.

    • 2 4

    • Mógłby i się nazywać Xxxx a i tak rewelacyjnie gotuje "cyk cyk"

      • 0 0

    • prostuję

      Lech Wałęsa to brat jego dziadka :)

      • 1 1

  • dziewczyna

    Czy Pawel ma dziewczyne? :P

    • 0 0

  • (2)

    Rozrywka dla ludzi bez własnego życia.

    • 20 25

    • popieram

      kolejny szoł typu jak tańczą,skaczą,po tyłku się drapią ogłupiający ludzi.

      • 2 2

    • idź zajmij się swoim

      Jasnowidz się znalazł

      • 5 5

  • najbardziej mnie śmieszy Basiura

    nazwał sie Modest Amaro , jaja

    • 5 2

  • pozerka dla laików

    Ale w życiu nie połozyłbym granity na ciasto , żenada straszna . wiado moze marchew posiada dużo wody, wiec zapewne ciasto te nasiąkła nia i smakowało jak kupa.

    • 1 6

  • Amaro i Amaro (5)

    A tymczasem już 01. grudnia zostanie wydany, po raz pierwszy w Polsce, uznany przewodnik kulinarny - Gault & Millau. Ocenie, przeprowadzanej w danym miejscu kilkukrotnie przez anonimowych testerów, podlega wyłącznie kuchnia. Ceny, obsługa i wystrój pojawiają się w komentarzu do rekomendowanego miejsca, ale ocena przyznawana jest wyłącznie za walory kulinarne.

    Ciekawe jak ten słynny ranking - przewodnik - oceni restauracje w naszym regionie. No i które zostaną w nim przedstawione. Mam nadzieję, że trojmiasto.pl poinformuje o rezultatach.

    • 21 1

    • nie poinformuje (1)

      Trójmiasto pisze o tylko dobrze o Wałęsie co nie jest z tych wałęsów (bezkarnie przejeżdzajacych ludzi po pijaku)

      • 2 4

      • bredzisz nadal

        Suche pomówienia.

        • 0 2

    • w Sopocie też są miejsca z czapkami :-)

      • 1 0

    • Gault&Millau przez chwile był do kupienia w Empiku... (1)

      ... potem chyba wycofali, bo zorientowali się, że zrobili falstart.
      Tak czy siak, mam go przed sobą i kilka trójmiejskich restauracji znalazło się w rankingu, w tym gdyńska Sztuczka z oceną 2 kapeluszy (na 5) i 14,5 pkt na 20 możliwych.
      Atelier Amaro bezkonkurencyjne w Polsce, 4 kapelusze i 17/20.

      • 3 1

      • O, dzięki!

        A sprawdzili cokolwiek "w terenie", czy tylko w miastach? Zresztą, poczekam do poniedziałku :)

        • 1 1

  • Rewelacyjny finał. (9)

    Cała trójka powinna zdobyć tytuł Top Chef, byli bezkonkurencyjni, wybór zwycięzcy tak naprawdę subiektywny.

    • 31 7

    • ehh

      Skąd wiesz? Próbowałaś dań?

      • 0 0

    • mam pytanie (7)

      bo nie jestem zorientowana: czy Ten Paweł to z rodziny Tych Wałęsów?
      Gratulacje dla całej trójki

      • 5 2

      • (5)

        w programie mówił, że Lechu to brat jego dziadka czy jakos tak.

        • 16 2

        • Wspomniał o pomrocznosci jasnej ? Czy trudno było wyjsć z tej jasności by stać sie tak dobrym kucharzem? (3)

          • 4 11

          • (2)

            Bredzisz

            • 2 0

            • Spytaj sie potrąconej kobiety na pasach czy bredzi kiedy była u niego pomroczność ! (1)

              • 1 6

              • O czym Ty prawisz? Bo nie wiadomo. Konkrety.

                • 0 0

        • widać Lechu pewnie skłócony

          bo tak by do restauracji do Gdyni POspieszył,

          Choć jako kibic Lechii i PO-wiec pewnie Gdyni nie lubi. Ale dobrze, że Paweł to wpożo gość nie ogląda się na "skoczków"

          • 4 0

      • tak

        prywatnie to jest ojciec lecha wałęsy. Wiem wiem wygląda młodo - ale to pozory

        • 34 4

  • (2)

    Zjeżdziłem prawy cały świat z nie jednego gara jadłem.Brawa dla całej trójki .
    Nie potrzeba im żadnego stażu gdzieś tam ,Oni Sami są już tak dobrzy że i bez
    tego stażu doskonale sobie radzą ,bez wydziwiania ,bez szpanu .Duże brawa
    za skromność , pokorę i fachowość .Panowie pokazali klasę jakiej brak w Polskich mediach.Szacun !!

    • 17 3

    • a ja zjezdzilem caly,to jest syf

      • 0 2

    • tak wielkie brawa!

      podpisuję się pod Pana opinią rekami i nogami.
      Miło,że coraz częściej potrafimy zachwycić się i szczerze podziękować ludziom, którzy w mistrzowski sposób radzą sobie w kuchni i są jej prawdziwymi pasjonatami.
      Gratulacje dla wszystkich Panów!

      • 7 1

  • Stawiam pytanie: (1)

    Dlaczego to staż w najlepszej restauracji świata, Noma, w Kopenhadze, a nie w Gdyni?

    Przecież mamy na 100 naj.... restauracji w Polsce aż 4 w Gdyni, mamy dwóch finalistów Top Chefa; Ewe "Malike"Juchnowicz i Pawła Wałęse.

    W sobotę jest w Gdyni nabór do nowej edycji przez Wojciecha Amaro, może przy okazji warto porozmawiać, o większej imprezie z nowym naszym rodzimym programem np. Z Amaro poznajemy i punktujemy gdyńskie restauracje, a na koniec - tak jak kiedyś była największa zupa na Skwerze, jakaś np. giełda restauracji?

    • 10 15

    • Rozumiem, że to nie pytanie a prowokacja....

      Chyba odpowiedź padła w pierwszym zdaniu. Staż w najlepszej restauracji świata, bo to najlepsza restauracja świata.

      • 9 0

  • Gratulacje (1)

    Ale zastanawia mnie co innego .
    Dlaczego kucharz staje sie zawodem tak często opisywanym .Gotują poprostu jak każdy z nas w kuchni codziennie a że gotują nie za 5-10 zł tylko 100-200 tez mi sztuczka .

    Sztuką jest stworzyć danie dla rodziny czteroosobowej z 10 zł budżetu a takiego oni nie potrafią bo za tyle to do śmieci idzie z resztek .

    Wszyscy najwybitniejsi szefowie kuchni jadają w najprostszej postaci dania dla zdrowia bo wiedza że dania skomplikowane z wielu składników są szkodliwe .

    Tyle fantastycznych zawodów wymagających studiowania np strażak , prawnik , lekarz , architekt a tu na okrągło o kucharzach

    • 11 14

    • Święta racja

      Zgadzam sie aczkolwiek chyba sa dostępna dania za 10-15 zł to myśle jest rozsądna cena za objad .

      • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane